Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Liniile roșii ale Egiptului în Libia și evitarea unui conflict cu Turcia, pe care nimeni nu și-l dorește
Strategica
Data publicării:
Din 2014, de la uciderea conducătorului libian Gaddafi pe străzile țării sale, din ordin clar occidental, Libia este pulverizată de un război fratricid. Acest război este cel care a distrus nu numai imensul rezervor de resurse umane educate pe care Libia îl oferea, practic gratuit, Africii dar a nimicit fragilul progres social, politic și religios promovat (cu sincopele sale este adevărat) de către socialismul islamizat.
EXCLUSIV

Astăzi, Libia, din țara cu cele mai mult licee și universități, cu femeile cele mai educate din nordul Africii a devenit terenul fertil al celor mai interesante aplicații ale intereselor geopolitice ale diverșilor actori internaționali. Libia este divizată între două administrații rivale „Guvernul de acord național” (GNA), cu sediul la Tripoli, condus de prim ministrul Fayez al-Sarraj și Camera (congresul) Reprezentanților aliată cu Generalul Haftar și Armata Națională Libiană (LNA).

Tensiunile create de către cele două facțiuni beligerante au creat premisele escaladării conflictelor de graniță cu Egipt și Turcia, principalele țări arabe care susțin, independent, una sau cealaltă dintre cele două organizații.

 

Libia, o problemă de securitate națională pentru Egipt

 

Egiptul, o țară cu interese mediteraneene clar definite și cu reale resurse umane, militare și politice capabile să fie folosite a transmis deseori semnale de nemulțumire față de problemele create la granița sa cu Libia, instabilitatea creată de lipsa unei autorități centrale militare și economice la Tripoli provocând mari neliniști la Cairo. La 20 iunie 2020, președintele Abdel Fattah El Sisi a spus că Egiptul nu va permite dezvoltarea amenințărilor la frontierele sale occidentale și a amenințat că Sirte din Libia și Al-Jufra sunt considerate linii roșie pentru securitatea națională egipteană. 

Președintele El-Sisi a avertizat forțele loiale Guvernului național Acord (GNA) de a nu traversa linia frontală curentă între ei și forțele loiale lui Khalifa Haftar, pe care Cairo îl susține.  Sirte și Jufra sunt situate în centrul Libiei între capitala Tripoli și partea de vest a Libiei sub controlul GNA și Benghazi, partea de est a țării fiind controlată de LNA.

Sirte este poarta de vest spre „semiluna petrolieră” a țării conține peste 60% din comerțul petrolier al Libiei, alături de terminalele sale principale de petrol și importante baze militare. Provincia Jufra se află chiar la sud de Sirte baza aeriană strategică al-Jufra, una dintre cele mai mari baze militare din Libia. Confirmând declarația din iunie, la 16 iulie 2020, președintele El Sisi a spus că Egiptul nu va sta liniștit față de acțiuni care reprezintă o amenințare directă și puternică nu numai pentru securitatea națională egipteană și libiană, dar și pentru cea arabă, regională și securitatea națională internațională.

 

Egiptul răspunde acțiunilor Turciei

 

Escaladarea limbajului egiptean vine ca urmare a acțiunilor militare și de presiune diplomatică promovate de către Turcia, devenit un potențial adversar al politicii mediteraneene egiptene. „Principalul obiectiv al eforturilor egiptene din Libia este să sprijinim deciziile libere ale poporului libian pentru a realiza un viitor mai bun pentru țară și generațiile viitoare ale acesteia. Cu referire la intervenția turcă în Libia Egiptul are o viziune clară șă anume respingerea de către Cairo a intervențiilor militare, politice sau economice în Libia. Dacă această viziune nu va fi respectată, Egiptul amenință cu represalii și reacții ferme. Condițiile unei rivalități concrete, sunt instalate pe nisipurile mișcătoare ale Liniei.

Bineînțeles că poziția egipteană a fost imediat criticată și atacată de către facțiunile libiene pro turce, cum are fi guvernul marionetă recunoscut de către câteva state din Occident și de către ONU. Mai mult Turcia, aflată în acest moment într-o ofensivă pe mai multe fronturi, cel libian fiind doar parte a unei strategii ample neo-otomane de a reasigura spatiul mediteraneean ca fiind mare eminamente turcă, aplicându-se astfel celebra strategiei a patriei turce albastre.

 

Liniile roșii ale Turciei în Libia

 

Pentru a identifica cât mai corect și milimetric liniile roșii turce în raport cu cele egiptene, ministrul de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, a declarat că guvernul de uniune națională (GNA) din Libia va fi de acord cu încetarea focului și a luptelor doar dacă Armata Națională Libiană (LNA) a mareșalului Haftar, sprijinit de către Egipt, se retrage din Sirte și Jufra. Fiind legitime și rezonabile aceste condiții prealabile, Turcia a anunțat că dorește o retrasare a culoarelor petroliere libiene precum și imediata blocare a culoarelor emigrației ilegale, care riscă să se verse din nou în porturile turcești și pe teritoriul turc. Cum Turcia are probleme severe cu milioanele de refugiați din Siria, potențiala explozie a numărului de refugiați africani devine cu adevărat o amenințare pentru strategiile lui Erdogan.

Datorită dezmembrării Libiei și colapsului mai multor state africane în fața loviturilor organizațiilor islamice, culoarele de imigrație ilegale par a fi desenate pentru a se apropia de porturile libiene din Mediterana, deci poarta de ieșire cea mai apropiată de Turcia și desigur de Europa.

Având în vedere aceste aspect, președintele turc Erdogan a criticat sprijinul egiptean pentru LNA. Erdogan a anunțat în iulie 2020 că țara sa va semna un nou accord cu guvernul libian de uniune națională (GNA), în timp ce consideră politica egipteană ca fiind amestec ilegal al Egiptului în Libia. El a spus că Ankara va continua să își asume responsabilitatea pe care și-a asumat-o în Libia și nu o va abandona. El a menționat că Turcia a încheiat un acord de instruire militară a noilor militari libieni și este în curs de elaborare a unui nou acord cu Tripoli, cu sprijinul Organizației Națiunilor Unite.

 

Pericole pentru Egipt. Parlamentul aprobă intervenții militare externe

 

Cu toate acestea, Egiptul, care a dovedit mai ales în regiunea frontalieră cu Israel-Sinai, că este capabil să stabilizeze și să anihileze culoarele transfrontaliere extremist islamiste, se poate transforma, în acelasi timp nu numai în spațiu de tranziție, provizorie a populațiilor alungate de către islamiști, dar și țintă a acestora. Pericole grave la adresa securității naționale pe care un militar de carieră cum este El Sisi le înțelege la adevărata lor magnitudine.

Ca atare printr-o mișcare de forță, parlamentul egiptean a aprobat trimiterea de trupe în misiuni de luptă în afara granițelor. Fără a păcăli pe nimeni, imediat ce legea a fost aprobată, trupele egiptene s-au deplasat în teatrul strategic occidental din Libia.

Pe fondul expansiunii sprijinite de Turcia, mișcarea egipteană a produs vie emoție în mai toate capitalele lumii, în special cele europene, unde politica libiană pare a fi considerate ca o afacere internă europeană, nicidecum una local arabă. Conform constituției Egiptului, președintele, care este comandantul suprem al forțelor armate, nu trebuie să declare război sau să desfășoare trupe în afara țării fără a solicita avizul Consiliului suprem al apărării și fără aprobarea a două treimi din membrii parlamentului egiptean. Ca atare El Sisi a obținut, conform constituției egiptene, dreptul de a declanșa intervenții militare în regiune, fapt care complică, prin implicațiile gestului său, politica globală din Mediterana.

Cu 1.200 de km de graniță cu Libia, având desfășurate baze militare de-a lungul deșertului și promovând o alianță cu triburile tuarege din Libia, cele care au avut un rol deosebit în stabilizarea socială și militară care a urmat dezastrului provocat de fenomenul  cunoscut sub numele de primăvara araba care a dus la aproape distrugerea statului egiptean, liniile roșiii impuse de generalul El Sisi sunt destul de clare.

