Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Marea Neagră continuă să reprezinte un punct fierbinte al tensiunilor dintre Rusia și NATO
24 sep, 13:27
Nave ale grupării SNMCMG2 a NATO au intrat în Marea Neagră, pe fondul solicitărilor președintelui Ucrainei de creștere a prezenței navale a NATO în regiune și a lansărilor de rachete rusești, care amenință navele Alianței.
Nava spaniolă Rayo, sursă foto: Ministerul Apărării de la Madrid

Conturi turcești de monitorizare navală de pe Twitter au informat că, în seara zilei de 23.09.2021, trei nave din cadrul Grupării navale a NATO de luptă împotriva minelor SNMCMG-2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group 2) au traversat Strâmtoarea Bosfor, în direcția Mării Negre. Este vorba despre nava amiral a grupării, nava de patrulare spaniolă Rayo, și dragoarele Viareggio din Italia și Edincik din Turcia.

După cum a anunțat Centrul Național pentru Conducerea Apărării Federației Ruse, Flota din Marea Neagră a început monitorizarea activității navelor străine.

“Forțe și mijloace aparținând Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) au trecut la controlul activităților navei de patrulare Rayo a Forțelor Navale ale Spaniei și dragorului Viareggio din cadrul Forțelor Navale ale Italiei, care, pe 23 septembrie 2021, la ora 18.30 (ora Moscovei), au intrat în acvatoriul Mării Negre”, se arată într-un comunicat de presă al centrului, preluat de agenția Tass.

 

G Ad:

Ucraina a cerut NATO creșterea prezenței forței navale în Marea Neagră

 

Anterior, pe 22 septembrie, președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a solicitat, în cadrul unei întâlniri cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, creșterea prezenței navelor Alianței în Marea Neagră. Acesta a precizat că partea ucraineană este pregătită să participe activ la activitățile NATO și, de asemenea, și-a exprimat interesul pentru extinderea numărului de exerciții comune.

În replică, pe 23 septembrie, în cadrul unor manevre desfășurate în Crimeea, complexe de rachete de coastă de tip Bastion ale FRMN au efectuat lansări de rachete de croazieră Onyks asupra unor ținte de instrucție, care au imitat nave de luptă ale adversarului convențional.

 

Rusia nu ascunde faptul că exercițiile din Crimeea reprezintă un mesaj către NATO

 

În cadrul unui interviu acordat agenției de presă Interfax, amiralul în retragere Viktor Kravchenko, fost șef al Statului Major Principal al Forțelor Navale ale Federației Ruse, a declarat că exercițiile din Crimeea, cu lansări de rachete de pe complexele Bastion, reprezintă un semnal pentru NATO, care a început să trimită nave mai des în Marea Neagră.

“Navele Statelor Unite, Marii Britanii și altor state membre NATO intră tot mai des în Marea Neagră. Acesta este semnalul nostru pentru Alianță”, a spus Kravchenko.

În opinia acestuia, “dacă navele de război străine vor decide să organizeze o provocare în Marea Neagră sau să întreprindă acțiuni ostile împotriva Crimeii, complexele de rachete Bastion pot fi folosite pentru a le distruge”.

Aceste evoluții au loc după ce, în luna august, comandantul Forțelor Navale ale SUA din Europa și Africa, amiralul Robert Burke, a declarat că navele rusești care însoțesc navele de luptă ale Alianței în Marea Neagră încearcă să le provoace să deschidă focul împotriva acestora. După cum a precizat amiralul, “Statele Unite nu vor lovi primele, iar el personal nu le va cere comandanților săi să dea prima lovitură”.

Potrivit șefului Comitetului pentru relații internaționale din Duma de Stat a Federației Ruse, Leonid Slutsky, aceste declarații sunt periculoase și vizează escaladarea situației din regiune. În același timp, el a menționat că precizările lui Burke potrivit cărora Rusia ar fi provocat Statele Unite să lovească navele rusești în Marea Neagră reprezintă “retorici familiare Washingtonului”.

 

Tensiuni în Marea Neagră

 

Relevant pentru nivelul tensiunilor din Marea Neagră dintre Rusia și NATO este și incidentul din luna iunie, în care a fost implicat distrugătorul britanic Defender. După ce partea rusă a acuzat nava că a încălcat frontiera de stat a Federației Ruse, intrând în apele teritoriale din zona Cap Fiolent din Crimeea pe o distanță de aproximativ trei kilometri, forțe ale FRMN și Serviciului de frontieră al FSB au intervenit pentru a opri avansarea distrugătorului.

Reprezentanții Ministerului rus al Apărării au considerat că incidentul reprezintă o încălcare a Convenției ONU din 1982 privind dreptul mării și a solicitat părții britanice să efectueze o investigație aprofundată asupra acțiunilor echipajului navei. În același timp, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Federației Ruse, Maria Zakharova, a subliniat faptul că “incidentul este o provocare clasică”.

După cum au precizat ulterior reprezentanții ruși, pe 01 iulie, s-a aflat faptul că Departamentul britanic al Apărării a trimis în mod deliberat distrugătorul Defender în apropierea litoralului Crimeii, pentru a provoca Rusia. Potrivit declarațiilor venite de la Moscova, acest lucru a fost dovedit de documentele secrete, care au fost găsite într-o stație de autobuz din Kent.

În consecință, se poate aprecia că intrarea navelor NATO în Marea Neagră și supravegherea lor de către mijloacele rusești reprezintă un nou prilej pentru creșterea tensiunilor dintre părți. Ținând cont de faptul că, totuși, navele din Spania, Italia și Turcia nu sunt nave de luptă de rangul întâi, este puțin probabilă escaladarea acestora.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Două avioane de vânătoare rusești Su-30 au escortat bombardierele americane B-1B deasupra Mării Negre (Video)
Nicolae Ciucă, întâlnire oficială cu secretarul american al Apărării: Pilonul de bază pentru securitatea şi apărarea României rămâne Parteneriatul Strategic cu SUA
Ministrul rus al apărării anunţă că Uniunea statală Rusia-Belarus va avea în curând o nouă doctrină militară
Su-57, predestinat eșecului? Cum a ajuns un fiasco programul prin care Rusia voia să rivalizeze cu F-22 
România, implicată în asigurarea unei misiuni a SUA: Două bombardiere B-1B au zburat în zona Mării Negre
Turcia va continua să desfășoare operații militare în Siria și Irak
SUA laudă modernizarea Armatei și admit rolul de lider al României în regiune. Secretarul Austin, asigurări privind angajamentul în Est
SUA reconfirmă susținerea Ucrainei în conflictul cu Rusia. Austin încheie în România turneul statelor din zonă aflate “pe linia frontului cu Rusia”
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro