O Franță greu de guvernat. Melenchon câștigă alegerile, Le Pen doar a treia. Dar ce guvern se poate naște în Franța?
Marine Le Pen a fost învinsă , dar acest lucru nu scoate Franța din zona roșie. Rezultatul celui de-al doilea tur al alegerilor legislative din Franța - cel puțin conform proiecțiilor, care însă sunt considerate foarte fiabile - marchează o victorie clară pentru Noul Front Popular de stânga al lui Mèlenchon, care își revendica deja dreptul de a guverna.
Împotriva oricărui pronostic, Noul Front Popular, o alianță încheiată în grabă între cele patru principale partide de stânga — socialiștii, verzii, comuniștii și mișcarea troțkistă France Unbowed (LFI) a lui Jean-Luc Mélenchon — a ieșit în frunte, în timp ce Reuniunea Națională a lui Marine Le Pen a căzut pe locul trei.
Franța se poate confrunta acum cu paralizia politică și incertitudinea care ar putea dura luni. Nici stânga și nicio altă alianță nu a reușit să-și asigure cele 289 de locuri necesare pentru o majoritate în Adunarea Națională, puternica cameră inferioară a Parlamentului.
Alianța de stânga a obținut cel puțin 181 de locuri, iar coaliția Macron a obținut peste 160. Reuniunea Națională și aliații săi au ocupat locul trei, câștigând 143 de locuri.
Stânga ar putea avea o șansă realistă de a forma un guvern doar dacă va depăși războiaele interne
Ce urmează rămâne extrem de incert, scrie Politico. Alegerea viitorului premier al Franței îi aparține în mod oficial președintelui țării, Emmanuel Macron, care nu este obligat din punct de vedere legal de rezultatele alegerilor – deși obiceiul politic impune ca șeful guvernului să fie ales din rândurile celei mai puternice forțe sau coaliții politice.
Marea întrebare este pe cine va propune stânga pentru a servi ca prim-ministru. În timpul campaniei, Noul Front Popular a ales să nu candideze cu o figură, spre deosebire de Reuniunea Națională cu președintele său Jordan Bardella și coaliția pro-Macron, condusă de premierul în funcție Gabriel Attal.
Motivul nespus era foarte clar: părțile nu ar fi putut ajunge la un consens în această chestiune, deci alianța de stânga este oarecum divizată.
Cele două forțe principale din cadrul coaliției, France Unbowed și socialiștii, vor deține cea mai mare importanță în discuțiile viitoare, care ar putea exclude de la început liderul Partidului Verzilor, Marine Tondelier, în ciuda prezenței sale puternice în timpul campaniei electorale generale.
Jean-Luc Mélenchon și trokțkiștii săi
Mișcarea lui Mélenchon France Unbowed LFI, cel mai radical dintre cele patru partide principale din cadrul coaliției, se preconizează că va obține cele mai multe locuri în rândul grupurilor de stânga.
Dacă LFI ar avea posibilitatea de a alege, probabil că alegerea evidentă ar fi Mélenchon – dar abordarea dură a formațiunii față de principalele probleme, de la economie la războiul din Gaza, l-au făcut toxic pentru alegătorii moderați.
Rivalii
François Ruffin, un fost jurnalist și regizor de film care urmărește o candidatură la următoarele alegeri prezidențiale, care a criticat LFI pentru ceea ce el a descris drept o lipsă de sensibilizare în zonele rurale ale Franței
Clémentine Autain, care a făcut parte din grupul LFI în ultimele două legislaturi, dar a devenit din ce în ce mai critică la adresa lui Mélenchon, ar putea, în mod similar, să depună un argument pentru ea însăși.
Socialiștii au reînviat
Partidul Socialist Francez a atins punctul scăzut în 2022, când a obținut 1,7% la alegerile prezidențiale.
Dar de atunci s-a angajat într-o renaștere neașteptată, culminând cu spectacolul său puternic în alegerile europene , unde a terminat pe primul loc printre forțele de stânga cu aproape 14% din voturi.
Socialiștii au mai puțini parlamentari decât France Unbowed, dar și-au întărit totuși prezența în parlament și au redus decalajul cu LFI radical al lui Mélenchon. Ar putea spera să primească sprijin din partea Verzilor în încercarea de a opri France Unbowed să preia controlul.
Posibilii candidați ar putea veni din noua generație de social-democrați, inclusiv actualul șef al Partidului Socialist, Olivier Faure, președintele grupului său, Boris Vallaud, sau candidatul principal la alegerile UE Raphaël Glucksmann.
Opțiunile non-partizane
O modalitate de a evita dezacordurile dintre partide ar putea fi ca stânga să aleagă pe cineva din afara scenei politice.
Europarlamentarul social-democrat Raphael Glucksmann a pus această opțiune pe masă luna trecută, propunându-l pe Laurent Berger, fostul lider al sindicatului reformist CFDT. Berger este, de asemenea, recunoscut, atât în stânga, cât și în dreapta, pentru capacitatea sa de a crea consens și de a compensa golurile. Abordarea lui moderată ar putea fi totuși o problemă pentru Mélenchon.
Raphael Glucksmann, liderul stângii moderate franceze, este deschis unui guvern mare, potrivit primelor cuvinte lansate după vot. „Suntem în frunte, dar suntem într-o adunare divizată și, prin urmare, va trebui să ne comportăm ca adulții”.
Macron va trebui acum să-și dea seama cine poate guverna. Toate privirile pe președinte și pe următoarele mișcări ale Elysée.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News