Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Mai valorează ceva tratatele internaționale, în ziua de astăzi?
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Pe 28 iunie 1914, Gavrilo Princip i-a asasinat pe arhiducele Franz Ferdinand, moștenitorul tronului austro-ungar și pe soția acestuia, ducesa Sofia. O lună mai târziu, Curtea imperială de la Viena a declarat război Serbiei. Totul se putea termina în acel punct al istoriei, dar alianțele internaționale au funcționat. Imperiul Țarist și Franța s-au mobilizat pentru apărarea Serbiei. Germania s-a  alăturat Austro-Ungariei, iar Marea Britanie și-a respectat cuvântul dat în urmă cu 75 de ani de a susține Belgia dacă este atacată. Toți conducătorii de la acea vreme au fost oameni de onoare, deși cunoșteau foarte bine ce înseamnă un conflict la nivel de mari puteri.
Harta Europei / pexels, aliaksei lepik
EXCLUSIV
Harta Europei / pexels, aliaksei lepik

La aproape 21 de la încheierea Primului Război Mondial, se declanșa cea mai mare catastrofă din istoria omenirii.

Spre deosebire de conflagrația din perioada 1914 - 1918, al Doilea Război Mondial, după cum începuse, amenința să fie unul de anihilare totală a națiunilor și de refacere a imperiilor. Dar și de această dată, alianțele au funcționat. Franța și Marea Britanie au sărit în ajutorul Poloniei iar conflictul s-a transformat în cel mai mare război din toate timpurile de până atunci. După 20 de ani, cum este intitulat un celebru roman al scriitorului francez Alexandre Dumas, lumea liberă, în care și alte națiuni începuseră să-și pună speranța și încercau să îi adopte filozofia de viață, a confirmat că are lideri de onoare. Ei știau forța militară a Germaniei naziste și de aceea au încercat, fără succes, să o mulțumească în 1938. Știau că națiunile lor vor avea de suferit dacă se va începe războiul, dar nu au ezitat nici măcar o clipă.

În 1949, pe 4 aprilie, la Washington DC, lua ființă cea mai mare și de succes alianță militară a istoriei – Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Avea ca scopuri principale descurajarea URSS și, în caz atac inamic, apărarea teritoriului NATO. ”Niciun centimetru înapoi” au spus de fiecare dată liderii țărilor membre ale pactului nord-atlantic. Articolul 5 a fost invocat o singură dată în istoria de peste 75 de ani a NATO, atunci când SUA au fost atacate pe 11 septembrie 2001. Țările membre NATO au răspuns la apelul Americii, precum și celelalte țări care credeau în lumea liberă. A fost una dintre ultimele verificări serioase și ea a confirmat că lumea liberă era de încredere iar liderii ei erau oameni de onoare.

Vine anul 2014, unul dintre punctele de inflexiune ale istoriei. Rusia anexează Crimeea care era a Ucrainei deși, Ucraina avea garantată  independența, suveranitatea și frontierele, de către SUA, Marea Britanie și Rusia, prin Memorandumul de la Budapesta din 5 decembrie 1994.

Trădarea Moscovei era evidentă, dar inacțiunea militară a lumii libere era de neînțeles.

Timp de o lună au operat în Crimeea acei ”oameni în verde”, nerecunoscuți de nimeni, nici măcar de Rusia deși era clar că erau ai ei. A fost ”luna de aur” pentru liderii lumii libere dar, fie nu au înțeles, fie le-a fost frică să acționeze. Unde au fost diviziile aeropurtate americane și avioanele de generația a 5-a care puteau elibera Crimeea și restabili dreptatea, onoarea și încrederea în liderii lumii libere? Acele unități americane erau atunci și sunt și acum foarte puternice și foarte bine pregătite dar, au nevoie de ordine pentru a fi trimise în misiune. Ca o paranteză, reamintim că forțele americane au demonstrat în februarie 2018, în bătălia de la Khasham, din Siria, că nu le este frică de niciun fel de adversar din lume, pulverizând efectiv trupele Wagner rusești care au testat, în premieră mondială, prin angajare directă la sol, capabilitățile militare americane. În schimb, liderii lumii libere, deși aveau la dispoziție cea mai capabilă forță militară din istorie, au ales, în 2014, să nu acționeze, iar urmarea acestui fapt a fost o primă undă de șoc trimisă la nivel planetar pentru că lumea vedea că SUA nu-și respectau cuvântul dat și că SUA arătau că le este frică de Rusia.

