Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Mihail Kogălniceanu va deveni una dintre cele mai mari baze NATO din Europa de Est
06 noi, 08:53
Baza militară de la Mihail Kogălniceanu va deveni una dintre cele mai mari baze NATO din Europa de Est, transmit știrileprotv.

În zonă ar trebui să apară un nou oraș, unde sunt așteptați 10.000 de militari care vor dubla actuala populație a localității.

Aproape 13 miliarde de lei ar trebui investiți în următorii 20 de ani în infrastructură, spații de cazare, dar și unități medicale și de învățământ. Proiectul a fost aprobat în ultima ședință a guvernului Dăncilă și va fi realizat cu bani de la buget.

Acesta este perimetrul pe care îl ocupă în prezent baza militară americană, lângă aeroportul Mihail Kogălniceanu din județul Constanța. Dacă proiectul aprobat de guvern va deveni realitate, practic aici se vor ridica tot felul de construcții cu o suprafață desfășurată de 30 de hectare, dar și drumuri și platforme aeroportuare pe alte 300 de hectare. În plus, se va construi o nouă pistă care va fi exclusiv militară. Totul în valoare de 12,7 miliarde de lei.

Baza va aduce o dezvoltare a localității

 

Experții sunt de părere că la Mihail Kogălniceanu va apărea o copie a unității Ramsmtein din Germania, cea mai mare bază militară nord americană și NATO în afara granițelor SUA. Noua bază va adăposti aproape 10.000 de militari americani, care vor fi însoțiți de familiile lor.

Baza Mihail Kogălniceanu adăpostește acum câteva sute de militari americani și piloți NATO implicați în misiunea de poliție aeriană deasupra Mării Negre. Aici lucrează deja sute de angajați civili români în special în zona administrativă, iar localnicii speră că viața lor se va schimba în bine în următorii ani. Analiștii susțin că demararea acestui proiect ar fi o mutare geostrategică importantă în contextul actual de securitate.

Baza aeriană Mihail Kogălniceanu a fost folosită pentru prima dată de trupele americane în 2003, când a fost transformată în pod aerian spre și dinspre Irak.

Vezi și: Germania este dispusă să contribuie mai mult la bugetul NATO, dar pune condiţii

Ştiri Recomandate

Ministrul polonez al Apărării: Investiții în propria apărare și investiții în alianțe
Un elicopter militar Mi-28 s-a prăbuşit în Rusia
Sergey Lavrov: Rusia privește cu teamă activitățile NATO de la granițele sale și ale Belarusului
Franţa vrea să ocolească sancţiunile americane care împiedică finanţarea proiectelor din Rusia
Avioanele F-35 poloneze, coșmarul Rusiei? România se află și ea pe lista viitorilor clienți
F-16 | Undă verde pentru următoarele avioane. Configurația și când vor ajunge în România
Navele marinei iraniene sunt gata să traverseze oceanul Atlantic
EXCLUSIV
Turcia se deplasează spre Libia, ochind gazul din Mediterană