Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Nicolae Ciucă, de Gaulle și Eisenhower. Într-un război pe care România îl pierde politic, Armata are cea mai mare cotă de încredere
22 oct, 09:55
Nicolae Ciucă, general cu patru stele și ministru al Apărării din 2019, este nominalizarea președintelui Klaus Iohannis pentru formarea unui Guvern. În contextul în care România se confruntă cu cea mai gravă criză sanitară din istoria sa, dublată de una politică, la care se adaugă cea economică și energetică, situațiile extreme cer soluții extreme.
Sursă foto: Nicolae Ciucă @official Facebook
EXCLUSIV

După nominalizarea fostului premier Dacian Cioloș și tentativa sa ludică de a trece un guvern fantomă în Parlament fără susținerea niciunei alte formațiuni politice cu excepția USR, în jurul generalului (r.) Nicolae Ciucă, fost șef al Statului Major General al Armatei, pare să se coaguleze o majoritate pentru ca acest Cabinet să treacă în contextul în care România privește neputincioasă în fiecare zi cum pierde războiul împotriva COVID-19, deși are toate armele pe masă. Fie printr-o majoritate reală asumată de o coaliție, fie printr-o majoritate de facto, Guvernul Ciucă urmează să fie învestit.

Ieri, după ce PNL a anunțat oficial că îl va propune la consultările politice care urmau să aibă loc la Palatul Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis pe Nicolae Ciucă, unul din liderii politici din România și-a exprimat reținerea cu privire la posibilitatea ca un fost militar să conducă Guvernul într-o țară democratică.

A dat exemplul generalilor Charles de Gaulle și Dwight D. Eisenhower, care au condus pe timp de pace democrațiile din Franța și Statele Unite ale Americii, ambii eroi ai celui de-al Doilea Război Mondial.

Sigur, comparația este plastică iar un guvern condus de un general, fie el și trecut în rezervă ca urmare a numirii din 2019 la conducerea Ministerului Apărării, pare să se regăsească într-un cadru cu iz de America latină.

G Ad:

 

România e într-un război pe care îl pierde

 

Dar situațiile de criză impun soluții de criză. 

Fie că admitem sau nu, România e într-un război pe care îl pierde. 

Motivele sunt multe și țin în special de factorul politic, principalul responsabil pentru situația de azi.

Sistemul sanitar e paralizat și stă să se prăbușească, spitalele sunt suprapopulate, ambulanțe și medicii nu mai fac față în timp ce curtea unităților medicale e prea mică pentru numărul de mașini care aduc, fără oprire pacienți la urgențe. Locuri la ATI nu mai există, pacienții primesc oxigen pe scaune în holuri. Și nu vorbim aici doar de bolnavii de Covid, ci și de cazurile grave ale celorlalți români cu boli cronice care nu pot fi abandonați. La toate acestea se adaugă spitale care iau foc aproape lunar. 

Dacă ne uităm pe cifre, doar de Covid, în ultimele trei zile, au murit mult mai mulți români decât la Revoluția din Decembrie 1989 și aproape tot atâția cât la devastatorul cutremur din 1977. E ca și cum în fiecare zi în România, de aproximativ două săptămâni, un avion plin cu pasageri se prăbușește. 

Înfiorător că pare să ne fi obișnuit cu această situație.

Iar dacă nici aceasta nu e o situație de război, nu știu care mai e.

 

Nicolae Ciucă va avea unul din cele mai grele mandate din ultimii 30 de ani

 

Ceea ce am văzut și ne-a îngrozit anul trecut în Lombardia, Italia, vedem azi acasă. Diferența semnificativă e că azi avem acces gratuit la vaccin. Practic pierdem războiul cu armele pe masă iar aici responsabilitatea revine mediului politic care nu a știut să comunice cu populația, să empatizeze și să îi înlăture fricile. De combătut masivele campanii de dezinformare, nici atât.

Iar singurul lucru pentru care campania de vaccinare nu a fost un fiasco încă de la început a fost pentru că Armata s-a implicat. Probabil că o campanie coordonată exclusiv de la nivelul Ministerului Sănătății ar fi dublat cifrele dezastrului umanitar.

Nicolae Ciucă va avea poate unul din cele mai dificile mandate de premier din ultimii 30 de ani. Dacă disciplina militară va reuși să redreseze situația tragică pandemică, să facă față crizei economice și unei ierni ce se anunță printre cele mai grele, să stăvilească puternicul aparat politic birocratic, și să mai facă față și intrigilor politice din sânul principalului partid de guvernare, și el puternic divizat, vom vedea. 

 

Armata României zdrobește toate instituțiile politice când vine vorba de încredere la nivelul populației

 

Cifrele ultimului sondaj realizat de Laboratorul pentru Analiza Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică (LARICS), în parteneriat cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române, sunt concludente și reliefează eșecul clasei politice din România ultimilor 30 de ani:

La nivelul populației Armata României are o cotă de încredere zdrobitoare, de 86.6%, urmată de Biserică cu 70.2%. Sigur, cele două sunt complementare și au un parteneriat care le leagă de secole.  

În comparație, la polul opus se află instituțiile fundamentale ale statului. Potrivit barometrului publicat de LARICS săptămâna aceasta, doar 21.4% dintre români mai au încredere în Parlament și doar 19.1% în Guvern. 

Situațiile de criză impun soluții de criză. 

Notă: Textul reprezintă opinia autorului

 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Menținerea aeronavelor MiG-29 și Su-27 în stare operațională devine o povară tot mai mare pentru Ucraina
Călătorie cu peripeții prin vestul Africii a unui convoi militar francez
Bogdan Aurescu va reitera necesitatea descurajării și apărării în mod coerent a întregului Flanc Estic, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO
John Bolton, apel pentru desființarea Transnistriei. Influența Rusiei poate fi combătută prin eliminarea conflictelor înghețate
Ucraina emite o nouă atenţionare cu privire la desfăşurările de trupe ruse: Aliaţii noştrii să acţioneze repede pentru a descuraja Rusia de la o invazie
Pentagonul anchetează un atac aerian american din 2019 în Siria, în urma căruia mai mulți civili au fost uciși
Humvee-urile armatei SUA ar putea primi o nouă şansă. O versiune cu propulsie hibridă este luată în calcul din compania AM General
Dronele RQ-4 Global Hawk vor fi folosite în testele cu arme hipersonice efectuate de armata americană
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro