Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
MApN: Industria din România, implicată în Piranha V, camioane militare, F-16 sau IAR-99. În 2021, investiții la Kogălniceanu și Câmpia Turzii
22 feb 2021, 20:24
Bugetul MApN propus pentru anul 2021 prevede fonduri de 22,746 miliarde de lei, reprezentând 2,04 % din PIB. Acest buget va permite importante investiții în economia națională.
F-16, România, sursă foto: Forțele Aeriene Române

Potrivit unui comunicat al MApN, emis către DefenseRomania, acest investițiile prevăd:

- Plăți directe sau indirecte către furnizori din economia națională care pot depăşi 2,5 miliarde de lei.

- Investiții în infrastructură de aproape 800 milioane lei.

- Investiții în sistemul medical militar, cercetare în domeniul medical (Institutul Cantacuzino) şi în învățământul superior din rețeaua MApN: peste 263 milioane lei.

3. Piranha V,... (piranha_v_piranha_5_romania_17525500.jpg)

 

Detalii privind alocarea bugetului:

 

Proiectul de buget pentru anul 2021 prevede pentru Ministerul Apărării Naționale alocarea a 2.04% din PIB, la care se adaugă credite de angajament. Suntem în al cincilea an consecutiv în care România alocă, aşa cum s-a angajat, un nivel minim de două procente din Produsul Intern Brut pentru Apărare. Bugetul va acoperi asigura cheltuielile administrative, cele de funcționare, dar şi pentru învățământul militar, pentru investiții, modernizări, şi pentru susținerea luptei împotriva pandemiei COVID-19 şi pentru campania națională de vaccinare.

Angajamentul privind investițiile pentru apărare adoptat la nivelul Alianței prevede, pe lângă un prag minim de 2% din PIB pentru apărare, o alocare de cel puțin 20% din buget pentru echipamente majore. 2021 este al şaselea an în care România depăşeşte acest prag, procentul pentru 2021 fiind de 23.6%.

Acordul politic național facilitat de Preşedintele României, prin care s-a stabilit, începând cu 2017, o perioadă de minimum 10 ani în care bugetul Armatei României va fi cel puțin la nivelul de două procente din PIB, convenit la nivelul Alinaței Nord-Atlantice, a permis demararea unui ambițios program de înzestrare şi de consolidare a capabilităților de apărare ale țării noastre. Investim în echipamente moderne, în tehnică de ultimă generație, în infrastructură la nivelul standardelor NATO. O mare parte din acest efort bugetar se îndreaptă către economia națională, care participă din ce în ce mai mult la implementarea proiectelor majore.

Pentru perioada următoare, principala preocupare la nivelul MApN este reprezentată de dezvoltarea și menținerea unor capabilități de apărare robuste și reziliente, credibile, interoperabile, flexibile și eficiente, condiții esențiale pentru îndeplinirea obiectivelor de apărare.

În anul 2020, MApN a efectuat plăți directe către operatori din economia națională în valoare totală de peste 1,5 miliarde de lei. în plus, s-au efectuat plăți de aproximativ un miliard de lei către companii străine care au ca subcontractori companii din industria românească.

 

Plățile din 2021 - MApN evidențiază implicarea industriei din România în programele Piranha V, camioane pentru Armată, F-16 sau IAR-99

 

2. IAR-99 Șoi... (iar-99-soim_72882500.jpg)

În 2021, sunt programate achiziții de echipamente si materiale specifice direct de la furnizori din economia națională care pot depăşi un miliard de lei, alți 1,4 miliarde de lei fiind destinati unor operatori economici străini, dar care au subcontractori companii din Romania. Plățile sunt planificate atât către agenți economici cu capital integral sau majoritar de stat, cât şi cu capital privat.

Aceste achiziții vor fi făcute atât în cadrul unor programe majore de înzestrare aflate în derulare sau care vor fi demarate în acest an, pentru toate categoriile de forțe ale armatei, cât şi în domeniul modernizării tehnicii aflate deja în dotare, asigurării mentenanței complexe și a reparațiilor capitale (tehnică terestră, aeriană şi navală), precum şi achiziții de muniții de la agenții economici din țară.

În acest sens, dorim să evidențiem principalele programe de înzestrare care se realizează prin implicarea de operatori economici din România, astfel:

- în derulare: Transportor blindat pentru trupe TBT PIRANHA V;

- Platforme de transport auto, multifuncționale pe roți;

- Modernizarea avioanelor IAR-99;

- Avion multirol F-16;

În proces de finalizare şi semnare contracte:

- Corvetă multifuncțională;

- Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă SIML;

Proceduri de achiziții în derulare pentru:

- sisteme UAS;

- sisteme C4I cu capabilități ISTAR;

- sisteme ISR; autovehicule tactice blindate de tip uşor - ATBTU; e

- chipamente şi sisteme CBRN;

- sisteme de campare.

Ministerul Apărării Naționale a susținut și susține continuu implicarea industriei din România în realizarea capabilităților militare, atât prin implicarea ca prim contractant a operatorilor români, în măsura în care aceștia au capacitatea necesară, cât și prin transferul tehnologic și realizarea în România a unor produse pentru care nu există capacitatea și know-how-ul necesare, în cooperare cu producători consacrați la nivel internațional, mai precizează MApN.

Acest demers are în vedere realizarea obiectivelor privind protejarea intereselor naționale de apărare, inclusiv a intereselor esențiale ale siguranței naționale și asigurarea securității aprovizionării prin realizarea, pe teritoriul național, a capacităților industriale care să asigure atât fabricarea și menținerea în stare operațională a tehnicii și echipamentelor achiziționate, cât și multiplicarea capabilităților militare prin fabricarea de noi echipamente în situații de criză sau război.

În anul 2020, s-au efectuat plăți pentru lucrări de infrastructură de circa 750 de milioane de lei. Aceste plăți nu includ cheltuielile efectuate pentru funcționarea cazărmilor, achizițiile de alimente sau echipament.

În 2021 ne propunem să investim în infrastructură peste milioane lei. Această sumă include investiții de la bugetul de stat (aproximativ 750 milioane lei), dar şi cofinanțarea unor proiecte din Programul NATO de Investiții în Securitate - NSIP (circa 15.5 milioane lei), precum şi a unor proiecte realizate prin fonduri europene nerambursabile (50 milioane lei).

 

Direcțiile principale de implementare a proiectelor de investiții pentru MApN incluse în proiectul de buget pentru 2021 sunt:

 

4. Sursă foto... (romania-fortele-aeriene-armata-f-16-baza-campia-turzii_55232300.jpg)

- Comandamentele pentru: Divizia Multinațională Sud-Est Bucureşti, Brigada Multinațională Sud-Est Craiova;

- Colegiile militare naționale: Craiova , Breaza, Alba Iulia, Câmpulung Moldovenesc, Constanța;

- Bazele aeriene: Borcea, Mihail Kogălniceanu, Câmpia Turzii, Otopeni;

- Dezvoltare infrastructură pentru marile unități şi unități beneficiare ale programelor de înzestrare: Patriot/HSAM, Piranha, HIMARS/Larom, Spike;

- Centrul Farmaceutic Zonal Sebeş; Centrul de logistică medicală şi depozit sanitar Nord Sebeş;

- Infrastructura necesară pentru creşterea calității vieții personalului prin dezvoltarea facilităților de cazare, tratament, odihnă, refacere-recuperare a capacității de lupta a militarilor;

- Asigurarea spațiilor administrative şi de instruire pentru comandamentele nou înființate: Comandamentul Forțelor întrunite , Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale, Comandamentul Apărării Cibernetice, Corpul Multinațional Sud-Est;

- Dezvoltarea de infrastructură prin accesare de fonduri europene nerambursabile şi prin Programul Național de Redresare şi Reziliență;

- Dezvoltare de infrastructură cu partenerul strategic în locațiile comune: Cincu, Mihail Kogălniceanu, Deveselu, Câmpia Turzii.

 

Alte investiții în 2021

 

Investim în anul 2021 şi peste 263 milioane lei pentru dotarea şi modernizarea infrastructurii rețelei proprii de unități spitaliceşti, cercetare în domeniul medical (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militar Cantacuzino), instituții proprii de învățământ superior.

Investim în anul 2021 şi în consolidarea infrastructurii rețelei proprii de unități spitaliceşti prin începerea a 22 de lucrări de investiții noi şi achiziționarea studiilor de fezabilitate pentru alte 14 proiecte de investiții. Principalele obiective de investiții au în vedere reabilitarea, modernizarea, extinderea şi construirea unor pavilioane noi, precum şi refacerea rețelelor de alimentare cu apă şi energie electrică

De asemenea, la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militar "Cantacuzino", în anul 2021 sunt alocate fonduri pentru reabilitarea şi modernizarea infrastructurii specifice - credite bugetare în valoare de peste 28 milioane lei şi angajamente de aproape 47 milioane lei, sunt alocate fonduri pentru acțiunile de investiții de natura achizițiilor de echipamente esențiale, în valoare totală de 3,5 milioane lei, fonduri pentru activitatea de combatere a răspândirii COVID19 prin activitățile specifice de testare RT-PCR, în principal consum de reactivi si materiale sanitare - 12,5 milioane lei, precum şi pentru activitatea de cercetare ştiințifică în domeniul medico-medical, cu predilecție pentru dezvoltarea proiectelor înscrise în planul sectorial de cercetare al Ministerului Apărării Naționale: "Imuno 1 - Orostim" – 1,4 milioane lei, "Imuno 2 – Polidin" 1,6 milioane lei, Good Laboratory Practice 500 mii lei şi Anatoxina tetanică 320 mii lei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
Cum răspunde Rusia sancțiunilor: Interzice cooperarea militară cu companii de armament, inclusiv din SUA
Ministrul Tîlvăr spune că dotarea Armatei române cu echipamente de ultimă generație va continua. MApN urmărește și o implicare mai mare a industriei române
Noua dronă stealth XQ-58A Valkyrie a SUA a înregistrat un nou succes: Valkyrie își găsește singură „drumul spre casă”
Su-75 Checkmate, concurentul rus al F-35 pe piața externă - sortit eșecului. Atacarea Ucrainei grăbește sfârșitul proiectului
În SUA a fost prezentată noua dronă subacvatică Remus 620: Autonomie 110 ore, raza de acțiune 500 km
Kievul naționalizează temporar 5 companii vitale sectorului de apărare. Motor Sich și Ukrnafta, printre întreprinderile preluate
România a semnat contractul pentru cele 32 de avioane F-16. Vom avea oficial 3 escadrile de F-16
De la corvete, la submarine și baterii de coastă. Cum vede Suedia viitorul forțelor sale navale, în vecinătatea Rusiei
Flota Marinei olandeze e „made in Romania”. Nava militară Den Helder a fost lansată la apă la Galați (Foto/Video)
Armata română are nevoie de obuziere, dar industria nu poate. Manole: Arsenal Reșița e aproape rasă de pe fața pământului
Pe sumele acordate înzestrării Polonia surclasează România. Bonus - offset inclusiv pe Patriot și F-16, achiziționate și de România
Forţele Armate Turce vor primi, după multe aşteptări şi promisiuni, primele tancuri Altay
Ciucă: Au fost produse până în prezent 514 camioane Iveco pentru Armata română. Toate cele 2.902 - livrate până în 2026
SUA vor să cumpere puști de asalt Kalashnikov AK-74, inclusiv din România. Modelul românesc PA md. 86 corespunde cerințelor
Rusia susține că testează în Ucraina noile puști de asalt Kalashnikov - AK-308, la standarde NATO
Armata franceză va primi 122 de tancuri modernizate Leclerc XLR
Șefa contraspionajului militar german: Serviciile ruse şi chineze şi-au intensificat activitatea pe teritoriul Germaniei
Bulgaria este unul dintre cei mai mari furnizori indirecţi de arme către Ucraina. România şi Polonia ar fi țări de tranzit
Armata poloneză testează vehiculul de luptă Redback (Foto/Video) Dacă tot decurge bine, Polonia şi Coreea de Sud ar urma să semneze un nou contract
Automecanica Moreni ar putea produce o variantă de TAB 4x4. ”Sunt mai multe companii care îşi doresc o colaborare”
Ministrul Economiei: Reformarea industriei de apărare nu este doar imperioasă, ci şi urgentă
Compania turcă Baykar, producatorul dronelor Bayraktar TB2, va încheia în doi ani construcţia unei fabrici în Ucraina
România extinde programul Piranha V. Vor fi achiziționate între 150 și 200 de noi blindate de luptă pe lângă cele contractate
Polonia, din nou cu un pas mare în fața României. Polonezii negociază cu SUA producția de Javelin în Polonia
Dronele iraniene Mohajer-6, folosite de armata rusă, au motoare austriece Rotax. Iranul ar fi făcut rost de ele în urma unor furturi
JLTV, Oshkosh. Photo U.S. Army by Staff Sgt. Quanesha Barnet via National Defense Magazine
EXCLUSIV
Blindate 4x4 pentru Armata română: Sherpa sau JLTV? O decizie a României ar putea echilibra bătălia dintre francezi și americani
Turcia a prezentat Deli - noua dronă kamikaze dezvoltată autohton. Deli nu va intra însă în licitația demarată de România
Industria germană de apărare vrea să intre pe piaţa americană şi propune U.S. Army un înlocuitor pentru vehiculele Bradley
Vladimir Putin a cerut să li se ofere trupelor ruse care luptă în Ucraina, ţară vecină pe care Rusia a invadat-o, cel mai modern, comod şi eficient echipament militar

Ştiri Recomandate

SUA au prezentat oficial primului bombardier stealth B-21 Raider (VIDEO) | Moment istoric în industria aeronautică
Luxemburgul a oferit Ucrainei, în acest an, un ajutor militar echivalent cu a șasea parte din bugetul său de apărare
După decenii de dependență totală de armamentul rusesc, Algeria privește către China
Grupul rus de mercenari Wagner a fost adăugat pe ''lista neagră'' a SUA, alături de talibani şi gruparea Boko Haram
Ucraina: Autorităţile instalate de Rusia anunţă 'evacuarea' de pe malul stâng al Niprului
Video rar cu lupte din linia întâi – tentativă eșuată a mercenarilor „Wagner” de a captura un post de observație ucrainean
În Germania vor fi produse noi rachete pentru sistemele Patriot din Europa. În viitor, România ar putea fi una dintre ţările care achiziţionează versiunea PATRIOT MIM-104 GEM-T
Canada sancţionează o societate iraniană acuzată că ar fi livrat drone Rusiei
Bulgaria a decis că va transfera arme de calibru mic și muniție către Ucraina. Ministrul interimar al apărării de la Sofia a ţinut să precizeze că ţara să nu transferă tancuri
Rusia începe să folosească rachete Kh-55 din epoca sovietică. Statul Major al armatei ucrainene: Acestea sunt capabile să transporte un focos nuclear
USS Arleigh Burke, sursă foto: US Navy
EXCLUSIV
Distrugătoare ale SUA sau aliate sub pavilion românesc în Marea Neagră? O soluție pentru problemele cu care se confruntă Marina României
Rusia a efectuat din Kazahstan o lansare-test a unei rachete interceptoare sol-aer
Obuzierele din Italia au ajuns pe frontul din Ucraina, dar nu sunt încă renumitele M109 așteptate de Kiev
O nouă ”regrupare” a unităților Federației Ruse din Zaporijia. Motivul pentru care rușii trebuie să mai evacueze trei localități
EXCLUSIV
Radiografie a Armatei României - un mix de forță militară cu echipament sovietic și modern | Generalul Mircea Mîndrescu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Italia va furniza arme Ucrainei până la sfârșitul anului 2023 - decizia guvernului Meloni
SUA ar putea trimite, via Orientul Mijlociu, noi lansatoare pentru puternicul sistem NASAMS, destinat Ucrainei
Cele trei avioane MiG-31K rusești dotate cu rachete hipersonice Kinzhal au părăsit Republica Belarus și au revenit în Rusia
Germania va trimite Ucrainei alte şapte tancuri Gepard. Blindatele urmau să fie trimise la casat
Rusia concentrează trupe în nordul Peninsulei Crimeea, pentru întărirea grupărilor din Herson și Zaporijia
Japonia, UK și Italia vor anunța proiectul pentru noul avion de generația a VI a mai repede decât era așteptat
Xi Jinping îi asigură pe europeni că Beijingul nu sprijină militar Rusia
Un avion de luptă-interceptor MiG-31 s-a prăbușit în estul îndepărtat al Rusiei
Serviciile secrete din Serbia vor fi conduse de Alexander Vulin, un important vector pro-rus
Liberté, equality, fraternité. Biden şi Macron, declaraţii pe o singură voce privind subiectele fierbinți - Ucraina, China, relaţiile bilaterale şi parteneriatul cu UE
Demonstrație rară de forță a SUA: Elephant walk cu bombardiere B-2 Spirit (Video). SUA au ridicat simultan 40% din flota B-2
Cum s-a transformat blitzkrieg-ul Rusiei de 10 zile într-un război de secol XX. Lecții preliminare din războiul ruso-ucrainean
Ciucă: După războiul rus Europa discută serios despre reevaluarea industriei. Capacitate industrială, crucială în caz de nevoie
România achiziționează tancuri. Abrams american și o soluție europeană vor concura pentru un loc lângă TR-85 Bizonul
Războiul hibrid al Rusiei, un terorism de stat mascat, are mari probleme. Strategia de a ataca infrastructura Ucrainei - rezultate sub așteptări