Noi tendințe în relațiile dintre Turcia și Emiratele Arabe Unite. Un armistițiu care a condus la stingerea tensiunilor
Oficialii și diplomații au confirmat că Turcia și Emiratele Arabe Unite (EAU), după ani de rivalitate regională și declarații ostile, au ajuns la un armistițiu care a condus la stingerea tensiunilor.
În pofida persistenței diferențelor politice adânc înrădăcinate, există așteptări ca cele două țări să se concentreze pe construirea de relații economice și pe relaxarea unei dispute ideologice care a dus la o polarizare severă în Orientul Mijlociu.
Printre cele mai importante indicii ale îmbunătățirii relațiilor dintre cele două țări se numără convorbirea telefonică de săptămâna trecută dintre președintele turc Recep Tayyip Erdogan și prințul moștenitor al Abu Dhabi, șeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan, liderul de facto al EAU, în urma contactelor dintre oficialii din serviciile de informații și reprezentanți guvernamentali din ambele țări.
Erdogan, care a declarat în urmă cu un an că Turcia ar putea întrerupe relațiile diplomatice cu Abu Dhabi datorită stabilirii relațiilor cu Israelul, a discutat și despre investiția emiratului în Turcia cu consilierul pentru securitate națională al Emiratului Abu Dhabi, Tahnoun bin Zayed Al Nahyan.
Discuțiile au venit ca parte a eforturilor anterioare ale Turciei de a reduce tensiunile cu Arabia Saudită și Egipt, aliați ai EAU.
În lumina acestor evoluții, un oficial emirat a declarat, luni, că "EAU sunt interesate să exploreze perspectivele de consolidare a relațiilor", referindu-se la oportunitățile comerciale și de investiții în domeniile transporturilor, sănătății și energiei.
Un diplomat din Golf a afirmat că procesul "se mișcă într-un ritm rapid ... mai repede decât credeau mulți", adăugând: "Au întors pagina trecutului".
Oficialii turci și diplomații din Golf susțin că ambele țări au devenit conștiente că plătesc un preț economic pentru tensiunile geopolitice dintre ele, iar situația este agravată de pandemia Covid-19. Costul relațiilor tensionate din regiune în ceea ce privește Turcia și EAU a ajuns greu de suportat, este opinia comună care începe să se contureze tot mai clar.
Deși nu a fost anunțat niciun acord de investiții, cele două țări au deja o bază economică pe care să construiască.
Spre deosebire de Arabia Saudită, care a aderat la un boicot neoficial al exporturilor turcești, EAU afirmă că rămâne cel mai mare partener comercial al Ankarei în regiune.
Scurt istoric
În 2020, Emiratele Arabe Unite (EAU) au cerut Turciei să înceteze să se mai amestece în afacerile ţărilor arabe şi să renunţe la logica "colonialistă" după acuzaţia adusă de Ankara referitoare la acţiuni emirateze "rău intenţionate" în Libia, ţară aflată în război civil.
Turcia a denunţat, la aceea vreme, prin vocea ministrului apărării Hulusi Akar, acţiunile EAU în Libia, unde cele două ţări susţin tabere opuse şi a afirmat că "se vor regla conturi" între Ankara şi Abu Dhabi.
Guvernul de Uniune Naţională (GNA) cu sediul la Tripoli, recunoscut de ONU, este susţinut militar de Turcia, iar Haftar este sprijinit de Egipt, EAU, Arabia Saudită şi Rusia.
Conflictul din Libia a sporit tensiunile dintre Ankara şi Abu Dhabi, a căror relaţie bilaterală s-a deteriorat în ultimii ani pe fondul rivalităţilor regionale şi a sprijinului acordat Qatarului de Turcia.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News