Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Mircea Geoană: Armata României a fost subfinanțată cronic timp de decenii
19 iun, 15:57
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a discutat despre statele care investesc 2% din PIB în apărare și a subliniat că România se înscrie în acest sens într-un cerc select. Înaltul oficial român a explicat și cât de importante sunt investițiile în apărare.
Sursă foto: MApN

„La summitul NATO toți aliații au acceptat prin decizie publică și oficială ca, unii mai repede alții până în 2024, să poată să atingă această țintă de 2%”, a amintit Mircea Geoană.

Acesta a vorbit despre provocările mari în ceea ce privește securitatea la nivel mondial și a demitizat narativul propagandistic care acuză investiții în Armată și nu în „spitale, autostrăzi sau școli”.

„Uitați-vă câte probleme de securitate există. Pentru noi în zona Mării Negre, Orientul Mijlociu extins, pentru colegii din zona baltică în nord, pentru aliații din sud, terorism, migrație și instabilitate în zona Africii. Uitați-vă la competiția din spațiu, la zona cibernetică, la rachetele de ultimă generație pe care Rusia și acum China încep să le producă.

Nu cumva securitatea are și un cost? Evident că mereu e nevoie de bani pentru multe alte lucruri și e firesc ca cetățenii să își dorească să aibă servicii publice mai bune, servicii de sănătate mai bune, autostrăzi și infrastructură. Dar fără o bază de securitate și stabilitate nicio țară nu poate construi nimic”, a precizat Mircea Geoană, în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Realitatea Plus.

G Ad:

Secretarul general al NATO a subliniat că cei 2% alocați pentru apărare reprezintă o investiție nu o cheltuială.

 

Mircea Geoană: Armata României a fost subfinanțată cronic de decenii

 

Mircea Geoană a dat exemplul Armatei României, „subfinanțată cronic de decenii”. În acest sens Geoană a subliniat „geografia foarte complicată” în care ne-a plasat istoria și și-a arătat convingerea că românii înțeleg că înzestrarea reprezintă o investiție și nu o cheltuială.

„Armata României îmi e foarte, foarte dragă. Am un respect imens pentru oamenii care slujesc sub drapelul României, acasă și în atât de multele teatre de operațiuni din ultimele decenii”, precizează Geoană.

Dar Armata României a fost subfinanțată cronic de decenii. Cei care am făcut Armata, când era pe vremuri armata obligatorie, ne aducem aminte în ce condiții se făcea ea.

Nu este normal ca o țară de flanc, o țară care are în continuare o geografie foarte complicată - chiar dacă este membru NATO și avem un parteneriat și o alianță cu SUA - să nu facă un efort minim necesar pentru a putea să își facă datoria. E o temă de discuție falsă (n.a. - criticii care aduc în discuție narativul fals că investim prea mult în apărare).

Faptul că România se numără printre cele 10 țări aliate care investește deja 2% din PIB pentru apărare este un lucru apreciat, un lucru care face cinste României și cred că și cetățenii României înțeleg că este o investiție și nu o cheltuială”, a conchis Mircea Geoană, secretar adjunct al NATO.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Sateliți de cercetare Sentinel ai Uniunii Europene ar fi fost atacați de pe teritoriul Rusiei
Artileriștii antiaerieni români le-au prezentat militarilor americani sistemele Gepard ale Armatei (Foto)
Rusia a început producerea unui avion pentru conducerea trupelor în cazul unui război nuclear
SUA au testat noile rachete ale sistemului Aegis, similar celui amplasat la Deveselu: Una din două ținte balistice a fost interceptată
Rusia consideră problema Insulele Kurile ”caz închis”. Oficial rus: Dacă ar fi revenit Japoniei le transformau în baze americane
Primul submarin construit de Taiwan, cu sprijin american, va fi lansat la apă în 2023
China admite că relația sa cu SUA este în „impas” iar cele două puteri se confruntă cu „dificultăţi serioase”
Aviația israeliană a bombardat iar Fâșia Gaza după un atac cu baloane incendiare (Video)
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro