Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Nave comerciale și petroliere ale Arabiei Saudite, atacate în Strâmtoarea Ormuz, în drum spre Golful Persic
13 mai 2019 / 13:48
Două nave comerciale și alte două nave petroliere aparținând Arabiei Saudite au fost atacate în apropiere de strâmtoarea Ormuz în drum spre Golful Persic.

Ministrul de Externe al Emiratelor Arabe Unite a declarat că autoritățile investighează cazul, menționând că în urma incidentului nu au fost înregistrate victime, informează portalul deschide.md care citează Bloomberg. Unul dintre petroliere era destinat comerțului cu Statele Unite ale Americii.

 

Atacul nu a fost revendicat 

 

De asemenea, nu s-au produs pierderi de petrol, iar deocamdată niciun grup rebel nu s-a declarat responsabil de acțiunile de sabotaj.

Ministrul Energiei al Arabiei Saudite și-a exprimat opinia că atacul a avut scopul de a submina libertatea navigației maritime, cât și siguranța rezervelor de petrol pentru toată lumea.

Iranul s-a declarat îngrijorat şi solicită clarificări în legătură cu navele saudite. Abbas Mousavi, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran, a îndemnat la precauţie în legătură „aventurism din partea străinilor" şi o posibilă „conspiraţie orchestrată de răuvoitori" cu scopul de a submina securitatea şi stabilitatea în regiune.

 

Incidentul agită tensiunile din regiune

 

Iranul este rivalul principal al Arabiei Saudite în regiune. Anterior, acesta a amenințat de mai multe ori că va bloca transportarea de petrol prin strâmtoarea Ormuz, considerată cel mai important punct de tranzit de petrol din lume, cu 20% din petrolul comercializat trecând prin această strâmtoare care are o lăţime minimă de aproximativ 54 de kilometri.

Incidentul agită și mai mult tensiunile din golf. Recent, Statele Unite au trimis în regiune un portavion militar și bomardiere B-52 în urma amplificării unei crize în dialogul de denuclearizare cu Iranul.

Ştiri Recomandate

Armata rusă, în 'inspecție' la o bază militară americană din Germania
US Navy a dislocat, pentru prima dată, drona MQ-4C Triton la Baza Andersen din insula Guam
Su-30, prăbușit în Algeria. Ambii piloți au murit în accident
Ucraina a primit primele tancuri T-72AMT modernizate
Kurzii acuză Turcia de folosirea munițiilor cu fosfor, interzise în dreptul internațional
SUA îndeamnă Irakul să își păstreze suveranitatea în fața Iranului, după atacul asupra ambasadei americane
Ministrul saudit de externe: Israelienii nu pot călători în Arabia Saudită
Doi arabi israelieni inculpaţi pentru spionaj în favoarea Hamas