Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Mai valorează ceva tratatele internaționale, în ziua de astăzi?
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Pe 28 iunie 1914, Gavrilo Princip i-a asasinat pe arhiducele Franz Ferdinand, moștenitorul tronului austro-ungar și pe soția acestuia, ducesa Sofia. O lună mai târziu, Curtea imperială de la Viena a declarat război Serbiei. Totul se putea termina în acel punct al istoriei, dar alianțele internaționale au funcționat. Imperiul Țarist și Franța s-au mobilizat pentru apărarea Serbiei. Germania s-a  alăturat Austro-Ungariei, iar Marea Britanie și-a respectat cuvântul dat în urmă cu 75 de ani de a susține Belgia dacă este atacată. Toți conducătorii de la acea vreme au fost oameni de onoare, deși cunoșteau foarte bine ce înseamnă un conflict la nivel de mari puteri.
Harta Europei / pexels, aliaksei lepik
EXCLUSIV
Harta Europei / pexels, aliaksei lepik

La aproape 21 de la încheierea Primului Război Mondial, se declanșa cea mai mare catastrofă din istoria omenirii.

Spre deosebire de conflagrația din perioada 1914 - 1918, al Doilea Război Mondial, după cum începuse, amenința să fie unul de anihilare totală a națiunilor și de refacere a imperiilor. Dar și de această dată, alianțele au funcționat. Franța și Marea Britanie au sărit în ajutorul Poloniei iar conflictul s-a transformat în cel mai mare război din toate timpurile de până atunci. După 20 de ani, cum este intitulat un celebru roman al scriitorului francez Alexandre Dumas, lumea liberă, în care și alte națiuni începuseră să-și pună speranța și încercau să îi adopte filozofia de viață, a confirmat că are lideri de onoare. Ei știau forța militară a Germaniei naziste și de aceea au încercat, fără succes, să o mulțumească în 1938. Știau că națiunile lor vor avea de suferit dacă se va începe războiul, dar nu au ezitat nici măcar o clipă.

În 1949, pe 4 aprilie, la Washington DC, lua ființă cea mai mare și de succes alianță militară a istoriei – Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Avea ca scopuri principale descurajarea URSS și, în caz atac inamic, apărarea teritoriului NATO. ”Niciun centimetru înapoi” au spus de fiecare dată liderii țărilor membre ale pactului nord-atlantic. Articolul 5 a fost invocat o singură dată în istoria de peste 75 de ani a NATO, atunci când SUA au fost atacate pe 11 septembrie 2001. Țările membre NATO au răspuns la apelul Americii, precum și celelalte țări care credeau în lumea liberă. A fost una dintre ultimele verificări serioase și ea a confirmat că lumea liberă era de încredere iar liderii ei erau oameni de onoare.

Vine anul 2014, unul dintre punctele de inflexiune ale istoriei. Rusia anexează Crimeea care era a Ucrainei deși, Ucraina avea garantată  independența, suveranitatea și frontierele, de către SUA, Marea Britanie și Rusia, prin Memorandumul de la Budapesta din 5 decembrie 1994.

Trădarea Moscovei era evidentă, dar inacțiunea militară a lumii libere era de neînțeles.

Timp de o lună au operat în Crimeea acei ”oameni în verde”, nerecunoscuți de nimeni, nici măcar de Rusia deși era clar că erau ai ei. A fost ”luna de aur” pentru liderii lumii libere dar, fie nu au înțeles, fie le-a fost frică să acționeze. Unde au fost diviziile aeropurtate americane și avioanele de generația a 5-a care puteau elibera Crimeea și restabili dreptatea, onoarea și încrederea în liderii lumii libere? Acele unități americane erau atunci și sunt și acum foarte puternice și foarte bine pregătite dar, au nevoie de ordine pentru a fi trimise în misiune. Ca o paranteză, reamintim că forțele americane au demonstrat în februarie 2018, în bătălia de la Khasham, din Siria, că nu le este frică de niciun fel de adversar din lume, pulverizând efectiv trupele Wagner rusești care au testat, în premieră mondială, prin angajare directă la sol, capabilitățile militare americane. În schimb, liderii lumii libere, deși aveau la dispoziție cea mai capabilă forță militară din istorie, au ales, în 2014, să nu acționeze, iar urmarea acestui fapt a fost o primă undă de șoc trimisă la nivel planetar pentru că lumea vedea că SUA nu-și respectau cuvântul dat și că SUA arătau că le este frică de Rusia.

A urmat 24 februarie 2022, ziua în care toată planeta a privit stupefiată cum Rusia invada Ucraina. A fost o primă lună de război dominată de o confuzie totală, dar militarii ucraineni precum și întreaga țară a rezistat și a dat din nou lumii libere ocazia să-și facă datoria pe care a promis-o în 1994. Din nou, s-a văzut aceeași ezitare, aceeași întârziere care a costat până acum multe vieți de ruși și de ucraineni, alături de costuri economice care s-au tradus în alte pierderi premature de vieți omenești prin Africa și în alte părți ale lumii. De data aceasta au fost doi ani de aur pe care lumea liberă i-a ratat și, în plus, a arătat clar că îi este frică de amenințarea nucleară a Rusiei pentru că în materie de război convențional a devenit clar că avantajul era de partea Occidentului.

 

Jocul de neînțeles al administrației Trump

 

Iar acum, în anul de (diz)grație 2025, lumea află de la Secretarul de Stat al SUA, Marco Rubio, că invazia Rusiei asupra Ucrainei este de fapt un război proxy între Statele Unite și Rusia, ignorând total realitatea conflictului dar și politicile curajoase ale SUA care datează încă de la fondarea lor, în 1776. Spre deosebire de adversarii lor, Statele Unite nu s-au angajat în războaie proxy. SUA au luptat asumat și cu mare curaj în Coreea, în Vietnam, în Afganistan, în Irak și oriunde a fost nevoie.

Acum, în Ucraina, SUA au ales să nu lupte și să nu-și respecte angajamentele deși, aveau de partea lor dreptatea, supremația militară și o alianță întreagă. Poate liderilor lumii libere le-a fost și le este teamă de un război nuclear cu Rusia, dar acceptând acest șantaj în 2014 și în 2022, s-a ajuns într-un punct în care se confecționează o altă realitate, complet falsă, pentru a se justifica renunțarea la angajamentele internaționale.

Singurul lucru care mai rămâne de făcut, care este un minim rezonabil, pentru a restabili cât de cât onoarea și încrederea în lumea liberă, este să se salveze ce a mai rămas acum din Ucraina, dar prin garanții solide, și să nu se recunoască oficial ca aparținând Rusiei teritoriile ocupate. Singura garanție solidă este primirea urgentă în NATO a Ucrainei sau girarea de către SUA a forțelor europene de securitate dislocate în Ucraina, chiar dacă militarii americani nu sunt acolo.

SUA ar trebui să avertizeze Rusia că la atacarea, direct sau prin forțe nerecunoscute a acestor militari ai forței europene de menținere a păcii sau a Ucrainei, se va activa articolul 5 din Tratatul NATO și va atrage represalii militare din partea SUA și a NATO.

Dacă, SUA aleg, acum, orice altceva, oricare aliat, prezent sau viitor al Americii, își va pune în sinea lui întrebarea: Își va ține America promisiunea în cazul în care Rusia și China fac presiunii asupra Americii? Sau mai grav, se va întreba: Face cumva America jocuri pe la spatele meu cu Rusia sau China sau cu altcineva?

Iar, ulterior, America, la fel ca Rusia, va îmbrobodi opinia publică, în epoca post-adevărului, cu tot felul de explicații ciudate, că ea nu are nicio vină, cum vine, acum, să spună că războiul ruso-ucrainean este de fapt un conflict proxy Rusia – SUA, de parcă Ucraina nu există ca țară, iar tratate internaționale fundamentale pentru menținerea  păcii în lume, cum este Memorandumul de la Budapesta din 1994, pot fi ocolite deformând total realitatea.

