Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Liniile roșii ale Egiptului în Libia și evitarea unui conflict cu Turcia, pe care nimeni nu și-l dorește
Strategica
Data publicării:
Din 2014, de la uciderea conducătorului libian Gaddafi pe străzile țării sale, din ordin clar occidental, Libia este pulverizată de un război fratricid. Acest război este cel care a distrus nu numai imensul rezervor de resurse umane educate pe care Libia îl oferea, practic gratuit, Africii dar a nimicit fragilul progres social, politic și religios promovat (cu sincopele sale este adevărat) de către socialismul islamizat.
EXCLUSIV

Astăzi, Libia, din țara cu cele mai mult licee și universități, cu femeile cele mai educate din nordul Africii a devenit terenul fertil al celor mai interesante aplicații ale intereselor geopolitice ale diverșilor actori internaționali. Libia este divizată între două administrații rivale „Guvernul de acord național” (GNA), cu sediul la Tripoli, condus de prim ministrul Fayez al-Sarraj și Camera (congresul) Reprezentanților aliată cu Generalul Haftar și Armata Națională Libiană (LNA).

Tensiunile create de către cele două facțiuni beligerante au creat premisele escaladării conflictelor de graniță cu Egipt și Turcia, principalele țări arabe care susțin, independent, una sau cealaltă dintre cele două organizații.

 

Libia, o problemă de securitate națională pentru Egipt

 

Egiptul, o țară cu interese mediteraneene clar definite și cu reale resurse umane, militare și politice capabile să fie folosite a transmis deseori semnale de nemulțumire față de problemele create la granița sa cu Libia, instabilitatea creată de lipsa unei autorități centrale militare și economice la Tripoli provocând mari neliniști la Cairo. La 20 iunie 2020, președintele Abdel Fattah El Sisi a spus că Egiptul nu va permite dezvoltarea amenințărilor la frontierele sale occidentale și a amenințat că Sirte din Libia și Al-Jufra sunt considerate linii roșie pentru securitatea națională egipteană. 

Președintele El-Sisi a avertizat forțele loiale Guvernului național Acord (GNA) de a nu traversa linia frontală curentă între ei și forțele loiale lui Khalifa Haftar, pe care Cairo îl susține.  Sirte și Jufra sunt situate în centrul Libiei între capitala Tripoli și partea de vest a Libiei sub controlul GNA și Benghazi, partea de est a țării fiind controlată de LNA.

Sirte este poarta de vest spre „semiluna petrolieră” a țării conține peste 60% din comerțul petrolier al Libiei, alături de terminalele sale principale de petrol și importante baze militare. Provincia Jufra se află chiar la sud de Sirte baza aeriană strategică al-Jufra, una dintre cele mai mari baze militare din Libia. Confirmând declarația din iunie, la 16 iulie 2020, președintele El Sisi a spus că Egiptul nu va sta liniștit față de acțiuni care reprezintă o amenințare directă și puternică nu numai pentru securitatea națională egipteană și libiană, dar și pentru cea arabă, regională și securitatea națională internațională.

 

Egiptul răspunde acțiunilor Turciei

 

Escaladarea limbajului egiptean vine ca urmare a acțiunilor militare și de presiune diplomatică promovate de către Turcia, devenit un potențial adversar al politicii mediteraneene egiptene. „Principalul obiectiv al eforturilor egiptene din Libia este să sprijinim deciziile libere ale poporului libian pentru a realiza un viitor mai bun pentru țară și generațiile viitoare ale acesteia. Cu referire la intervenția turcă în Libia Egiptul are o viziune clară șă anume respingerea de către Cairo a intervențiilor militare, politice sau economice în Libia. Dacă această viziune nu va fi respectată, Egiptul amenință cu represalii și reacții ferme. Condițiile unei rivalități concrete, sunt instalate pe nisipurile mișcătoare ale Liniei.

Bineînțeles că poziția egipteană a fost imediat criticată și atacată de către facțiunile libiene pro turce, cum are fi guvernul marionetă recunoscut de către câteva state din Occident și de către ONU. Mai mult Turcia, aflată în acest moment într-o ofensivă pe mai multe fronturi, cel libian fiind doar parte a unei strategii ample neo-otomane de a reasigura spatiul mediteraneean ca fiind mare eminamente turcă, aplicându-se astfel celebra strategiei a patriei turce albastre.

 

Liniile roșii ale Turciei în Libia

 

Pentru a identifica cât mai corect și milimetric liniile roșii turce în raport cu cele egiptene, ministrul de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, a declarat că guvernul de uniune națională (GNA) din Libia va fi de acord cu încetarea focului și a luptelor doar dacă Armata Națională Libiană (LNA) a mareșalului Haftar, sprijinit de către Egipt, se retrage din Sirte și Jufra. Fiind legitime și rezonabile aceste condiții prealabile, Turcia a anunțat că dorește o retrasare a culoarelor petroliere libiene precum și imediata blocare a culoarelor emigrației ilegale, care riscă să se verse din nou în porturile turcești și pe teritoriul turc. Cum Turcia are probleme severe cu milioanele de refugiați din Siria, potențiala explozie a numărului de refugiați africani devine cu adevărat o amenințare pentru strategiile lui Erdogan.

Datorită dezmembrării Libiei și colapsului mai multor state africane în fața loviturilor organizațiilor islamice, culoarele de imigrație ilegale par a fi desenate pentru a se apropia de porturile libiene din Mediterana, deci poarta de ieșire cea mai apropiată de Turcia și desigur de Europa.

Având în vedere aceste aspect, președintele turc Erdogan a criticat sprijinul egiptean pentru LNA. Erdogan a anunțat în iulie 2020 că țara sa va semna un nou accord cu guvernul libian de uniune națională (GNA), în timp ce consideră politica egipteană ca fiind amestec ilegal al Egiptului în Libia. El a spus că Ankara va continua să își asume responsabilitatea pe care și-a asumat-o în Libia și nu o va abandona. El a menționat că Turcia a încheiat un acord de instruire militară a noilor militari libieni și este în curs de elaborare a unui nou acord cu Tripoli, cu sprijinul Organizației Națiunilor Unite.

 

Pericole pentru Egipt. Parlamentul aprobă intervenții militare externe

 

Cu toate acestea, Egiptul, care a dovedit mai ales în regiunea frontalieră cu Israel-Sinai, că este capabil să stabilizeze și să anihileze culoarele transfrontaliere extremist islamiste, se poate transforma, în acelasi timp nu numai în spațiu de tranziție, provizorie a populațiilor alungate de către islamiști, dar și țintă a acestora. Pericole grave la adresa securității naționale pe care un militar de carieră cum este El Sisi le înțelege la adevărata lor magnitudine.

Ca atare printr-o mișcare de forță, parlamentul egiptean a aprobat trimiterea de trupe în misiuni de luptă în afara granițelor. Fără a păcăli pe nimeni, imediat ce legea a fost aprobată, trupele egiptene s-au deplasat în teatrul strategic occidental din Libia.

Pe fondul expansiunii sprijinite de Turcia, mișcarea egipteană a produs vie emoție în mai toate capitalele lumii, în special cele europene, unde politica libiană pare a fi considerate ca o afacere internă europeană, nicidecum una local arabă. Conform constituției Egiptului, președintele, care este comandantul suprem al forțelor armate, nu trebuie să declare război sau să desfășoare trupe în afara țării fără a solicita avizul Consiliului suprem al apărării și fără aprobarea a două treimi din membrii parlamentului egiptean. Ca atare El Sisi a obținut, conform constituției egiptene, dreptul de a declanșa intervenții militare în regiune, fapt care complică, prin implicațiile gestului său, politica globală din Mediterana.

Cu 1.200 de km de graniță cu Libia, având desfășurate baze militare de-a lungul deșertului și promovând o alianță cu triburile tuarege din Libia, cele care au avut un rol deosebit în stabilizarea socială și militară care a urmat dezastrului provocat de fenomenul  cunoscut sub numele de primăvara araba care a dus la aproape distrugerea statului egiptean, liniile roșiii impuse de generalul El Sisi sunt destul de clare.

Interesele energetice ale Egiptului sunt mai mult aliniate cu Israel, interesele egiptene de securitate fiind absolut identice cu cele ale SUA pe relația cu Iranul, deci conflictual cu Turcia devine ireconciliabil și se poate dezvolta într-un element de lungă durată. Depinde doar de voința celor doua puteri regionale arabe și capacitatea de înțelegere a multor altor actori din lume, ca acest conflict să nu degenereze într-un război între două națiuni și state egale ca putere economică, politică și militară. Pentru fiecare capitală, că este Ankara sau că este Cairo, istoria milenară strălucită din spatele fiecăruia oferă rezervorul filosofic și ideologic fie al exploziei fie al înțelepciunii. Căci nimeni implicat în politica mediteraneeană nu le este prieten.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
Ucraina a devenit cea mai mare și pregătită armată a Europei. E.S. Ihor Prokopchuk: Dacă nu oprim Rusia va înainta pe flanc, inclusiv România
Nicușor Dan, Maia Sandu, Volodimir Zelenski
EXCLUSIV
România, după summitul de la Odesa și agresiunea continuă a Rusiei în regiune | Valentin Naumescu, la Obiectiv EuroAtlantic cu Tudor Curtifan
NATO va desfășura noi sateliți pentru a monitoriza Rusia
Un milion de victime: Armata Rusiei sângerează în Ucraina, iar Kremlinul pare să nu bage de seamă
Militari ruși, în Transnistria. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
EXCLUSIV
Rusia simulează Operațiunea Iași-Chișinău care a dus la invazia României din 1944. Este o amenințare la adresa NATO sau o testare a reacţiei noastre?
Photo source: Lockheed Martin
EXCLUSIV
Capabilități gata de misiune, la viteza și amploarea necesare
Cum ar intenţiona Rusia să testeze dacă Articolul 5 al NATO mai are vreo valoare: Testul s-ar putea să nu vină sub forma unei invazii clasice, cu armate de tancuri
Analiză Militară | Polonia își schimbă radical prioritățile: Pune pe pauză unele achizitii militare pentru a rezolva o problemă critică de instruire
Uitați de Rusia. Crește cu viteză amețitoare puterea militară a Chinei iar estimările nu sunt bune deloc: Peste 435 de nave de război până în 2030
Ar fi suficiente cele 49 de avioane F-16 în caz de război? Și cum a sacrificat România alte obiective: „Un număr mare de F-16 nu asigură succesul”
Armata ocupantului rus acționând în Ucraina. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
EXCLUSIV
Fota: Dacă rușii vor face o porcărie vor declanșa războiul în următorii 2 ani. Urmează o perioadă critică pentru România și Europa
Trump se abține să critice China pentru ajutorul acordat Rusiei în război. Strategia SUA în relația cu „dragonul” nu are Ucraina ca obiectiv principal
Membri ai forțelor armate germane transportă un sistem de arme Taurus în timpul Expoziției Aerospațiale Internaționale (ILA) din Schoenefeld pe 30 mai 2016. Sursa foto: TOBIAS SCHWARZ via Getty Images.
EXCLUSIV
Europa, vulnerabilă fără umbrela de securitate a SUA: Noi, europenii, nu avem suficiente sisteme de rachete pentru a descuraja singuri Rusia
Atac masiv asupra aeroportului din Briansk, Rusia (Foto/Video): Rezultatul, explozii puternice și distrugerea aviației de transport militar
Vești bune de peste Atlantic - Merz mulțumit de rezultatele întâlnirii cu Trump
Expertul în studii de securitate Iulian Fota, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate națională și secretar de stat în MAE
EXCLUSIV
Nu mai e timp de pierdut: Marea Neagră și obiectivele României cu războiul readus de Rusia la ușa noastră | Iulian Fota, la Obiectiv EuroAtlantic
Screenshot video SBU
EXCLUSIV
Aviația strategică a Rusiei arată ca o șandrama (Foto/Video): Bombardierele rusești sunt protejate în cel mai rudimentar mod, cu anvelope și panouri din sârmă
Noul comandant al Forțelor ucrainene de Sisteme fără Pilot anunță schimbări radicale
Adevărul din spatele cortinei de fum: Imaginile din satelit demască strategia Rusiei de a ascunde pierderile de avioane Tu-95 și Tu-22M3, după operațiunea "Pânza de Păianjen" (Foto)
Cum se pregătește China pentru operațiuni de luptă la scară largă: O analiză detaliată a strategiei militare a Beijingului
Belgia intenționează să își mărească flota de avioane de vânătoare F-35A cu peste 50%
Războiul readus pe continent de Rusia deschide a doua umbrelă nucleară: După Franța, un alt stat vrea să contribuie la descurajarea nucleară
Adevăruri incomode: fostul secretar de stat Pompeo - SUA nu au făcut suficient pentru a opri războiul în 2014
Marea vulnerabilitatea a celei mai puternice armate din lume: Armata SUA, prea „ușoară” pentru a câștiga. Rețeta declinului ar fi focalizarea exclusivă pe Pacific
Frica de Rusia ajunge până în Marea Britanie: Guvernul anunță 12 submarine nucleare noi și investiții de 20 miliarde de dolari în focoase nucleare
Marea Britanie va anunța noua strategie de apărare. Prima mutare: 6 fabrici de armament și achizița a 7.000 de rachete cu rază lungă
Teheranul își mărește stocul de uraniu. Agenția pentru Energie Atomică: Iranul nu oferă răspunsuri credibile din punct de vedere tehnic
Joc de război: NATO ar câștiga posibilul conflict cu Rusia, iar frontul decisiv ar fi cerul Europei de Est 
Șeful diplomației turce afirmă că războiul din Ucraina ar putea fi încheiat până la sfârșitul anului: “Atât Rusia, cât și Ucraina își doresc încetarea focului”  
De ce e mai bine să descurajezi Rusia înainte să atace: Ucraina cheltuie în patru luni bugetul de anul trecut al României pentru apărare

