Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
DCNewsTV.ro -  Live  |  Video  |  Înregistrări
Lockheed Martin, contract de 4,7 miliarde de dolari pentru 78 de avioane de luptă F-35
Compania americană Lockheed Martin, principalul furnizor de armament al Departamentului Apărării al Statelor Unite ale Americii, a primit un contract în valoare de 4.708.927.970 USD pentru a produce 78 de avioane de vânătoare F-35, în toate cele trei versiuni disponibile.

F-35 este construit în trei versiuni: F-35A - decolare şi aterizare convenţională (CTOL), F-35B - decolare de pe suprafeţe reduse şi aterizare verticală (STOVL) şi F-35C - decolare asistată de sistemul catapultă, aşa numitul sistem CATOBAR, versiune destinată portavioanelor (CV).

Avionul F-35, produs de compania Lockheed-Martin, este parte a programului de înzestrare Joint Strike Fighter al Pentagonului, cel mai costisitor din toate programele de înzestrare dezvoltate de armata americană.

Contractul în valoare de 4.7 miliarde de dolari include: 48 de aeronave de luptă F-35A pentru US Air Force, 14 avioane de luptă F-35B pentru Marine Corps, 16 avioane de luptă F-35C pentru US Navy. Se preconizează că lucrările vor fi finalizate până în martie 2023, a anunțat marți un comunicat al DoD.

Pe lângă contract în valoare de 4.7 miliarde de dolari, Lockheed Martin Aeronautics a mai primit încă un contract în valoare de 202 de milioane de dolari pentru a continua să dezvolte, să susțină și să producă aplicații software pentru aeronavele F-35.

Amintim că, săptămâna trecută, mai mulţi membri ai Camerei Reprezentaţilor din SUA, o sută treizeci la număr, au solicitat comisiilor de apărare din Congres să dispună o creştere a numărului de avioane de vânătoare F-35, cu 24% față de numărul solicitat de Pentagon pentru anul fiscal 2021.

Astfel, în prima fază, Departamentului Apărării solicita 79 de avioane F-35, dintre care 48 din modelul F-35A - utilizat de Forțele Aeriene, 10 aeronave F-35B - utilizate de pușcașii marini și 21 de aeronave F-35C - utilizate de pentru US Navy. În schimb, semnatarii scrisorii doreau o creștere cu 24 % a achizițiilor de avioane F-35, ajungând până la 98 în total, față de 79 câte au fost solicitate iniţial de Pentagon, incluzând alte 12 F-35A, alte două F-35B și alte cinci aeronave F-35C.

După cum se poate observa, Departamentului Apărării al SUA a luat cu totul altă decizie, preferând în cele din urmă să cumpere 78 de aeronave F-35 şi nu 79 câte erau planificate iniţial, dar şi să respingă solicitarea pentru 98 de avioane de vânătoare F-35, înaintată de mai mulţi membri ai Camerei Reprezentaţilor.

Ştiri Recomandate

SUA confirmă: 'Un test nuclear ar putea avea loc în următoarele luni'. Avertisment pentru Rusia și China
Rusia neagă atacul cibernetic asupra Bundestagului
Întâlnire între liderii milițiilor din Libia
F-35: Flota Norvegiei, din ce în ce mai puternică. Încă trei aeronave au aterizat în țara scandinavă
Igor Dodon, Președintele R. Moldova și Ion Chicu, premierul moldovean. Sursă foto: Guvernul Republicii Moldova
EXCLUSIV
Morari: Un consilier al premierului Chicu mi-a dat de înțeles că urmează tăvălugul
O nouă ofensivă împotriva lui Haftar? Expert militar: „Turcia a decis să meargă până la capăt”
Rusia dezvoltă un nou vehicul blindat, Mars-2000
OMS nu pierde timpul după decizia lui Trump. Fundație proprie pentru a atrage fonduri private