NATO va ajuta Suedia şi Finlanda dacă cele două ţări sunt ameninţate în timp ce sunt angrenate în procedura de a deveni membri, a declarat joi şeful Alianţei Nord-Atlantice, relatează DPA.
NATO va ajuta Suedia şi Finlanda dacă cele două ţări sunt ameninţate în timp ce sunt angrenate în procedura de a deveni membri, a declarat joi şeful Alianţei Nord-Atlantice, relatează DPA.
Primele două convoaie cu vehicule blindate de luptă de tip VBCI au pornit ieri dimineață din estul Franței de la Marne spre România. Acestea vor fi urmate de tancuri Leclerc.
NATO va livra Ucrainei "sute" de sisteme pentru a bruia dronele fabricate de Rusia și Iran, care fac ravagii în atacurile Rusiei asupra infrastructurii critice și asupra populației ucrainene.
Generalul Cătălin Tomescu a vorbit despre alegerile de securitate ale României. ”Nu poţi în partea asta, când eşti atât de mic, nu poţi să rezişti. Singur nu poţi supravieţui în zona asta”.
Forțele Navale de Lovire și Sprijin ale NATO (STRIKFORNATO) și Flota a șasea a SUA (SIXTHFLT) au început, vineri, exercițiul Neptune Strike 2022.2 (NEST 22.2), la sediul STRIKFORNATO din Oeiras, Portugalia.
Ministerul Afacerilor Externe anunţă acordarea unor contribuţii voluntare ale României la fondurile NATO dedicate întăririi rezilienţei şi capacităţii de apărare ale Ucrainei, Republicii Moldova, Georgiei şi Regatului Haşemit al Iordaniei, în valoare totală de până la 1.400.000 dolari.
Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat vineri asupra unei ''catastrofe globale'' în cazul unei ''confruntări directe'' între Rusia şi NATO pe teritoriul Ucrainei, transmite agenţia Agerpres, care citează EFE.
Nu voi spune exact cum vom răspunde la un atac nuclear al Rusiei. Vor fi consecinţe severe, avertizează Secretarul General al Alianței.
România și alte 13 state, care sunt membre NATO sau UE, vor achiziționa în comun sisteme de apărare aeriană.
Reuniunea în format „Ramstein”, la care participă statele NATO și partenerii, ar putea însemna un moment important pentru pentru Kiev care va primi noi arme, capabile să protejeze spațiul aerian al Ucrainei.
Apelul Ucrainei către NATO, pentru sporirea ajutorului militar NATO, este pe agenda reuniunii miniștrilor apărării ai Alianței, desfășurată la Bruxelles.
În urmă cu o săptămână, președintele Volodimir Zelenski a semnat o cerere de aderare a Ucrainei la NATO în cadrul unei proceduri accelerate. Mișcarea a venit în aceeași zi cu anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor din Ucraina.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, luni, că toate chestiunile procedurale legate de aderarea Ucrainei la NATO sunt 'consumatoare de timp' şi 'trebuie făcute în logica în care s-au făcut pentru celelalte state', menţionând că important este ca Ucraina să beneficieze de sprijin şi să fie în măsură să reziste la efortul de război
Turcia nu va ratifica cererile Suediei şi Finlandei de aderare la NATO 'atât timp cât promisiunile' făcute de cele două ţări nu vor fi respectate, a declarat sâmbătă preşedintele Recep Tayyip Erdogan, transmite AFP.
Statele Unite şi Canada s-au declarat vineri favorabile unei eventuale aderări a Ucrainei la NATO, fără însă a sprijini o procedură accelerată, notează AFP.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că statele membre ale Alianței nu vor recunoaște niciodată niciunul dintre teritoriile ucrainene anexate de Rusia ca parte a Federației Ruse.
România are nevoie, mai mult ca oricând, de o reîmprospătare a efectivelor Armatei Române, arată gen (r.) Virgil Bălăceanu.
NATO va răspunde, probabil, cu un atac convențional asupra forțelor ruse din Ucraina, dacă Moscova va folosi arma nucleară pe teritoriul ucrainean, a precizat șeful diplomației poloneze.
Importanţa Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) în calitate de garant al securităţii naţionale a crescut cu 11 puncte procentuale în decurs de un an în percepţia publică din 14 ţări europene şi nord-americane, potrivit unui studiu anual al German Marshall Fund (GMF), citat de Agepres și AFP.
Infanteriștii marini ai Regimentului 307 Infanterie Marină din Babadag au desfășurat, în perioada 19-23 septembrie, exercițiul multinațional întrunit „Heracleea 22”, în raionul Mahmudia din Delta Dunării.
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, vineri, că ''noua evoluţie a narativului'' Rusiei, care este o ''ameninţare mai mult sau mai puţin directă cu un război nuclear împotriva Europei, este inacceptabilă'' şi trebuie combătută cu toată hotărârea.
Analizând primul discurs adresat naţiunii ruse de Vladimir Putin după declaraţia de război din 24 februarie, Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că acesta ,,demonstrează, în primul rând, că războiul nu decurge conform planurilor Moscovei”.
Mircea Geoană a subliniat că pentru NATO decizia de mobilizare parțială luată de Vladimir Putin, în pofida faptului că este o escaladare a conflictului din Ucraina, nu e o surpriză. Mai mult, NATO va oferi în continuare sprijin Ucrainei.
Mircea Geoană a comentat discursul lui Vladimir Putin de azi prin care liderul de la Kremlin a anunțat mobilizarea parțială și a recurs din nou la amenințarea nucleară.
Guvernul a aprobat miercuri plata contribuţiei voluntare a României, în valoare toată de 1.400.000 de dolari, către mai multe Fonduri voluntare ale NATO.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a denunţat miercuri ''retorica nucleară periculoasă'' a preşedintelui rus Vladimir Putin, care s-a declarat pregătit să utilizeze ''toate mijloacele'' arsenalului său contra Occidentului, relatează Reuters şi AFP.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că l-a convocat la sediul ministerului pe însărcinatul cu afaceri ad interim al Belarus în România, ca urma a declaraţiilor făcute de liderul de la Minsk, Aleksandr Lukasensko referitoare la faptul că "Statele Unite împing Europa într-o confruntare militară cu Rusia pe teritoriul Ucrainei şi că şi alte state, inclusiv România, ar urma să fie direct implicate".
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a recunoscut sâmbătă că ţara sa - membră a NATO - aspiră să se alăture Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS), relatează Agerpres, care citează EFE.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe conturi de Twitter și Telegram, pe 15.09.2022, două bombardiere strategice americane de tip B-52H Stratofortress au participat la exerciții aeriene desfășurate în proximitatea coastelor Norvegiei și în spațiul aerian al Germaniei.
Minilitarii americani dilocați la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu au efectuat exerciții militare alături de aliații români care au implicat operațiuni cu elicoptere IAR-330 Puma.