Astăzi, 23 martie 2025, în Riad, Arabia Saudită, au început negocierile trilaterale între Statele Unite, Rusia și Ucraina, având ca obiectiv principal stabilirea unui acord de încetare a focului în conflictul care durează de peste trei ani.
La aproape 21 de la încheierea Primului Război Mondial, se declanșa cea mai mare catastrofă din istoria omenirii.
Spre deosebire de conflagrația din perioada 1914 - 1918, al Doilea Război Mondial, după cum începuse, amenința să fie unul de anihilare totală a națiunilor și de refacere a imperiilor. Dar și de această dată, alianțele au funcționat. Franța și Marea Britanie au sărit în ajutorul Poloniei iar conflictul s-a transformat în cel mai mare război din toate timpurile de până atunci. După 20 de ani, cum este intitulat un celebru roman al scriitorului francez Alexandre Dumas, lumea liberă, în care și alte națiuni începuseră să-și pună speranța și încercau să îi adopte filozofia de viață, a confirmat că are lideri de onoare. Ei știau forța militară a Germaniei naziste și de aceea au încercat, fără succes, să o mulțumească în 1938. Știau că națiunile lor vor avea de suferit dacă se va începe războiul, dar nu au ezitat nici măcar o clipă.
În 1949, pe 4 aprilie, la Washington DC, lua ființă cea mai mare și de succes alianță militară a istoriei – Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Avea ca scopuri principale descurajarea URSS și, în caz atac inamic, apărarea teritoriului NATO. ”Niciun centimetru înapoi” au spus de fiecare dată liderii țărilor membre ale pactului nord-atlantic. Articolul 5 a fost invocat o singură dată în istoria de peste 75 de ani a NATO, atunci când SUA au fost atacate pe 11 septembrie 2001. Țările membre NATO au răspuns la apelul Americii, precum și celelalte țări care credeau în lumea liberă. A fost una dintre ultimele verificări serioase și ea a confirmat că lumea liberă era de încredere iar liderii ei erau oameni de onoare.
Vine anul 2014, unul dintre punctele de inflexiune ale istoriei. Rusia anexează Crimeea care era a Ucrainei deși, Ucraina avea garantată independența, suveranitatea și frontierele, de către SUA, Marea Britanie și Rusia, prin Memorandumul de la Budapesta din 5 decembrie 1994.
Trădarea Moscovei era evidentă, dar inacțiunea militară a lumii libere era de neînțeles.
Timp de o lună au operat în Crimeea acei ”oameni în verde”, nerecunoscuți de nimeni, nici măcar de Rusia deși era clar că erau ai ei. A fost ”luna de aur” pentru liderii lumii libere dar, fie nu au înțeles, fie le-a fost frică să acționeze. Unde au fost diviziile aeropurtate americane și avioanele de generația a 5-a care puteau elibera Crimeea și restabili dreptatea, onoarea și încrederea în liderii lumii libere? Acele unități americane erau atunci și sunt și acum foarte puternice și foarte bine pregătite dar, au nevoie de ordine pentru a fi trimise în misiune. Ca o paranteză, reamintim că forțele americane au demonstrat în februarie 2018, în bătălia de la Khasham, din Siria, că nu le este frică de niciun fel de adversar din lume, pulverizând efectiv trupele Wagner rusești care au testat, în premieră mondială, prin angajare directă la sol, capabilitățile militare americane. În schimb, liderii lumii libere, deși aveau la dispoziție cea mai capabilă forță militară din istorie, au ales, în 2014, să nu acționeze, iar urmarea acestui fapt a fost o primă undă de șoc trimisă la nivel planetar pentru că lumea vedea că SUA nu-și respectau cuvântul dat și că SUA arătau că le este frică de Rusia.
A urmat 24 februarie 2022, ziua în care toată planeta a privit stupefiată cum Rusia invada Ucraina. A fost o primă lună de război dominată de o confuzie totală, dar militarii ucraineni precum și întreaga țară a rezistat și a dat din nou lumii libere ocazia să-și facă datoria pe care a promis-o în 1994. Din nou, s-a văzut aceeași ezitare, aceeași întârziere care a costat până acum multe vieți de ruși și de ucraineni, alături de costuri economice care s-au tradus în alte pierderi premature de vieți omenești prin Africa și în alte părți ale lumii. De data aceasta au fost doi ani de aur pe care lumea liberă i-a ratat și, în plus, a arătat clar că îi este frică de amenințarea nucleară a Rusiei pentru că în materie de război convențional a devenit clar că avantajul era de partea Occidentului.
Iar acum, în anul de (diz)grație 2025, lumea află de la Secretarul de Stat al SUA, Marco Rubio, că invazia Rusiei asupra Ucrainei este de fapt un război proxy între Statele Unite și Rusia, ignorând total realitatea conflictului dar și politicile curajoase ale SUA care datează încă de la fondarea lor, în 1776. Spre deosebire de adversarii lor, Statele Unite nu s-au angajat în războaie proxy. SUA au luptat asumat și cu mare curaj în Coreea, în Vietnam, în Afganistan, în Irak și oriunde a fost nevoie.
Acum, în Ucraina, SUA au ales să nu lupte și să nu-și respecte angajamentele deși, aveau de partea lor dreptatea, supremația militară și o alianță întreagă. Poate liderilor lumii libere le-a fost și le este teamă de un război nuclear cu Rusia, dar acceptând acest șantaj în 2014 și în 2022, s-a ajuns într-un punct în care se confecționează o altă realitate, complet falsă, pentru a se justifica renunțarea la angajamentele internaționale.
Singurul lucru care mai rămâne de făcut, care este un minim rezonabil, pentru a restabili cât de cât onoarea și încrederea în lumea liberă, este să se salveze ce a mai rămas acum din Ucraina, dar prin garanții solide, și să nu se recunoască oficial ca aparținând Rusiei teritoriile ocupate. Singura garanție solidă este primirea urgentă în NATO a Ucrainei sau girarea de către SUA a forțelor europene de securitate dislocate în Ucraina, chiar dacă militarii americani nu sunt acolo.
SUA ar trebui să avertizeze Rusia că la atacarea, direct sau prin forțe nerecunoscute a acestor militari ai forței europene de menținere a păcii sau a Ucrainei, se va activa articolul 5 din Tratatul NATO și va atrage represalii militare din partea SUA și a NATO.
Dacă, SUA aleg, acum, orice altceva, oricare aliat, prezent sau viitor al Americii, își va pune în sinea lui întrebarea: Își va ține America promisiunea în cazul în care Rusia și China fac presiunii asupra Americii? Sau mai grav, se va întreba: Face cumva America jocuri pe la spatele meu cu Rusia sau China sau cu altcineva?
Iar, ulterior, America, la fel ca Rusia, va îmbrobodi opinia publică, în epoca post-adevărului, cu tot felul de explicații ciudate, că ea nu are nicio vină, cum vine, acum, să spună că războiul ruso-ucrainean este de fapt un conflict proxy Rusia – SUA, de parcă Ucraina nu există ca țară, iar tratate internaționale fundamentale pentru menținerea păcii în lume, cum este Memorandumul de la Budapesta din 1994, pot fi ocolite deformând total realitatea.
Și Tratatul NATO ar putea avea aceeași soartă dacă liderii europeni nu se ridică cu fermitate și găsesc cele mai bune căi de a se uni între ei pentru a face o poziție comună.
Nu mai este loc de dat înapoi față de Rusia. Deja, Europa a ajuns cu spatele la zid și trebuie demonstrat că amenințarea nucleară nu mai contează. Vom vedea dacă Rusia va fi capabilă și de răul suprem absolut – atacul cu arma nucleară, pentru că în rest a arătat că este capabilă de toate relele posibile din lume: agresiune militară la scară largă, crime de război prin execuția prizonierilor de război și atacarea spitalelor, inclusiv a celor de copii, minciună și deformarea adevărului, inclusiv mințind o planetă întreagă că nu va ataca Ucraina în 2022 și neasumarea oamenilor în verde din Crimeea. Este alegerea Rusiei dacă distruge lumea cu armele ei nucleare.
SUA ar trebui să se gândească bine cu cine face înțelegeri. Negociază cu Rusia care, cu o nonșalanță extraordinară, lovea cu o rachetă Kh-101 cel mai mare spital de copii din Kiev, chiar în ziua în care premierul Indiei, Narendra Modi, se afla în vizită la Moscova. Dacă nici acest lucru nu spune adevărata natură a regimului de la Moscova, natură de care SUA ar trebui să țină cont, atunci Casa Albă are, cel puțin, o înțelegere aparte a realității, străină de valorile libertății și democrației.
Chiar nu-i trec pe americani un fior pe șira spinării, că agenții rusi au venit în Marea Britanie să ucidă oameni cu o arma chimică? Cât timp sa mai accepte umanitatea astfel de comportamente deviante? Chiar vrem să ne aruncam cu peste 100 de ani înapoi în istorie?
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Astăzi, 23 martie 2025, în Riad, Arabia Saudită, au început negocierile trilaterale între Statele Unite, Rusia și Ucraina, având ca obiectiv principal stabilirea unui acord de încetare a focului în conflictul care durează de peste trei ani.
Germania a aprobat oficial un pachet masiv de ajutor militar în valoare de 3 miliarde EUR (3,25 miliarde USD) pentru Ucraina, după luni de amânări. Comisia pentru buget a parlamentului german a dat undă verde pentru echipamente de apărare esențiale, inclusiv muniție, drone, vehicule blindate și sisteme avansate de apărare aeriană.
Cele mai mari puteri militare din Europa elaborează planuri pentru a prelua treptat mai multă responsabilitate pentru apărarea continentului în locul Statelor Unite, a relatat Financial Times, facand referire la patru oficiali europeni din domeniul apărării. Ziarul scrie că aceasta include și o propunere a administrației președintelui american Donald Trump de a transfera aceste responsabilități statelor europene în următorii cinci până la zece ani.
Realpolitik reprezintă așa-zisul pragmatism politic. Se bazează mai mult pe circumstanțe decât pe teorii politice, deși în fundal există întotdeauna o anumită tendință dată de un curent politic. Nu este nimic nou pentru că acest mod de a face politică datează din cele mai vechi timpuri. Unele curente sau teorii politice sunt menite să nu se manifeste niciodată în practică deoarece sunt catalogate drept utopii.
Într-un interviu acordat controversatului jurnalist american Tucker Carlson, publicat vineri, 21 martie, trimisul special al SUA, Steven Witkoff, a declarat că autoritățile ucrainene au convenit să organizeze alegeri prezidențiale. "Da, o vor face. Au fost de acord în privința asta. Vor fi alegeri în Ucraina", a răspuns Witkoff întrebării puse de Carlson, fără a preciza cine anume de la Kiev și-a dat acordul sau când ar putea avea loc alegerile. Kievul nu a comentat până în prezent aceste declarații.
Un efort evident de a disemina informații false cu privire la conflictul din Ucraina a fost descoperit recent în urma încercărilor unor surse afiliate Rusiei de a prezenta drept autentică o primă pagină modificată a ziarului Hull Daily Mail. Pe imaginea falsă se afirmă în mod inexact că 70 000 de soldați ucraineni au pierit „în zadar” în regiunea Kursk - o astfel de afirmație fiind complet ruptă de realitate.
O posibilă zonă unde Rusia ar putea declasa o agresiune împotriva NATO s-ar putea să nu fie statele baltice, ci nordul bătrânului continentului . Oficialii ruși au făcut chiar afirmații într-o formă sau alta împotriva Norvegiei pentru presupusa „militarizare” a Svalbard, deși Tratatul Svalbard din 1920 prevede statutul demilitarizat al insulei.
Au fost publicate primele imagini din satelit cu baza aeriană strategică „Engels” unde Rusia are stationate cateva bombardiere Tu-95MS și Tu-160. Imagini din satelit de înaltă rezoltuie au dezvăluit rezultatul real al recentului atac din 20 martie, efectuate de fortele ucrainene cu o serie de drone cu raza lunga de actoiune.
Într-o declarație plina de determinare, președintele Finlandei, Alexander Stubb, a declarat că singura modalitate reală de a descuraja Moscova este de a „militariza Ucraina până în dinți”. Remarcile sale vin în urma informațiilor conform cărora președintele rus Vladimir Putin a ordonat noi atacuri asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, la doar câteva ore după ce a fost de acord să oprească astfel de atacuri.
După trei ani de agresiune neprovocată a Rusiei, asistăm la evoluții turbulente, iar Republica Cehă continuă să susțină foarte ferm Ucraina. Acest lucru a fost declarat de președintele ceh, Petr Pavel, într-o conferință de presă după întâlnirea de astăzi (21.03.2025) cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, la Kiev. Potrivit președintelui ceh, orice încetare a focului trebuie să reprezinte un pas către o pace durabilă, condițiile sale trebuie să fie acceptabile pentru toți, iar ucrainenii trebuie să fie de acord cu ele.
