Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Marea Britanie și Ucraina vor construi împreună nave de război, inclusiv o fregată. Au fost publicate detalii ale acordului tehnico-militar
29 noi 2021 / 09:18
În timp ce deprinderea sovietică de a informa parțial și fragmentat, sau chiar de a ține secret informații de interes public a făcut ca Ucraina să nu poată oferi o imagine completă asupra acordului tehnico-militar încheiat cu Marea Britanie, partea engleză a publicat integral conținutul neclasificat al documentului.
Sursă foto: Royal Navy

„Acordul-cadru dintre Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și Guvernul Ucrainei privind sprijinul oficial prin credit pentru dezvoltarea capacităților marinei ucrainene”, publicat de Ministerul Afacerilor Externe britanic pe 12 noiembrie 2021, este rezultatul unor discuții bilaterale anterioare, care s-au încheiat cu semnarea, la 7 octombrie 2020, a unei scrisori de intenție („Memorandum de intenție”) pe aceeași problemă între ministerele apărării din Ucraina și Marea Britanie.

Documentul dezvăluit arată că britanicii intenționează „să ofere părții ucrainene sprijin oficial de credit sub formă de împrumuturi pentru implementarea proiectului (proiectelor), cu condiția ca părțile să convină asupra condițiilor satisfăcătoare ale acordului de împrumut”. Cu toate acestea, s-a convenit că suma totală a împrumuturilor utilizate pentru finanțarea tuturor contractelor nu poate depăși 1,7 miliarde de lire sterline, fondurile fiind disponibile pentru ucraineni până cel târziu în 2030.

 

Marea Britanie și Ucraina vor construi împreună nave de război, inclusiv o fregată

 

G Ad:

Prin urmare, acordul prevede finanțarea implementării unui proiect de investiții cu mai multe direcții, constând în: achiziționarea a două nave antimină cu livrarea și întreținerea ulterioară; construirea în comun a unei fregate multirol; construirea în comun a opt nave purtătoare de rachete; livrarea și modernizarea sistemelor de armament pe navele ucrainene existente; consultanță și asistență tehnică în dezvoltarea infrastructurii maritime împreună cu furnizarea de echipamente (legate în primul rând de construcția a două noi baze navale în Berdyansk și Ochakiv).

Pentru a implementa toate aceste proiecte, furnizorii din Marea Britanie vor trebui să semneze contracte separate. Aceste împrumuturi urmează să fie utilizate de Ucraina pentru finanțarea contractelor semnate cu furnizorii din Regatul Unit, în care bunurile și serviciile de origine britanică trebuie să constituie cel puțin 50% din valoarea contractului relevant și a comisioanelor de sprijin UKEF (United Kingdom Export Finance).

 

Londra și-a asigurat interesele propriei industrii de apărare

 

Se presupune că Babcock International Group va fi cel mai important partener industrial pentru Ucraina. Grupul a semnat anterior un acord tripartit la Odesa, cu Ministerul Apărării ucrainean și cu guvernul britanic. Acest grup urmează să fie, de asemenea, lider în implementarea amplului program UNCEP (Programul de îmbunătățire a capacităților navale ucrainene). Babcock va coopera însă strâns cu alte entități străine (cum ar fi MBDA, Thales și Royal Haskoning DHV) și va implica pe cât posibil industria ucraineană, adaptând soluțiile disponibile local, inclusiv armamentul.

Sprijinul nu a fost oferit fără condiții prealabile. Pe lângă faptul că britanicii și-au asigurat interesele propriei industrii, forțând ucrainenii să încheie contracte în principal cu entități economice din Marea Britanie, aceștia s-au protejat foarte atent împotriva corupției din Ucraina, căreia i-au alocat un întreg articol (din cele 13 ale documentului) și au cerut scutirea de impozitele și taxele aplicabile pe teritoriul Ucrainei.

Britanicii au stabilit și limite de timp. Astfel, contractele individuale de execuție a lucrărilor asumate nu pot fi semnate mai târziu de 31 decembrie 2024. În plus, utilizarea fondurilor garantate prin Acordul-cadru din 12 noiembrie 2021 nu poate depăși șase ani de la data semnării ultimului contract de împrumut, adică până în 2030. Aceste termene pot fi prelungite numai în circumstanțe excepționale, după acordul comun al părților.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

România și Israelul au discutat despre modernizarea forțelor armate române. În programul de drone a rămas doar un competitor israelian
Câte sisteme antitanc a primit Ucraina din Marea Britanie? Analişti militari: Putem vorbi de peste 1.000 de rachete
Ajutor suplimentar acordat Kievului | SUA au deblocat 200 de milioane de dolari în scopul apărării Ucrainei
România va avea completă a doua escadrilă de F-16 în 2023. Tot atunci începe la Aerostar modernizarea F-urilor din prima escadrilă
Șeful Armatei Ucrainei: Putem distruge şapte tancuri ruseşti în 36 de secunde. Avem suficiente sisteme antitanc
Rușii se jură din nou că nu vor să atace Ucraina. Serghei Ryabkov: “Riscul unui război la scară largă în Europa nu există”
Macron: În faţa Rusiei, Europa trebuie să construiască cu NATO ''o nouă ordine de securitate''
Spania se repoziționează în relația cu Marocul
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro