Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Mareşalul Khalifa Haftar s-a întâlnit la Moscova cu ministrul rus al Apărării
19 feb, 17:04
Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, l-a primit miercuri, la Moscova, pe mareşalul Khalifa Haftar, omul forte din estul libian de sprijinirea căruia Rusia este acuzată în conflictul cu guvernul de la Tripoli, informează AFP, EFE şi Interfax.
Mareșalul Khalifa Haftar - Libia

Potrivit unui comunicat al Ministerului rus al Apărării, cei doi au discutat despre situaţia din Libia, despre 'rolul important al negocierilor' organizate de Moscova în ianuarie şi despre 'necesitatea îndeplinirii' condiţiilor stabilite în cadrul conferinţei internaţionale de la Berlin. 'A fost confirmată necesitatea îndeplinirii deciziilor luate la Conferinţa de la Berlin', subliniază textul. Armata rusă nu a precizat locul unde aceştia s-au întâlnit şi nici nu a oferit detalii suplimentare, transmite Agerpres.

Această întâlnire intervine în timp ce guvernul libian de uniune naţională (GNA), cu sediul în capitală şi recunoscut de ONU, a anunţat în noaptea de marţi spre miercuri suspendarea participării sale la lucrările unei comisii comune militare la Geneva cu reprezentanţii lui Haftar, sub egida ONU. Decizia a fost luată în urma unor tiruri intense de rachete, marţi, împotriva a două porturi aflate sub controlul GNA, în pofida armistiţiului intrat în vigoare la jumătatea lunii ianuarie, dar care nu este respectat.

Trecând la ofensivă în aprilie împotriva Tripoli, mareşalul Haftar este susţinut de Rusia, Emiratele Arabe Unite (EAU), Egipt şi Iordania, în timp ce GNA, sprijinit de ONU, beneficiază de asemenea de sprijinul Turciei şi Qatarului. Rusia este suspectată în special că îl sprijină pe mareşalul Haftar - vorbitor de rusă cu studii în fosta Uniune Sovietică - cu arme, bani şi mercenari din cadrul grupului rus Wagner, ceea ce Moscova neagă.

La o conferinţă internaţională la Berlin, în 19 februarie, au fost făcute promisiuni pentru încetarea ingerinţelor, încurajarea negocierilor şi respectarea embargoului asupra armelor. Cu toate acestea, lupte sporadice au loc aproape zilnic în apropiere de Tripoli şi arme continuă să intre în ţară. Confruntările între facţiunile rivale libiene nu au încetat de la căderea dictatorului Muammar Gaddafi în 2011, după o revoltă şi o intervenţie militară condusă de Franţa, Marea Britanie şi SUA, potrivit AFP. 

Vezi și: Bombardament asupra aeroportul din Tripoli. Armata mareșalului Haftar a folosit un lansator de rachete ruses Grad

Ştiri Recomandate

Materiale sanitare aduse din Turcia cu o aeronavă a MApN (Video)
MApN: Contract de peste 24 de milioane de lei, pentru 172 de remorci şi semiremorci, ce vor fi produse la Mediaş
Activitatea serviciilor de informaţii în vremuri de pandemie COVID-19
Medic militar: Să nu vă imaginați că în curtea spitalului din Suceava sunt mii de militari înarmați
Coronavirus | NATO combate propaganda rusă: COVID-19 nu este o armă creată în laborator
Polonia cere, din nou, Rusiei returnarea epavei avionului prăbuşit la Smolensk
Germania a hotărât să înlocuiască parte din flota sa de Tornado cu avioane Eurofighter
Armata a început producția de viziere românești