Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
NATO se luptă să se reconstruiască într-o lume tot mai plină de amenințări: Statele europene trebuie să depăşească bariera birocratică şi să treacă la reînarmare
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Conceptul de „reconstrucție a NATO” presupune o adaptare crucială și continuă a Alianței la un peisaj de securitate aflat într-o continuă schimbare. Acest obiectiv este impulsionat de două forțe principale și interconectate: relația în schimbare dintre statele europene și Statele Unite și amenințările persistente și în creștere la adresa securității reprezentate de Rusia. Un NATO revitalizat și coerent din punct de vedere strategic este esențial nu numai pentru apărarea colectivă a statelor sale membre, ci și pentru menținerea stabilității în zona euro-atlantică.
Un tanc Leopard în timpul unui exercițiu militar NATO în Korzeniewo, nordul Poloniei. Sursa foto: Wojtek Radwanski/Getty Images.
EXCLUSIV
Un tanc Leopard în timpul unui exercițiu militar NATO în Korzeniewo, nordul Poloniei. Sursa foto: Wojtek Radwanski/Getty Images.

Relația dintre statele europene membre ale NATO și Statele Unite a fost supusă atât unor perioade de coeziune puternică, cât și unor tensiuni majore. În timp ce legătura transatlantică rămâne fundamentală pentru forța NATO, în ultimii ani, Washingtonul a solicitat din ce în ce mai mult o mai mare împărțire a poverii europene în ceea ce privește cheltuielile în domeniul apărării și, în paralel, Europa a făcut presiuni pentru o autonomie strategică extinsă. Această dinamică necesită o formă de „reconstrucție” în cadrul NATO, adaptând structura și capacitățile Alianței pentru a oglindi aceste realități în schimbare.

Discuția despre un NATO „reconstruit” a devenit un lucru obișnuit la Bruxelles și în capitalele aliate. Ambiția este clară: de a crea o Alianță mai robustă, mai agilă și mai unită, capabilă să descurajeze o Rusie în revenire și să navigheze într-un peisaj de securitate globală complex. Cu toate acestea, după cum arată o analiză recentă a publicației britanice Defence Journal, calea către acest NATO revitalizat se dovedește a fi mai puțin o revizuire rapidă și mai mult o reconstrucție prelungită și adesea frustrantă.

 

Statele europene membre ale NATO trebuie să transpună teoria în practică

 

Principalele provocări care împiedică această „reconstrucție”, după cum se subliniază în articol, sunt multiple. Deși războiul din Ucraina a impulsionat în mod incontestabil Alianța și a stimulat creșterea angajamentelor privind cheltuielile de apărare în întreaga Europă, transpunerea acestor promisiuni în capacități militare concrete și într-o viziune strategică cu adevărat unitară rămâne un obstacol semnificativ.

Un obstacol-cheie constă în problema persistentă a împărțirii sarcinilor. În timp ce mulți aliați europeni au anunțat creșteri ale bugetelor lor de apărare, punerea în aplicare și livrarea efectivă a acestor fonduri în mijloace militare ușor de desfășurat este adesea lentă și birocratică. Decalajul dintre retorica politică și pregătirea militară concretă rămâne o preocupare semnificativă, reluând criticile de lungă durată ale Washingtonului.

Încă de la președinția lui Barack Obama, indicațiile au fost din ce în ce mai clare partea administrațiilor americane că SUA nu se simțeau confortabil cu NATO în ansamblu și că erau nemulțumite de angajamentul financiar mai mic decât cel al SUA, venit din partea membrilor europeni.

De asemenea, anii de investiții insuficiente au lăsat multe armate europene cu echipamente învechite, deficit de personal și blocaje logistice care nu pot fi remediate peste noapte.

În plus, articolul subliniază complexitatea realizării unei adevărate unități strategice între 32 de state membre diferite, fiecare cu propriile interese naționale, percepții ale amenințărilor și priorități politice. În timp ce amenințarea reprezentată de Rusia reprezintă un adversar comun, nuanțele privind modul de abordare a acestei amenințări și alocarea resurselor și responsabilităților conduc adesea la dezbateri și compromisuri prelungite, care pot diminua eficiența per ansamblu a Alianței. UK Defence Journal sugerează implicit că realizarea unei doctrine strategice cu adevărat coerente, care să alinieze prioritățile, de exemplu, ale Estoniei și Portugaliei, rămâne o provocare considerabilă.

Moștenirea deceniilor de investiții insuficiente în capacitățile de apărare în multe națiuni europene aruncă, de asemenea, o puternică influență. După cum se detaliază în articol, refacerea stocurilor limitate de muniție, modernizarea echipamentelor învechite și soluționarea deficitului de personal necesită un angajament financiar durabil și o viziune strategică pe termen lung. Urgența creată de războiul din Ucraina a accelerat, fără îndoială, unele proceduri de achiziție, însă provocările fundamentale ale reconstruirii capacității industriale și ale formării de personal militar calificat persistă.

Provocările legate de interoperabilitate nu trebuie ignorate, chiar dacă mult timp a părut că Alianţa nu are o problemă majoră la acest capitol. Deși NATO a făcut progrese în acest domeniu, gama diversă de echipamente și proceduri de operare din cadrul armatelor aliate poate împiedica în continuare desfășurarea de operațiuni comune fără probleme.

Realizarea unei interoperabilități reale necesită nu numai compatibilitate tehnică, ci și o înțelegere comună a doctrinelor și procedurilor, ceea ce necesită timp și resurse semnificative.

Principalul obiectiv al NATO s-a orientat către consolidarea capacităților sale de descurajare și apărare de-a lungul flancului estic. Aceasta implică o prezență avansată sporită, cu grupuri de luptă multinaționale desfășurate în statele baltice și în Polonia, exerciții militare sporite și un angajament de a consolida rapid teritoriul aliat în caz de agresiune. Conceptul strategic NATO 2022 identifică în mod explicit Rusia drept „cea mai semnificativă și directă amenințare” la adresa securității aliaților, subliniind urgența acestui efort de reconstrucție.

 

Un NATO reconstruit cu succes, esențial pentru menținerea stabilității în Europa

 

În cele din urmă, articolul subliniază subtil dinamica politică internă din cadrul statelor membre, care poate împiedica luarea de măsuri rapide și decisive în materie de apărare. Schimbarea peisajelor politice, presiunile economice și prioritățile interne pot deturna adesea atenția și resursele de la cheltuielile pentru apărare și de la angajamentele NATO. Menținerea unui sprijin public și politic susținut pentru creșterea cheltuielilor de apărare, în special în fața altor preocupări interne presante, rămâne o provocare constantă pentru multe guverne aliate.

,,Reconstrucția NATO'' nu este doar o chestiune de creștere a cheltuielilor de apărare sau de ajustare a desfășurărilor militare; este un imperativ strategic fundamental determinat de evoluția relației transatlantice și de amenințările persistente la adresa securității noastre generate de Rusia. Aceasta necesită un efort concertat din partea tuturor aliaților pentru consolidarea capacităților militare, îmbunătățirea interoperabilității, adaptarea la războiul hibrid și consolidarea coeziunii generale și a coerenței strategice a Alianței.

