Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunţat duminica aceasta că va candida pentru un nou mandat şi a solicitat Parlamentului organizarea unui referendum, informează Moldpres şi Radio Chişinău.
Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunţat duminica aceasta că va candida pentru un nou mandat şi a solicitat Parlamentului organizarea unui referendum, informează Moldpres şi Radio Chişinău.
Franța va spori securitatea în jurul bisericilor în perioada Crăciunului din cauza posibilelor atacuri, scrie dpa.
O agenție europeană de informații consideră că Rusia ar putea încerca să atace Europa în iarna anului 2024/25, notează Bild, fără să dea detalii despre ce serviciu de informații este vorba.
Cele mai mari puteri militare ale lumii lucrează de zeci de ani pentru a dezvolta flote formidabile de avioane de luptă de generația a cincea, iar acest lucru este încă în curs de desfășurare.Avioanele de generația a cincea nu sunt perfecte. Probleme întâlnim atât la cele 10 aeronave Su-57 ale Rusiei, cât și la flota de 1.000 de F-35 americane
În ciuda presiunilor diplomatice din ce în ce mai puternice din întreaga lume, inclusiv votul de săptămâna trecută a unei rezoluții fără caracter obligatoriu în cadrul Adunării Generale a ONU privind încheierea imediată a războiului din Gaza, care a fost votată de până la 153 de țări, în timp ce 10 s-au abținut sau au fost împotrivă (dintre care SUA și Israel), guvernul israelian nu dă semne de oprire a operațiunii militare.
Fosta jurnalistă TV Ekaterina Duntsova nu va putea candida împotriva lui Vladimir Putin, la următoarele alegeri prezidențiale din martie anul viitor.
Șeful biroului președinției ucrainene, Andrii Yermak, a numit țările membre ale UE și/sau NATO, care încă nu au aderat la declarația de garanții de securitate pentru Ucraina.
US Army (Forțele Terestre ale SUA), care lucrează împreună cu un startup numit Rydberg Technologies, au realizat prima comunicație radio cu rază lungă de acțiune din lume cu utilizarea unui receptor cuantic, o invenție care va împinge comunicațiile radio la un alt nivel de fidelitate și siguranță, devenind mult mai rezistente la bruiaj sau la intervențiile hackerilor.
Moartea fondatorului companiei militare private (PMC) „Wagner” Evgheni Prigojin în accidentul de avion din luna august a fost o crimă ordonată de secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei Nikolai Patrușev, potrivit publicației americane The Wall Street Journal care citează surse din agențiile de informații occidentale, precum și un fost ofițer de informații rus.
Aviația rusă a redus drastic folosirea bombelor aeriene ghidate în sudul Ucrainei, după distrugerea celor trei avioane Su-34 de către apărarea antiaeriană ucraineană, pe 22 decembrie.
Gigantul german Rheinmetall nu face niciun secret că ajută masiv Ucraina.
Franța a retras ultimii soldați din Niger.
Concernul german Rheinmetall a primit o comandă de la Ministerul Apărării din România în valoare de 328 de milioane de euro pentru modernizarea unor sisteme de apărare antiaeriană.
Cheltuielile de apărare ale Japoniei vor crește cu peste 16% anul viitor, ca parte a unui buget militar record.
Rusia a suferit o „înfrângere strategică” majoră în războiul împotriva Ucrainei, a declarat vineri şeful NATO Jens Stoltenberg, relatează Anadolu.
Moscova ar putea să rupă legăturile diplomatice cu Statele Unite dacă Washingtonul confiscă activele ruseşti îngheţate ca urmare a invadării Ucrainei de către Rusia, a anunţat ministrul de externe adjunct rus Serghei Riabkov, transmite Agerpres, care citează Reuters.
Chiar dacă în războiul din Ucraina nu este implicat un stat NATO, reacția Alianței a arătat cât de vulnerabile pot fi statele din Flancul Estic în fața unei agresiuni.
A fost nevoie de ”Formatul Ramstein” pentru a trece la decizii rapide pentru susținerea militară a Ucrainei.
Anul viitor, serviciile ucrainene intenționează să intensifice operațiunile de informații și să efectueze atacuri de sabotaj în adâncul teritoriului controlat de ruși pentru a aduce războiul cât mai aproape de Kremlin, a declarat șeful serviciului de securitate SBU al Ucrainei pentru Politico.
Forțele armate ruse au început să folosească drone pentru transportul de provizii în prima linie. Nu este clar dacă vorbim doar de o acțiune propagandistică sau metoda chiar poate fi aplicată pe câmpul de luptă, dar videoclipul arată mai multe ”livrări” în care militarilor din tranșee le este aruncat un pachet de mici dimensiuni, format dintr-o sticlă de apă și câteva produse alimentare.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a numit Germania o „bandă de hoți” joi. El răspundea la o întrebare despre o propunere a parchetului german de a confisca bani din fondurile rusești înghețate, a informat Reuters. Lavrov este în vizită în Tunisia, unde a purtat discuții cu omologul său, Nabil Ammar.
Negocierile privind textul rezoluției sunt în desfășurare de la începutul săptămânii și au fost până acum legate de o definiție precisă privind încetarea luptelor în Fâșia Gaza și metoda de inspecție a vehiculelor care ar trebui să aducă ajutor umanitar.
”Orașele noastre nu sunt bombardate, cetățenii noștri nu sunt uciși. Singurul nostru efort este să acceptăm refugiați”, pune punctul pe 'i' președintele ceh, generalul Petr Pavel.
Comandantul Trupelor de Rachete cu Destinație Strategică (RVSN) din Federația Rusă, general colonel Serghei Karakaev, a confirmat retragerea rachetelor balistice intercontinentale (ICBM) Topol din serviciul de luptă al Forțelor Armate ruse.
Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a acuzat joi 'o ţară importantă' că vrea să influenţeze 'procesul electoral în Serbia', el răspunzând astfel la o întrebare cu privire la reacţia Germaniei după alegerile de duminică, câştigate de partidul său, dar marcate de fraude, potrivit unor observatori internaţionali, transmite Agerpres, care citează AFP.
Soldații ucraineni aflați în tranșee se confruntă cu o altă amenințare. Potrivit CNN, armata rusă folosește gaz CS iritant lacrimogen, a cărui utilizare este interzisă în război.
Un tribunal rus a emis un verdict prin care a obligat compania americană de internet Google să plătească o amendă de 4,6 miliarde de ruble, aproximativ 46 de milioane de euro. Motivul acestei pedepse a fost că Google, conform autorităților ruse, nu a eliminat anumite informații care erau considerate false și legate de războiul din Ucraina. Nu este prima dată când gigantul american este amendat în Rusia.
Potrivit Reuters, atacatorul a fost lichidat, a anunțat Poliția din Praga. De asemenea, sunt raportați morți și zeci de răniți la locul atacului.
China și SUA restabilesc contactele militare la nivel înalt, una dintre măsurile convenite la ultima întâlnire Biden-Xi.
De luni de zile, Moscova încearcă să ne convingă că toate sancțiunile nu au efect și se laudă cu creșterile record de producție.
Românii ar trebui să intuiască cel mai bine tactica rușilor. Nu uităm că în perioada comunistă eram, spre exemplu, campioni la producția la hectar, deși recoltele erau modeste.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a exclus miercuri o încetare a focului în războiul din Fâșia Gaza înainte de „eliminarea” Hamas, care caută totuși să pună capăt conflictului pentru a elibera ostaticii.