Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
NATO analizează intenţia României de a înfiinţa un Centru de rezilienţă
04 dec 2020 / 15:40
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a salutat vineri anunţul ministrului român de externe, Bogdan Aurescu, din cadrul ministerialei NATO din această săptămână, cu privire la intenţia României de a înfiinţa şi găzdui un Centru euro-atlantic în domeniul rezilienţei, despre care a spus că a intrat deja în procesul de evaluare al Alianţei.
Photo: Allied Joint Force Command Naples - Facebook

"Ministrul Bogdan Aurescu şi-a anunţat colegii miniştri de externe şi pe noi, cei din NATO, despre intenţia României de a înfiinţa şi găzdui un centru de rezilienţă pentru spaţiul euro-atlantic. Este o propunere care, evident, a fost luată în considerare şi vom declanşa procesul natural de evaluare şi de interacţiune cu România", a spus Geoană în cadrul unui briefing online pentru jurnaliştii români.

El a precizat că rezilienţa este un subiect important pentru NATO şi care a fost preselecţionat pentru agenda summitului NATO de anul viitor.

"Sunt două subiecte pe care ştim că liderii noştri le vor avea pe agenda NATO de la anul. Unul este rezilienţa, miniştrii apărării NATO au decis acest lucru. Al doilea este 'NATO 2030', secretarul general va prezenta viziunea sa, propunerile sale şi de acolo vom construi o agendă a summitului", a adăugat secretarul general adjunct al NATO, citat de Agerpres.

În context, el a salutat şi faptul că Uniunea Europeană a început să acorde "o atenţie semnificativă" către zona rezilienţei, iar Comisia Europeană a lansat propriii indicatori de rezilienţă, de exemplu pentru zona de lanţuri de aprovizionare în sistemele de sănătate.

"De aceea, când domnul Aurescu a anunţat un centru de rezilienţă pentru zona euro-atlantică, cel puţin eu o citesc ca o ofertă care se referă atât la relaţia cu NATO, şi este deja în procesare la noi, cât şi la relaţia cu Uniunea Europeană şi partenerii din UE. De fapt, există un interes reciproc al NATO şi UE de a aduce acest subiect pe lista lungă de proiecte pe care NATO şi UE le derulează în comun sub egida parteneriatului strategic. O discuţie şi cu NATO, şi cu UE pe teme de rezilienţă este o abordare înţeleaptă şi care are sens", a explicat Mircea Geoană.

 

Raport de securitate pentru Marea NeagrăTot în cadrul ministerialei NATO prin videoconferinţă de marţi şi miercuri a fost aprobat şi un raport referitor la zona Mării Negre, iar la o sesiune dedicată acestei regiuni au participat miniştrii de externe din Ucraina şi Georgia. "Zona Mării Negre este o zonă de intensă competiţie geopolitică şi de mare relevanţă strategică pentru noi. Acest raport, pe care miniştrii de externe l-au dezbătut şi l-au aprobat, arată în continuare că, din punct de vedere al riscurilor pentru securitatea colectivă a Alianţei, Rusia a construit în Crimeea o capacitate militară masivă, atât defensivă, cât şi ofensivă. Crimeea şi zona Mării Negre reprezintă rampa de lansare a Federaţiei Ruse către Orientul Mijlociu, Mediterana de Est şi alte zone, deci există în acest moment ingrediente pentru a da zonei Mării Negre o importanţă şi mai mare şi acest efort va continua", a spus secretarul general adjunct al NATO.

Geoană a adăugat că zona Mării Negre trebuie privită în ansamblu, "ca un fel de matrice", în care este important şi ce se face la nivelul NATO, şi componenta bilaterală. El a menţionat, în acest sens, că a notat cu interes documentele semnate de ministrul român al apărării, Nicolae Ciucă, şi omologii săi din Marea Britanie şi SUA.