Un NATO reconstruit cu succes, caracterizat printr-un pilon european mai puternic și o legătură transatlantică solidă, este esențial pentru descurajarea agresiunii, menținerea stabilității în Europa și asigurarea securității pe termen lung a membrilor săi într-o lume din ce în ce mai incertă. Adaptarea continuă a Alianței este o dovadă a relevanței sale și a angajamentului său față de apărarea colectivă în fața unor noi amenințări.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Armata rusă vrea un cadou pentru dictator. Rușii au intensificat acțiunile pe direcția Pokrovsk, intenționând, probabil, să captureze poziții importante până pe 9 mai
J.D. Vance: În următoarele 100 de zile, SUA vor organiza negocieri directe între părțile implicate în conflictul din Ucraina
Marea Britanie, în faţa unui scenariu de război: Apărarea sa antiaeriană nu poate rezista unui atac masiv cu 160 de rachete
Țară mică cu inima mare, Letonia alimentează constant fluxul de drone spre Ucraina. Kievul apreciază, dar încurajează susținerea producției direct în Ucraina
Turcia şi Spania se alătură Inițiativei celor Trei Mări, din care şi România face parte, ca parteneri strategici
Un tanc Leopard în timpul unui exercițiu militar NATO în Korzeniewo, nordul Poloniei. Sursa foto: Wojtek Radwanski/Getty Images.
EXCLUSIV
NATO se luptă să se reconstruiască într-o lume tot mai plină de amenințări: Statele europene trebuie să depăşească bariera birocratică şi să treacă la reînarmare
Pentru pe scenariu militar se pregătesc Statele Unite? O desfășurare permanentă a avioanelor F-35A în Coreea de Sud, luată în considere de U.S. Air Force
Rusia se pregătește să ”elibereze” teritorii NATO: Armata rusă extinde baze militare la frontiera scandinavă și stochează aproape toată producția de tancuri T-90M
,,A NATO Mare Nostrum” - De ce Rusia este tot mai interesată să-şi proiecteze puterea în Marea Baltică?
Restabilirea de către SUA a poziției de lider militar în faţa Chinei are un preţ: Congresul SUA propune o investiție masivă de 150 de miliarde de dolari în domeniul apărării
Rusia așteaptă un semnal din Ucraina cu privire la negocierile directe: “Moscova este gata să negocieze cu Kievul fără condiții prealabile”
NATO vrea un ''zid de drone'' pe flancul estic, dar care nu cuprinde şi România: Aproape 3000 de kilometri lungime vor fi acoperiţi cu drone de supraveghere și sisteme anti-UAV
Marea Britanie ar putea reveni asupra deciziei de a trimite trupe de menținere a păcii în Ucraina: Nivelul propus anterior de 10.000 de militari, considerat acum prea mare?
Ce dacă sunt vechi: Australiei i se recomandă să negocieze cu Statele Unite despre cumpărarea unor bombardiere strategice B-1B Lancer sau B-2 Spirit
 Soldaţi ruşi îmbrăcaţi în uniforme fără însemne care au apărut pentru prima oară în timpul anexării peninsulei ucrainene Crimeea în 2014
EXCLUSIV
Aşa arată o forţare în direcţia unei capitulări: Ucraina ar rămâne fără opţiuni prea bune de negociere dacă SUA recunoaște Crimeea ca fiind a Rusiei
La presiunea Statelor Unite, Israelul ar fi oprit un atac iminent asupra instalațiilor nucleare ale Iranului: Forţele israeliene aveau nevoie de un puternic sprijin militar american
Un angajament din 2018 uitat de SUA | În timp ce rachetele ruseşti lovesc Ucraina, Trump susține că pacea cu Rusia este aproape încheiată
Aşa arată un război comercial: China interzice Coreei de Sud să furnizeze SUA echipamente de apărare rezultate din prelucrarea minereurilor rare chinezești
Câte arsenale de muniţii şi rachete mai are Federația Rusă? Strategia Ucrainei de a lovi armata rusă ,,drept în inimă'' a dat roade
Reprezentanții americani boicotează nivelul discuțiilor de la Londra pe tema încetării războiului ruso-ucrainean
Europa care deranjează: Maşina de propagandă a spionajului rusesc sugerează că SUA și Rusia luptă acum împreună împotriva „eurofascismului''
Lista dorințelor lui Putin se măreşte | Kremlinul este „mulțumit” de declarațiile SUA care exclud aderarea Ucrainei la NATO
SUA vor să propună atribuirea unui statut neutru teritoriilor din jurul Centralei Nucleare Zaporojie și să preia controlul acesteia
China testează o bombă non-nucleară cu hidrogen pe fondul creșterii tensiunilor în Indo-Pacific
Cum să demontezi democrația: Lecții pe care aspiranții la autocrați le pot învăța de la Orban al Ungariei
O solicitare a Ucrainei care aproape a şocat mediul politic european: Germania, rugată să transfere 30% din activele sale militare către armata ucraineană
Concesii cât o înfrângere. SUA ar putea recunoaște controlul rusesc asupra Crimeei, iar asta nu ar fi singurul pas în spate: Prezența în Siria ar putea fi înjumătățită
Franța are trei submarine nucleare în Oceanul Planetar și capacitatea de a lovi oricând Rusia. Marea întrebare e dacă blufează după ce deschide umbrela nucleară
Trump încarcă nota aliaților din Asia, care ar putea fi obligați să plătească în plus pentru staționarea militarilor americani în Coreea de Sud și Japonia

Ştiri Recomandate

Statele europene au ajuns la un acord preliminar pentru Planul de investiții în apărare. SAFE mobilizează 150 de miliarde
Cine are cărțile? Convorbire telefonică Trump și Putin pe tema războiului din Ucraina. Putin spune că e „gata să colaboreze cu Kievul la un memorandum privind un acord de pace”
„Connecting F-35”. Mai mult decât un avion: Un alt F-35 non-american, care a decolat din SUA, a partajat în zbor date clasificate
Cele 70 de tone ale Abrams le dau bătăi de cap și americanilor, nu doar României: „Covor” metalic special pentru tancuri Abrams în SUA
În industrie Europa și SUA își dau mâna: Acord major pentru a produce rachete ATACMS și PAC-3 ale Patriot în Europa, între giganții Rheinmetall și Lockheed Martin
Cel mai negru scenariu: Câte tancuri și piese de artilerie poate Rusie produce până în 2027 pentru un război major în Europa. Există însă o condiție esențială
Joe Biden a fost diagnosticat cu o formă agresivă de cancer cu metastaze
Legi cruciale pentru apărarea României, promulgate de președintele interimar Ilie Bolojan: Dronele care pătrund în spațiul aerian național pot fi acum doborâte
”Chiar și donațiile de la maghiarii din Transilvania reprezintă sprijin străin”. Orbán adoptă modelul rusesc și încearcă eliminarea presei independente
Tensiunile dintre Macron și Meloni, aplanate de noul cancelar german: Europa nu-și permite să fie divizată
Putin va bloca negocierile de pace până la ocuparea completă a celor patru regiuni ucrainene controlate parțial
Cine a vrut să testeze reacţia romanilor în ziua alegerilor? Amestecul Franţei în alegerile din România, un fake-news propagat intens pe Telegram
Oficial: Nicușor Dan 53.6% vs. George Simion 46.4%. Nicușor Dan e noul președinte al României, Simion și-a recunoscut public înfrângerea
Hedgehog 2025: NATO face exerciții cu HIMARS, tancuri Challenger 2 și artilerie grea pentru a descuraja Rusia
Modernizare inedită: Belgia trimite pentru testare în Ucraina un tanc Leopard 1 cu turelă avansată, gata să răspundă cerinţelor armatei ucrainene
Rolul dronelor în următoarea mișcare strategică a Ucrainei: O nouă speranță pentru o nouă ofensivă?
S-a copiat 1:1 până și racheta aer-aer americană AIM-120, tocmai lansată dintr-un MiG-29. Și nu China a copiat-o, surprinzător
„Fără trupe, fără rachete Taurus, fără apărare aeriană pentru Ucraina": Fostul ministru lituanian critica ,,coaliția europeana a celor dispuși'' ca fiind un act de PR gol
Serviciile ucrainene de informații: Putin va testa în această seară racheta Yars cu o rază de acţiune de 10.000 km - doar pentru spectacol
Rusia a efectuat cel mai mare atac cu drone asupra Ucrainei de la începutul invaziei: 273 de aparate de zbor fără pilot au vizat ținte din Kiev și Donbas
SUA presează aliații europeni, dar nu le poate întoarce spatele până când UE nu își va construi propria capacitate de apărare  
Să nu mai existe dubii cu privire la interesele Rusiei: Obiectivul imperial al lui Putin blochează pacea în Ucraina
Situaţia de securitate de la Marea Neagră, revine în atenţia SUA: După 11 luni de absență, dronele americane de cercetare RQ-48 Global Hawk au revenit 
Forțele Aeriene ale Ucrainei au confirmat pierderea unui avion F-16 şi oferă noi detalii: În timpul unei misiuni de luptă, pilotul a doborât trei ţinte inamice
Povestea „Careului de Ași”: Escadrila de distrugătoare a României, de la scufundarea Moscova la evacuarea forțelor române din Crimeea și ce s-a întâmplat cu ea după război
Ilie Bolojan a făcut o escală în Bosnia pentru a-i saluta pe militarii români care asigură pacea în regiune
Rușii s-au dus la Istanbul să ceară capitularea Ucrainei nu să negocieze. Moscova a cerut inclusiv retragerea Armatei ucrainene din teritoriile pe care rușii nu le controlează
Kremlinul pune întâi o condiție pentru ca Vladimir Putin să se întâlnească cu Zelenski
Ucraina se concentrează pe F-16 și Gripen, un stat european scoate din joben avioane MiG-29 cărora aviația militară ucraineană nu le-ar spune „nu”
Ofițer ucrainean: „În 2022 navele de luptă ale Rusiei au ajuns în zona României. Azi sunt în șah”. Câte nave ruse mai sunt în Crimeea ocupată
Zelenski spune că Rusia a mai ratat o șansă de pace la negocierile de la Istanbul. Ucraina cere sancțiuni și presiune mai mare pe ocupant
A reapărut ayatollahul. Khamenei cere SUA să „părăsească Orientul” și vrea extirparea Israelului pe care îl consideră o „tumoare canceroasă”
pixel