Mandat de arestare pe numele lui Putin pentru crime de război. Curtea Penală Internațională - semnal fără precedent
Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin.
Curtea Penală Internațională susține că Putin este responsabil pentru crime de război, inclusiv deportarea ilegală a copiilor din Ucraina în Rusia, scrie BBC.
Se spune că crimele au fost comise în Ucraina din 24 februarie 2022 - când Rusia și-a lansat invazia pe scară largă.
CPI a emis mandatul de arestare a lui Putin sub suspiciunea de deportare ilegală a copiilor și transfer ilegal de persoane de pe teritoriul Ucrainei în Federația Rusă. O măsură similară a fost dispusă și împotriva comisarului prezidențial pentru drepturile copiilor, Maria Alekseyevna Lvova-Belova.
Judecătorii de la Haga au apreciat că există „motive rezonabile pentru a crede că ambii suspecți poartă răspunderea pentru crima de război de deportare ilegală a populației și cea de transfer ilegal de populație din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă, în prejudiciul copiilor ucraineni”.
Decizia vine după luni de muncă din partea echipelor speciale de anchetă. Procurorii susțin că Rusia a răpit copii și adolescenți ucraineni și i-a trimis în tabere de reeducare ruse și că Kremlinul a vizat în mod deliberat infrastructura civilă.
Mai concret, acuzațiile se referă la răpirea de copii ucraineni, raportată pe scară largă, de la copii mici până la adolescenți. Ca parte a unui program sponsorizat de Kremlin, ei au fost luați din Ucraina și plasați în familli ruse pentru a deveni cetățeni ruși sau trimiși în tabere de vară pentru a fi reeducați. Unii copii erau luați din orfelinate, au descoperit cei de la The New York Times.
Cu toate acestea, probabilitatea unui proces rămâne redusă, spun experții, deoarece instanța nu poate audia cazurile în lipsă și este puțin probabil ca Rusia să-și predea propriii oficiali.
Moscova a negat în mod repetat acuzațiile conform cărora forțele sale ar fi comis atrocități în timpul invaziei din Ucraina.
Reacția Rusiei
Rusia nu recunoaște jurisdicția CPI.
Deciziile Curții Penale Internaționale nu au nicio semnificație juridică pentru Rusia, deoarece Federația Rusă nu este parte la Statutul de la Roma și nu poartă obligații în temeiul acestuia. Acest lucru a fost subliniat pe 17 martie de reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News