Ce poate învăţa România din noua Strategie de Securitate Națională a Poloniei? General polonez: În calitate de stat aflat la frontiera NATO, nu ne mai permitem o abordare pur defensivă
Propunerile radicale pentru o ,,forță militara de rezervă'' de un milion de oameni și atacuri în adâncimea teritoriului rus semnalează o schimbare fundamentală în gândirea strategică a Poloniei, pe fondul războiului din Ucraina. Un influent general polonez în retragere a lansat un apel pentru o transformare completă a posturii de apărare a Poloniei, argumentând că țara trebuie să adopte o doctrină de "apărare activă" care include, în mod explicit, capacitatea de a lansa lovituri preventive de mare anvergură pe teritoriul Rusiei în cazul unei agresiuni.
Un tanc Leopard în timpul unui exercițiu militar NATO în Korzeniewo, nordul Poloniei. Sursa foto: Wojtek Radwanski/Getty Images.
General-locotenentul (rez.) Jaroslaw Gromadzinski, o figură respectată în cercurile militare și președinte al think-tank-ului polonez Academy24, a afirmat că Polonia, în calitate de stat de frontieră al NATO, nu își mai poate permite o strategie pur defensivă. Propunerile sale, detaliate într-un interviu recent, conturează o viziune menită să descurajeze Moscova prin ridicarea drastică a mizei unui posibil conflict.

,,În noua Strategie de Securitate Națională, trebuie să afirmăm clar: dacă Polonia este atacată, avem dreptul să lovim inamicul cu toate mijloacele, inclusiv pe teritoriul său", a declarat Gromadziński pentru Defence24. "Trebuie să fim pregătiți să operăm pe întreaga adâncime operațională a adversarului."
Polonia se înarmează pentru a descuraja Rusia: ,,Timpul este resursa noastră cea mai importantă''
Acest apel pentru o postură ofensivă este susținut de doi piloni importanți: achiziții masive de armament și o reorganizare la nivelul societăţii pentru a face faţă unui eventual război. Generalul Gromadzinski a subliniat importanța sistemelor de rachete cu rază lungă de acțiune, precum HIMARS de fabricație americană și Chunmoo din Coreea de Sud, achiziționate recent de Varșovia în număr impresionant.

"De ce cumpărăm aceste sisteme? Rușii trebuie să fie conștienți că, în cazul unei agresiuni, le vom folosi pentru a lovi ținte pe teritoriul lor", a precizat generalul, legând direct capabilitățile militare de noua doctrină propusă.
Logica din spatele acestei abordări agresive este una pragmatică, modelată de geografia și de realitățile războiului modern. "Suntem un stat aflat in linia întâi. Timpul este resursa noastră cea mai importantă", a avertizat generalul polonez. "Spre deosebire de Ucraina, Polonia nu are adâncime strategică. Nu vom avea la dispoziție săptămâni pentru a ne activa forțele în caz de război."
Propunerea lui Gromadzinski nu este izolată. Ea reflectă un consens tot mai larg și mai dur în rândul elitei militare și politice de la Varșovia. În octombrie 2024, fostul șef al Statului Major General polonez, Rajmund Andrzejczak, a exprimat o idee similară, declarând că, în cazul unui atac, răspunsul va veni "nu în prima zi, ci în primul minut" și că Polonia va lovi "toate țintele strategice pe o rază de 300 km", menționând chiar și un atac direct asupra Sankt Petersburgului.
O reorganizare la nivelul societăţii pentru a face faţă unui eventual război
Al doilea pilon al viziunii lui Gromadziński este la fel de ambițios: crearea unei forțe de rezervă de un milion de cetățeni. Respingând modelul învechit din anii '90, el propune un sistem de "Serviciu Statal Universal", inspirat de modele precum cel elvețian. Acest program ar pregăti cetățenii nu doar pentru roluri militare, ci și pentru sectoare critice precum apărarea civilă, serviciile medicale de urgență și infrastructura critică.

"Războiul din Ucraina a demonstrat că nu luptă doar armata, ci întregul stat", a argumentat el. Citând exemplul Finlandei, care cu o populație de 5 milioane de locuitori plănuiește să mobilizeze un milion de oameni în caz de război, Gromadziński a concluzionat: "Nimeni nu mă va convinge că într-o țară de 38 de milioane de locuitori nu putem construi o rezervă de un milion de oameni."
Aceste idei sunt susținute de acțiuni concrete. Polonia se află în mijlocul unuia dintre cele mai ample programe de modernizare militară din NATO. Pe lângă cele 288 de lansatoare Chunmoo și planurile pentru aproape 500 de sisteme HIMARS, Varșovia a comandat sute de tancuri K2 sud-coreene și M1 Abrams americane, precum și obuziere autopropulsate K9. Până la mijlocul anilor 2030, Polonia este pe cale să dețină cel mai formidabil arsenal de artilerie cu rachete din cadrul Alianței.

În esență, planul lui Gromadziński, realizat împreună cu Institutul Sobieski și Institutul Flancului Estic, reprezintă mai mult decât o strategie militară, fiind un proiect de transformare a întregii societăți poloneze, trecând-o pe o permanentă "stare de război" ("Timp W"). Acest lucru ar însemna ca toate instituțiile statului, de la spitale la administrații locale, să funcționeze pe structuri predefinite pentru conflict, gata de activare imediată.
Pe măsură ce războiul Rusiei în Ucraina intră în al patrulea an, propunerile lui Gromadziński alimentează o dezbatere necesară despre viitorul securității europene și trimit un semnal clar atât Moscovei, cât și aliaților din NATO: Polonia nu doar că se pregătește pentru cel mai rău scenariu, ci intenționează să preia inițiativa strategică pentru a-l preveni.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News