Ştiri Recomandate

Sorin Encuțescu
EXCLUSIV
Cum pregătește România doctrina și strategia pentru războiul viitorului? | Armata, între T-55 și arme de ultimă generație | Sorin Encuțescu, la Obiectiv EuroAtlantic
Germania și Norvegia vor achita trei sisteme PATRIOT pentru Ucraina, dar principala problemă e muniția: SUA dețin doar un sfert din necesar de rachete
Trump trimite pentru prima dată arme Ucrainei, folosind PDA și anunță că va face luni o „declarație majoră” cu privire la Rusia
Rusia nu doar că refuză negocierea, dar accelerează mașinăria de război: Aprilie 2022 și iunie 2025, cele mai cumplite luni ale războiului (Raport oficial ONU)
Patriot și rachetele PAC-3 MSE au mai trecut un test critic în SUA. Interceptoarele sunt deja „combat proven” inclusiv împotriva hipersonicelor ruse Kinjal
Apărarea românească, cu ADN de Iron Dome. Ionuț Moșteanu confirmă că Rafael a câștigat licitația și speră „să nu ne încurcăm pe drum” în semnarea contractului
Doi luptători români din grupul Getica, răniți în Ucraina de o dronă FPV rusă folosită de ocupant pe post de mină. Paradoxal viața lor a fost salvată de o greșeală a rușilor
Ursula von der Leyen trece en fanfare de votul de încredere la moțiunea generată de europarlamentarul român Gheorghe Piperea
Scrisoarea generalilor: Mai puține F-35 și anularea programului E-7 Wedgetail pot duce la înfrângerea SUA în următorul război. Demers fără precedent în America
România spune adio AK-47 și dă startul înzestrării cu arme de asalt și mașini de luptă în două programe gigant. Termen ambițios pentru semnarea contractelor
Rutte nu exclude cel mai horror scenariu: Există un risc tot mai mare ca Rusia și China să atace coordonat, rușii Alianța în Europa iar chinezii în Taiwan
Statele membre NATO continuă să monitorizeze submarinul rusesc Novorossiysk aflat acum în partea de vest a Mării Mediterane
Incident rar în Ucraina: Un agent SBU a fost asasinat la Kiev. Serviciu de securitate a confirmat incidentul
Șase țări au primit scrisori de informare de la Trump în care erau anunțate că SUA impun tarife. Printre ele și R. Moldova
US Army, prezentă la o paradă militară în Polonia. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Varșovia
EXCLUSIV
Cine este de vină pentru Războiul din Ucraina? O analiză a deciziilor greșite pe care Statele Unite le-au luat începând cu 1990
Raport: Peste 1.000 de componente occidentale, găsite în avioanele rusești Su-34 și Su-35S. Cum reuşeşte Rusia să ocolească sancţiunile economice?
Un stat membru NATO care a dat Ucrainei toate tancurile sale T-72, și-a format în schimb o armată pregătită pentru secolul XXI
Programul militar ucrainean Neptun, de interes pentru spionajul chinez: Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) a reținut doi cetățeni chinezi pentru furt de secrete militare
Producția tancului K2 Black Panther, dedicată exclusiv Poloniei: Compania Hyundai Rotem triplează ritmul pe fondul unui nou contract masiv
Primarul Chișinăului, Ion Ceban, primește interdicție de intrare în România din ”motive ce țin de siguranța națională”, precizează MAE
Taiwanul începe cele mai mari exerciții militare din istorie. Sistemele HIMARS, utilizate pentru prima dată
Tancuri Leclerc din cadrul Regimentului 1 de vânători al Armatei Franceze / Foto: 7th Army Training Command, flickr
EXCLUSIV
Cea mai mare prezență militară franceză externă e în România: Urmează „testul brigăzii” cu tancuri Leclerc. „Vom demonstra o proiecție de forță întregii lumi”
Test fără precedent: Un avion Rafale și un Mirage 2000 au lansat în premieră rachete MICA IR împotriva unor baloane aflate la 20 de km altitudine
Iranul și-a pierdut încrederea în S-300 rusești și preferă lansatoarele Chinei pentru a-și reconstrui apărarea aeriană distrusă de atacurile Israelului. Nici viitorul Su-35 iraniene nu e sigur
CEDO a condamnat Rusia pentru doborârea zborului MH17. Rusia, în spatele lovirii avionului de linie Boeing 777 al Malaysia Airlines soldat cu 298 de morți
România a preluat de la Bulgaria comanda Grupului naval pentru combaterea minelor în Marea Neagră
SUA „arată pisica” Rusiei printr-o declarație surprinzătoare despre Ucraina și rachete Tomahawk. Strategie de negociere sau Trump chiar și-a pierdut răbdarea?
Ambasadorul Franței în România: Nu suntem aici să atacăm pe nimeni ci să protejăm Alianța. Puterea nucleară a Franței contribuie la descurajare și la securitatea mondială
Soluții ”antiefracție” pentru frontiera cu Rusia: Lituania și Finlanda vor produce zeci de mii de mine antipersonal
Atac al Rusiei cu număr record de drone: Peste 700 de drone, lansate spre vestul Ucrainei, la sute de km de linia frontului. Polonia a ridicat din nou avioane F-16
Dacă aș fi din nou președinte... CNN a lansat o înregistrare audio cu Trump amenințând Rusia și China. ”Aș bombarda Moscova și Beijingul”
pixel