 

Atenție Europa!

 

Și Tratatul NATO ar putea avea aceeași soartă dacă liderii europeni nu se ridică cu fermitate și găsesc cele mai bune căi de a se uni între ei pentru a face o poziție comună.

Nu mai este loc de dat înapoi față de Rusia. Deja, Europa a ajuns cu spatele la zid și trebuie demonstrat că amenințarea nucleară nu mai contează. Vom vedea dacă Rusia va fi capabilă și de răul suprem absolut  – atacul cu arma nucleară, pentru că în rest a arătat că este capabilă de toate relele posibile din lume: agresiune militară la scară largă, crime de război prin execuția prizonierilor de război și atacarea spitalelor, inclusiv a celor de copii, minciună și deformarea adevărului, inclusiv mințind o planetă întreagă că nu va ataca Ucraina în 2022 și neasumarea oamenilor în verde din Crimeea. Este alegerea Rusiei dacă distruge lumea cu armele ei nucleare.

SUA ar trebui să se gândească bine cu cine face înțelegeri. Negociază cu Rusia care, cu o nonșalanță extraordinară, lovea cu o rachetă Kh-101 cel mai mare spital de copii din Kiev, chiar în ziua în care premierul Indiei, Narendra Modi, se afla în vizită la Moscova. Dacă nici acest lucru nu spune adevărata natură a regimului de la Moscova, natură de care SUA ar trebui să țină cont, atunci Casa Albă are, cel puțin, o înțelegere aparte a realității, străină de valorile libertății și democrației.

Chiar nu-i trec pe americani un fior pe șira spinării, că agenții rusi au venit în Marea Britanie să ucidă oameni cu o arma chimică? Cât timp sa mai accepte umanitatea astfel de comportamente deviante? Chiar vrem să ne aruncam cu peste 100 de ani înapoi în istorie?


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

De ce a renunțat Ucraina la arme nucleare deși știa că Rusia va ataca. Ioana Bercean: Dreptul internațional e cea mai înșelată mireasă
Germania aprobă un pachet major de ajutor militar pentru Ucraina, după luni de amânări: Mai multe rachete şi sisteme de apărare aeriană Iris-T pe ucraineni
Europa, plan pentru a prelua mai mult din responsabilitatea SUA în NATO: Ar fi nevoie de cinci până la zece ani de creștere a cheltuielilor pentru a înlocui majoritatea capacităților militare
A 68 a comemorare a Zilei Z / U.S. Army photo by Staff Sgt. Sharilyn Wells
EXCLUSIV
Cum s-a ajuns în acest moment periculos al istoriei? Marile puteri mondiale nu ascultă de calculele obișnuite de realpolitik mai ales în momentele critice
SUA forțează alegerile în Ucraina. Trimisul special american susține că autoritățile ucrainene vor organiza alegeri prezidențiale, deși Kievul nu confirmă
O campanie rusească de dezinformare, născută în laboratoarele Kremlinului, a vizat publicul britanic: Ruşii copiază paginile unor ziare locale pentru a răspândi false povești despre Ucraina
Rusia pretinde deja dreptul la Insulele Svalbard: Justifică această abordare prin interesul faţă de consolidarea poziției sale în Arctica și „negocierile geopolitice” aferente cu Statele Unite
Rusia nu poate ascunde acest dezastru nici dacă vrea: Baza bombardierelor rusești Tu-95MS și Tu-160 a suferit pagube majore în urma unui atac ucrainean cu drone (Foto)
Singura modalitate reală de a descuraja Rusia este de a „militariza Ucraina până în dinți”: Dacă dai dovadă de orice formă de slăbiciune față de Rusia, aceasta va profita de ea
Întâlnire Pavel-Zelenski: “Republica Cehă este alături de Ucraina și sprijină aderarea acesteia la UE și NATO”
Forțele de menținere a păcii din Ucraina vor include aviație și forțe navale aliate: România şi Polonia sunt elemente centrale ale unei strategii gândite la Londra
Parlamentul german, vot istoric: Berlinul are liber la investiții în apărare de sute de miliarde de euro
Rusia, o amenințare fundamentală la adresa securității Europei | UE se pregătește să facă faţă unui posibile agresiuni: Comisia Europeană stabilește politica de apărare pentru 2030
Macron propune înlocuirea avioanelor F-35 cu Rafale: Trebuie să oferim alternative europene țărilor obișnuite cu echipamentele militare americane
Ucrainenii nu slăbesc atacurile asupra bazei ruse Engels (Foto/Video): Depozitul cu rachete de croazieră pentru bombardierele Tu-95 si Tu-160 a fost lovit puternic cu drone
UE anunță Strategia pentru oțel și aluminiu. Planul va fi coloana vertebrală pentru reînarmarea Europei
Ucraina împărtășește pentru prima dată experiența de luptă avută cu FrankenSAM (Foto): Vechiul sistem de apărare antiaeriană Buk a primit rachete RIM-7
Poate Europa să înlocuiască F-35? Deocamdată pare imposibil, niciunul dintre cele trei de avioane europene nu are capacități de generația a 5-a
Congresul SUA dă semne de viață: Proiect bipartizan pentru nerecunoașterea anexării de către Rusia a teritoriilor ucrainene. „Granițele nu pot fi schimbate cu forța”
Rusia e cu ochii pe Baza 116: Zeci de avioane franceze Rafale F5 cu rachete hipersonice nucleare ASN4G vor „ținti” spre Federație
Forțele ucrainene pentru Operaţii Speciale continuă demilitarizarea Crimeei, efectuând atacuri precise și distrugând mai multe sisteme de război electronic (Video)
Forțele speciale britanice au fost plasate în stare de alertă maximă pentru o posibilă desfășurare în Ucraina
Trump și Zelenski vorbesc la o zi după discuțiile de la Casa Albă cu Putin: O pace durabilă poate fi obținută în acest an
„Putin joacă un joc aici” - Germania critică convorbirea telefonică dintre Trump si Putin, afirmând că încetarea parțială a focului in Ucraina „nu înseamnă de fapt nimic”
Cu vânt american din pupă, Medvedev navighează nestingherit în oceanul aberațiilor geopolitice
Cine încearcă să-l sape politic pe Zelenski la Kiev? Membri ai echipei lui Trump vor să sugereze că SUA au şi alţi parteneri politici în Ucraina
Europa are o strategie pentru reînarmare. Investițiile de sute de miliarde de euro vor prioritiza echipamentele europene
Un sistem HIMARS al armatei ucrainene a lovit simultan trei obuziere nord-coreene M1989 Koksan aflate în Kursk (Video)
Se deschide un nou front? Zelenski confirmă operația ucraineană din regiunea rusă Belgorod. Dar, ce este de fapt în spate?
O încetare a focului maritim în Marea Neagră, pe masa negocierilor Putin-Trump. Rusia acceptă să oprească atacurile asupra infrastructurii energetice a Ucrainei timp de 30 de zile

Ştiri Recomandate

S-a săturat Ungaria de izolaționism? Opoziția e convinsă că Orban va pierde alegerile și anunță că Ungaria va fi din nou un aliat de încredere în NATO și UE
Schimbare de atitudine pentru Germania: Rachete Taurus pentru Ucraina care trebuie să treacă în ofensivă. Mai mult, Podul Crimeei ar putea fi lovit
Trump a comentat atacul rusesc cu rachete Iskander asupra civililor: Un atac îngrozitor. Mi s-a spus că a fost neintenționat
Franța ridică ștacheta. Ceea ce nu au reușit rușii și americanii cu MiG-105 și X-20: Un avion spațial? Orizontul de timp e extrem de îndrăzneț
Cine sunt membrii delegației Congresului SUA care ajung în România. Delegația e bipartizană, formată din republicani și democrați
Un mic pas spre corectarea propriilor greșeli. China răspunde scutirilor de taxe vamale pe electronice, aprobate de Trump
Turcia a anunțat o întâlnire între reprezentanții Rusiei și Ucrainei privind Inițiativa Mării Negre
Canalul Panama, cel mai strategic coridor maritim din lume, la degetul mic al Statelor Unite: Forţele americane vor avea acum o prezenţă militară sporită
Zelenski l-a invitat pe Trump în Ucraina să vadă dezastrul provocat de Rusia. Invitația, lansată înainte de masacrul de la Sumî din ziua de Florii
Rusia va fi capabilă de un atac la scară largă în maxim 4 ani. Șeful Armatei germane: Prioritate o au armele din Europa, dar va trebui să cumpărăm din SUA
Amploarea conflictului din Ucraina nu mai poate fi ignorată de Statele Unite. Sprijinul militar pe care China și Coreea de Nord îl oferă Rusiei creează un risc de securitate chiar și în Pacific
Rusia îmbină tacticile de luptă sovietice cu utilizarea dronele pentru a respinge acțiunile forţelor ucrainene: Forţele ruse preferă războiul de uzură
Toate drumurile duc la Moscova. Rețeaua Călin Gerogescu, campanie, finanțare, mercenari
Un sistem rusesc S-400 sau o racheta R-37 ar fi doborât un avion F-16 în Ucraina
Rusia a fost lovită acolo unde o doare cel mai tare: Presiuni tot mai mari asupra bugetului militar ca urmare a scăderii prețului petrolului
Președintele american nu poate obține pacea în Ucraina cât timp administrația sa nu are o viziune unitară. Este Steve Witkoff veriga slabă din echipa Trump?
O navă rusească de cercetare radioelectronică a desfășurat “acțiuni ofensive” în apropierea coastelor Irlandei
Un scut pentru Europa de Est: Polonia va produce rachete cu rază lungă de acțiune pentru sistemele de artilerie HOMAR-K
Forțele Aeriene ale Ucrainei au confirmat moartea unui pilot de F-16. Deși nu se spune nimic despre aeronavă, se speculează că aceasta a fost doborâtă de forțele ruse în nordul Ucrainei
Ucraina este acum capabilă să producă în mod independent sisteme de apărare antiaeriană FrankenSAM, rezultate în urma combinării lansatorului sovietic Buk cu rachete americane RIM-7
Exercițiul militar NATO 2019. Sursa Foto: Foreign Brief.com.
EXCLUSIV
Proiect ipotetic de pace: Statele Unite propun „modelul vest-german” pentru soluţionarea conflictului din Ucraina
Complexitatea frontului din Ucraina scoate la iveală minusurile tancurilor Leopard, dar vechiul sistem german Gepard a depăşit toate aşteptările
Marea Britanie și Franța îi vor prezenta lui Trump planul „Forței de reasigurare” în Ucraina în câteva săptămâni
Coreea de Sud vrea să sprijine Statele Unite să contracareze China pe mare: Plan ambiţios pentru construirea a cinci distrugătoare Aegis
Versiunea cu AI a renumitei drone Bayraktar TB2, folosită de turci ca platformă de testare pentru noul avion de luptă fără pilot Kizilelma
Rusia are planuri noi pentru dezvoltarea Marinei militare: Submarinele nucleare strategice reprezintă prioritatea absolută a construcțiilor navale
Poarta Focșanilor, călcâiul lui Achile? Francezii cartografiază în detaliu terenul potențialului câmp de luptă din România
Rusia apasă pedala accelerației: Kievul crede că Armata rusă se pregătește de o nouă ofensivă majoră
”Nu vom lăsa Bruxellesul să ne oblige”. Orbán rostogolește propaganda Kremlinului și spune că aderarea Ucrainei la UE va distruge Ungaria
Avioanele JAS 39 Gripen sunt pe val. Au învins după 12 ani F-16 iar acum obiectivul e să ia locul F-35 într-un stat din Europa
pixel