Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, în marja ministerialei NATO de la București, a discutat despre războiul neprovocat generat Rusia în Ucraina, dar și despre rolul României la Marea Neagră. În cadrul evenimentului Aspen GMF Bucharest Forum 2022, secretarul general adjunct al NATO a discutat în exclusivitate cu DefenseRomania despre securitatea din regiune.
scris de
DefenseRomania Team
EXCLUSIV
Întrebat ce decizii majore ar urma să fie luate în cadrul ministerialei NATO de la Bucureşti, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a precizat că evenimentul la care participă miniştrii de externe ai Alianţei reprezintă în aceste zile un ,,punct de repet între summit-ul de la Madrid şi cel de la Vilnius de vara viitoare''. Cu alte cuvinte, este cea mai importantă întâlnire politică pregătitoare pentru summit-ul NATO de la Vilnius.
Mircea Goană a precizat că este important ca la Bucureşti să fie luate deciziile cele mai pragmatice, discutate şi la summitul NATO de la Madrid – concept strategic, prezenta pe flancul estic, sprijin pentru Ucraina, sprijin pentru Moldova, Georgia şi Bosnia, chestiuni legate de rezilienţă, chestiuni legate de inovaţie şi noi tehnologii – pentru că la Vilnius să putem spune că am făcut progres.
Mircea Geoană a fost întrebat cum poate ajuta NATO Republica Moldova în contextul actual al agresiunii militare ruse din Ucraina, mai ales că prin spaţiul aerian al acesteia au trecut rachete care vizau infrastructura critică ucraineană.
Secretarul general adjunct al NATO a precizat că războiul pe care Rusia la început cu mai bine de nou luni creează efecte mai ales în Ucraina, dar şi la nivelul ţărilor europene, inclusiv în Republica Moldova.
,,Realitatea este ca Rusia este un jucător agresiv şi imprevizibil. Acest lucru produce consecinţe de analiza strategică şi la Chişinău. În clipa de faţă, Republica Molova încearcă să obţină susţinere din partea aliaţilor şi din partea Uniunii Europene pentru a puntea să-şi rezolve problemele imediate legate de securitate, energie şi rezilienţă economică. Rusia duce o luptă agresivă pe faţă, de a provoca instabilitate şi a folosi nemulţumirea socială pentru a răsturna un guvern pro-european de la Chişinău. Aceasta este realitatea’’, a precizat secretarul general adjunct al NATO pentru DefenseRomania.
Amintim că, șeful diplomației Republicii Moldova Nicu Popescu va participa la reuniunile miniștrilor afacerilor externe ai NATO.
Pe 29 – 30 noiembrie, șeful diplomației de la Chișinău va participa la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din țările membre ale Alianţei Nord-Atlantice găzduită la Bucureşti, fiind primul eveniment de nivel înalt al NATO într-un stat de pe Flancul Estic după declanșarea războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei și cu participarea Finlandei și Suediei, în proces de aderare la NATO.
Participarea Republicii Moldova la ministeriala NATO va avea loc miercuri în cadrul sesiunilor de lucru în format aliați și parteneri, la care au fost invitați – Republica Moldova, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Prim-ministrul suedez, Ulf Kristersson, a declarat marţi, în plenul Parlamentului European la Strasbourg, că Suedia este pregătită să pună pe ordinea de zi a Consiliului Uniunii Europene subiectul aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, scrie Agerpres.
Cancelarul Olaf Scholz l-a propus pe Boris Pistorius să fie noul ministru al Apărării al Germaniei, o poziție cheie în cabinetul său, după ce Christine Lambrecht a demisionat luni în urma numeroaselor critici primite pe plan intern.
O primă aeronavă din cadrul Forţei Aeropurtate a NATO de Avertizare Timpurie şi Control a aterizat, marţi, la Baza 90 Transport Aerian din Otopeni. La scurt timp după aceasta au aterizat și celelalte două avioane AWACS. Aeronavele vor executa misiuni din țara noastră în următoarele două luni.
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, că România va asigura în continuare îndeplinirea angajamentelor în direcţia unei posturi consolidate pe Flancul estic al NATO, va promova importanţa strategică a Mării Negre şi va continua susţinerea politicii uşilor deschise a Alianţei, menţionând că ţara noastră a crescut deja anul acesta bugetul apărării de la 2% la 2,5% din PIB.
Forumul Economic Mondial va avea loc la Davos, Elveția, în perioada 16-20 ianuarie. Pentru prima dată din 2020, evenimentul se va desfășura într-un format tradițional.
Miniștrii de externe ai României și Danemarcei au abordat, în cadrul unei convorbiri telefonice, subiecte precum aderarea României la Schengen și agresiunea neprovocată a Rusiei în Ucraina.
Echipajul pirotehnic al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Dobrogea" al judeţului Constanţa a intervenit duminică pe plaja de la Marea Neagră, între Periboina şi Săcele, pentru ridicarea unui element presupus a fi de muniţie.
În cursul acestui weekend au avut loc manifestații de amploare în Israel. Oamenii s-au strâns la Tel Aviv unde au protestat împotriva programului de reforme în justiție propus de premierul Benjamin Netanyahu și aliații din coaliție.
Reputatul expert militar Ion Petrescu a analizat anunțul de săptămâna trecută al Ministerul Apărării Naționale cu privire la faptul că trei avioane AWACS vor executa, în perioada următoare, zboruri de recunoaștere și supraveghere pe teritoriul Alianței. Avioanele vor ajunge în România săptămâna viitoare.
În perioada 13-14.01.2023, în Republica Cehă s-a desfășurat turul întâi al alegerilor prezidențiale. Potrivit agenției de informații cehe ČTK, dintre cei opt candidați participanți la scrutin, s-au calificat în turul doi fostul premier Andrej Babiš, cu 36% din voturi, și fostul reprezentant al Armatei cehe și al NATO, Petr Pavel, care a obținut un procent de 34,4%.
Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev l-a acuzat sâmbătă pe prim-ministrul japonez Fumio Kishida de supunere ruşinoasă faţă de Statele Unite şi i-a sugerat că acesta ar trebui să îşi facă seppuku, transmite Reuters.
Aeronavele AWACS vor executa, în perioada următoare, zboruri de recunoaștere și supraveghere pe teritoriul Alianței. AWACS sunt menite să susțină prezența crescută a Alianței în regiune și să monitorizeze activitățile militare rusești, după cum a anunțat vineri autoritatea de comandă a NATO.
Procurorul general al SUA Merrick Garland a numit joi un consilier special pentru a investiga depozitarea necorespunzătoare a documentelor clasificate la casa și fostul birou al președintelui Joe Biden.
Așa cum informa și DefenseRomania, Guvernul României a aprobat în ședința de miercuri, 11 ianuarie, hotărârea privind actualizarea cuantumului soldei de grad/salariului gradului profesional deținut de personalul militar, respectiv polițiștii și polițiștii de penitenciare.
Întrebat de postul de televiziune kosovar RTK cum vede Austria problema dialogului Kosovo-Serbia, care poate fi ajutorul acesteia și dacă planul franco-german poate fi acceptat, cancelarul Karl Nehammer a declarat, în întâlnirea cu liderul de la Priștina Albin Kurti, la Viena, că "este important ca partenerii internaționali să părăsească spațiul, pentru ca cele două state să decidă cât de departe doresc să meargă cu negocierile".
Președintele Putin l-a mustrat public ieri pe Denis Manturov pentru eșecul viceprim-ministrului de a asigura mai multe avioane militare. Președintele rus înfuriat a mers chiar atât de departe.
Ministrul Sănătății din R. Moldova, Ala Nemerenco, a cerut ministrului român al Sănătății, Alexandru Rafila, ca să facă o excepție pentru R. Moldova, astfel încât autoritățile de la Chișinău să poată procura medicamente din România. Anunțul a fost făcut astăzi, 11 ianuarie, în cadrul ședinței de Guvern.
Azerbaidjanul a numit miercuri primul său ambasador în Israel, pe fondul creşterii tensiunilor cu vecinul său de la sud, Iranul, relatează Reuters și Agerpres.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut miercuri Alianţei Nord-Atlantice să facă mai mult decât doar să promită că Ucraina va avea uşa deschisă la summitul din iulie de la Vilnius, adăugând că ţara sa are nevoie de ''paşi fermi'' în contextul în care încearcă să adere la organizaţia transatlantică, transmit Reuters şi AFP.
Guvernul României a aprobat în ședința de miercuri, 11 ianuarie, o hotărâre de privind actualizarea cuantumului soldei de grad/salariului gradului profesional deținut de personalul militar, respectiv polițiștii și polițiștii de penitenciare.
NATO și UE au convenit miercuri să înființeze un grup de lucru comun pentru „reziliență și protecția infrastructurii critice”.UE şi NATO vor să prevină atacuri precum Sabotajul Nord Stream și iau primele măsuri pentru protejarea infrastructurilor critice
Ambasadorul Republicii Islamice Iran la Bucureşti, Sadat Meidani, a fost convocat la sediul MAE marţi, din dispoziţia ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, în contextul executării prin spânzurare, la 7 ianuarie, a doi protestatari iranieni.
Uniunea Europeană şi NATO au semnat marţi o nouă Declaraţie comună de cooperare. NATO și UE lucrează de mai multă vreme la această declaraţie, care iniţial urma să fie gata înaintea summitului NATO de la Madrid, în iunie 2022.
Este al treilea document de acest fel, după cele din 2016 şi 2018, prezenta declarație constituind un semnal adresat F. Ruse, în contextul războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina.
În perioada 27-28.01.2023, în Republica Cehă s-a desfășurat turul al doilea al alegerilor prezidențiale. După cum a informat agenția cehă de știri ČTK, rezultatele preliminare comunicate de Institutul de Statistică arată faptul că acestea au fost câștigate de generalul de armată în retragere Petr Pavel, care a obținut un procent de 56,32%, după numărarea a peste 90% din voturi. Prezența la vot a fost de 69,87%.
În vara anului 2022 România a semnat o scrisoare de intenție cu Franța pentru a achiziționa cel puțin două submarine franceze din clasa Scorpene. În acest context multă lume se întreabă care mai e starea Delfinului, singurul submarin românesc.
Trupele ucrainene sunt angajate într-o confruntare "feroce" cu forţele ruse care încearcă să preia controlul asupra localităţii Vugledar, în sud-vestul Doneţkului (estul Ucrainei), unde luptele s-au intensificat în ultimele zile, relatează Agerpres, care citează France Presse.
Ucraina și-a făcut calculele după primul val de anunțuri cu privire la numărul de tancuri occidentale pe care le va primi după ce Germania a „eliberat Leoparzii” iar SUA au dat și ele undă verde pentru Abrams americane.
Republica Moldova rezistă tot mai greu atacului hibrid masiv la care e supusă de Federația Rusă. Iar Serviciul Federal de Securitate (FSB) se află în spatele protestelor de la Chișinău și a tentativei de a răsturna guvernul pro-european.
Într-un raport recent al Ministerul Apărării din Marea Britanie se precizează că tancurile T-14 Armata, cele mai moderne tancuri dezvoltate de Federația Rusă, se pregătesc să ajungă pe frontul din Ucraina, însă doar pentru câteva „poze” care ulterior vor fi utilizate de aparatul de propagandă. Britanicii spun că T-14 se confruntă cu probleme iar soldații ruși sunt nemulțumiți de tancuri.
Ambasada Ucrainei în România a transmis că, în ultima perioadă, pe fondul adoptării Legii Ucrainei „Privind minoritățile (comunitățile) naționale din Ucraina”, în mass-media și discursul public din România, „au apărut informații și comentarii de natură distorsionată și manipulatoare care denaturează realitatea”.
Un palestinian înarmat a împuşcat mortal şapte persoane vineri seară lângă o sinagogă din Ierusalimul de Est, în timpul rugăciunilor de şabat, după lovituri israeliene asupra Fâşiei Gaza, într-o nouă spirală de violenţă mortală între israelieni şi palestinieni, transmite Agerpres, care citează AFP.
Dacă tancurile ruseşti ar ajunge la Kiev, ar începe al "Treilea Război Mondial", a declarat vineri ministrul italian al apărării, Guido Crosetto, în cadrul unei conferinţe la Roma pe tema "Perspective europene pentru o apărare comună", relatează Agerpres, care citează EFE.
Aflat într-o vizită oficială la Budapesta, ministrul slovac al apărării, Jaroslav Naď, a declarat, pe 27.01.2023, că Ungaria se va alătura Cehiei și Poloniei pentru apărarea spațiului aerian al Slovaciei. Declarația a fost făcută după o întâlnire cu omologul său ungar, Kristóf Szalay-Bobrovnicz.
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, s-a pronunțat împotriva furnizarii de avioane de luptă germane Ucrainei, pentru a descuraja agresiunea rusă. Acest lucru a fost spus într-un interviu acordat ziarului german Suddeutsche Zeitung.
Potrivit site-lui "Business Insider", pe fondul tensiunilor dintre Atena și Ankara și escaladării războiului ruso-ucrainean, armata americană a dislocat o serie de drone avansate MQ-9 Reaper pe teritoriul elen, la sfârșitul anului trecut, la Baza Aeriană Larissa, în centrul țării, pentru a monitoriza granițele dintre Grecia și Turcia, într-un moment în care Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) nu dorește să izbucnească o altă confruntare la frontierele sale estice.
Site-ul de informații francez "Africa Intelligence" a relatat că vizita directorului CIA, William Burns, la Tripoli, la începutul acestei luni, a avut scopul de a avertiza asupra influenței grupului rus Wagner asupra mai multor câmpurile petroliere din Libia.
Pentagonul a confirmat că intenționează să furnizeze Ucrainei o versiune modernizată a tancului Abrams M1A2, deci nu o versiunea veche M1A1 pe care U.S. Army o are acum disponibilă în depozite. Acest lucru a fost declarat de purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sabrina Singh, în cadrul unui briefing, relatează The Hill. Deși nu se cunoaște încă calendarul exact de livrare, oficialii americani au precizat că procesul va dura luni, nu săptămâni.
Belgia vrea să trimită tancuri Leopard în Ucraina, dar se află într-o situaţie de-a dreptul jenantă, deoarece armata belgiană şi-a vândut cu mult timp în urmă toate tancurile la un preţ derizoriu - 15.000 euro/tanc. Belgienii vor să răscumpere tancurile Leopard, dar comerciantul de arme care le deţine acum le vinde la un preţ de 500.000 de euro/tanc.
Având în vedere capacitatea actuală a Rusiei de a produce rachete de înaltă precizie, aceasta ar putea lovi Ucraina, în cel mai pesimist scenariu, încă pe o perioadă de șase până la nouă luni. Potrivit colonelului Margo Grosberg, șeful direcţiei de informații din cadrul forțelor armate estoniene, pe bază mai multor estimări, atacurile cu rachete rusești ar putea dura între trei și nouă luni, precizează EFE.
Infanteria Marină a Statelor Unite (United States Marine Corps, USMC) a activat o nouă bază militară americană pe insula strategică Guam din vestul Pacificului. Denumită Camp Blaz, baza este prevăzută să deservească aproximativ 5.000 de pușcași marini, timp de aproximativ 70 de ani, în contextul situației tot mai tensionate generate de creșterea nivelului de asertivitate al Chinei în această regiune.
Peste aproximativ o lună de zile se împlineşte un an de când Rusia a pornit o agresiune militară sângeroasă împotriva Ucrainei şi tot atunci se împlineşte aproape un an de când discuţia privind transferul de avioane către ucraineni se tot reia. Dacă până acum au fost o serie de zvonuri şi presupuneri cu privire la transferul unor avioane de concepţie sovietică - mai nou se vorbeşte şi de cele occidentale - cel mai des fiind vorba despre avioanele MiG-29 ale Forţelor Aeriene Poloneze, recent a apărut o nouă ''poveste frumoasă''. Astfel, un jurnalist polonez a susţinut că are ''informaţii pe surse'' că în 2022, Polonia a livrat Ucrainei o parte din flota sa de avioane de vânătoare MiG-29, dar piesă cu piesă.
Se vorbește tot mai des în ultima vreme de transferul de avioane de luptă către Ucraina, nu doar la nivel de oficiali, cât și la nivelul producătorului Lockheed Martin. Transferul de avioane a fost readus în spațiul public de oficiali ucraineni încurajați de livrările de tancuri de luptă grele occidentale.
Premierul Mateusz Morawiecki a declarat joi pentru postul francez LCI că guvernul polonez consideră că NATO ar trebui să fie mai îndrăzneaţă, iar dacă alianţa ar decide să trimită avioane de luptă Ucrainei, Varşovia ar vota în favoarea acestui lucru, informează Agerpres, care citează DPA.
Organizaţia pentru Interzicea Armelor Chimice (OIAC) a acuzat vineri Damascul că a întreprins un atac cu clor care s-a soldat cu 43 de morţi în 2018 în Siria, un incident ce a declanşat tensiuni între Damasc şi Occident, informează Agerpres, care citează AFP. Se pare că e al doilea atac chimic după cel confirmat în 2013.
Pe 26 ianuarie, în prima parte a zilei, forțele ruse au lansat 55 de rachete de diferite tipuri asupra Ucrainei, din aer, de pe aeronave Tu-95, Su-35, MiG- 31K și de pe navele desfășurate în largul Mării Neagre, după cum a declarat comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Valeri Zalujni.
Administrația Biden a anunțat joi o serie de noi sancțiuni și măsuri suplimentare care vizează aşa-zisa companie militară privată rusă (PMC) Wagner Group, afirmând că aceasta este implicată într-un "model continuu de activități criminale grave" în Ucraina, Republica Centrafricană și Mâli. De asemenea, Statele Unite ale Americii au desemnat oficial Wagner Group drept "organizaţie criminală transnaţională" şi a blocat activele acesteia din SUA, pentru ajutorul pe care i-l acordă armatei ruse în războiul din Ucraina.
Președintele SUA, Joe Biden, ia în considerare ca luna viitoare să efectueze o vizită o ficiala în Europa, care să coincidă cu data la care se împlineşte un an de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, au precizat trei oficiali americani pentru presa americană. Pentru efectuarea acestei vizite sunt luate în considerare mai multe state, inclusiv Polonia, au declarat doui dintre oficiali.
Ministrul slovac al apărării, Jaroslav Naď, a declarat, pe 26.01.2023, că Ucraina intenționează să încheie un nou contract cu Slovacia pentru furnizarea unui alt lot de obuziere autopropulsate pe roți de tip Zuzana 2, cu calibrul de 155 de milimetri.
Marea Britanie speră că tancurile Challenger 2 vor ajunge în Ucraina la sfârșitul lunii martie. Acest lucru a fost declarat joi de către adjunctul secretarului britanic al apărării Alex Chalke, relatează Reuters.