SpaceX va livra sute de sateliți-spion pentru agențiile de informații americane. Rețeaua, capabilă să monitorizeze continuu zonele țintă
SpaceX construiește o rețea de sute de sateliți spion, au declarat cinci surse familiare cu programul, demonstrând legăturile tot mai strânse dintre SpaceX și agențiile de securitate națională din SUA.
În ceea ce trebuia să fie un contract secret încheiat de SpaceX cu NRO - o agenție de informații din SUA - cele câteva sute de sateliți spion urmează să contribuie semnificativ la capacitatea guvernului și armatei SUA de a identifica rapid ținte potențiale aproape oriunde pe glob.
E vorba de un contract de 1,8 miliarde de dolari semnat în 2021 de Starshield (parte din SpaceX) cu National Reconnaissance Office (NRO), o agenție de informații care gestionează sateliții spion, au spus sursele.
Planurile arată amploarea implicării SpaceX în proiectele militare și de informații americane și ilustrează o investiție mai profundă a Pentagonului în sisteme vaste de sateliti cu orbită joasă a Pământului, menite să sprijine forțele terestre, relevă informațiile obținute de Reuters.
Contractul arată legăturile foarte strânse în materie de securitate națională dintre guvernul SUA și compania lui Elon Musk.
Raportul Reuters completează o informație dezvăluită luna trecută de Wall Street Journal, care făcea referire doar la existența unui contract de 1,8 miliarde înre SpaceX și NRO, fără a se specifica și obiectul înțelegerii.
Potrivit Reuters, sistemul de spionaj implică sute de sateliți care au capacități de imagistică a Pământului, care pot funcționa ca un roi pe orbite joase.
Sistemul de sateliți filmează, practic, zona țintă
Nu este clar când va intra în funcțiune noua rețea de sateliți.
Într-o declarație, NRO și-a recunoscut misiunea de a dezvolta un sistem de satelit sofisticat și parteneriatele sale cu alte agenții guvernamentale, companii, instituții de cercetare și națiuni, dar a refuzat să comenteze concluziile Reuters cu privire la amploarea implicării SpaceX în acest efort.
Sateliții pot urmări ținte la sol și pot integra aceste date cu structurile militare și de informații americane, au spus sursele. În principiu, acest lucru ar permite guvernului SUA să surprindă imagini continue ale activităților de pe teren aproape oriunde pe glob, ajutând operațiunile de informații și militare, au adăugat sursele publicației.
Aproximativ 10-15 prototipuri au fost lansate începând cu 2020, printre alți sateliți pe rachetele Falcon 9 ale SpaceX.
Toate sursele au cerut să rămână anonime deoarece nu au fost autorizate să discute despre programul guvernului SUA.
Pentagonul este deja un client major al SpaceX , folosind rachetele sale Falcon 9 pentru a lansa încărcături utile militare în spațiu.
Practic primul satelit prototip al Starshield, lansat în 2020, a ajutat SpaceX să câștige încrederea autorităților americane pentru programul de 1,8 miliarde de dolari, a spus una dintre surse.
Rețeaua Starshield planificată este separată de Starlink, constelația comercială de bandă largă a SpaceX , care are aproximativ 5.500 de sateliți în spațiu pentru a oferi internet aproape global consumatorilor, companiilor și agențiilor guvernamentale.
Constelația clasificată de sateliți spion reprezintă una dintre cele mai importante capacități ale guvernului SUA în spațiu, deoarece este concepută pentru a oferi cea mai stabilă, răspândită și rapidă acoperire a activităților de pe Pământ.
„Nimeni nu se poate ascunde”, a spus una dintre surse despre capacitatea potențială a sistemului, când a descris acoperirea rețelei.
Rețeaua Starshield face parte din intensificarea competiției spațiale dintre SUA și rivalii săi.
Noul sistem este mai flexibil decât ”clasicii” sateliți spion, lansați pe orbite mai înalte. Rețeaua Starshield, cu orbită joasă, poate oferi imagini rapide, aproape fără întreruperi, ale Pământului.
China intenționează, de asemenea, să înceapă să construiască propriile constelații de sateliți, iar Pentagonul a avertizat cu privire la amenințările cu armele spațiale din partea Rusiei, care ar putea fi capabile să dezactiveze întregi rețele de satelit.
Starshield își propune să fie mai rezistent la atacurile spațiale sofisticate.
Rețeaua are, de asemenea, scopul de a extinde considerabil capacitățile de teledetecție ale guvernului SUA și va consta din sateliți mari cu senzori de imagine, precum și un număr mai mare de sateliți releu care transmit datele de imagistică și alte comunicații prin rețea folosind lasere inter-sateliți, au spus două dintre surse.
NRO include personal din Forța Spațială a SUA și CIA și oferă Pentagonului și altor agenții americane imagini din satelit clasificate.
Sateliții spion vor găzdui senzori furnizați de o altă companie, au spus trei dintre surse.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News