Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, interviu pentru DefenseRomania: Realitatea este că Rusia este un jucător agresiv şi imprevizibil
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, în marja ministerialei NATO de la București, a discutat despre războiul neprovocat generat Rusia în Ucraina, dar și despre rolul României la Marea Neagră. În cadrul evenimentului Aspen GMF Bucharest Forum 2022, secretarul general adjunct al NATO a discutat în exclusivitate cu DefenseRomania despre securitatea din regiune.
Întrebat ce decizii majore ar urma să fie luate în cadrul ministerialei NATO de la Bucureşti, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a precizat că evenimentul la care participă miniştrii de externe ai Alianţei reprezintă în aceste zile un ,,punct de repet între summit-ul de la Madrid şi cel de la Vilnius de vara viitoare''. Cu alte cuvinte, este cea mai importantă întâlnire politică pregătitoare pentru summit-ul NATO de la Vilnius.
Mircea Goană a precizat că este important ca la Bucureşti să fie luate deciziile cele mai pragmatice, discutate şi la summitul NATO de la Madrid – concept strategic, prezenta pe flancul estic, sprijin pentru Ucraina, sprijin pentru Moldova, Georgia şi Bosnia, chestiuni legate de rezilienţă, chestiuni legate de inovaţie şi noi tehnologii – pentru că la Vilnius să putem spune că am făcut progres.
Mircea Geoană a fost întrebat cum poate ajuta NATO Republica Moldova în contextul actual al agresiunii militare ruse din Ucraina, mai ales că prin spaţiul aerian al acesteia au trecut rachete care vizau infrastructura critică ucraineană.
Secretarul general adjunct al NATO a precizat că războiul pe care Rusia la început cu mai bine de nou luni creează efecte mai ales în Ucraina, dar şi la nivelul ţărilor europene, inclusiv în Republica Moldova.
,,Realitatea este ca Rusia este un jucător agresiv şi imprevizibil. Acest lucru produce consecinţe de analiza strategică şi la Chişinău. În clipa de faţă, Republica Molova încearcă să obţină susţinere din partea aliaţilor şi din partea Uniunii Europene pentru a puntea să-şi rezolve problemele imediate legate de securitate, energie şi rezilienţă economică. Rusia duce o luptă agresivă pe faţă, de a provoca instabilitate şi a folosi nemulţumirea socială pentru a răsturna un guvern pro-european de la Chişinău. Aceasta este realitatea’’, a precizat secretarul general adjunct al NATO pentru DefenseRomania.
Amintim că, șeful diplomației Republicii Moldova Nicu Popescu va participa la reuniunile miniștrilor afacerilor externe ai NATO.
Pe 29 – 30 noiembrie, șeful diplomației de la Chișinău va participa la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din țările membre ale Alianţei Nord-Atlantice găzduită la Bucureşti, fiind primul eveniment de nivel înalt al NATO într-un stat de pe Flancul Estic după declanșarea războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei și cu participarea Finlandei și Suediei, în proces de aderare la NATO.
Participarea Republicii Moldova la ministeriala NATO va avea loc miercuri în cadrul sesiunilor de lucru în format aliați și parteneri, la care au fost invitați – Republica Moldova, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News