'Nu există un genocid în China', insistă autoritățile de la Beijing. Atitudinea SUA rămâne, însă, fermă
Acuzaţiile de genocid în provincia Xinjiang sunt pur şi simplu neadevărate, a protestat joi Ministerul de Externe chinez după ce noul secretar de stat american a acuzat China că se face vinovată de genocid împotriva populaţiei musulmane din regiune în primul său discurs.
"Voi spune acum acest lucru de trei ori, pentru că este foarte important: nu există un genocid în China, nu există un genocid în China, nu există un genocid în China", a declarat Zhao Lijian, purtător de cuvânt al MAE chinez.
Antony Blinken a declarat miercuri, în cadrul primei sale conferinţe de presă după ce şi-a preluat mandatul, că în opinia sa China comite un genocid împotriva uigurilor, grupul etnic care formează majoritatea populaţiei din Xinjiang.
Predecesorul său în funcţia de secretar de stat, Mike Pompeo, a acuzat şi el China de genocid, în comentarii pe care le-a făcut cu o zi înainte de a i se încheia mandatul.
"Cred că genocidul este în desfăşurare şi că suntem martorii unei încercări sistematice de a-i distruge pe uiguri din partea partidului-stat chinez", a declarat Pompeo anterior în cursul acestei luni.
Faptul că Blinken menţine linia lui Pompeo indică faptul că noua administraţie americană ar putea continua să aibă o abordare dură faţă de China, cel puţin în anumite domenii, comentează dpa, potrivit Agerpres.
Purtătorul de cuvânt al MAE chinez a declarat însă joi că Xinjiang se bucură de "cea mai de succes perioadă" din istoria sa. Locuitorii de aici se bucură de "vieţi fericite" şi de progrese sociale şi economice incomparabile.
Există însă informaţii neconfirmate că sute de mii de uiguri au fost internaţi în lagăre, despre care China susţine că sunt centre de reeducare din cauza unor incidente mai vechi legate de terorism. Dar uigurii, care sunt în principal musulmani, susţin că sunt vizaţi din cauza credinţelor lor religioase.
Mulţi dintre uiguri, o populaţie turcică, se simt oprimaţi întrucât numeroşi chinezi Han (etnia majoritară din China) s-au mutat în regiunea Xinjiang, relatează dpa.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News