Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Mega-barajul de pe Nil provoacă Etiopiei tensiuni cu Egiptul și Sudanul
24 oct, 13:47
Etiopia a anunţat sămbătă că nu va ceda "niciunei agresiuni de niciun fel" după afirmaţiile preşedintelui american Donald Trump potrivit cărora Egiptul ar putea să distrugă megabarajul etiopian de pe Nil, relatează AFP.

Biroul premierului Abiy Ahmed a apărat într-un comunicat barajul Marii Renaşteri, care ar urma să devină cel mai mare din Africa, declarând că munceşte de mult la rezolvarea problemelor legate de acest proiect împreună cu Sudanul şi Egiptul, aflate în aval. "Cu toate acestea, ameninţările belicoase menite să facă Etiopia să sucombe în faţa unor unor condiţii abuzive abundă în continuare. Aceste ameninţări şi afronturi la adresa suveranităţii etiopiene sunt prost avizate, neproductive, încălcând clar legile internaţionale", menţionează acest comunicat. "Etiopia nu va ceda niciunei agresiuni de niciun fel", a adăugat el.

Biroul premierului Abiy Ahmed nu îl menţionează direct pe Donald Trump, dar publică acest comunicat a doua zi după o declaraţie a preşedintelui american de susţinere a Egiptului. "Este o situaţie foarte periculoasă, pentru că Egiptul nu va fi în măsură să trăiască în acest mod", le-a declarat vineri jurnaliştilor Donald Trump, după anunţul privind normalizarea relaţiilor diplomatice între Israel şi Sudan. "Ei (egiptenii) vor sfârşi prin a arunca barajul în aer. O spun sus şi tare: vor arunca în aer acest baraj. Trebuie să facă ceva", a spus preşedintele american.

Egiptul, care depinde de apele Nilului pentru circa 97% din irigaţiile şi apa sa potabilă, consideră barajul o ameninţare "existenţială". La rândul său, Etiopia în percepe ca pe o condiţie esenţială pentru electrificarea şi dezvoltarea sa, transmite Agerpres.

Tentativa Washingtonului de a face oficiul de mediator în acest dosar a eşuat în acest an după ce Etiopia l-a acuzat pe Trump, apropiat de preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi, că favorizează Egiptului. Negocierile între Etiopia, Egipt şi Sudan se desfăşoară acum sub medierea Uniunii Africane.

SUA au anunţat la începutul lui septembrie suspendarea unei părţi din ajutorul lor financiar către Etiopia după ce aceasta a decis unilateral să construiască barajul în pofida "absenţei progresului" în negocierile cu Egipt şi Sudan.

Citește și: Trei războaie, care ar putea să înceapă în perioada următoare, văzute prin prisma intereselor Federației Ruse

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

NATO analizează intenţia României de a înfiinţa un Centru de rezilienţă
Transportul vaccinului anti-COVID, asigurat de MApN, MAI şi Ministerul Sănătăţii
Erdogan: Sper că Franţa se va debarasa de problema Macron
Zuckerman: Intenţia Exim US este de a sprijini investiţii strategice în România şi de a asigura linii de finanţare
Rusia joacă rolul pacificatorului: „Nu ne implicăm în treburile interne ale R.Moldova și nici a unui stat CSI”
Parlamentul de la Chișinău a blocat construirea noului sediu al Ambasadei americane în R.Moldova
SUA construiesc o nouă bază militară în Pacific, alternativă în cazul în care Guamul 'cade' într-un conflict cu China
Un bombardier strategic american de tip B-52H a efectuat o aterizare de urgență în Marea Britanie
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro