Aliații NATO au efectuat exerciții privind apărarea Coridorului Suwalki, un punct strategic de o importanță crucială, în contextul în care aceasta e singura palmă de pământ care leagă țările baltice de restul teritoriului NATO și UE.
Aliații NATO au efectuat exerciții privind apărarea Coridorului Suwalki, un punct strategic de o importanță crucială, în contextul în care aceasta e singura palmă de pământ care leagă țările baltice de restul teritoriului NATO și UE.
Secretarul de stat american Antony Blinken va ajunge luni, la Bucureşti, pentru a participa la reuniunea miniştrilor de externe ai NATO, transmite Departamentul de Stat al SUA.
Avioane de tip Eurofighter Typhoon și CF-18 Hornet au aterizat azi în România. Aeronavele aparțin aliaților noștri italieni și spanioli, care vor ajuta în următoarele luni Forțele Aeriene Române în misiuni de protejare a spațiului aerian național.
NATO este alături de Ucraina în faţa agresiunii ruse şi o va sprijini în continuare şi mă aştept ca acest sprijin să fie reconfirmat de miniştrii de externe din ţările aliate la reuniunea de la Bucureşti din 29-30 noiembrie, a declarat vineri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.
Forțele Armate ale Norvegiei au anunțat, pe 24.11.2022, că, în cursul săptămânilor următoare, nave și avioane din mai multe țări se vor antrena în ducerea războiului maritim în apele norvegiene, în cadrul exercițiului Flotex 22.
Şeful adjunct al Direcţiei Operative Principale a Statului Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei, Oleksi Hromov, susţine că trupele ruse primesc din partea conducerii aşa-numite documente despre "războiul cu NATO din Ucraina", în care li se spune că cinci milioane de oameni trebuie mobilizaţi pentru a câştiga şi chiar admit posibilitatea decretării legii marţiale în Federaţia Rusă.
Sistemul francez de apărare antiaeriană francez MAMBA (SAMP/T) a „respins” un atac aerian simulat al unor avioane de luptă aliate într-un exercițiu, 23 noiembrie.
Reuniunea NATO la nivel de miniștri de externe va avea loc la Palatul Parlamentului, în perioada 29-30 noiembrie.
Adunarea Parlamentară a NATO a adoptat o rezoluție prin care recunoaște Rusia drept stat terorist și solicită crearea unui tribunal internațional special.
Prezent la cea de-a 68-a ediție a Adunării Parlamentare a NATO, Jens Stoltenberg a declarat că NATO va continua să sprijine Ucraina. ”Să nu uităm că este vorba de un război de agresiune, dus de Rusia împotriva Ucrainei”, arată secretarul general NATO.
Germania va oferi Poloniei un sistem de apărare Patriot pentru a o ajuta să-şi consolideze spaţiul aerian, după ce săptămâna trecută o rachetă a căzut pe teritoriul polonez, a afirmat duminică ministrul german al apărării Christine Lambrecht, potrivit Reuters.
După ce în acest an, Rusia a invadat Ucraina demonstrând că nimic nu mai este tabu în relațiile internaționale, NATO a început să regândească sistemul său de apărare și pregătire, marcând noi premiere după cel de-al doilea război mondial, inclusiv reîntoarcerea în Europa a celebrei Divizii 101 Aeropurtate.
A fost activat în 2001, după atacul terorist de la 11 septembrie, asupra turnurilor de la World Trade Center și asupra Pentagonului.
Parlamentul suedez a aprobat un amendament constituțional care include legi împotriva terorismului, ca răspuns la o condiție a Turciei pentru aderarea Stockholmului la NATO.
Republica Moldova va fi reprezentată la reuniunea miniştrilor afacerilor externe a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), care va avea loc la Bucureşti în 29 şi 30 noiembrie, anunţă diplomaţia de la Chişinău.
Documentul privind Strategia Națională de Apărare stabilește doctrina militară a Franței pentru anii următori și este fundamental schimbat față de cele precedente. Rusia apare în versiunea revizuită a Strategiei ca o forță distructivă care a perturbat ordinea mondială și încearcă să rescrie istoria.
Premierul Nicolae Ciucă a reiterat că Guvernul, prin ministerele de linie, a fost în contact permanent cu autorităţile poloneze şi parte la întreg procesul de analiză, împreună cu partenerii din NATO, după incidentul de marţi seară, când două rachete au lovit teritoriul Poloniei, urmând ca miercuri să apară noi concluzii ale situaţiei, după întrunirea Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori.
Iulian Chifu, consilier de stat pentru Politică Externă, Securitate și Afaceri Strategice al Prim Ministrului României, a comentat incidentul care a avut loc în Polonia, unde două rachete au lovit o localitate aflată la doar 10 kilometri de granița ucraineană, doi polonezi pierzându-și viața.
Şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a discutat cu omologul polonez, generalul Rajmund Andrzejczak, după incidentul din proximitatea graniţei Poloniei cu Ucraina în care au murit doi oameni.
Preşedintele american Joe Biden a declarat miercuri că este puţin probabil ca racheta care a lovit Polonia să fi fost lansată din Rusia, spunând că Washingtonul şi aliaţii săi vor să stabilească cu exactitate ce s-a întâmplat.
Rezilienţa naţională şi colectivă reprezintă o bază esenţială pentru descurajare şi apărare credibile şi pentru îndeplinirea eficientă a sarcinilor Alianţei Nord-Atlantice, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă, marţi, la deschiderea forumului "Euro-Atlantic Resilience Forum: Black Sea Perspectives", eveniment organizat de Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă în parteneriat cu Senatul României.
Săptămâna aceasta, Ambasada României la Washington a anunțat că, în perioada următoare, vor fi amplasate pe teritoriul României două sisteme de radar suplimentare.
Suedia nu intenționează să găzduiască arme nucleare. Țara va anunța acest lucru oficial după aderarea la NATO.
După ce anul trecut Forțele Navale ale SUA (US Navy) au desfășurat un amplu exercițiu pe aproape toate meridianele planetei, în acest an Marina americană este implicată simultan în două exerciții multinaționale desfășurate la peste 10.000 de km distanță unul de celălalt.
Parlamentul Ungariei va dezbate problema aderării Suediei şi Finlandei la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) în timpul sesiunii sale de toamnă, după ce vor fi votate o serie de proiecte de lege legate de relaţia Budapestei cu Uniunea Europeană (UE), a anunţat miercuri Gergely Gulya, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, informează Reuters.
Sursele de monitorizare a aviației de pe conturi de Twitter și Telegram au semnalat faptul că, pe 04.11.2022, în spațiul aerian al României s-au aflat mai multe mijloace de cercetare aeriană aparținând statelor membre NATO. Culegerea de informații a vizat, în special, zona litoralului românesc de la Marea Neagră, dar și frontierele României cu Republica Moldova și Ucraina.
Ministrul Forțelor Armate, Sébastien Lecornu, a vizitat, joi, 3 noiembrie, trupele franceze dislocate în România în cadrul Operațiunii Eagle. Presa franceză scrie însă că în spatele imaginilor frumoase, soldații deplâng logistica defectuoasă și condițiile de viață nedemne.
Preşedintele Finlandei, Sauli Niinisto, şi-a exprimat miercuri încrederea că Ungaria va ratifica cererea sa de aderare la NATO, în urma unei convorbiri telefonice cu premierul ungar Viktor Orban, relatează Reuters.
SUA dețin deja aproximativ 100 de arme nucleare în Europa - situate în Belgia, Germania, Italia, Țările de Jos și Turcia.
Premierul finlandez Sanna Marin a cerut marţi Ungariei şi Turciei să aprobe cât mai repede cererile Suediei şi Finlandei de aderare la NATO, relatează Reuters.