Interesele energetice ale Egiptului sunt mai mult aliniate cu Israel, interesele egiptene de securitate fiind absolut identice cu cele ale SUA pe relația cu Iranul, deci conflictual cu Turcia devine ireconciliabil și se poate dezvolta într-un element de lungă durată. Depinde doar de voința celor doua puteri regionale arabe și capacitatea de înțelegere a multor altor actori din lume, ca acest conflict să nu degenereze într-un război între două națiuni și state egale ca putere economică, politică și militară. Pentru fiecare capitală, că este Ankara sau că este Cairo, istoria milenară strălucită din spatele fiecăruia oferă rezervorul filosofic și ideologic fie al exploziei fie al înțelepciunii. Căci nimeni implicat în politica mediteraneeană nu le este prieten.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Armata și agențiile de informații ale SUA au primit ordin să adopte inteligența artificială: Trebuie să devansăm pe toată lumea cât de repede posibil
Ziua Armatei | Ciolacu: România nu va fi atrasă în niciun război. Actuala situaţie ne obligă să accelerăm ritmul de modernizare a Armatei
EXCLUSIV
Numai o „reînarmare rapidă și amplă” a NATO poate opri Rusia: Vestul a ignorat mesajul est europenilor, inclusiv pe al României, încă din 2009
Sursa foto: Adobe Stock.
EXCLUSIV
Lupta pentru combaterea propagandei electorale din SUA se întețește: Adversarii americanilor vor încerca să „alimenteze tulburările sociale”
Impactul inteligenței artificiale generative asupra economiei. Institutul Aspen România subliniază potențialul economic al acestei tehnologii
Institutul Aspen România | Mircea Geoană: România este un jucător "strategic" în regiune, dar ar trebui să aibă un rol "mai ferm"
Liber la acordarea de sprijin militar reciproc în caz de război: Duma de Stat a Rusiei a ratificat acordul de parteneriat strategic cu Coreea de Nord
Statele care susţin cel mai mult Ucraina sunt şi cele care se opun aderării sale la NATO: De ce primează argumentul declanşării unui război la scară largă?
Consolidarea pilonului european al NATO se face cu implicarea Marii Britanii şi a Germaniei: Europa trebuie să-și asume responsabilitatea pentru propria sa securitate
Principalele puncte ale declarației BRICS de la Kazan
Foto: Aspen
EXCLUSIV
Aspen – GMF Bucharest Forum 2024, conferinţa anuală emblematică pentru diplomația publică. DefenseRomania transmite evenimentul organizat de Institutul Aspen România
A început cel mai mare exercițiu NATO al posturilor de comandă: Se va concentra pe conceperea și desfășurarea de operații în mai multe domenii împotriva unui adversar egal
Avertisment din partea şefului spionajului militar ucrainean: Primele unități de trupe nord-coreene vor sosi în curând la Kursk
Comandantul U.S. Army din Pacific subliniază cu tărie necesitatea contracarării puterii militare a armatei chineze: Ultimul lucru pe care ni-l putem permite este un război regional în Asia
Turcia reduce în liniște exporturile de produse militare către Rusia în urma avertismentului venit din SUA
Prezenţa trupelor nord-coreene pe frontul din Ucraina poate fi doar începutul: Rușii trimit din ce în ce mai multe trupe la război „fără să clipească”
Suedia se pregăteşte să facă cea mai mare investiție în domeniul apărării de după Războiul Rece: Armată de 130.000 de militari, obiectiv asumat pentru 2035
Cu nava Admiral Kuznețov blocată într-un continuu proces de reparație, Rusia discută despre portavioane noi și avioanele de vânătoare de generația a V-a
Războiul din Ucraina a depăşit de mult graniţele regionale: Coreea de Nord trimite nu numai echipamente militare în Rusia, ci și militari
Bombardierele strategice rusești de la Baza Aeriană Olenya, acoperite cu anvelope de teama atacurilor cu drone ucrainene (Foto)
Scenarii pentru sfârșitul războiului din Ucraina: Dacă nu susținem ''planul de victorie'' a lui Zelenski, nu vom face decât să-l încurajăm pe Putin
Implicarea armatei nord-coreene pe frontul din Ucraina depăşeşte aşteptările: Un expert în rachete a ajutat armata rusă să-şi sincronizeze atacurile
Israelul solicită livrarea unui al doilea sistem THAAD: Unul nu este suficient
Vot crucial în Republica Moldova | Referendumul pro-UE trece la limită. Maia Sandu: Grupările criminale ar fi cumpărat circa 300 de mii de voturi
Trei scenarii la finalul unei zile cruciale pentru drumul Moldovei spre Europa. De la cel mai optimist la cel mai negru scenariu la referendum
Punct al grupării teroriste Hezbollah, în imediata apropiere a unei baze ONU în zona „demilitarizată” din sudul Libanului, unde UNIFIL ar fi trebuit să implementeze Rezoluția 1701. Foto: Alma Center
EXCLUSIV
Am fost la granița cu Libanul unde Hezbollah pregătea invadarea Israelului chiar sub ochii trupelor aliate. Cum sunt umilite „Căștile albastre” și folosite ca scuturi umane
Câți luptători Wagner sunt în Moldova și de ce vor rușii ca aceștia să fie vorbitori de română. Atenție la intrarea lor în România
11.000 de militari nord-coreeni se pregătesc să sprijine Rusia pe frontul din Ucraina: Eliberarea regiunii Kursk, principalul obiectiv
Problema nucleară: Trădată după Budapesta 1994, Ucraina nu mai crede în promisiuni. Ucraina a cedat al treilea arsenal nuclear din lume pentru garanții în fața Rusiei
Banii lui Șor, Wagner, sute de preoți la Moscova. Referendumul e crucial în Moldova iar Rusia folosește la maximum războiul hibrid pentru a nu scăpa din mână Moldova