A urmat 24 februarie 2022, ziua în care toată planeta a privit stupefiată cum Rusia invada Ucraina. A fost o primă lună de război dominată de o confuzie totală, dar militarii ucraineni precum și întreaga țară a rezistat și a dat din nou lumii libere ocazia să-și facă datoria pe care a promis-o în 1994. Din nou, s-a văzut aceeași ezitare, aceeași întârziere care a costat până acum multe vieți de ruși și de ucraineni, alături de costuri economice care s-au tradus în alte pierderi premature de vieți omenești prin Africa și în alte părți ale lumii. De data aceasta au fost doi ani de aur pe care lumea liberă i-a ratat și, în plus, a arătat clar că îi este frică de amenințarea nucleară a Rusiei pentru că în materie de război convențional a devenit clar că avantajul era de partea Occidentului.

 

Jocul de neînțeles al administrației Trump

 

Iar acum, în anul de (diz)grație 2025, lumea află de la Secretarul de Stat al SUA, Marco Rubio, că invazia Rusiei asupra Ucrainei este de fapt un război proxy între Statele Unite și Rusia, ignorând total realitatea conflictului dar și politicile curajoase ale SUA care datează încă de la fondarea lor, în 1776. Spre deosebire de adversarii lor, Statele Unite nu s-au angajat în războaie proxy. SUA au luptat asumat și cu mare curaj în Coreea, în Vietnam, în Afganistan, în Irak și oriunde a fost nevoie.

Acum, în Ucraina, SUA au ales să nu lupte și să nu-și respecte angajamentele deși, aveau de partea lor dreptatea, supremația militară și o alianță întreagă. Poate liderilor lumii libere le-a fost și le este teamă de un război nuclear cu Rusia, dar acceptând acest șantaj în 2014 și în 2022, s-a ajuns într-un punct în care se confecționează o altă realitate, complet falsă, pentru a se justifica renunțarea la angajamentele internaționale.

Singurul lucru care mai rămâne de făcut, care este un minim rezonabil, pentru a restabili cât de cât onoarea și încrederea în lumea liberă, este să se salveze ce a mai rămas acum din Ucraina, dar prin garanții solide, și să nu se recunoască oficial ca aparținând Rusiei teritoriile ocupate. Singura garanție solidă este primirea urgentă în NATO a Ucrainei sau girarea de către SUA a forțelor europene de securitate dislocate în Ucraina, chiar dacă militarii americani nu sunt acolo.

SUA ar trebui să avertizeze Rusia că la atacarea, direct sau prin forțe nerecunoscute a acestor militari ai forței europene de menținere a păcii sau a Ucrainei, se va activa articolul 5 din Tratatul NATO și va atrage represalii militare din partea SUA și a NATO.

Dacă, SUA aleg, acum, orice altceva, oricare aliat, prezent sau viitor al Americii, își va pune în sinea lui întrebarea: Își va ține America promisiunea în cazul în care Rusia și China fac presiunii asupra Americii? Sau mai grav, se va întreba: Face cumva America jocuri pe la spatele meu cu Rusia sau China sau cu altcineva?

Iar, ulterior, America, la fel ca Rusia, va îmbrobodi opinia publică, în epoca post-adevărului, cu tot felul de explicații ciudate, că ea nu are nicio vină, cum vine, acum, să spună că războiul ruso-ucrainean este de fapt un conflict proxy Rusia – SUA, de parcă Ucraina nu există ca țară, iar tratate internaționale fundamentale pentru menținerea  păcii în lume, cum este Memorandumul de la Budapesta din 1994, pot fi ocolite deformând total realitatea.

 

Atenție Europa!

 

Și Tratatul NATO ar putea avea aceeași soartă dacă liderii europeni nu se ridică cu fermitate și găsesc cele mai bune căi de a se uni între ei pentru a face o poziție comună.

Nu mai este loc de dat înapoi față de Rusia. Deja, Europa a ajuns cu spatele la zid și trebuie demonstrat că amenințarea nucleară nu mai contează. Vom vedea dacă Rusia va fi capabilă și de răul suprem absolut  – atacul cu arma nucleară, pentru că în rest a arătat că este capabilă de toate relele posibile din lume: agresiune militară la scară largă, crime de război prin execuția prizonierilor de război și atacarea spitalelor, inclusiv a celor de copii, minciună și deformarea adevărului, inclusiv mințind o planetă întreagă că nu va ataca Ucraina în 2022 și neasumarea oamenilor în verde din Crimeea. Este alegerea Rusiei dacă distruge lumea cu armele ei nucleare.

SUA ar trebui să se gândească bine cu cine face înțelegeri. Negociază cu Rusia care, cu o nonșalanță extraordinară, lovea cu o rachetă Kh-101 cel mai mare spital de copii din Kiev, chiar în ziua în care premierul Indiei, Narendra Modi, se afla în vizită la Moscova. Dacă nici acest lucru nu spune adevărata natură a regimului de la Moscova, natură de care SUA ar trebui să țină cont, atunci Casa Albă are, cel puțin, o înțelegere aparte a realității, străină de valorile libertății și democrației.

Chiar nu-i trec pe americani un fior pe șira spinării, că agenții rusi au venit în Marea Britanie să ucidă oameni cu o arma chimică? Cât timp sa mai accepte umanitatea astfel de comportamente deviante? Chiar vrem să ne aruncam cu peste 100 de ani înapoi în istorie?


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Flota ucraineană de avioane Mirage 2000 este înzestrată cu bombe de înaltă precizie: Franța a confirmat furnizarea de muniţii ghidate AASM
Germanii se tem că SUA ar putea să ”stingă lumina” pentru F-35 folosite de europeni: ”Kill switch este mai mult decât un zvon”
Trump destabilizează și “micul NATO”. Australia este foarte aproape să rămână fără submarinele nucleare americane, deși a fost forțată să refuze și să umilească Parisul
Flota rusă din Marea Neagră primește drone navale Katran. Sursa foto: X/YouTube.
EXCLUSIV
Umilită în Marea Neagră de o țară fără nicio navă de luptă, măreața Flotă a Rusiei se schimbă: Se fac primii pași spre o flotă a dronelor
Sfârșitul superiorității aeriene? De ce SUA au spus „stop” dezvoltării unui viitor avion de luptă de generația a 6-a
Ucraina „s-ar putea să nu supraviețuiască” invaziei pe scară largă a Rusiei, cu sau fără sprijinul american. Trump: Indiferent de rezultatul războiului, SUA își vor banii înapoi
Sistemul CA-95 românesc a fost integrat în apărarea antiaeriană a Ucrainei: Chiar dacă este depășit din punct de vedere tehnologic, rămâne eficient în combaterea dronelor
Niciodată gubernie rusă! Polonia vrea arma nucleară și o armată de jumătate de milion de oameni
Trump nu poate asigura pacea în Ucraina fără Europa. Altfel riscăm să ne trezim cu Rusia la Gurile Dunării și cu un război major în Europa în următorii ani
SUA vor taxa toate navele care au legătură cu China și cer aliaților să facă la fel / Beijingul marchează puncte: ”Marile puteri nu ar trebui să-i hărțuiască pe cei slabi”
EXCLUSIV
Între SUA, Europa și războiul hibrid rus: Planurile lui Narîșkin pentru România | Prof. Radu Carp, la Obiectiv EuroAtlantic cu Tudor Curtifan
Harta Europei / pexels, aliaksei lepik
EXCLUSIV
Mai valorează ceva tratatele internaționale, în ziua de astăzi?
EXCLUSIV
Cel mai negru scenariu: Încercarea de a retrage SUA din NATO, o greșeală neforțată. Juridic e foarte greu, dar nu e neovie de retragere efectivă pentru a produce un cutremur în Alianță
China alocă 7,2% pentru apărare și anunță: Dacă America vrea orice fel de război, suntem gata să luptăm până la capăt
Zelenski îi întinde bărbătește mâna lui Trump: Incidentul din Biroul Oval, regretabil. Ucraina vrea discuții pentru un acord „în orice moment și în orice format''
Statele Unite şi-au pus aliații europeni într-un con de umbră. Polonia: Nu s-au consultat cu niciunul dintre aliații săi NATO cu privire la suspendarea ajutorului militar acordat Ucrainei
Ambasada Ucrainei în România, mesaj de mulţumire: Le mulțumim autorităților române, care au demonstrat din nou sprijinul față de poporul ucrainean
Dictatul de la Washington: Ucraina ar trebui să cedeze teritorii, iar Rusia să accepte forțele de menținere a păcii europene
Avioane franceze Rafale cu arme nucleare în Europa? Franța, dispusă să facă o mișcare fără precedent în fața Rusiei, dacă SUA fac un pas în spate
Bolojan: Garanțiile de securitate nu sunt doar pentru Ucraina, ci pentru tot Flancul estic și nu pot fi asigurate fără un sprijin din partea SUA
Zelenski, partenerii Ucrainei se reunesc pentru un summit-cheie la Londra, după incidentele de la Casa Albă
Un plan de încetare a focului în Ucraina, care va fi prezentat Statelor Unite, urmează să fie elaborat de Regatul Unit şi Franța: Destinul manifest al americanilor este să fie de partea ucrainenilor
Israelul face lobby pe lângă SUA pentru ca Rusia să-și continue prezența în Siria: Se intenţionează stoparea ascensiunii militare a Turciei în regiune
În Ucraina, sistemul de apărare antiaeriană NASAMS a interceptat peste 900 de rachete rusești cu o eficiență de 94%
Bombele ghidate ruse UPMK sau FAB au fost marea problemă a Ucrainei. NATO trebuie să se inspire din războiul aerian al Rusiei, care a schimbat strategia
Mexicul devine noua ţintă a declaraţiilor secretarului american al apărării: Avertisment cu privire la o posibilă intervenție militară dacă nu se începe o luptă împotriva cartelurilor de droguri
Pacea din Ucraina, o chestiune secundară. Principal miză a administrației americane pare să fie scoatere Rusiei din relația cu China  
Administrația Trump ar putea retrage tot ajutorul militar acordat Ucrainei: ,,Nu vom mai scrie cecuri în alb pentru un război desfășurat într-o țară foarte îndepărtată''
Zelenski crede că relațiile cu Trump pot fi salvate: Obținerea păcii va include negocieri și diplomație, pacea trebuie să fie durabilă și justă

