Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
NATO condamnă consolidarea la scară largă a capacităților militare ale Rusiei în Crimeea
01 noi, 09:24
Alianța Nord-Atlantică solicită Moscovei să permită accesul organizațiilor internaționale de monitorizare pe teritoriul Crimeii, peninsulă ucraineană anexată de Rusia în 2014 - se arată într-o declaraţie comună adoptată, joi, la reuniunea Comisiei Ucraina-NATO, potrivit AFP.

Evenimentul a avut loc, la Kiev, în marja vizitei în Ucraina a Consiliului Nord-Atlantic şi a secretarului general al Alianţei, Jens Stoltenberg. Documentul mai menţionează că NATO condamnă consolidarea potenţialului militar al Rusiei în peninsula Crimeea.

,,NATO spune foarte clar că Rusia are o responsabilitate specială în implementarea acordurilor (de pace) de la Minsk şi că ea trebuie să-şi retragă toate trupele şi toţi ofiţerii din estul Ucrainei şi să înceteze să destabilizeze" acest teritoriu, a declarat Stoltenberg într-o vizită la Odesa, în sudul Ucrainei.

,,Condamnăm consolidarea constantă și la scară largă a capacităților militare ale Rusiei în Crimeea, proces care este parte a acțiunilor agresive ale Rusiei în regiune. Țările membre NATO sunt profund îngrijorate de încălcarea drepturilor omului și de abuzurile din partea puterii de facto rusești din Crimeea împotriva tuturor cetățenilor Ucrainei, inclusiv a tătarilor crimeeni și a membrilor altor comunități locale. Solicităm Rusiei să permită organizațiilor internaționale de monitorizare să aibă acces pe teritoriul Crimeii" - se arată în declaraţie.

Totodată, documentul subliniază că NATO nu va recunoaște niciodată anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia.

,,Condamnăm cu fermitate și nu recunoaștem anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia. Crimeea este teritoriu al Ucrainei şi solicităm Rusiei să returneze Ucrainei controlul asupra Crimeii.

O aşa-numită activitate normală (în relaţiile cu Rusia - n.red) nu este posibilă fără schimbări clare și constructive în acțiunile Rusiei, care să demonstreze respectarea dreptului internațional și a obligațiilor și a responsabilităților internaționale" - a adăugat Comisia Ucraina-NATO în declaraţia adoptată, joi, la Kiev.

Ştiri Recomandate

Ministrul polonez al Apărării: Investiții în propria apărare și investiții în alianțe
Sergey Lavrov: Rusia privește cu teamă activitățile NATO de la granițele sale și ale Belarusului
Franţa vrea să ocolească sancţiunile americane care împiedică finanţarea proiectelor din Rusia
Avioanele F-35 poloneze, coșmarul Rusiei? România se află și ea pe lista viitorilor clienți
F-16 | Undă verde pentru următoarele avioane. Configurația și când vor ajunge în România
Navele marinei iraniene sunt gata să traverseze oceanul Atlantic
EXCLUSIV
Turcia se deplasează spre Libia, ochind gazul din Mediterană
Criza rachetelor S-400. Turcia ar putea închide baza aeriană Incirlik, ca răspuns la sancţiunile SUA