Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
NATO a început două exerciții de apărare antiaeriană și antirachetă în zone critice pentru securitatea Alianței
15 mai, 14:58
Regiunile Mării Adriatice și Atlanticului de Nord sunt teatrele de acțiuni militare în care, se desfășoară simultan două exerciții de amploare ale NATO, dedicate perfecționării tehnicilor și tacticilor de protecție împotriva atacurilor aeriene și cu rachete.

Exercițiul „Astral Knight 21” (AK21) din zona adriatică se execută în perioada 13-22 mai 2021, pe teritoriile Italiei, Sloveniei, Muntenegrului, Albaniei și Croației. Are la bază un scenariu de apărare aeriană și antirachetă integrată (integrated air and missile defense – IAMD) a porturilor și forțelor aliate pe timpul debarcării.

AK21 este o componentă a exercițiului “Immediate Response 21”, acesta din urmă făcând parte din manevrele militare multinaționale ”Defender Europe 2021”, conduse de Forțele Terestre americane din Europa.

Specificul AK21 este dat de întrebuințarea masivă a aviației de luptă și a complexelor de apărare antirachetă. În activități sunt implicate peste 50 de aeronave aparținând SUA (F-15E, F-16, C-130J, B-52, elicoptere HH-60, E-3 AWACS, KC-135, KC-46 și KC-10), Italiei (F-35 și AWACS), Greciei (F-16 și Emb-145 Erieye) și Croației (MiG-21). Misiunile de la sol sunt îndeplinite de complexe de apărare antirachetă „Patriot” ale Armatei 10 Apărare Antiaeriană și Antirachetă (10th AAMDC) a forțelor americane din Europa.

În Atlanticul de Nord activitățile sunt reunite în cadrul exercițiului ”Formidable Shield 2021” (FS21), care se desfășoară în perioada 14 mai - 2 iunie 2021. La operațiile aero-navale participă militari din 10 țări (Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Olanda, Norvegia, Spania, Regatul Unit și SUA).

G Ad:

Specificul FS21 constă în interceptarea rachetelor balistice, partea cea mai importantă a exercițiului fiind testarea sistemului de apărare antirachetă bazat pe interceptorii SM-3 desfășurați pe nave de luptă.

Protecția grupării navale de interceptare balistică este una dintre cele mai complexe la nivel mondial și cuprinde măsuri de contracarare în mediile aerian și naval.

Pentru misiunile de protecție sunt întrebuințate avioane de luptă, sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă cu rază scurtă de acțiune (rachete SM-2, Evolved Sea Sparrow - ESSM, Aster 15 și Aster 30), nave de luptă, submarine de atac și forțe speciale navale.

Vor fi executate trageri de luptă și cu rachete antinavă Harpoon, precum și cu un sistem HIMARS, probabil, cel aflat în compunerea unității expediționare a infanteriei marine americane MEU-24.

Exercițiul din zona adriatică este condus USAFE, iar cel din Atlanticul de Nord de Flota a 6-a americană.

 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Aviația israeliană a bombardat iar Fâșia Gaza după un atac cu baloane incendiare (Video)
Bombardierul stealth chinez H-20 va fi mai mare decât B-21 Raider
Palestinienii acuză pe Hamas că depozitează arme în zone rezidențiale
Zumwalt - distrugătoarele stealth prin care SUA vor continua să domine mările: Rachete hipersonice și semnătură radar a unei bărci de pescuit
Statele Unite vor continua raidurile aeriene în Afganistan dacă ofensiva talibanilor nu încetează
Putin: Marina rusă „poate descoperi orice adversar și, în caz de necesitate, îl poate lovi în mod decisiv”
India va participa la exercițiul “Vest-2021”, organizat de Rusia, deși printre invitați se numără China și Pakistanul
Doi soldați turci au fost uciși după ce blindatul în care se aflau a fost atacat în Siria
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro