NATO stă cu ochii larg deschiși pe întregul flanc estic al alianței: Misiuni de cercetare aeriană de la Arctica la Marea Neagră
Sursele de monitorizare a aviației de pe rețelele de socializare au semnalat faptul că, pe 07.04.2025, cerul european a fost martorul unei intense activități de cercetare aeriană desfășurate de forțele NATO, cu mai multe aeronave angajate în misiuni de cercetare strategică și monitorizare.
Iată o prezentare detaliată a mijloacelor cheie implicate:
Northrop Grumman RQ-4B Global Hawk

Această dronă de mare altitudine operată de Forțele Aeriene ale SUA a decolat de la baza aeriană Sigonella din Sicilia pentru o misiune de supraveghere (număr de înregistrare 11-2046, indicativ radio FORTE10). Global Hawk este cunoscută pentru capacitatea sa de a monitoriza suprafețe mari folosind un radar cu o deschidere sintetică și senzori electro-optici/infraroșii.
Boeing RC-135W Rivet Joint
Operată de Royal Air Force, această aeronavă (număr de înregistrare ZZ665, indicativ radio RRR7207) este specializată în colectarea de informații pe bază de semnale (SIGINT). Pe 24 octombrie 2024, un RC-135W a finalizat o misiune istorică, zburând de-a lungul întregului flanc estic al NATO, din Grecia până în Finlanda, subliniind angajamentul puternic al Marii Britanii față de securitatea alianței.
Boeing E-3A Sentry
Această aeronavă AWACS (Airborne Warning and Control System) operată de NATO a fost desfășurată pentru misiuni de supraveghere aeriană, asigurând avertizare timpurie și coordonare tactică pentru forțele aliate (număr de înregistrare LX-N90442, indicativ radio NATO004). Pe 24 februarie 2025, două avioane E-3A au operat din România pentru a monitoriza vestul Ucrainei și Marea Neagră, demonstrând capacitatea de reacție a NATO la tensiunile regionale.
Boeing P-8A Poseidon
Aeronava de patrulare maritimă operată de Marina SUA a fost observată efectuând supravegherea Mării Negre, concentrându-se pe activitățile navale din regiune.

Bombardier Challenger 650 ARTEMIS
Folosită de Forțele Terestre din cadrul armatei SUA, această aeronavă este întrebuințată în misiuni de supraveghere electronică și de monitorizare a comunicațiilor și a activității radar în zonele de interes.
Beechcraft King Air 350ER
Operată de Forțele Aeriene Franceze, această aeronavă ușoară a efectuat misiuni ISR (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance) deasupra spațiului aerian românesc (număr de înregistrare F-RACG, indicativ radio FAF9213).
Toate aceste operațiuni evidențiază importanța cercetării aeriene coordonate între aliații NATO pentru a asigura securitatea și stabilitatea în regiunea euro-atlantică.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News