Mali întrerupe relațiile diplomatice cu Ucraina din cauza ambuscadei lansate împotriva mercenarilor Wagner
Mali a anunțat duminică ruperea relațiilor sale diplomatice cu Ucraina, după ce un înalt oficial ucrainean a recunoscut, potrivit Bamako, implicarea Kievului în pierderile grele pe care armata maliană și grupul rus Wagner le-au înregistrat în luptele cu separatiștii și jihadiștii care au avut loc la sfârșitul lunii iulie.
Rebelii din nordul statului Mali au atacat mercenarii Wagner și trupele guvernamentale. Sursa foto: X/@clashreport.
Purtătorul de cuvânt al guvernului malian, colonelul Abdullah Maiga, a anunțat că guvernul de tranziție din Mali a decis să rupă relațiile diplomatice cu Ucraina cu efect imediat.
Guvernul din Mali "a luat act cu mare uimire" de declarațiile în care "purtătorul de cuvânt al Direcției de Informații Militare Ucrainene (GUR), Andrei Yusov, a recunoscut implicarea Ucrainei într-un atac laș, perfid și barbar lansat de grupuri teroriste armate, care s-a soldat cu asasinarea membrilor Forțelor de Apărare și Securitate maliene la Tinzaouaten, și cu daune materiale".
Purtătorul de cuvânt al GUR, a declarat pentru televiziunea ucraineană că rebelii au primit datele necesare care le-au permis să desfășoare o ambuscadă împotriva criminalilor de război ruși, fără a dezvălui alte detalii.
Ambasadorul Ucrainei în Senegal a distribuit videoclipul intervenției.
Guvernul malian a considerat că aceste acțiuni "încalcă suveranitatea Mali, depășesc cadrul intervenției externe și constituie sprijin pentru terorismul internațional".
Guvernul va sesiza chestiunea autorităților judiciare competente și va lua măsurile necesare pentru a preveni orice destabilizare a țării provenind din țările africane, în special din ambasadele Ucrainei, a afirmat Maiga, care s-a referit la "teroriști deghizați în diplomați".
Armata maliană și grupul rus Wagner au suferit una dintre cele mai mari lovituri din ultimii ani în nordul Mali la sfârșitul lunii iulie, unde au înregistrat pierderi grele după o confruntare cu rebelil separatiști și un atac jihadist.
Analiştii sunt de acord că această înfrângere este cea mai grea pentru Grupul Wagner într-o bătălie din Africa.
Autoritățile senegaleze au declarat sâmbătă că l-au convocat pe ambasadorul ucrainean la Dakar pentru publicarea unui videoclip care susține recentele atacuri sângeroase asupra armatei maliene și a aliaților săi ruși.
"În conformitate cu poziția sa de neutralitate constructivă în conflictul ruso-ucrainean, Senegalul nu poate tolera nicio încercare de a transfera pe teritoriul său propaganda media în curs de desfășurare în acest conflict", se precizează în comunicatul oficial emis de Dakar.
Consiliul Militar din Mali, aflat putere din 2020 și condus de colonelul Assimi Goita, a rupt vechea alianță cu Franța și cu partenerii săi europeni, a făcut din preluarea controlului asupra întregului teritoriu al țării una dintre prioritățile sale și a decis să se deschidă din punct de vedere militar și politic față de Rusia.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov și-a reafirmat sprijinul pentru Bamako, în timpul unui apel telefonic cu omologul său malian, Abdoulaye Diop.
Detalii privind incidentele evocate
Săptămâna trecută, armata din Mali a recunoscut că a suferit pierderi semnificative în timpul mai multor zile de lupte care au debutat pe 25 iulie.
Ciocnirile au avut loc în deșertul de lângă Tinzaouaten, un oraș din nord-estul țării de la granița cu Algeria.
Militarii malieni și ruși au fost prinși în ambuscadă de rebelii tuaregi și de luptători din Jamaat Nusrat al-Islam wal-Muslimin, grupare afiliată la Al-Qaida, în timp ce așteptau întăriri, după ce s-au retras din Tinzaouaten.
Nici armata din Mali, nici Wagner - care s-a transformat în Africa Korps - nu au oferit cifre exacte, dar bilanțul estimat al morților pentru luptătorii Wagner variază de la 20 la 80.
Pierderile grupului de mercenari ruși sunt considerate a fi cele mai grele pe care le-a suferit în Mali de când a început să ajute guvernul militar să lupte cu insurgenții în urmă cu doi ani.
Wagner a recunoscut că unul dintre comandanții săi a fost ucis și un elicopter rus a fost doborât în "lupte aprige", susținând că au fost atacați de aproximativ 1.000 de luptători.
Separațiștii conduși de tuaregi au susținut joi că au ucis 84 de mercenari Wagner și 47 de soldați malieni.
În urmă cu mai bine de un deceniu, guvernul central al Mali a pierdut controlul asupra unei mari părți a nordului în urma unei rebeliuni a tuaregilor, care a fost declanșată de o cerere pentru un stat separat.
Securitatea țării a fost apoi complicată și mai mult de implicarea militanților islamiști în conflict. Când a preluat puterea în urma loviturilor de stat din 2020 și 2021, armata a invocat incapacitatea guvernului de a aborda aceste tulburări.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News