O delegație din Coreea de Nord merge în Iran: Cooperarea bilaterală sporită dintre cele două țări naște noi îngrijorări
Iranul și Coreea de Nord sunt aliați de lungă durată care au cooperat cu privire la programele de arme încă din anii 80.
Faptul că Iranul și Coreea de Nord cooperează militar nu mai reprezintă nicio surpriză. Spre exemplu, la începutul anilor 2000, Shahab-3, o rachetă cu combustibil lichid se baza pe racheta No-dong a Coreei de Nord și avea o rază de acțiune suficientă pentru a lovi Israelul și alte țări din regiune.
De atunci, programele de rachete balistice ale Iranului și Coreei de Nord s-au dezvoltat îngrijorător de mult.
O delegație oficială nord-coreeană condusă de un oficial responsabil de comerțul exterior a plecat în Iran, a informat miercuri agenția oficială de presă, citată de Reuters.
Vizita în Iran e un eveniment rarisim pentru Coreea de Nord, ceea ce, potrivit experților, ridică îngrijorări cu privire la creșterea nivelului de cooperare bilateral între cele două țări, mai ales că Phenianul are puține de oferit la nivel de comerț exterior, exceptând tehnologii ce țin de armament.
Delegația condusă de ministrul Afacerilor Economice Externe al Coreei de Nord, Yun Jong Ho, a plecat spre Iran, a informat KCNA într-un scurt comunicat de presă fără a oferi detalii despre vizită.
Această vizită mărturisește intenția Phenianului de a extinde și consolida legăturile cu Teheranul, posibil sub forma furnizării de arme care ar ajuta Republica Islamică în conflictul cu Israelul, spune Hong Min, un analist la Institutul Sud-coreean pentru Unificare Națională.
Amintim că vizita delegației nord-coreene vine într-un moment în care Iranul a atacat direct Israelul pentru prima dată în istoria sa cu sute de drone, rachete și rachete de croazieră, în noaptea de 14 aprilie.
Cooperarea cu Rusia, un model care ar putea fi replicat în relația cu Iranul
„Această vizită ar trebui acordată multă atenție, având în vedere situația actuală dintre Teheran și Ierusalim”, a spus Hong Min, citat de AFP, amintind că Iranul și Coreea de Nord sunt aliați pe termen lung care au cooperat la programele de armament încă din anii '80. secolul trecut.
Și așa cum Phenianul a furnizat arme Rusiei, acum poate face același lucru și Teheranului, „în schimbul petrolului sau al ajutorului financiar”, adaugă analistul.
Vizita vine în timp ce Coreea de Nord și-a întărit legăturile militare cu Moscova în ultimele luni.
Parctic, cele două țări se sprijină reciproc - Rusia, cu tehnologie și sprijin la ONU; Coreea de Nord, cu muniție.
Seulul susține că Coreea de Nord a trimis Rusiei aproximativ 7.000 de containere cu arme pentru războiul din Ucraina în schimbul unei probabile asistențe tehnice în dezvoltarea unui program de spionaj prin satelit.
Rusia, printre altele, a respins în Consiliul de Securitate al ONU proiectul de rezoluție privind prelungirea cu un an a mandatului comitetului de experți pentru monitorizarea sancțiunilor ONU impuse Phenianului.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News