Mateusz Morawiecki, mesaj pentru U.E şi Ucraina: Polonia nu va permite să fie ''inundată cu cereale ucrainene''
Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că, indiferent de decizia Bruxelles-ului privind importurile agricole ucrainene, Polonia nu va permite să fie "inundată cu cereale ucrainene". Morawiecki a facut aceasta precizare intr-un scurt comunicat de presa, publicat pe contul sau de Facebook, împărtășind și un material video electoral al partidului din care face parte ''Lege și Justiție'' (PiS).
Vineri expiră interdicția UE privind importurile de grâu, porumb, semințe de floarea-soarelui și rapiță în cinci dintre țările vecine Ucrainei. Polonia încearcă să obțină o prelungire a interdicției, iar dacă acest lucru nu se va întâmpla, amenință că va impune un embargo unilateral.
"Polonia nu va permite să fim inundați cu cereale ucrainene. Indiferent de decizia oficialilor de la Bruxelles, nu ne vom deschide granițele", a declarat premierul polonez.
În videoclipul său de campanie, Morawiecki a spus: "Când a fost nevoie să ne ajutăm vecinii, ne-am deschis inimile și casele. Polonezii sunt așa".
Dar, a adăugat el, "atunci când trebuie să luptăm pentru interesele polonezilor, doar un guvern ''Lege și Justiție'' garantează că interesele fermierilor noștri vor fi protejate".
UE caută în continuare o soluție de compromis pentru exporturile de cereale din Ucraina
,,Spunem nu perturbării pieței agricole poloneze și prejudicierii consumatorilor și producătorilor. Poziția noastră fermă a fost cea care a oprit importul de cereale ucrainene pe piața comună a UE", a declarat Morawiecki.
Reamintim că guvernul polonez intenționează să adopte marți o rezoluție prin care solicită Comisiei Europene să prelungească interdicția privind importurile de cereale ucrainene după 15 septembrie.
Ucraina insistă că o prelungire unilaterală a interdicției ar încălca normele pieței comune și Acordul de asociere UE-Ucraina.
Criza din 15 septembrie: un nou test pentru relațiile dintre Ucraina și Polonia
Perioada lunii de miere în relațiile dintre Ucraina și Polonia se apropie de sfârșit. Declarațiile tranșante care au fost făcute în ultimele luni de către oficialii de la Kiev și Varșovia nu fac decât să întărească această impresie.
În primul rând, toate analizele politice arata că Polonia va continua să sprijine rezistența Ucrainei în războiul împotriva Rusiei. Varșovia separă în mod tradițional problemele de securitate de alte chestiuni în care există neînțelegeri și dispute cu Kievul
Una dintre chestiunile problematice este oboseala societății poloneze față de refugiații ucraineni. Cu toate acestea, această problemă nu a devenit încă una critică, care poate afecta relațiile dintre țări.
O problemă mult mai mare este actuala dispută cauzată de acordul asupra exportului de produse agricole ucrainene în Polonia (precum și în Ungaria, Slovacia, România și Bulgaria).
Interdicția a fost introdusă de Comisia Europeană, dar expiră la 15 septembrie. Există o mare probabilitate ca interdicția să nu fie prelungită de către Comisia Europeană, așa cum au propus țările menționate mai sus.
În schimb, Polonia și Ungaria amenință că vor menține interdicția la nivel național, ceea ce reprezintă o încălcare clară a principiului pieței unice a U.E.
Poziția Poloniei este determinată, fără îndoială, de motive politice - la 15 octombrie, polonezii vor organiza alegeri parlamentare în care victoria actualului guvern nu pare evidentă.
Într-o astfel de situație, actualul guvern polonez nu riscă să piardă voturile fermierilor polonezi și, prin urmare, nu poate fi de acord cu incetarea acordului propus de U.E. Ironia este că acest acord a afectat deja marile întreprinderi poloneze interesate de materiile prime ieftine din Ucraina. Cu toate acestea, pe măsură ce se apropie alegerile, poziția lor nu mai este luată în considerare.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News