Forțele de menținere a păcii din Ucraina vor include nu numai trupe terestre, ci și aviație și forțe navale din țările aliate, relatează Bloomberg. La 20 martie, prim-ministrul britanic Keir Starmer a organizat o reuniune închisă cu lideri militari din mai multe țări pentru a discuta despre forțele de menținere a păcii în Ucraina.
Camera Landurilor Germane (Bundesrat), care reprezintă interesele celor 16 state federale, a aprobat vineri un pachet financiar cuprinzător care va debloca sute de miliarde de euro pentru investiții în apărare și infrastructură.
Uniunea Europeană a publicat Cartea Albă pentru Apărarea Europeană, recunoscând Rusia drept o amenințare fundamentală și prezentând un plan de dezvoltare strategică pentru consolidarea capacităților de apărare atât ale UE, cât și ale Ucrainei în următorii cinci ani. Acest lucru este afirmat în Cartea Albă pentru Apărarea Europeană, care a fost publicată de Comisia Europeană.
Președintele francez Emmanuel Macron a făcut apel la națiunile europene să își regândească dependența de echipamentele militare fabricate în America, îndemnându-le să înlocuiască avioanele de luptă F-35 ale Lockheed Martin cu Rafale ale Franței și să renunțe la echipamentele americane.
Autoritățile ruse au raportat un atac „masiv” al dronelor ucrainene asupra bazei aeriene Engels din regiunea Saratov în cursul nopții, Ministerul rus al Apărării susținând că a doborât 54 de drone deasupra zonei. „Saratov și Engels au suferit astăzi cel mai masiv atac cu drone din toate timpurile”, a scris Roman Busargin, guvernatorul regiunii Saratov, pe Telegram. Oficialul rus a vorbit despre un incendiu puternic izbucnit pe aerodrom, dar și despre pagube la aproximativ 30 de case din zonă.
Planul de acțiune privind oțelul și metalele este esențial pentru a putea obține rezultate în ceea ce privește„Planul ReArm Europe/Readiness 2030”.
Pentru prima dată, forțele aeriene ucrainene și-au împărtășit experiența în ceea ce privește operarea sistemului modernizat de apărare aeriană Buk-M1, îmbunătățit în cadrul programului FrankenSAM. Această inițiativă adaptează platformele de apărare aeriană din perioada sovietică pentru a lansa rachete occidentale, sporind capacitatea Ucrainei de a contracara amenințările aeriene, în ciuda diminuării stocurilor de muniții sovietice.
Aliații Americii se găsesc într-o situație de neconceput acum câteva luni. Posibila retragere a Statelor Unite din Europa ar putea veni la pachet și cu o serie întreagă de complicații referitoare la accesul necondiționat la tehnologia americană.
Semne de întrebare au apărut mai ales în privința celui mai important program de înarmare al europenilor, la care participă peste 10 state: F-35 Joint Strike Fighter, avionul ”invizibil” de generația a 5-a.
Congresmenii americani Brian Fitzpatrick, Mike Turner și Jerry Connolly, au introdus un proiect bipartizan de rezoluție privind nerecunoașterea anexării de către Rusia a teritoriilor suverane ale Ucrainei.
Odată cu pasul în spate făcut de SUA, Franța e una din cele mai active state în ceea ce privește o poziție clară privind descurajarea statului agresor rus. În acest sens politica Franței - putere nucleară - devine tot mai accelerată în contracararea Rusiei în Europa. Printr-o astfel de poziție Parisul nu avea cum să nu intre în „vizorul” propagandei ruse.
Militarii ucraineni din cadrul Serviciului de Informații al Apărării (GUR) al Ucrainei au executat o serie de atacuri precise în Crimeea, care se află în prezent sub ocupație rusa din 2014, provocând perturbarea activității forțelor ruse. Timp de mai multe zile, trupele ruse de ocupatie ar fi fost supuse unui val de atacuri neobișnuite, sistemele lor avansate de apărare antiaeriană devenind ineficiente în fața operațiunilor precise ale ucrainenilor.
Forțele speciale britanice au fost plasate în stare de alertă maximă în vederea unei potențiale mobilizări în Ucraina, ca parte a unei misiuni de menținere a păcii conduse de Regatul Unit, a relatat The i Paper pe 18 martie, citând surse militare. Potrivit a două surse citate de publicație, unitățile forțelor speciale britanice au fost instruite să se pregătească pentru o posibilă mobilizare în Ucraina.
Președintele Donald Trump și președintele ucrainean Volodimir Zelenski au avut miercuri o „convorbire telefonică foarte bună”, a declarat Trump, la o zi după ce liderul american a convenit cu președintele rus Vladimir Putin asupra unei încetări limitate a focului în Ucraina, care ar proteja obiectivele infrastructurii energetice atât în Ucraina, cât și în Rusia.
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a criticat la 19 martie convorbirea telefonică dintre președinții american și rus din ziua precedentă, afirmând că încetarea parțială a focului anunțată ulterior „nu înseamnă de fapt nimic”. Vorbind pentru radioul german ZDF, Pistorius a declarat că discutia dintre președintele american Donald Trump și președintele rus Vladimir Putin a echivalat cu un „nullnummer” (o remiză zero-zero).
Abilitatea cu care Kremlinul speculează orice oportunitate prin care poate afecta unitatea occidentală și încrederea în sistemul valoric occidental este deja cunoscută. Aceasta capătă însă noi valențe și devine extrem de agresivă atunci când este alimentată chiar din rândul unor state țintă, cum a fost și va mai fi America.
Potrivit unui articol publicat de Politico pe 18 martie, fiul președintelui american Donald Trump, Donald Jr., prezentatorul de știri Tucker Carlson, ginerele lui Trump, Jared Kushner, și trimisul special Steve Witkoff au participat la discuții secrete cu adversarii politici ai președintelui Volodimir Zelenski. Anterior, la 6 martie, Politico dezvăluise că membri ai echipei lui Trump purtau discuții confidențiale cu aliați ai fostului președinte Petro Poroșenko și ai fostului prim-ministru Iulia Timoșenko, deoarece nemulțumirea față de Zelenski creștea în cadrul administrației Trump. Potrivit raportului, aceste discuții secrete urmăreau să îl încurajeze pe Zelenski să fie mai conciliant și să sugereze că SUA are parteneri alternativi în Ucraina.
Miercuri, Comisia și Înaltul Reprezentant au prezentat o Carte albă pentru apărarea europeană – Readiness 2030.
Operatorii ucraineni de drone din cadrul Regimentului 14 Separat al Forțelor de Sisteme fără Pilot au identificat și coordonat lovituri de artilerie asupra a trei unități nord-coreene de artilerie autopropulsată M1989 Koksan.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a confirmat pe 18 martie, operația din regiunea Belgorod ca parte a descurajării rușilor.
Donald Trump și Vladimir Putin au vorbit astăzi timp de cel puțin 90 de minute. Ca urmare, Rusia a fost de acord cu o încetare parțială a focului privind atacarea infrastructurii energetice ucrainene, pentru o perioadă de 30 de zile.
Liderul opoziției maghiare Péter Magyar a promis că va organiza un referendum privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană dacă va câștiga alegerile de anul viitor.
Germania este dispusă să trimită rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune Taurus în Ucraina, a declarat cancelarul german desemnat, subliniind nevoia ca Ucraina să treacă în ofensivă și să forțeze concesii din partea președintelui rus Vladimir Putin. Mai mult, Merz a indicat că rachetele ar putea lovi puncte strategice, inclusiv Podul Kerci cunoscut și sub denumirea Podul Crimeei.
Cea mai mare armată din Europa are o dimensiune egală cu toate cele patru mari forțe europene la un loc.
Forțele ruse au efectuat o lovitură devastatoare cu rachete balistice împotriva orașului Sumy pe 13 aprilie, provocând peste 150 de victime, morți și răniți.
Industria de apărare din Franța ridică ștacheta și propune un avion spațial. Ceea ce nu au reușit să finalizeze nici rușii și nici americanii în perioada Războiului Rece, cu ambițioasele programe MiG-105 și X-20 Dyna Soar.
Delegația Congresului Statelor Unite care vizitează România, luni, va fi formată din mai mulți reprezentanți americani importanți, republicani și democrați deopotrivă.
Ministerul chinez al Comerțului a numit decizia președintelui american Donald Trump de a scuti smartphone-urile, computerele, alte produse electronice și semiconductori de la noile tarife mari la importurile din China un „pas mic”.
CNN Turk, citând surse aparținând Ministerului turc al Apărării, a informat, pe 13.04.2025, că, în viitorul apropiat, la Ankara, vor avea loc negocieri privind Inițiativa Mării Negre.
Potrivit informațiilor publicate de Departamentul american al Apărării la 11 aprilie 2025, Statele Unite și Panama au încheiat un acord istoric în domeniul apărării care intensifică cooperarea militară și acordă navelor de luptă și celor auxiliare americane acces „prioritar și gratuit” prin Canalul Panama. Acordul, semnat în timpul recentei vizite a secretarului american al apărării, Pete Hegseth, în Panama, este poziționat ca parte a unei strategii mai ample de îmbunătățire a securității regionale, de consolidare a legăturilor bilaterale în domeniul apărării și de contracarare a influenței tot mai mari a Chinei în apropierea unuia dintre cele mai strategice coridoare maritime din lume.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a îndemnat pe Donald Trump, într-un interviu difuzat duminică de canalul de televiziune american CBS, să se deplaseze în Ucraina pentru a constata devastarea cauzată de agresiunea rusă, informează Agerpres și AFP.
Inspectorul general al Armatei Germane (Bundeswehr), generalul Carsten Breuer, consideră că Federația Rusă ar putea ataca teritoriul NATO în 2029.
Principalul comandant american din Pacific i-a avertizat joi pe senatori din Congres că sprijinul militar pe care China și Coreea de Nord îl acordă Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei creează un risc de securitate în regiunea sa, deoarece Moscova oferă în schimb asistență militară critică ambelor țări.
Forțele ruse câștigă teren în Ucraina prin îmbinarea forței brute de tip sovietic cu tacticile moderne bazate pe utilizarea dronelor și artileriei, creând un „efect de bulgăre de zăpadă” implacabil uneori care presează trupele ucrainene să se retragă, a relatat Wall Street Journal într-o amplă analiza a situaţiei frontului din Ucraina.
Călin Georgescu este fiu de nomenclaturiști. De profesie este inginer pedolog. Înainte de căderea regimului comunist, în decembrie 1989, a lucrat ca inginer. A fost consilier al ministrului Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului (1992-1996). După pierderea alegerilor de către Partidul Democrației Sociale din România (predecesorul Partidului Social Democrat) în 1996, și câștigarea lor de către Convenția Democrată Română a ocupat, prin concurs, funcția de secretar general al aceluiași minister. În presa vremii au fost publicate dovezi clare privind măsluirea concursului. Ministrul Afacerilor Străine Mircea Geoană l-a numit, în 2004, director al Direcției de organizații Internaționale din același minister. A fost raportor special al ONU (2011-2013) pe probleme privind protecția mediului, fiind numit de Ministerul Afacerilor Externe.
Autoritățile ucrainene au raportat, pe 12 aprilie, moartea căpitanului Pavlo Ivanov, în vârstă de 26 de ani care, pilota un avion tactic multirol F-16. Tragedia s-a produs în timpul îndeplinirii unei misiuni de luptă. Președintele Volodimir Zelenski i-a acordat titlul de Erou al Ucrainei. Potrivit surselor BBC, avionul lui Ivanov a fost probabil doborât de o rachetă rusească.
Recenta scădere bruscă a prețului petrolului, determinată de războiul comercial al președintelui Donald Trump, pune la încercare bugetul militar al lui Vladimir Putin, relatează Financial Times pe 12 aprilie. Aproximativ o treime din bugetul Moscovei se bazează pe veniturile din petrol și gaze, iar dacă prețurile rămân la nivelul actual, Rusia ar putea înregistra o scădere de 2,5% a veniturilor în 2025. Acest lucru ar forța probabil Kremlinul să se împrumute mai mult, să reducă cheltuielile sau să apeleze la rezervele sale aflate oricum în scădere.
Se conturează tot mai clar că, în viziunea administrației Trump, încetarea războiului din Ucraina este strâns legată de cedarea controlului unor teritorii. Cu toate acestea, se pare că în rândul principalilor personaje din jurul lui Trump care susțin o astfel de soluție nu există un acord deplin, iar acest lucru va conduce cel mai probabil la o întârziere și mai mare în obținerea păcii mult dorite.
Portalul francez Zone Militaire a informat vineri, 11.04.2025, că, având în vedere că trei sferturi din cablurile submarine ale emisferei trec prin zona sa economică exclusivă (ZEE) și că reprezintă un punct sensibil al NATO (din care nu face parte) din cauza capacităților sale militare slabe, Irlanda raportează în mod regulat prezența navelor și submarinelor de informații rusești în apele de care este responsabilă.
Compania poloneză WB Electronics va produce rachete cu rază lungă de acțiune pentru sistemele de rachete cu lansare multiplă HOMAR-K, potrivit Polskie Radio 24.
Într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, reprezentanții Forțelor Aeriene ale Ucrainei au anunțat, pe 12.04.2025, că un pilot de F-16 și-a pierdut viața în timp ce îndeplinea o misiune de luptă.
Ucraina a primit documentația tehnică pentru a produce sistemul de apărare aeriană FrankenSAM și este acum capabilă să producă sistemele în mod independent. Anunțul a fost făcut în timpul conferinţei „Ukrainian Weapons 2024”, potrivit publicaţiei ucrainene Militarnyi.
După încheierea războiului din Ucraina, trupele franco-britanice ar putea sta în garnizoane aflate în vestul Ucrainei, în timp ce forțele ruse rămân în continuare sub controlul teritoriului pe care îl ocupă în estul și sudul Ucrainei, a declarat trimisul special al SUA, Keith Kellog, într-un interviu acordat The Times pe 11 aprilie.
Un raport apărut în presa germană la 11 aprilie 2025, prezentat de Bojan Pancevski, corespondent politic european șef al Wall Street Journal, a atras atenția experților în domeniul apărării. Echipamentele militare germane furnizate Ucrainei, care alcătuiesc unele dintre cele mai avansate sisteme ale NATO, întâmpină dificultăți din cauza conflictului în curs.
Marea Britanie și Franța intenționează să-i prezinte președintelui SUA, Donald Trump, un plan cuprinzător pentru o „forță de pacificare” postbelică în Ucraina, sperând că îl va convinge pe președintele SUA să se angajeze în garanții de securitate pentru Kiev.
Compania Hyundai Heavy Industries (HD HHI) din Coreea de Sud a găzduit la sediul său din Ulsan, la 18 martie 2025, o ceremonie de predare a navei Jeongjo the Great care este echipată cu sisteme Aegis. În timpul evenimentului, HD HHI a declarat că poate construi până la cinci distrugătoare Aegis pe an pentru Marina SUA dacă cooperarea bilaterală este pregătită să extindă această capacitate industrială de producţie.
Turcii de la Baykar au anunțat pe 11 aprilie că Bayraktar TB2T-AI, versiunea modernizată și echipată cu inteligență artificială a dronei Bayraktar TB2, a reușit să se autostabilize după o rotire completă în jurul axei longitudinale efectuată într-un recent test de zbor.
În cadrul unei consfătuiri privind dezvoltarea Forțelor Navale ale Federației Ruse, care s-a desfășurat pe 11.04.2025 la Sankt Petersburg, președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că, în deceniul următor, pentru Marina militară vor fi alocate 8,4 trilioane de ruble.
Alianța Nord-Atlantică se pregătește activ inclusiv pentru un potențial atac rusesc asupra României, unul dintre pilonii sudici ai Flancului Estic al NATO.
Dronele cu fir reprezintă o inovație pe cât de simplă, pe atât de importantă în războiul din Ucraina.
Trupele ruse au devenit mai active de-a lungul întregii linii a frontului.
”Nu vom lăsa Bruxellesul să ne oblige să acceptăm aderarea Ucrainei la UE. Aceasta este o problemă uriașă, cu implicații pe scară largă pentru securitatea, economia și agricultura noastră”, a declarat astăzi premierul ungar Viktor Orban.
Avioanele suedeze JAS 39 Gripen au reușit recent să spargă gheața după aproape 12 ani în care au pierdut pe bandă rulantă toate competițiile împotriva F-16 sau a altor tipuri de avioane în cadrul unor programe de modernizare desfășurate de diferite state. Acum se pare că JAS 39 Gripen contestă chiar F-35, încercând să profite de noul context politic internațional.