Potrivit președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, pe fundalul unui război pe scară largă în Ucraina, guvernul de Chișinău discută posibilitatea renunțării la neutralitate și aderarea la o „alianță mai mare”.
Potrivit președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, pe fundalul unui război pe scară largă în Ucraina, guvernul de Chișinău discută posibilitatea renunțării la neutralitate și aderarea la o „alianță mai mare”.
Alianța Nord Atlantică a transferat cele trei aeronave AWACS în România, ceea ce înseamnă o supraveghere mai detaliată a zonei de conflict din vecinătatea flancului estic al NATO. Încă din februarie 2022, aeronavele AWACS au efectuat patrule regulate în estul Europei şi în regiunea Mării Baltice, pentru a asigura o înţelegere şi o cunoaştere cât mai aprofundată a situaţiei de securitate din regiunea Mării Negre şi din Ucraina, explică ministrul român al apărării.
Grupul de Contact pentru Ucraina, așa numitul Format Ramstein, se reunește vineri 20 ianuarie, sub coordonarea Secretarului american al Apărării, Lloyd Austin.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat joi că Moscova va face tot posibilul pentru a 'trezi la realitate' Uniunea Europeană şi NATO, pe care le acuză că vor să slăbească şi să învingă Rusia, informează Agerpres, care citează Reuters. Lavrov a făcut declarațiile în aceeași zi în care fostul președinte Dmitri Medvedev a atenționat că o înfrângere a Rusiei în Ucraina ar putea duce la un război nuclear.
Principalele autorităţi militare ale NATO şi reprezentanţii Finlandei şi Suediei se vor întâlni miercuri şi joi, la sediul NATO de la Bruxelles, pentru o reuniune la cel mai înalt nivel a Comitetului Militar.
O primă aeronavă din cadrul Forţei Aeropurtate a NATO de Avertizare Timpurie şi Control a aterizat, marţi, la Baza 90 Transport Aerian din Otopeni. La scurt timp după aceasta au aterizat și celelalte două avioane AWACS. Aeronavele vor executa misiuni din țara noastră în următoarele două luni.
Președintele Klaus Iohannis a adresat primul discurs de politică externă din 2023.
Reputatul expert militar Ion Petrescu a analizat anunțul de săptămâna trecută al Ministerul Apărării Naționale cu privire la faptul că trei avioane AWACS vor executa, în perioada următoare, zboruri de recunoaștere și supraveghere pe teritoriul Alianței. Avioanele vor ajunge în România săptămâna viitoare.
Aeronavele AWACS vor executa, în perioada următoare, zboruri de recunoaștere și supraveghere pe teritoriul Alianței. AWACS sunt menite să susțină prezența crescută a Alianței în regiune și să monitorizeze activitățile militare rusești, după cum a anunțat vineri autoritatea de comandă a NATO.
Întrebat de postul de televiziune kosovar RTK cum vede Austria problema dialogului Kosovo-Serbia, care poate fi ajutorul acesteia și dacă planul franco-german poate fi acceptat, cancelarul Karl Nehammer a declarat, în întâlnirea cu liderul de la Priștina Albin Kurti, la Viena, că "este important ca partenerii internaționali să părăsească spațiul, pentru ca cele două state să decidă cât de departe doresc să meargă cu negocierile".
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut miercuri Alianţei Nord-Atlantice să facă mai mult decât doar să promită că Ucraina va avea uşa deschisă la summitul din iulie de la Vilnius, adăugând că ţara sa are nevoie de ''paşi fermi'' în contextul în care încearcă să adere la organizaţia transatlantică, transmit Reuters şi AFP.
NATO și UE au convenit miercuri să înființeze un grup de lucru comun pentru „reziliență și protecția infrastructurii critice”.UE şi NATO vor să prevină atacuri precum Sabotajul Nord Stream și iau primele măsuri pentru protejarea infrastructurilor critice
Uniunea Europeană şi NATO au semnat marţi o nouă Declaraţie comună de cooperare. NATO și UE lucrează de mai multă vreme la această declaraţie, care iniţial urma să fie gata înaintea summitului NATO de la Madrid, în iunie 2022.
Este al treilea document de acest fel, după cele din 2016 şi 2018, prezenta declarație constituind un semnal adresat F. Ruse, în contextul războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și-a exprimat speranța că Suedia și Finlanda se vor alătura Alianței în 2023.
Nava Mecklenburg-Vorpommern a fost trimisă în Atlanticul de Nord, în Marea Nordului şi Marea Baltică.
Ministerul german al Apărării are în vedere continuarea, și în primele luni din 2024, a coordonării grupului operațional și tactic de Reacţie foarte Ridicată, ”vârful de lance” al NATO.
Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, anunta ca statele membre NATO vor discuta în lunile următoare despre ţintele privind cheltuielile militare, în contextul în care mai multe state aliate au cerut ca nivelul bugetului militar de 2% din PIB să devină un prag minim.
În perioada 18-19 ianuarie, șefii de stat major și șefii forțelor armate din țările Alianței Nord-Atlantice vor ține o întâlnire la Bruxelles, în cadrul primei reuniuni a Comitetului Militar NATO.
Începând de duminică (1 ianuarie 2023), Germania va prelua conducerea forței militare a NATO cu cel mai înalt nivel de pregătire pentru intervenție în luptă, cu mii de trupe în așteptare și gata să fie desfășurate în câteva zile, potrivit comunicatului oficial al NATO din 28 decembrie.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram, pe 30.12.2022, în zona litoralului românesc și în Marea Neagră au zburat mai multe mijloace de cercetare aeriană aparținând unor state membre NATO, respectiv SUA, Marea Britanie și Italia.
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, consideră că o eventuală aderarea a Ucrainei la NATO ar fi percepută de Rusia ca o confruntare, iar aceasta nu este "cel mai probabil scenariu", informează joi AFP.
Încă de la invadarea brutală a Ucrainei pe 24 februarie 2022 au existat numeroase temeri cu privire la extinderea conflictului și implicarea directă în război a NATO - cea mai puternică alianță militară din istoria omenirii -.
Grupul de luptă multinațional al NATO din Bulgaria a atins, pe 14 decembrie, capacitatea operațională completă, a anunțat Alianța nord-atlantică, într-un comunicat de presă.
Uniunea Europeană și NATO au pregătit un apel comun către Rusia pentru a opri imediat războiul și a-și retrage armata din Ucraina.
În cadrul unei ceremonii de la Baza Aeriană Borcea din 9 decembrie 2022, NATO a declarat detașamentele de luptă italiene și spaniole dislocate în România pregătite să execute misiunea de Poliție Aeriană alături de Forțele Aeriene Române.
În perioada imediat următoare, Pentagonul va trimite în Estonia un pluton HIMARS MLRS și o companie de infanterie. De asemenea, SUA vor participa la formarea grupului de luptă multinațional al NATO, la nivel de divizie, care va fi localizat în Tula, Estonia.
Propunerea preşedintelui francez Emmanuel Macron ca Rusia să primească garanţii de securitate în cadrul unor viitoare negocieri menite să pună capăt războiului din Ucraina a fost primită duminică cu critici puternice la Kiev şi în statele baltice, relatează publicaţia Agerpres, care citează Financial Times.
Politica de descurajare și a apărare a NATO în Flancul Estic trece de la vorbe la fapte capătă contur, iar Reuniunea ministerială NATO de la București constituie încă o treaptă pentru creșterea nivelului de pregătire al Alianței.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a recunoscut joi, la forumul de securitate de la Berlin, "provocarea logistică" pe care o presupune mentenanţa armamentului trimis de aliaţi în Ucraina, invadată de Rusia la 24 februarie, şi a declarat că este "extrem de important" să se abordeze această chestiune, transmite Agerpres, care citează EFE.
NATO a efectuat recent o demonstrație de forță fără precedent în fața amenințărilor ruse la securitatea Alianței Nord Atlantice. Nu mai puțin de cinci portavioane au condus grupuri de luptă în cadrul unor exerciții majore ce au arătat interoperabilitatea celei mai puternice alianțe militare din istorie.