Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Marocul vrea să cumpere sisteme de apărare aeriană din Europa, direct de la compania producătoare de rachete MBDA
Guvernul Marocului a aprobat un contrat în valoare 192 milioane de euro, care prevede achiziţionarea de arme de la grupul francez MBDA, principalul dezvoltator european și producător de rachete. Din primele informaţii aparute in mass-media, se crede ca Marocul ar urma sa achiziţioneze din Franţa mai multe sisteme de aparare aeriana VL MICA. 

Saad Dine El Otmani, șeful guvernului din Maroc, a aprobat Decretul nr. 346.20.0 la 11 mai pentru achiziționarea unui pachet de arme nespecificat de la MBDA, precizează Morocco World News.

Aprobarea a venit după ce, la 28 aprilie, guvernul a obținut un împrumut de 192,1 milioane de euro de la BNP Paribas din Franța pentru a finanța acest ,,contract comercial”, încheiat între Ministerul Apărării Naţionale din Măroc și grupul MBDA. Decretul a fost publicat în Monitorul Oficial al Marocului la 18 mai.

Mass-media franceză a precizat că Marocul a achiziționat patru baterii de rachete V-MICA.

VL MICA (Vertical Launch MICA) este un sistem de apărare antiaeriană cu rază scurtă, terestru, care utilizează racheta MICA fire-and-forget (trage și uită), în prezent singura rachetă din lume capabilă de a fi echipată cu un cap de ghidare termică (VL MICA IR) sau cu un radar activ (VL MICA RF).

Mass-media franceză mai precizează că acest contract vine ca o completare a altor achiziţii pe care Marcul le-a făcut în trecut - a comandat 40 de sisteme de artilerie Caesar de 155 mm pentru 170 de milioane de euro și muniție în valoare de 30 de milioane de euro de la Nexter.

Acesta achiziție face parte dintr-un program de înzestrare militară al Marocului, gândit pe o perioadă de cinci ani şi prezentat oficial în anul 2017. Franța și Marocul au relaţii şi parteneriate foarte bune, atât în domeniul economic, cât şi în domeniul apărării. Între 2008 și 2018, Franța a vândut Marocului echipamente militare în valoare de 1,8 miliarde de euro, inclusiv doi sateliți.

Cel mai recent, în ianuarie, Marocul a achiziționat trei vehicule aeriene fără pilot Harfang (Heron) din Franța. Între timp, Marocul achiziționează cantități mari de echipamente militare din Statele Unite, inclusiv 24 de elicoptere de atac AH-64E Apache, 25 F-16V, vehicule de tip M88A2 și aeronave de transport C-130 Hercules second-hand. De asemenea, a achiziționat mai mult de 200 de tancuri principale de luptă Abrams din Statele Unite.

Franța este cel de-al doilea furnizor de armament al Marocului, furnizând 44% din armamentul total, în timp ce SUA reprezintă 53%.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Nava de desant USS Bonhomme Richard a luat foc la baza navală San Diego (Video)
Schimburi de focuri între Armenia și Azerbaidjan la frontieră - Update
În vizită la militari americani răniţi pe front, Donald Trump poartă în premieră mască în public
Marea Britanie investește masiv în securizarea frontierelor post-Brexit
O eroare de reglare a unui radar militar, la originea tragediei avionului ucrainean doborât în ianuarie
Peste o jumătate de milion de rezidenţi din Hong Kong au votat la alegerile primare ale partidelor pro-democraţie
Bombardament neidentificat în estul Siriei. Mai mulți membri ai milițiilor iraniene au fost uciși
Iranul îşi va dezvolta industria petrolieră, în ciuda sancţiunilor SUA
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro