Numărul bombardierelor strategice dislocate pe aerodromul Engels din Rusia este tot mai mic. Ruşii se tem ca ucrainenii să nu efectueze noi atacuri cu drone
Numărul aeronavelor pregătite de luptă de pe aerodromul rusesc Engels a scăzut semnificativ în ultima lună, iar barierele de protecție au apărut și ele.
Imaginile din satelit cu bombardierele strategice pregătite de luptă pe aerodromul de aviație Engels. Sursa foto: Planet Labs.
Imaginile din satelit arată o scădere a numărului de bombardiere pregătite de luptă pe aerodromul strategic de aviație Engels. Potrivit Radio Free Europe, cu referire la imaginile din satelit ale Planet Labs din 7 ianuarie, pe aerodromul Engels au mai rămas doar șase bombardier: patru Tu-95 și două Tu-160. Comparativ cu imaginile realizate la 6 decembrie 2022, existau aproximativ douăzeci de astfel de aeronave.
Judecând după imaginile din satelit, pe aerodrom se află, de asemenea, un Tu-95 parțial dezasamblat, un avion de transport IL-76 sau IL-78 și un avion de pasageri Tu-154.
Bombardierele strategice Tu-95 și Tu-160 sunt folosite în mod activ de Rusia pentru a lansa rachete deasupra Ucrainei.
La 5 decembrie, aerodromurile Engels și Diagiliaevo au fost atacate, potrivit Ministerului rus al Apărării, de drone cu reacție de fabricație sovietică modificate de Ucraina pentru a transporta explozibili.
Aceste atacuri au avariat cel puțin un bombardier strategic Tu-22M3 (Backfire-C) și un bombardier Tu-95MS "Bear" (Bear-H).
Loviturile împotriva bazelor aeriene rusești au început să se înmulțească, fără ca Moscova să găsească un răspuns eficient.
Aeroportul Engels-2 este locul unde, în ultima vreme, se întâmplă mai multe fenomene aparent inexplicabile. Situată în inima teritoriului Federației Ruse, la aproximativ 730 de km de frontiera cu Ucraina, baza militară strategică Engels-2 părea, până acum câteva săptămâni, una impenetrabilă.
Totuși, la începutul lunii decembrie, au fost raportate mai multe lovituri asupra bazelor aeriene rusești, unde erau staționate bombardiere strategice. Astfel, pe 5 decembrie 2022, o aeronavă necunoscută s-a prăbușit pe pista aeroportului Engels, avariind două bombardiere Tu-95.
La 29 decembrie 2022, Ministerul britanic al Apărării a sugerat că unul dintre motivele pentru care dronele ucrainene au putut ajunge atât de adânc în spațiul aerian rusesc a fost faptul că Moscova a mutat o parte semnificativă a sistemelor sale de apărare aeriană în Ucraina.
Unii experți presupun că nu noile UAV-uri ucrainene au reușit să zboare la aproximativ 700 km în interiorul teritoriului Rusiei, ci au fost folosite dronele de recunoaștere sovietice Tu-141, modificate.
Vechea dronă de recunoaștere sovietică Tupolev Tu-141 are o rază de acțiune de 1000 km și este asemănătoare celei care s-a prăbușit pe 11 martie 2022, la Zagreb, după ce a survolat și teritoriul NATO, zburând deasupra zonei de frontieră a României și traversând Ungaria.
Având numele de cod Stryj, TU-141 a fost produsă din 1979 până în 1989 în doar 152 de exemplare, care au fost în serviciu cu armatele ucrainene și ruse după prăbușirea URSS.
Experții Defense Express au opinat că atacurile asupra bazelor aeriene rusești din decembrie ar fi putut fi efectuate cu Tu-141 modernizate.
Potrivit acestora, „Stryj” actualizat este echipat cu un sistem de ghidare inerțial, poate zbura la o altitudine ultra-joasă, poate dezvolta o viteză de până la 1100 km/h și, de asemenea, poate zbura chiar și 1000 km.
Precizia ridicată a loviturilor asupra bazelor aeriene inamice poate indica, de asemenea, că la dronă a fost adăugată o unitate de navigație prin satelit.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News