Justiţia franceză a deschis marţi o anchetă în legătură cu afacerea Pegasus, urmând să examineze plângerea unor jurnalişti ale căror telefoane au fost spionate în contul Marocului, conform dezvăluirilor unui consorţiu media, transmite AFP.
Justiţia franceză a deschis marţi o anchetă în legătură cu afacerea Pegasus, urmând să examineze plângerea unor jurnalişti ale căror telefoane au fost spionate în contul Marocului, conform dezvăluirilor unui consorţiu media, transmite AFP.
Taiwanul a anunţat marţi deschiderea unei reprezentanţe în Lituania, un gest condamnat de Beijing, care nu recunoaşte statutul de stat al insulei pe care o consideră drept una din provinciile sale, transmite AFP.
Departamentul pentru informare și comunicare în masă din cadrul Ministerului rus al Apărării a anunțat, pe 20.07.2021, că, în poligonul Kapustin Yar, a avut loc testarea noului sistem S-500, care a lansat rachete antiaeriene împotriva unei ținte balistice de mare viteză.
Companiile U-TacS şi Aerostar S.A. au semnat astăzi un Memorandum de Înțelegere pentru crearea consorțiului Watchkeeper. Acest consorțiu, care va angrena şi participarea companiilor Thales Systems Romania și Romaero S.A., dar şi a Institutului Național de Cercetare Aerospațială din România ”Elie Carafoli” (INCAS), va sta la baza parteneriatului economic pe care compania britanică U-TacS îl propune României în cadrul programului Watchkeeper și va fi un model de bune practici în industria de apărare din România.
Unităţi de tancuri ruse cu baza în Tadjikistan au sosit marţi pe un poligon la frontiera cu Afganistanul, pentru manevre militare în august, pe fondul ofensivei de amploare a talibanilor împotriva forţelor afgane, informează AFP.
Un susţinător al fostului preşedinte american Donald Trump care a luat parte la asaltul de la Capitoliu din 6 ianuarie a fost condamnat luni la opt luni de închisoare, fiind prima sentinţă pronunţată de un tribunal federal în legătură cu acele evenimente, transmit Reuters, AFP şi dpa.
Armata israeliană a lansat tiruri în direcţia Libanului în ripostă la două rachete lansate de pe teritoriul acestuia împotriva Israelului, marţi dimineaţa, a anunţat armata statului israelian într-un comunicat citat de AFP.
Pe 12 iulie, Kremlinul a publicat pe site-ul oficial al președinției un articol de opinie al președintelui Vladimir Putin, intitulat ”Despre unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor”, care fusese anunțat pe 30 iunie 2021, în timpul celei de-a 18-a conferință anuală cu cetățenii.
Liderii Georgiei, Republicii Moldova şi Ucrainei s-au reunit luni la Batumi, oraş-port georgian la Marea Neagră, cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care a calificat acest summit drept o ”etapă-cheie”, relatează France Presse.
Kremlinul a transmis la sfârşitul săptămânii trecute, prin vocea purtătorului său de cuvânt, Dmitri Peskov, că apelurile care se aud de mai multe zile la canalele televiziunii de stat ruse ca Rusia ”să ocupe noi teritorii ale Ucrainei” sau care cheamă la ”lichidarea statalităţii ucrainene” nu reprezintă poziţia oficială a Moscovei, relatează agenţia de presă ucraineană Unian.
Agenţia europeană pentru frontiere Frontex va desfăşura săptămâna viitoare 60 de poliţişti de frontieră la graniţa Lituaniei cu Belarus, unde s-a intensificat afluxul de migranţi clandestini, relatează luni Reuters.
Dosarul transnistrian rămâne unul complicat. După ce partidul prezidențial pro-european PAS a câștigat zdrobitor alegerile din Republica Moldova, Chișinăul va trebui să acționeze prudent în ceea ce privește relația cu Federația Rusă pe problema Transnistriei, care nu doar că e calul troian al Rusiei pentru R. Moldova și Ucraina, dar e și un model pe care Moscova vrea să îl impună în Donbas.
Mandatul norvegianului Jens Stoltenberg la șefia NATO expiră în septembrie 2022. În acest context se vehiculează deja câteva nume care ar putea conduce cea mai puternică alianță militară din istorie. Iar printre aceste nume, o analiză a Politico, îl plasează pe o poziție favorabilă și pe actualul președinte român Klaus Iohannis.
Subsecretarul de stat al SUA pentru afaceri politice Victoria Nuland a felicitat-o pe Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, într-o discuţie telefonică, pentru victoria repurtată de Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) în alegerile legislative anticipate din Republica Moldova, informează luni Deschide.md.
Afganistanul şi-a rechemat duminică ambasadorul din Pakistan, invocând răpirea fiicei acestuia şi persistenţa ameninţărilor la adresa securităţii personalului diplomatic, notează Agerpres, citând AFP și Reuters. Mai mulţi înalţi diplomaţi afgani aflaţi la post la Islamabad au fost rechemaţi de asemenea în ţară.
China e deranjată că Japonia a introdus „problema Taiwanului” în noua Cartă Albă a Apărării. E pentru prima oară când Tokyo menționează într-un document de o asemenea importanță faptul că stabilitatea Taiwanului e conectată la securitatea Japoniei.
Ucraina a cerut sâmbătă să se facă dreptate celor 298 de victime ale zborului MH17 al Malaysia Airlines, doborât exact cu şapte ani în urmă de o rachetă rusească Buk, adusă de pe teritoriul Rusiei, care a fost lansată dintr-o zonă controlată de rebelii separatişti proruşi din Donbas (estul ţării), conform probelor prezentate la procesul ce se desfăşoară în Olanda, ţară căreia îi aparţin cele mai multe victime ale acestei tragedii, potrivit EFE şi media de la Kiev.
Statele Unite sunt deschise să poarte discuţii la cel mai înalt nivel cu China pe tema relaţiilor tensionate dintre cele două ţări, a afirmat vineri un oficial al Departamentului de Stat, notează AFP.
Un tânăr militar în vârstă de doar 19 ani, din cadrul așa-numitei armate transnitriene, a fost împușcat mortal în timpul unor exerciții militare.
Fostul preşedinte american Donald Trump a analizat posibilitatea de a lansa un atac asupra Iranului, la insistenţele fostului premier israelian Benjamin Netanyahu, în eforturile de a bloca validarea victoriei lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial din 2020, afirmă surse de la Washington.
Președintele român Klaus Iohannis a semnat azi promulgarea acordului de cooperare militară dintre România și Ucraina. Acordul a fost semnat inițial pe data de 5 septembrie 2020 între București și Kiev, iar ulterior aprobat pe 22 iunie 2021 de plenul Senatului din Parlamentul României.
Budapesta a transmis că Ungaria e pentru extinderea spațiului Schengen și al UE, după ce Stelian Ion, ministrul de Justiție, a insinuat că formațiunea UDMR face jocurile unor vecini care nu ar dori România în Schengen.
Un avion AN-28 a dispărut de pe radar în regiunea rusă Tomsk. La bord se aflau 17 persoane, dintre care patru copii.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat vineri că plecarea ''precipitată'' a americanilor din Afganistan este responsabilă de degradarea situaţiei din această ţară, unde talibanii desfăşoară mai multe ofensive care le aduc câştiguri pe teren, relatează France Presse.
Miniștrii apărării din Belgia, Estonia, Grecia, Italia, Olanda, Norvegia, Slovacia și Spania au semnat vineri (16 iulie 2021) un memorandum de înțelegere privind modernizarea depozitării și furnizării munițiilor. În cadrul noii inițiative multinaționale de depozitare a munițiilor (Multinational Ammunition Warehousing Initiative – MAWI) aliații participanți vor crea un set unic de principii pentru depozitarea și gestionarea stocurilor de muniții în diferite locații de depozite multinaționale.
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul pentru promulgarea legii pentru ratificarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile din România.
Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului Michelle Bachelet a denunţat joi reprimarea şi noile arestări în rândul opozanţilor Belarus, cerându-le autorităţilor de la Minsk să îi pună în libertate ''imediat'' pe cei încă aflaţi în detenţie, transmite AFP.
Gigantul rus Gazprom a primit o nouă lovitură pe piața europeană a gazelor, compania rămânând fără o treime din capacitatea gazoductului său cheie, Nord Stream 1, către UE.
Administraţia preşedintelui american Joe Biden examinează posibilitatea stabilirii unei linii telefonice de urgenţă directe cu guvernul chinez, similară aşa-numitului ''elefon roşu'' creat în timpul Războiului Rece între SUA şi URSS ce a permis o comunicare directă cu Kremlinul ca modalitate de evitare a unui război nuclear, relatează postul CNN, citat joi de agenţia EFE, potrivit Agerpres.
Preşedintele rus Vladimir Putin a autorizat, la o reuniune desfăşurată în ianuarie 2016 cu şefii serviciilor secrete şi principalii membri ai guvernului, o operaţiune secretă de susţinere a candidatului republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, considerând că o victorie a acestuia ar avantaja Rusia, potrivit unor documente publicate joi de The Guardian şi despre care această publicaţie britanică susţine că sunt scurse din interiorul Kremlinului.