NSC a prezentat în SUA un amplu studiu pe tema importanței strategice a Mării Negre realizat împreuna cu Yorktown Institute
Reputatul think tank românesc New Strategy Center a prezentat miercuri, 21 iunie, studiul ”Strategic Nexus: The Black Sea, Great Power Competition, and the Russo-Ukrainian War”, realizat împreună cu think – tank-ul american Yortown Institute.
Evenimentul a avut loc la Army&Navy Club, în Washington DC, și a reunit peste 100 de experți, analiști, reprezentanți ai mediului academic, ai instituțiilor cu atribuții în politica externă și de securitate a SUA, membri ai corpului diplomatic, potrivit New Strategy Center.
Au fost speakeri la acest eveniment, dedicat importanței strategice a regiunii Mării Negre, ambasadorul României în SUA, ES Andrei Muraru, George Scutaru, CEO al New Strategy Center, Antonia Colibășanu, Senior Associate Expert în cadrul NSC și analist geopolitic al Geopolitical Futures, Gen.lt. George Vlad, Locțiitorul Șefului Statului Major al Apărării, Gen. Maior Remus Bondor, șeful Direcției de Planificare Strategică din cadrul Statului Major al Apărării, Amiralul (ret) Jonathan Greenert, fost șef al Operațiunilor Navale din cadrul Forțelor Navale ale SUA. Discuțiile au fost moderate de Seth Cropsey, directorul Yorktown Institute.
Studiul oferă publicului de specialitate explicații complexe din punct de vedere istoric, militar, politic, economic în ceea ce privește strategia Rusiei la Marea Neagră, dar și a intereselor unor state care sunt partenere ale Rusiei, precum China sau Iranul, impactul asupra securității Europei, dar și la nivel global, al războiului din Ucraina, importanța asigurării libertății de navigație în Marea Neagră, inclusiv din perspectiva securității alimentare și a securității energetice, posibilele evoluții ale războiului din Ucraina.
Studiul pledează și oferă argumentele pentru adoptarea unei strategii a SUA dedicate Mării Negre, care să dea certitudinea unei prezențe americane pe termen lung în zonă, în favoarea intereselor de securitate ale aliaților săi din regiune și ale NATO. Analiza explică elementele specifice ale Mării Negre, cum ar fi Convenția de la Montreux ce limitează prezența unor forțe navale non-riverane, importanța strategică a Dunării și subliniază rolul important al României și faptul că țara noastră este aliatul cel mai important pe care SUA își poate construi strategia la Marea Neagră. Studiul conține și o serie de recomandări în care se pune accentul pe nevoia de capabilități navale mobile, pe capabilități ISR (intelligence, surveillance, reconnaissance) și sisteme de rachete anti-navă, astfel încât să fie descurajată o politică agresivă navală a Rusiei și să fie protejate inclusiv interesele economice ale României în Zona Economică Exclusivă.
Studiul poate fi consultat AICI
New Strategy Center multumește companiei Leviatan pentru suportul generos acordat în susținerea proiectului de realizare a acestui studiu și al evenimentului de prezentare.
Experți ai New Strategy Center efectuează o vizită în SUA, la Washington în perioada 20-23 iunie, pentru o serie de întâlniri și evenimente ce au drept obiectiv prezentarea importanței strategice a regiunii Mării Negre în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și necesitatea adoptării de către Congresul SUA a ”Black Sea Security Act”, un proiect de lege ce are drept obiectiv elaborarea unei strategii pe termen lung a SUA la Marea Neagră pe multiple domenii.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News