Ştiri Recomandate

Sukhoi-urile rusești au o problemă în plus: Ucrainenii vor putea folosi avioane de avertizare timpurie Saab 340B, imediat ce F-16 vor primi câteva modificări
Cine va fi primul? La doar câteva zile după ce SUA au anunțat F-47, China publică noi fotografii cu avionul ei de generația a 6-a
SUA au suspendat intrarea României în Visa Waiver. Administrația Trump vorbește de o „pauză” pentru verificări amănunțite
Negocieri de pace. Statele Unite: Am ajuns la un acord cu Ucraina și Rusia privind navigația sigură în Marea Neagră
Ucrainenii vor să continue lupta cu orice preț, chiar și fără SUA. Cifrele unui sondaj în Ucraina sunt covârșitoare: O capitulare impusă de americani e respinsă de populație
Uniunea Europeană se bucură de un sprijin record din partea cetățenilor săi
Parchetul rus, sesizat de Duma de Stat în legătură cu o pretinsă "imixtiune a României" în afacerile interne ale Rusiei
Comisia acordă României 615 milioane de euro pentru extracția de grafit, de magneziu şi de cupru. Europa va avea 47 de proiecte strategice, folosite inclusiv de industria de apărare
Divizia 101 Aeropurtată a U.S. Army testează noi batalioane concepute pentru bătălii la scară largă
Germania merge înainte cu F-35 iar Rheinmetall face marele anunţ: Începe producția de secțiuni centrale de fuzelaj pentru avioane
Un secret bine păstrat încă din 2019: Boeing și Lockheed Martin au efectuat fiecare zboruri cu un prototip ,,X-Plane'' ca pregătire pentru programul NGAD
Pe fondul tensiunilor cu state aliate, SUA propun Turciei revenirea la F-35. Dar vor sistemele rusești S-400 dezasamblate în baze americane
Industria poloneză de apărare dezvoltă un nou vehicul de luptă pentru infanterie: Uşa este deschisă şi pentru investitori străini
Ne mai putem baza pe umbrela nucleară a SUA? Noile abordări americane de politică externă ar putea crește numărul puterilor nucleare la 25 de state
Discuțiile s-au încheiat, dar nu avem niciun rezultat. Rusia și SUA vor emite în curând un comunicat comun despre războiul din Ucraina
Din România, toți „ochii” pe Rusia. Avioanele de cercetare americane încă efectuează misiuni de monitorizare a Rusiei deasupra Mării Negre
Suedia propune aliaților europeni să înlocuiască Boeing E-3 Sentry AWACS cu ”GlobalEye”, cele mai moderne aeronave de supraveghere de la Saab
Editorul șef al publicației The Atlantic dezvăluie că administrația Trump i-a trimis accidental mesaje despre planurile Pentagonului împotriva rebelilor Houthi
Uzată la maxim după 3 ani de război, flota aeriană a Rusiei face și ”greșeli neforțate”: Un Su-25 s-a prăbușit în Rusia în timpul unui zbor de antrenament
Miile de obuziere și tancuri poloneze au nevoie de obuze în cantități industriale. Guvernul dă undă verde pentru construcția mai multor fabrici de muniție
Rușii recunosc ordinul lui Putin: Tergiversarea negocierilor de pace cu Ucraina cât de mult posibil pentru ca Armata să ocupe și mai mult teritoriu
Danemarca spune că regretă că a ales F-35, în timp ce JD Vance anunță că SUA „vor lua” Groenlanda „oricât s-ar plânge Europa”
Forţele ruse au fost prinse pe picior greşit (Video): Un sistem HIMARS ucrainean a distrus patru elicoptere rusești aflate în regiunea rusă Belgorod
Presa sârbă anunță că Belgradul și Budapesta ar putea intra în alianță militară, ca răspuns la acordul recent semnat între Croația, Albania și Kosovo
De ce e greu să treci de la bătrânele Kalașnikov la arme de asalt M4 americane. Un luptător ucrainean din forțele speciale dezvăluie experiența
Incertitudine cu privire la tancurile Abrams australiene donate Ucrainei: Joaca lui Donald Trump de-a asistența militară a dus la blocarea unui hub logistic din Polonia
Francezii nu pierd timpul și propun ca „vidul” lăsat de F-35 să fie înlocuit de avioane Rafale, într-o ofertă adresată Portugaliei și Canadei
Forțele Aeriene Ucrainene au lovit puternic o unitate de aprovizionare rusească aflată în regiunea Herson (Video)
Elon Musk: Canada e un stat artificial
Statele europene ar trebui să „colaboreze” pentru a dezvolta sisteme de arme laser, recomandă șeful MBDA
Revenit dintr-o misiune de luptă din Ucraina, un bombardier rusesc Su-34 a aterizat “pe burtă” din cauza unei probleme tehnice (Video)
Rusia a „infectat” inteligenta artificială cu propagandă - Instrumentele AI repeta narațiunile false rusești generate de o reţea mass-media internaţională
pixel