Reprezentanţii Congresului american prezenţi marţi la Bucureşti au fost "mulţumiţi" de clarificările Cotroceniului privind anularea alegerilor prezidenţiale de anul trecut, informează surse politice.
Potrivit presei ucrainene, Marichka este un sistem dezvoltat de grupul de ingineri voluntari AMMO UKRAINE cu ajutorul unor donații. Surse media ucrainene susțin că valoarea aproximativă a UUV-ului este de aproximativ 16 milioane UAH, ceea ce echivalează cu 433.000 de dolari.
După ce va trece toate testele, urmând să fie declarata operațională, se așteaptă că drona Marichka să fie utilizată în misiuni de luptă împotriva navelor Flotei rusești din Marea Neagră, precum și a infrastructurilor critice rusești. Această dronă subacvatică are o lungime de șase metri, o lățime de un metru și o rază de acțiune de peste 1.000 de kilometri.
⚡️⚡️На відео проводится тестування підводного дрону "Марічка", який стане в нагоді для підорських кораблів, берегових укріплень, для підводних човнів а також виконувати функції дорозвідки
Довжина - 6 м
Ширина - 1 м
Дальність - 1000 км
Ціна - 16 млн грнhttps://t.co/AHf3PV2zQj pic.twitter.com/YChcyGHw2T— ???????? Мисягiн ???????? (@2uwmp) August 22, 2023
O caracteristică importantă a dronei Marichka va fi capacitatea de a trece neobservată de sistemele de război electronic ale armatei ruse. În ceea ce privește scopurile utilizării dronei subacvatice, AMMO UKRAINE face referire la cele mai importante: aruncarea în aer a navelor de război ale Flotei rusești din Marea Neagră, distrugerea fortificațiilor militare aflate în zona de coastă și a pilonilor de pod. ''Submarinul'' fără pilot Marichka va putea, de asemenea, să efectueze misiuni de recunoaștere. Capacitatea de încărcare utilă și alte detalii tehnice ale dronei nu sunt încă cunoscute.
Mai jos puteţi urmări o animație video pregătită de AMMO UKRAINE care prezintă specificațiile dronei Marichka.
Publicaţia Naval News remarca că Ucraina a dus războiului naval la un alt nivel, cu totul diferit de ceea ce eram obişnuiţi, prin utilizarea de drone maritime kamikaze (USV) împotriva navelor de război rusești în Marea Neagră.
Primul atac cu drone navale din toamnă anului 2022 a fost un șoc pentru Flota rusa din Marea Neagră. După primul atac, Ucraina a mărit raza de acțiune a USV-urilor kamikaze și a atacat unele dintre cele mai importante baze navele ruse din Crimeea.
Rusia a dezvoltat unele măsuri împotriva USV-urilor kamikaze, cum ar fi măsuri îmbunătățite de recunoaștere și măsuri de tip ''hard-kill'', dar recentele atacuri asupra navei ruse de desant Olenegorskiy Gornyak și a petrolierului SIG au dovedit că măsurile nu sunt suficiente pentru a asigura securitatea activelor rusești.
Dronele subacvatice sunt și mai periculoase pentru forţele navale ruse, deoarece nu pot fi detectate de sistemul de supraveghere rusesc. Deși nu se știe cât de mult explozibil poate fi încărcat într-o drona Marichka, dar având în vedere dimensiunea acesteia, se poate presupune că aceasta are la bord o cantitate semnificativă de explozibil.
În plus, Marichka va lovi navele sub linia de plutire, ceea ce poate fi și mai distructiv pentru navele de război. Un roi de drone subacvatice kamikaze este foarte greu de interceptat. Ne putem așteptat ca eficiența dronei Marichka să fie testată pe navale Flotei ruse din Marea Neagră, în viitorul apropiat, pe măsură ce războiul continuă.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Reprezentanţii Congresului american prezenţi marţi la Bucureşti au fost "mulţumiţi" de clarificările Cotroceniului privind anularea alegerilor prezidenţiale de anul trecut, informează surse politice.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat pe 12 aprilie că NATO „și-a pierdut sensul” după prăbușirea Uniunii Sovietice și Alianța „ar fi trebuit să fie dizolvată”, adăugând că această chestiune este încă relevantă în prezent.
Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban, în cadrul unui interviu, a declarat că americanii au pe masă la Pentagon mutarea bazei de la Ramstein din Germania, la Mihail Kogălniceanu, în România (MK). Potrivit înaltului oficial român informații în acest sens au venit pe canalele militare americane.
Eficiența pe câmpul de luptă a sistemelor de rachete HIMARS nu a trecut neobservată, iar în următorii ani Armatele statelor occidentale vor avea în dotare tot mai multe lansatoare de rachete multiple.
Trupele ruse au efectuat, recent, un atac nereușit cu blindate în zona localității Velika Novosilka, din regiunea Donețk.
România nu poate exclude posibilitatea ca Rusia să încerce un atac împotriva unui stat NATO în următorii ani, a avertizat generalul Gheorghiță Vlad, Șeful Statului Major al Apărării, într-un interviu difuzat de Pro TV, în cadrul emisiunii România, te iubesc!.
Legendarele tancuri americane Abrams au deja 40 de ani. Desigur, ele sunt modernizate în diferite versiuni. Însă recent SUA au decis să schimbe strategia: În loc de update-uri treptate, industria va lansa o nouă versiune a Abrams. Iar Armata cere ca procesul să fie accelerat la maximum.
Ceremoniile de 9 mai, de anul aceasta, marchează 80 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste, fiind un nou prilej de propagandă pentru Kremlin.
Relațiile diplomatice dintre Ucraina și Statele Unite se tensionează după ce președintele Volodimir Zelenski l-a acuzat public pe vicepreședintele american J.D. Vance că ar justifica într-un fel acțiunile liderului de la Kremlin, Vladimir Putin. Declarațiile vin în contextul unei dispute deschise privind poziționarea Washingtonului în conflictul ruso-ucrainean, aflat deja în al patrulea an.
Ministrul iranian de Externe, Abbas Araghchi, va vizita Moscova în zilele următoare pentru a discuta, alături de partea rusă, despre negocierile dintre Iran și Statele Unite privind programul nuclear, înaintea noii runde de discuții programate sâmbătă, la Roma.
Președintele Trump l-a acuzat din nou luni pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski că a început războiul cu Rusia, spunând că „nu începi un război cu cineva care este de 20 de ori mai mare decât tine și apoi speri că oamenii îți dau niște rachete”.
Ministrul belgian al apărării a anunțat că intenționează să achiziționeze mai multe avioane F-35, însă dorește ca aeronavele respective să fie fabricate în Italia, nu în Statele Unite. Ministrul belgian al apărării, Theo Francken, a declarat acest lucru într-un interviu acordat publicației belgiene HLN.
Administrația președintelui american Donald Trump a suspendat luni granturile federale acordate Universității Harvard de peste 2 miliarde de dolari.
Serviciul de presă al Flotei ruse de Nord a informat, pe 14.04.2025, că, în acvatoriul Mării Mediterane, a fost executat exercițiul naval bilateral Podul Prieteniei-2025 cu participarea unor nave de luptă și auxiliare aparținând Forțelor Navale ale Federației Ruse și Egiptului.
La conferința ,,European Defense Industry: Prospects for Cooperation with the Ukrainian Defense Industry'' forțele armate ucrainene au prezentat public, pentru prima dată, imagini oficiale ale prototipului sistemului laser de luptă denumit ''Tryzub''. În paralel, pe rețelele de socializare au fost publicate imagini video care arată lovirea cu succes a unei drone FPV cu ajutorul unui fascicul laser de mare putere.
NATO a achiziționat un sistem militar bazat pe inteligență artificială de la Palantir, compania americană de software deținută de Peter Thiel, susținător al lui Donald Trump, și care are legături puternice cu Pentagonul. Acesta achiziţie făcută de NATO vine pe fondul creșterii îngrijorării în rândul statelor membre europene ale Alianţei cu privire la o posibilă retragere a SUA din Europa, după ce Trump a amenințat că nu va mai proteja continentul dacă europenii nu vor crește drastic cheltuielile pentru apărare. NATO se grăbește, de asemenea, să țină pasul cu dezvoltarea capacităților militare AI de către rivali precum China.
Liderul opoziției maghiare Péter Magyar a promis că va organiza un referendum privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană dacă va câștiga alegerile de anul viitor.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnalat disponibilitatea țării sale de a achiziționa 10 sisteme de apărare antiaeriană Patriot din Statele Unite pentru 15 miliarde de dolari, o declarație care subliniază nevoia urgentă a ucrainenilor de a-și consolida apărarea aeriană pe fondul conflictului în curs.
Germania este dispusă să trimită rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune Taurus în Ucraina, a declarat cancelarul german desemnat, subliniind nevoia ca Ucraina să treacă în ofensivă și să forțeze concesii din partea președintelui rus Vladimir Putin. Mai mult, Merz a indicat că rachetele ar putea lovi puncte strategice, inclusiv Podul Kerci cunoscut și sub denumirea Podul Crimeei.
Cea mai mare armată din Europa are o dimensiune egală cu toate cele patru mari forțe europene la un loc.
Forțele ruse au efectuat o lovitură devastatoare cu rachete balistice împotriva orașului Sumî pe 13 aprilie, provocând peste 150 de victime, morți și răniți.
Industria de apărare din Franța ridică ștacheta și propune un avion spațial. Ceea ce nu au reușit să finalizeze nici rușii și nici americanii în perioada Războiului Rece, cu ambițioasele programe MiG-105 și X-20 Dyna Soar.
Coreea de Nord ar putea echipa noua fregată cu o rachetă balistică hipersonică pe care a pretins că a testat-o cu succes în ianuarie
Delegația Congresului Statelor Unite care vizitează România, luni, va fi formată din mai mulți reprezentanți americani importanți, republicani și democrați deopotrivă.
Ministerul chinez al Comerțului a numit decizia președintelui american Donald Trump de a scuti smartphone-urile, computerele, alte produse electronice și semiconductori de la noile tarife mari la importurile din China un „pas mic”.
CNN Turk, citând surse aparținând Ministerului turc al Apărării, a informat, pe 13.04.2025, că, în viitorul apropiat, la Ankara, vor avea loc negocieri privind Inițiativa Mării Negre.
Potrivit informațiilor publicate de Departamentul american al Apărării la 11 aprilie 2025, Statele Unite și Panama au încheiat un acord istoric în domeniul apărării care intensifică cooperarea militară și acordă navelor de luptă și celor auxiliare americane acces „prioritar și gratuit” prin Canalul Panama. Acordul, semnat în timpul recentei vizite a secretarului american al apărării, Pete Hegseth, în Panama, este poziționat ca parte a unei strategii mai ample de îmbunătățire a securității regionale, de consolidare a legăturilor bilaterale în domeniul apărării și de contracarare a influenței tot mai mari a Chinei în apropierea unuia dintre cele mai strategice coridoare maritime din lume.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a îndemnat pe Donald Trump, într-un interviu difuzat duminică de canalul de televiziune american CBS, să se deplaseze în Ucraina pentru a constata devastarea cauzată de agresiunea rusă, informează Agerpres și AFP.
Inspectorul general al Armatei Germane (Bundeswehr), generalul Carsten Breuer, consideră că Federația Rusă ar putea ataca teritoriul NATO în 2029.
Principalul comandant american din Pacific i-a avertizat joi pe senatori din Congres că sprijinul militar pe care China și Coreea de Nord îl acordă Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei creează un risc de securitate în regiunea sa, deoarece Moscova oferă în schimb asistență militară critică ambelor țări.
Forțele ruse câștigă teren în Ucraina prin îmbinarea forței brute de tip sovietic cu tacticile moderne bazate pe utilizarea dronelor și artileriei, creând un „efect de bulgăre de zăpadă” implacabil uneori care presează trupele ucrainene să se retragă, a relatat Wall Street Journal într-o amplă analiza a situaţiei frontului din Ucraina.
Călin Georgescu este fiu de nomenclaturiști. De profesie este inginer pedolog. Înainte de căderea regimului comunist, în decembrie 1989, a lucrat ca inginer. A fost consilier al ministrului Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului (1992-1996). După pierderea alegerilor de către Partidul Democrației Sociale din România (predecesorul Partidului Social Democrat) în 1996, și câștigarea lor de către Convenția Democrată Română a ocupat, prin concurs, funcția de secretar general al aceluiași minister. În presa vremii au fost publicate dovezi clare privind măsluirea concursului. Ministrul Afacerilor Străine Mircea Geoană l-a numit, în 2004, director al Direcției de organizații Internaționale din același minister. A fost raportor special al ONU (2011-2013) pe probleme privind protecția mediului, fiind numit de Ministerul Afacerilor Externe.