Lovește o monedă aflată la un kilometru depărtare: Arma laser DragonFire testată de britanici ar putea fi utilizată și împotriva armelor hipersonice
Guvernul britanic a anunțat primul test de succes al unei arme laser împotriva țintelor aeriene. Potrivit Ministerului Apărării, DragonFire este atât de precis încât poate lovi o monedă de la o distanță de un kilometru.
Arma laser ar putea fi o rezolvare pentru două dintre neajunsurile sistemelor occidentale antiaeriene.
Așa cum s-a văzut în războiul din Ucraina, rachetele antiaeriene occidentale sunt deosebit de performante. Totuși, utilizarea lor împotriva unor atacuri masive devine extrem de costisitoare, fiind nevoie de un număr ridicat de interceptori. De asemenea, consumul ridicat de rachete interceptoare pune o presiune uriașă pe industriile de apărare occidentale, care nu reușesc să țină pasul cu cererea.
Cu un preț de 10 lire per lovitură, arma laser dezvoltată de britanici poate reduce dependența armatei britanice de muniția scumpă, arată BreakingDefence.
Este vorba de un laser de înaltă energie care a lovit ținte aeriene într-o zonă de testare din Hebride, nord-vestul Scoției, potrivit guvernului britanic.
Cost și precizie
DragonFire s-a remarcat deja în timpul primelor teste împotriva țintelor aeriene, când a doborât o dronă zburătoare la o distanță de peste trei kilometri.
Armele cu energie laser direcționată pot lovi ținte cu viteza luminii și pot folosi fasciculul intens pentru a ”tăia” ținta. De asemenea, ar putea fi utilizabile împotriva armelor hipersonice.
„Această armă are potențialul de a revoluționa câmpul de luptă. Nu numai că va reduce dependența de muniția scumpă, dar, datorită preciziei sale ridicate, va minimiza și riscul de daune colaterale”, a declarat secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps.
Armă laser britanică DragonFire / Foto: UK.Gov
Vorbim, în primul rând, de operațiuni precum cele pe care Coaliția occidentală le-a desfășurat în Marea Roșie în ultimele săptămâni. În timpul acestora, au fost distruse 18 drone, două rachete ghidate antinavă și o rachetă balistică antinavă.
Spre exemplu, distrugătorul britanic care a participat la eveniment a folosit rachete Sea Viper, al căror cost este estimat la un milion de lire sterline. În schimb, o lovitură de zece secunde efectuată de DragonFire costă 10 GBP.
Dezvoltarea armei laser menționate a ajuns la 100 de milioane de lire sterline. Laboratorul militar britanic DSTL a participat la el împreună cu Leonardo, lider mondial în robotică și sisteme laser, producătorul european de sisteme de rachete și arme MBDA și compania multinațională de tehnologie de apărare QinetiQ.
Apropo de sistemul ”clasic” Sea Viper, ministerul britanic al apărării tocmai a anunțat că rachetele vor primi îmbunătățiri semnificative: un nou focos și o actualizare software care le va permite să învingă amenințările cu rachete balistice, fiind capabile să distrugă ținte aflate la 110 km distanță.
De zece ori mai puternic decât un laser obișnuit
Laserul DragonFire cu rază lungă de acțiune este conceput pentru a elimina ținte de pe uscat, în aer și pe mare, cu un ”fulger” de 50 de kilowați. Prin comparație, laserele obișnuite care taie materiale metalice în fabrici sunt de zece ori mai slabe.
Flota de distrugătoare britanice din clasa Daring (tip 45) ar putea fi echipată cu noi arme laser în termen de cinci ani. DragonFire ar putea face parte din sistemele permanente de apărare aeriană terestre și chiar există planuri de a le instala pe vehicule blindate.
Marea Britanie nu este singura care lucrează la arme cu laser. În SUA, este Raytheon, iar China testează, de asemenea, arme cu laser. Rușii s-au lăudat cu folosirea lor în primul an de război din Ucraina, dar nu au făcut publică nicio dovadă credibilă.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News