Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ministrul lituanian de externe: Următorul summit NATO va încerca să găsească modalităţi de a descuraja Rusia
25 noi, 09:07
Ministrul de externe lituanian Gabrielius Landsbergis a declarat miercuri, la Washington, că Lituania este foarte îngrijorată de acumularea trupelor ruseşti la graniţa de est a Ucrainei, iar summitul NATO de săptămâna viitoare va încerca să găsească modalităţi de a descuraja Rusia şi de a consolida graniţele alianţei, informează Reuters.

Landsbergis a mai declarat pentru Reuters într-un interviu acordat după întâlnirea cu adjuncta secretarului de stat al SUA, Wendy Sherman, că preşedintele rus Vladimir Putin ar putea folosi criza de la frontiera belarusă ca o distragere tactică pentru a stârni o instabilitate mai largă în regiune.

"Creând toate acele instabilităţi tactice la graniţă, punându-ne pe toţi să acordăm 100% atenţie acestor probleme, Putin ar putea fi gata să facă o mişcare strategică", a spus Landsbergis.

El a adăugat că nu este sigur de amploarea următorului pas al Moscovei, "dacă va exista o acţiune militară împotriva Ucrainei... pentru că în 2014 amploarea a fost limitată".

În 2014, Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea.

"Este foarte dificil acum să fii sigur de impactul şi gândirea lor", a mai declarat ministrul lituanian de externe.

Oficiali ai SUA, NATO şi Ucrainei au tras un semnal de alarmă în ultimele săptămâni cu privire la ceea ce consideră că sunt deplasări neobişnuite de trupe ruseşti în apropierea Ucrainei, sugerând că Moscova ar putea fi gata să lanseze un nou atac asupra vecinului său, acuzaţii pe care Rusia le-a respins.

Atât Rusia, cât şi Ucraina au organizat exerciţii militare miercuri.

Ucraina nu este membră NATO, dar SUA şi Alianţa Nord-Atlantică şi-au semnalat sprijinul pentru Kiev în moduri pe care Moscova le consideră provocatoare.

Intenţiile Rusiei rămân neclare, tensiunile Est-Vest sunt ridicate, Ucraina, Rusia şi NATO efectuând exerciţii militare în timp ce Moscova a acuzat Washingtonul că repetă un atac nuclear asupra Rusiei la începutul acestei luni.

Reuniunea ministerială a NATO de săptămâna viitoare din capitala Letonă, Riga, va fi probabil dominată de această problematică, a spus Landsbergis.

Întrebat dacă a sesizat vreo intenţie din partea SUA de a se implica militar în eventualitatea unei invazii, Landsbergis a răspuns: "Simt un nivel de responsabilitate... SUA văd că nu pot lăsa ţările fără cel puţin... fără sprijin politic". A adăugat că nu există o promisiune din partea oficialilor americani. "Nu cred că este doar o discuţie uşoară".

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Reforma în industria aeronautică rusă: Companiile MiG și Sukhoi vor fi unificate. Obiectivul - reducerea cheltuielilor cu personalul
Rusia acuză un incident aerian grav: Avion rus de linie, deviat pentru a evita un avion militar al SUA care ar fi intrat pe același culoar de zbor
Un elicopter românesc IAR 330 Puma SOCAT a pierdut un motor imediat după ce militarii forțelor speciale au coborât în rapel
Foto: Bogdan PANTILIMON, Statul Major al Forțelor Aeriene
EXCLUSIV
Generalul Bălăceanu: Stagiul militar voluntar în termen nu înseamnă armată obligatorie. Rezerva Armatei României, doar pe hârtie
SUA, îngrijorate că manevrele militare ale Chinei din apropierea Taiwanului sunt o „repetiție” pentru ceea ce va urma
Turcia a vândut Ucrainei mai multe drone Bayraktar fără știrea Rusiei, provocând un val de reproșuri de la Moscova
Versiunea pentru submarin a rachetei hipersonice Zircon va fi livrată trupelor ruse începând din anul 2025
Biden a anunțat un plan pentru a îngreuna invadarea Ucrainei de către Rusia. SUA nu acceptă liniile roșii trasate de Putin
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro