Contraofensiva de primăvară a forțelor ucrainene va fi o „încercare extremă”. Bahmut a creat o problemă neașteptată pentru Kiev - menținerea motivației militarilor
Dacă nu va avea succes, contraofensiva ar putea duce la o reconsiderare a formelor occidentale de ajutor, arată NYT, într-o analiză. Sprijinul Washingtonului a fost impresionant, iar Ucraina va arunca în luptă unități blindate dotate cu mijloace moderne, precum tancurile Leopard 2 și vehiculele blindate de infanterie Bradley, Marder și Stryker, capabile să angajeze ținte în mișcare și să depășească câmpuri de mine și fortificații defensive.
Ofensiva de primăvară a forțelor armate ucrainene în teritoriile ocupate de Rusia, ar putea reprezenta un „ încercare extremă”, iar în caz de eșec duce la o reconsiderare a formelor occidentale de ajutor.
New York Times face o analiză în care trece în revistă pregătirile și dificultățile întâmpinate de Ucraina, după luni de ciocniri epuizante, de uzură, cu forțele ruse.
Care sunt plusurile ucrainenilor
Foto: Echipamente occidentale livrate Ucrainei având, în mijloc, tancul de luptă britanic Challenger 2
Kievul este aproape gata să încerce o campanie ofensivă decisivă care să folosească din plin tot ce a acumulat, ca nivel de echipament și pregătire, în lunile precedente.
Pe primul loc sunt noile sisteme de armament furnizate de SUA și de celelalte state NATO - în primul rând tancurile moderne (Leopard 2 și Challenger), dar și vehiculele de luptă ale infanteriei M2 Bradley sau vehiculele americane de deminare.
La acestea se adaugă pregătirea trupelor la standarde similare NATO și înființarea unor unități de asalt bine echipate, antrenate și motivate, inclusiv batalionul Azov reconstituit.
Potrivit unor surse militare americane citate de ziar, această ofensivă va marca un punct de cotitură crucial în conflict: obiectivul ar putea fi străpungerea liniilor rusești în Donbas. Totuși, sudul Ucrainei rămâne decisiv: un avans de 80 km de la linia actuală a frontului, până la orașul ocupat Melitopol ”va împărți teritoriul deținut de Federația Rusă în două zone, va tăia liniile de aprovizionare și va aduce bazele ruse din Crimeea în raza de acțiune a artileriei ucrainene”, scrie NYT.
”Succesul nu este garantat”
Foto ilustrativ, Armata ucraineană
Rusia, însă, se pregătește de luni de zile să apere teritoriile ocupate, iar „succesul nu este garantat”. Potrivit lui Cliff Kupchan, președintele grupului de analiză a riscurilor Eurasia Group din Washington, „în ochii elitelor occidentale (…) Ucraina trebuie să demonstreze câștiguri teritoriale semnificative în ofensiva iminentă”.
Ofițerii ucraineni vor trebui să organizeze atacuri ale artileriei, infanteriei și vehiculelor blindate care vor sparge tranșeele rusești, capcanele de tancuri și câmpurile de mine. Ucraina se va baza pe ce a mai rămas din echipamentul de deminare care se află în arsenalul său încă din vremea sovietică, la care se adaugă echipamente de deminare din Occident.
În sud, inclusiv în Crimeea, unitățile rusești își construiesc poziții defensive, iar momentul adevărului va fi atunci când tancurile occidentale vor încerca să spargă punctele fortificate ale rușilor.
Succesul forțelor ucrainene nu e deloc garantat, deoarece aliații nu se grăbesc să trimită arme, iar soldații trebuie să se mulțumească cu cursuri intensive de tactici de asalt. În acest context, nu e clar dacă armele și echipamentele, primite de Ucraina, vor fi suficiente pentru depășirea liniilor ruse.
Menținerea moralului, o sarcină tot mai dificilă
Foto: Militar din cadrul Forțelor de operațiuni speciale ale Ucrainei
În același timp, scrie publicația, moralul luptătorilor ucraineni, care în cea mai mare parte a războiului a fost mai bun decât cel al inamicului, „devine o problemă din ce în ce mai mare”.
Bătălii precum cea de la Bahmut, care continuă de luni de zile cu pierderi foarte mari de ambele părți, au costat foarte scump Ucraina: mii de experți militari și resurse uriașe.
În interviuri recente cu NYT, soldații staționați la Bahmut s-au declarat îngroziți față de amploarea pierderilor.
Totuși, unul dintre cele mai vii exemple de refacere a forțelor armate, notează publicația, este că Ministerul Afacerilor Interne reconstruiește unitatea Azov, ai cărei luptători au fost decimați, fiind uciși, răniți sau capturați fie în timpul asediului lui Mariupol și a asediului uzinei metalurgice Azovstal în primăvara trecută, fie au murit în urma exploziei de la Olenivka, acolo unde erau ținuți parte din prizonierii de război de la Azovstal.
Foto ilustrativ, Armata ucraineană
„Vom pregăti oameni noi, îi vom ridica la nivelul nostru”, a declarat pentru ziar locotenentul Ilya Samoilenko, care a fost eliberat din captivitate în urma schimbului de prizonieri.
Pentru a se asigura că doar cei mai motivați soldați intră în unitatea de asalt „Azov”, recruților li se oferă posibilitatea de a alege. După finalizarea cursului de pregătire, ei pot alege să rămână la bază sau să intre în luptă.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News