Ştiri Recomandate

România achiziționează sisteme antiaeriene franceze Mistral 3. Achiziție comună cu mai multe țări din Europa, și prin bani europeni
,,Sfârşitul războiului în 24 de ore'' s-ar putea să mai întârzie? Rusia semnalează noii administrații Trump că nu este dispusă să facă concesii cu privire la Ucraina
Avertismentul unui diplomat britanic: „Căderea Ucrainei” ar fi o umilință mai mare pentru SUA decât retragerea din Afganistan
Recuzita de film devine echipament militar în prima linie a frontului din Ucraina: Casa de producție Mosfilm, un instrument al propagandei ruse, oferă militarilor ruşi tancuri T-55 și PT-76
F-35 în versiunea F-35C care operează de pe portavioane a primit botezul focului. SUA confirmă prima misiune reală de luptă pentru F-35C
Estonia a redeschis o importanta bază militară pentru a consolida apărarea estică a NATO împotriva Rusiei: Este al doilea punct de sprijin pentru misiunea Baltic Air Policing
Ucraina spune că a produs deja prima sută de rachete balistice. E capabilă să producă și arme nucleare?
După ce chinezii au râs, la propriu, de Su-57, Rusia se laudă că avionul de generația a 5-a e combat proven cu performanțe „uluitoare” împotriva Ucrainei
Seulul mai dă un avertisment Moscovei pe tema soldaților nord-coreeni: „Trebuie să luăm măsuri”
Echipa Trump pregătește marea restructurare a generalilor incomozi de la Pentagon / FBI-ul ar putea fi vizat de Departamentul pentru Eficiență
Situație dificilă pe front: Apărarea ucraineană încă rezistă la Kupiansk, dar pierderea Kurahove este „o chestiune de timp”
„Who the f**k is this guy?” Reacții din toate părțile după unda de șoc trimisă de Trump: Pete Hegseth, noul șef politic al celei mai puternice armate din lume
Rușii flutură hipersonicele în Nordul Europei și susțin că Fregata ”Amiral Golovko” cu rachete Zirkon a efectuat exerciții în Canalul Mânecii
83% din munițiile promise, 67% din sistemele de apărare aeriană promise. Pentagonul a anunțat cât de mult ajutor militar a fost deja livrat Ucrainei
Soldați ruși îmbrăcați în uniforme ucrainene au încercat să spargă apărarea în direcția Kupiansk: S-au așteptat la o rezistență înverșunată și au încercat să trișeze
Rușii amenință baza de apărare antirachetă din Polonia proaspăt inaugurată. “Rachetele Iskander din regiunea Kaliningrad sunt capabile să lovească baza americană din Redzikowo”
Cel mai important general al NATO: Am fi fost dispuşi să trimitem trupe în Ucraina dacă Rusia nu ar avea arme nucleare
S-a terminat telenovela turcă: Contractul pentru 40 de F-16 în cea mai modernă versiune a fost semnat. Bonus nesperat: „Da” și pentru Eurofighter
Rusia avertizează Israelul că atacurile din apropierea bazei sale Hmeimim din Siria sunt inacceptabile
Nave rusești urmărite prin Canalul Mânecii de patrulele ale Royal Navy și Royal Air Force (Foto/Video)
China prezintă oficial J-20S, primul avion de luptă stealth cu două locuri din lume, considerat „rivalul lui F-22”
SUA inaugurează scutul antirachetă din Polonia: Sistemele Aegis Ashore de la Redzikowo și Deveselu, operaționale împotriva rachetelor lansate din Orientul Mijlociu
Un alt tanc Abrams a căzut la datorie pe frontul din Ucraina (Video): Rușii utilizează drone ghidate prin fibră optică pentru a ataca blindatele ucrainenilor
Houthi au atacat navele Marinei SUA. Atacul nereușit a vizat două distrugătoare care ieșeau din Marea Roșie
China ridică ștacheta: Al patrulea portavion chinez va avea propulsie nucleară. În lume doar două țări dețin astfel de nave iar una e SUA
Știați că SUA au dezvoltat și F-16XL cu aripă delta? De ce F-16XL nu au avut viață lungă și unde sunt azi singurele avioane construite
Trupe britanice în Ucraina, dacă SUA taie ajutorul? Boris Johnson nu exclude varianta, dar amintește de Javelin, cu care Trump a salvat Kievul în primele zile ale invaziei ruse
România a invitat Marea Britanie să se alăture misiunii comune de deminare a Mării Negre
Geoană: Îl cunosc bine pe Trump, știu cum negociază iar mingea va fi în terenul Ucrainei. În cel mai negru scenariu România va avea Rusia la graniță
Mașina unui înalt ofițer rus al Flotei Mării Negre a făcut „boom” în Crimeea ocupată. SBU ucrainean confirmă lichidarea unui conducător al Flotei ruse
Favoritul pentru postul de cancelar al Germaniei: Putin trebuie să aleagă, altfel vom furniza Ucrainei rachete cu rază lungă Taurus
pixel