Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Noi modele de cooperare între Israel și EAU. În ciuda acordului istoric, SUA spun 'nu' achiziționării F-35 de către Abu Dhabi
Strategica
Data publicării:
Analiștii internaționali în securitate regională așteaptă cu nerăbdare să vadă modelele de cooperare potențială între industriile de apărare din Israel și Emiratele Arabe Unite.
Sursă foto: F-35.com, F-35 Lightning II Facebook
Sursă foto: F-35.com, F-35 Lightning II Facebook

După anunțul istoric privind normalizarea relațiilor dintre statul evreu și Emiratele Arabe Unite, cele două țări își vor deschide ambasade în ambele capitale. Stabilirea de relații diplomatice complete deschide drumul unei cooperări militare deosebite iar implicațiile pentru stabilitatea regională sunt deosebite.

Atât pentru Israel cât și pentru Emiratele Arabe Unite drumul spre normalizare presupune multe elemente necunoscute. Dar este un drum fără precedent iar acest lucru va afecta cu siguranță atât filosofia de securitate israeliană dar mai cu seama va impune mutări de mentalitate masive în interirorul aparatului militar și de securitate al Emiratelor. Există, cu siguranță, domenii în care industria și economia din ambele țări vor dori să colaboreze, să exploreze costurile și accesul liber legat de cercetare și dezvoltare, cu atât mai mult să exploreze oportunități de echitate și de proprietate în firmele de apărare din ambele țări. Unele dintre aceste oportunități de colaborare includ cybersecurity și sistemele avansate de apărare. Cheia unei colaborări permanente și de lungă durată se află exact în aceste doua domenii.

 

Securitatea cibernetică

 

Securitatea cibernetică este una dintre domeniile care ar putea asista la cooperarea industrială între Emiratele Arabe Unite și Israel, aceasta din urmă avand deja un avantaj puternic în acest domeniu. Interesul unei puteri economice regionale emergente ca Emiratele Arabe de a oferi un spațiu digital sigur și fără posibilități de penetrare majore din partea unor actori maligni cum este Iranul sau Rusia, a devenit de câțiva ani unul din elementele centrale ale strategiei de securitate a elitei din Dubai. Dezvoltarea accelerată, transferul din ce în ce mai mare a numitor elemente financiare, digitalizarea rapidă au devenit esențiale pentru economia emirateză.

Ca atare, UAE sunt extrem de interesate să primească un ajutor nesperat de la unul dintre cei mai puternici vecini din domeniul cibernetic. De asemenea UAE sunt interesate în sisteme autonome fără pilot, aeronave fără pilot, apărare împotriva rachetelor, sisteme electronice și integrare în sistem. Acestea sunt domenii care pot declanșa imediat o cooperare dintre cele doua puteri regionale. Potențialul de înțelegere pe aceste paliere este uriaș, resursele de cunoaștere ale Israel putând fi extrem de eficiente adunate cu cele financiare ale UAE. Emiratele vor trebuie însă să își schimbe anumite elemente ale culturii lor naționale anti Israel, mai ales în ceea ce privește dreptul la existență al statului Israel și la reducerea propagandei anti-semite, virulente, care este larg răspândită în societatea emiratelor.

 

F-35 pentru EAU?

 

În domeniile militare, oportunitățile imediate decurg și din faptul că cele două țări folosesc platforme militare similare, cum ar fi de avioanele de vânătoare F-16 și rachetele Patriot. Ambele națiuni consideră Iranul ca o amenințare la adresa securității lor naționale, cele doua capitale fiind cu adevărat în prima linie a frontului arab împotriva expansiunii persane în Golf.

Doar diferențele de înțelegere a modelului religios și de aplicarea economică a islamului au făcut ca UAE să nu urmeze linia rigidă a Teheranului. Acest punct comun este o adevăraă resursă ideologică și politică, care permite o apropiere a pozițiilor celor două țări. Adversarul fiind comun, o aliniere a gândirii sistemice în domeniul securității, desigur neintegrate într-o alianță clasică, dar măcar simpatetice unei solutii comune, poate provoca o ușurare de sarcină în ceea ce privește politicile regionale de securitate ale Ierusalimul. Pentru a obține o asemenea echilibrare, Israel va fi disponibil la a discuta mult mai aprofundat modele de cooperare cu emiratele, iar Emiratele vor fi mult mai deschise la accepta puncte de vedere israeliene.

Ca atare, noua normalizare diplomatică poate avea efecte imediate asupra negocierilor, aflate în impas, dintre SUA și Emiratele Arabe Unite pentru achiziționarea de către Dubai a avionului de luptă F-35. Deși ele nu au avansat semnificativ de la anunțul Israel-Emiratele Unite, analiștii nu se vor mira dacă argumentul suprem la Washington, pentru o deblocare a situație, mai ales pentru sponsorul din umbră al acestor negocieri, Jared Kushner, nu numai consilier dar și ginere al președintelui Trump, va fi tocmai exact stabilirea de relații diplomatice normale dintre cele doua capitale rivale.

 

SUA se opun achiziționării de F-35 de către EAU

 

Ca să fim însă siguri că înțelegem exact situatie, nici un anunț, fie și el istoric cu privire la normalizarea relațiilor dintre o țară araba și Israel, nu vor schimba cunoscuții parametrii tehnici din interiorul QME-ul Israelului (superioritatea militară calitativă). SUA nu vor permite nici unei puteri regionale să depășească calitativ și tehnologic capacitatea de apărare a Israelului, avantajul acestuia fiind permanent luat în calcul atunci cînd se vorbește despre vânzarea de armament american de ultimă generație țărilor din lumea arabă. O altă constantă a politicii americane care în mod clar va face parte din pachetul obligatoriu de negociere dintre Israel și UAE este dată de pericolul de proliferarea necontralată a diverselor sisteme ofensive în regiune. Partajarea accesului și a proprietății la o platformă comună de a cincea generație precum F-35 se încadrează în această condiționare absolută împusă de către necesarul de securitate al Israelului. Deocamdată, este clar că atât Israelul, cât și SUA, rămân îngrijorate și continua să se opună că Emiratele Arabe Unite să intre în posesia F-35.

Pentru Israel, tocmai alegerile americane din acest an sunt mai importante ca efect de viitor ca altele care au avut loc. Pentru că administrația Trump a fost extrem de prietenoasă cu statul evreu, o eventuală schimbare de locatar la Casa Albă va duce și la schimbarea paradigmei de colaborare cu UAE. Nu pentru că Israel consider UAE un adversar la fel de periculos cum este Iranul, ci pentru că, în cazul în care Emiratele Arabe Unite vor primi platforma de luptă de a cincea generație, va fi doar o problemă de timp ca Arabia Saudită și, în cele din urmă, Egiptul să încerce să o achiziționeze. Problema nu sunt avioanele ci apropierea de o limită a ecuației de superioritate militară care să puna în pericol capacitatea de reactie a apărării israeliene în cazul unui atac la adresa sa. Nu este de loc o hotărâre cu care factorii de decizie israelieni să fie prea confortabili aici și acum. UAE va încerca să introducă în negocierile sale cu Israel aceasta problemă, dar pentru analiștii militari atat din Pentagon cât și din Ierusalim modul în care evoluează această dinamică pe termen mediu-lung este mult mai incert.

Țări arabe mult mai pragmatice și mult mai bine formate constituțional au eșuat, de-a lungul timpului, să se mențină politic neutral față de Israel, deseori adoptând tonuri anti sioniste și anti-semite extrem de puternice. Pentru Israel nu actuala conducere a UAE este problema ci viitorul pe termen lung, unde necunoscutele politicii arabe pot produce surprize extrem de neplăcute guvernului de la Ierusalim. Ca atare atât Israelul, cât și Emiratele Arabe Unite au motive de a aprofunda încrederea și cooperarea reciprocă, dincolo de echilibrarea sau contracararea Iranului. Dacă acest nivel de cooperare se extinde la F-35 sau la așa-numitele sisteme militare care schimbă echilibrul strategic zonal, nu este ceva care se poate prezice cu exactitate.

Pe cealaltă parte, factorul palestinian este extrem de important și el. Echivalent ca influență cu vînzarea de tehnologie militară americană de ultimă generație către Dubai, impunerea politică, prin acordul Israel-Emiratele Unite, a suspendării anexării terenurile ocupate din Cisiordania, ar putea fi un semn al relațiilor îmbunătățite care vor putea fi revendicate într-un viitor nu așa îndpărtat cu ceilalți vecini arabi, în special cu Bahrain, Oman și Qatar. Ca atare orice mișcare internă a lui Netanyahu, precum revigorarea planului său de a anexa Cisiordania, va fi un regres care va opri cu siguranță multe țări arabe de a alege calea UAE și ar putea afecta cu siguranță relația Emiratele Unite și Israel într-un mod negativ. Ca atare elementele interne ale politicii israeliene sunt și ele parte a ecuației mult mai largi cu privire la noua stabilitate militară regională. Scopul final fiind desigur, crearea condițiilor optimale de implementare a planului de pace Trump, care deși pare o iluzie, prin anunțul din 13 septembrie dintre Israel si UAE pare a deveni mai mult o realitate. Doar istoria va da dreptate actorilor acestor mișcări fără precedent. Dacă Netanyahu pleacă la pușcărie, așa cum procurorii o doresc, iar Trump pierde alegerile, planul de pace va cunoaște schimbări substanțiale. Dacă nu, chiar și cu inechitatea vizibilă din propunerea Trump, cea a raptului territorial impus palestinienilor, Israel și vecinii săi arabi vor trece la o etapă noua a relațiilor diplomatice. Că va fi de bun augur sau nu, nimeni nu poate să garanteze. Practic, jocul de astăzi este doar o remiză.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Gen. Sîrski, șeful Armatei Ucrainei deplânge situația „deosebit de dificilă”. Rușii împing masiv partea centrală a frontului pentru a-l sparge
Tudor Curtifan: Vorbim mult prea puțin de diplomația militară și sacrificiul pe care l-a făcut Armata pentru integrarea României în NATO
EXCLUSIV
Tezaurul furat. Documente din arhivele secrete ruse despre aurul României. Istoricul Ilie Schipor vine la Obiectiv EuroAtlantic
Jens Stoltenberg, secretar general al NATO, președintele român Klaus Iohannis și premierul olandez Mark Rutte. Foto: Administrația Prezidențială a României
EXCLUSIV
Iohannis sau Rutte? Următorul secretar general al NATO va trebui să înțeleagă profunda amenințare a Rusiei
E.S. Victor Micula, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României la Kiev, în cadrul unui interviu acordat DefenseRomania
EXCLUSIV
E.S. Victor Micula, ambasadorul României la Kiev, la Obiectiv EuroAtlantic. România, un „mister pozitiv” pentru Ucraina și de ce înfrângerea Ucrainei ar avea consecințe catastrofale
Ministrul de externe al Republicii Moldova: Relaţiile cu Rusia sunt la cel mai jos nivel din istorie şi nu există premise de îmbunătăţire
Rachete balistice, testate pe bandă rulantă de Phenian. Cu un arsenal de câteva zeci de focoase nucleare, Nordul are sprijinul major al Rusiei
Franța cere Chinei să trimită "un mesaj clar Rusiei" cu privire la suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei
Fără sprijinul SUA, retragerea trupelor ucrainene de pe front riscă să continue. ATACMS sunt "răspunsul", spune Zelenski
Cinci posibile scenarii pentru desfășurarea de trupe franceze în Ucraina
Statele nordice analizează posibilitatea unor schimbări în domeniul militar: Se doreşte formarea unui ''mini-NATO'' - crearea unei forțe aeriene nordice comune
Congresul SUA trebuie să aprobe ajutorul deoarece Ucraina are nevoie de apărare aeriană suplimentară - Casa Albă
Zelenski: Avem nevoie de ATACMS pentru a ataca aerodromurile din Crimeea, nu teritoriul Rusiei
Estonia nu crede în miracole: Trebuie să ne dublăm cheltuielile de apărare pentru a putea rezista Rusiei (șeful militar al Armatei)
Raport ECFR: Europenii cred că Rusia va câștiga războiul, dar vor să continue să ajute Ucraina
20 de ani de când România a aderat la NATO: Un act istoric prin care țara noastră s-a integrat în familia euro-atlantică
Ucraina construiește tot mai multe fortificații, dar procesul nu este suficient de rapid: Liderii militari ucraineni au crezut că sprijinul occidental "nu se va opri niciodată"
Germania spune că poartă responsabilitatea „războiului și păcii”: Rachetele Taurus pentru Ucraina ar putea declanșa războiul între NATO și Rusia
Ce înseamnă crearea unei „Armate a Niprului” în Ucraina de către Rusia. Îngrijorări privind luarea cu asalt a malului drept după reconfigurarea obiectivelor
Declarațiile lui Emmanuel Macron cu privire la posibilitatea de a trimite trupe în Ucraina au înfuriat oficialii americani
Turcia continuă să exporte explozibili și muniții către Israel, deși critică dur intervenția militară din Fâșia Gaza
Eventualul conflict între NATO și Rusia: Britanicii recunosc că sunt nepregătiți, finlandezii sunt gata de luptă, suedezii își avertizează populația
Președintele Lituaniei: Consens "din ce în ce mai larg" în rândul liderilor UE cu privire la necesitatea de a-l învinge pe Putin
Sursă foto: Agerpres
EXCLUSIV
Tot ce trebuie să știi după masacrul de la Moscova și de ce Statul Islamic a atacat Rusia. Vulnerabilități și oportunități pentru Kremlin
Avioane F-35 românești la Mihail Kogălniceanu? Modernizarea istorică a bazei coincide cu achiziția României de avioane F-35
Rezistă Armata României în fața unui atac al Rusiei? Cum s-a ajuns la scenariul în care România ar cădea în 72 de ore
Cum a preluat Putin puterea. Ștefan Popescu: Boris Elțîn nu a avut mână bună, dar nu trebuie subestimat. Putin reprezintă revanșa serviciilor
Orban, calul troian al Rusiei? Cum poate Ungaria bloca Articolul 5 în cazul unui război declanșat de Rusia asupra Europei
Dacă tot e Rusia cu ochii pe România generalul Bălăceanu propune să transformăm Dobrogea într-un portavion terestru nescufundabil
Generalul Ben Hodges îi îndeamnă pe ucraineni să menţină atacurile asupra instalațiilor petroliere rusești: Rusia ar fi mai puțin capabilă să finanțeze acest război

Ştiri Recomandate

Croația a primit primele șase avioane Rafale. ”Spațiul aerian va fi și mai sigur de astăzi”
Suedia acționează deja ca un membru senior al NATO: Un batalion mecanizat de dimensiuni reduse va fi dislocat în Letonia
SUA sunt pe ultima sută de metri cu programul dronelor de luptă autonome. Noile UAV-uri vor face echipă cu F-35 și F-22
”Scutul” Republicii Moldova, construit cu bani de la UE. Estonia cumpără radare, blindate și echipament de bruiaj pentru Chișinău
NATO a exersat transferul trupelor și echipamentelor spre România, în Exercițiul Eagle Overland 24
Armata rusă a capturat primul vehicul de asalt M1150 ABV de pe frontul din Ucraina (Foto/Video)
Forțele ucrainene pentru Operații Speciale au țintit și distrus un alt sistem rusesc de apărare antiaeriană BUK (Foto/Video)
În ciuda aprobării ajutorului militar oferit de SUA, Europa ar trebui să-și sporească sprijinul pentru Ucraina
Coreea de Sud prezintă rachetă balistică CTM-290 de care Polonia este foarte interesată (Foto/Video): A fost semnat deja un contract de achiziţie
Rusia a respins propunerea ONU de interzicere a amplasării armelor nucleare în spațiu
Raport ISW: Eficiența pe câmpul de luptă din Ucraina a noului ATACMS ar putea fi diminuată de întârzierile în ceea ce privește acordarea ajutorului american
Analiştii militari spun că Rusia încearcă să distrugă liniile de aprovizionare ale forțelor armate ucrainene înainte de sosirea ajutorului american
Ucrainenii insistă pentru ,,Patriot made in Ucraina". Propunerea e producerea sistemelor americane împreună cu SUA
Bombardierele strategice americane B-1B au părăsit teatrul de operații european, după o lună de dislocare la Baza Aeriană Morón din Spania
Noul pachet de ajutor al SUA conține și rachete ATACMS. Primele tranșe din ajutorul de un miliard pentru Kiev ajung ”în câteva ore”
Rușii mai încasează o lovitură combinată: Depozite de combustibil și o uzină metalurgică de pe teritoriul Rusiei, ținta dronelor ucrainene
Pentagonul confirmă: Ucraina a primit rachete ATACMS la începutul lunii și le-a folosit în Crimeea
Orban e gata să joace cartea chineză, dar cu ce cost. Beijingul devine cel mai mare investitor și transformă Ungaria într-o uriașă fabrică de baterii
Surse neoficiale spun că Grecia ar putea oferi Ucrainei cel puțin un sistem Patriot
O delegație din Coreea de Nord merge în Iran: Cooperarea bilaterală sporită dintre cele două țări naște noi îngrijorări
Complexitatea frontului din Ucraina pune unele probleme chiar şi unui soft cu inteligență artificială dezvoltat de Armata SUA
Rusia are planuri mari: Primele S-500 , prezentate ca ”anti-hipersonice”, vor fi trimise la trupe până în decembrie
Rușii au scos la paradă armele capturate în Ucraina: Mai multe Javelin, mitraliere și lansatoare de grenade suedeze Carl Gustav
Probleme în conducerea militară israeliană. Un important comandant al Armatei Israeliene și-a anunțat demisia marcând începutul unei posibile serii de demisii ale altor ofițeri
"Nu putem fugi de costul agresiunii Rusiei", spune secretarul general al NATO
În timp ce Rusia ar putea intensifica atacurile asupra Ucrainei, administraţia Biden se grăbeşte să semneze proiectul de lege privind ajutorul militar
Noua strategie de război a Ucrainei: Sarcina noastră este de a crea un ''arbore defensiv'' care să ne protejeze soldații aflaţi pe linia frontului
4.000 de drone chinezești DJI Mavic 3 vor ajunge în dotarea Ucrainei în urma unui contract în valoare de 14 milioane de dolari
Oficial american: Ucraina nu dorește avioane A-10, dar o altă țară ar putea să fie interesată de ele
O grupare navală franceză, condusă de portavionul Charles de Gaulle, a început executarea operațiunii “Akila” în Marea Mediterană, sub comanda NATO
De ce Pakistanul, singura țară islamică deținătoare de armament nuclear, nu intervine în conflictul din Gaza
Statele Unite ar putea avea ocazia să scoată regimul sirian de sub influența Iranului: Bashar al-Assad vorbeşte despre discuţii ocazionale pe care le-a avut cu americanii
pixel