"E o zonă în care vom continua să investim. Salut perseverenţa cu care România, dar şi Bulgaria şi alte ţări NATO din zona Mării Negre susţin această temă şi sunt convins că în următoarea perioadă vom avea şi mai multă consistenţă şi mai multă participare la nivel NATO, la nivel bilateral, la nivel internaţional în această zonă", a mai afirmat Geoană.

Citește și: Bogdan Aurescu: România, dispusă să găzduiască un Centru euro-atlantic în domeniul rezilienţei NATO

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Vehicul de tip Humvee, furat dintr-o garnizoană a Gărzii Naționale a SUA
Rusia se laudă cu conceptul unui nou portavion, botezat „UMK Varan” (Foto)
Iranul a început un nou exercițiu militar în zona Golfului
Avioanele F-35 israeliene vor participa pentru prima dată la exerciții comune în afara țării
Armata algeriană a desfăşurat manevre militare aeriene şi terestre la frontiera cu Marocul
Armata SUA a finalizat procesul de retragere a trupelor din Somalia
Securitate energetică | Nord Stream 2: O navă rusească vizată de sancţiuni americane
Gerhard Schroeder: Reunificarea Peninsulei Crimeea cu Rusia reprezintă un răspuns la extinderea NATO
Inginerii au dezvăluit date despre noul radar al avionului de generația a șasea, Tempest
India merge în continuare pe mâna rușilor: Armata indiană va cumpăra alte avioane MiG-29 și Su-30MKI
Asalt asupra Capitoliului: O femeie, suspectată că a vrut să le vândă ruşilor computerul lui Nancy Pelosi
Rusia amenință Germania că nu e prudent un dialog cu Moscova de pe o poziție de forță, amintindu-i de cel de-al Doilea Război Mondial
În timp ce Maia Sandu se află la Bruxelles, în țară Dodon dă ultimatumuri, acuză 'uzurparea puterii' și amenință cu proteste masive
Sistemele THAAD din Emirate primesc mentenanță de la Lockheed Martin
Alertă de securitate. Capitoliul a fost evacuat
Iranul, despre zborul bombardierelor B-52 Stratofortress: Fără valoare operațională
Viitorul Chinook Block 2 este incert. Echipajul, afectat de vibrațiile puternice ale elicopterului
Navalnîi în arest pentru 30 de zile
Ucraina și Ungaria vor un gentelmen's agreement pentru soluționarea disputelor între cele două state. Kievul speră astfel la deblocarea Comisiei NATO-Ucraina
Iohannis: Sunt convins că vom continua, împreună cu noua administraţie americană, dezvoltarea Parteneriatului Strategic
Frontex şi Irini îşi întăresc cooperarea pentru controlul respectării embargoului privind livrările de arme către Libia
Șase avioane de vânătoare MiG-29 au fost identificate la baza aeriană rusă din Siria
Peste 300 de vehicule blindate multi-rol SERVAL pentru Forțele Armate ale Franței, fabricate de Nexter și Texelis
Rusia se implică ca mediator între Siria și Israel
General ucrainean: Am avertizat din 2008 că Rusia intenţionează să anexeze Crimeea
Rușii nu au mai avut răbdare. Navalnîi, arestat în zona internațională a aeroportului. Ileana Racheru: Întoarcerea sa, comparată cu invadarea URSS din 1941
Securitate energetică | O nouă campanie de foraj în Marea Neagră. OMV investeşte 32 de milioane de euro
Rusia expulzează doi diplomaţi olandezi ca măsură de represalii la un gest similar al Olandei
Maia Sandu vrea un 'cerc de încredere' cu România și Ucraina, fiind dispusă discute cu Rusia despre prezența trupelor din Transnistria
China anunță sacțiuni împotriva oficialilor americani implicați în problema Taiwanului
Învestirea lui Joe Biden | FBI controlează militarii Gărzii Naţionale
Revolte în Tunisia | Armata, scoasă pe străzi. Peste 600 de persoane au fost arestate
Beijingul îl compară pe Mike Pompeo cu o insectă
MApN face recrutări. Pot candida SGP în activitate, civili și din structurile de informații ale MApN. Calendarul concursului
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro