Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Nava de cercetare trimisă de Ankara în apele disputate din Mediterana de Est a revenit în portul Antalya
13 sep, 16:34
Nava de cercetare trimisă de Ankara într-o zonă disputată din Mediterana de Est, bogată în gaze naturale, a revenit în portul Antalya, a relatat duminică un cotidian turc, transmite AFP.

Turcia a desfăşurat la 10 august nava de cercetări seismice Oruc Reis în ape situate în apropierea unei insule greceşti, prelungind ulterior de trei ori misiunea, în pofida apelurilor repetate ale Uniunii Europene şi Greciei de a-i pune capăt. Descoperirea unor importante zăcăminte gazeifere în ultimii ani în Mediterana de Est a reînviat dispute vechi între Grecia şi Turcia cu privire la frontierele lor maritime, transmite Agerpres.

Misiunea care se încheia sâmbătă nu a mai fost prelungită de autorităţi, a scris cotidianul proguvernamental Yeni Safak, precizând că nava Oruc Reis a revenit în portul Antalya (sud).

Decizia de a nu mai prelungi misiunea este considerată 'o etapă spre a da o şansă diplomaţiei', afirmă jurnalul, care face o legătură cu tentativele de iniţiere a unor discuţii între Grecia şi Turcia.

NATO a anunţat că cele două state, ambele membre ale Alianţei, au acceptat să poarte 'discuţii tehnice' având ca scop prevenirea unor incidente între flotele lor în Mediterana de Est.

Atena a dezminţit informaţia, dar ministrul turc al apărării a declarat joi că au început negocieri între delegaţii militare ale celor state, la sediul NATO de la Bruxelles.

Turcia a indicat în mai multe rânduri că este dispusă la dialog fără condiţii, însă Grecia afirmă că nu pot avea loc discuţii atât timp cât Ankara nu încetează 'ameninţările'. 'Faptul că nu există o nouă notificare maritimă pe Navtex este pozitiv. Luăm act de aceasta şi urmărim situaţia', a reacţionat duminică purtătorul de cuvânt al guvernului elen, Stelios Petsas, la postul de televiziune Skai TV.

Citește și: Marina militară turcă protejează nava de prospecțiuni Oruc Reis în Marea Mediterană

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

România a primit încă două F-16. Țara noastră ajunge la 16 avioane de vânătoare F-16
Securitate energetică: Statul român vrea să preia 50% din perimetrul de gaze Neptun Deep din Marea Neagră
Ciucă anunță că militarii români aflați în Turcia sunt în afara oricărui pericol după cutremurul
Experții români și americani au finalizat testele de acceptanță a primului sistem Patriot. Militarii vor urma o etapă de instruire
Lukașenko cere militarilor să lase protestatarii 'fără mâini' și avertizează că nu va 'lua prizonieri'
Situația de securitate în Donbas se deteriorează din nou. Doi militari ucraineni au fost uciși
UE este pregătită să ofere ajutor Greciei și Turciei după cutremurul din Egee
EXCLUSIV
Gazul European: Provocări europene și riscuri naționale (II) Drumul de ales
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro