Moscova devine tot mai agresivă: O navă rusă a tras o rachetă de semnalizare asupra unui elicopter german
O navă rusă a tras o rachetă de semnalizare asupra unui elicopter al armatei germane în Marea Baltică, relatează ziarul german Bild.
Elicopter german Sea King Mk41 - Foto: Bundeswehr / Wendt / Bähr / Kelm / Kröncke
Nava rusă a tras o rachetă de semnalizare asupra unui elicopter al Armatei germane, care se afla într-o misiune de recunoaștere.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului German al Apărării nu a dorit să confirme informațiile din presă despre un incident între un elicopter militar german și o navă rusă în Marea Baltică, relatează Reuters.
Utilizarea muniției de semnalizare este obișnuită doar în situații de urgență.
Ministrul german de externe Annalena Baerbock a menționat incidentul în marja întâlnirii NATO. Cu toate acestea, ea nu a oferit mai multe detalii, a scris Bild.
Baerbock a subliniat că în Marea Baltică există permanent nave care sunt implicate în sustragerea sancțiunilor din cauza războiului rus de agresiune împotriva Ucrainei.
Ministrul a mai spus că supravegherea conductelor de petrol și a cablurilor de date din Marea Baltică va fi consolidată. Protecția infrastructurii critice urmează să fie, de asemenea, extinsă. Motivul este creșterea atacurilor hibride din partea Rusiei și a aliaților acestora.
De exemplu, ministrul a menționat acțiunile Rusiei pentru bruierea semnalului GPS în zona Mării Baltice sau deteriorarea cablurilor de internet.
Ea a subliniat, de asemenea, că tot mai multe nave apar în Marea Baltică, eludând sancțiunile anti-ruse.
Sabotaj în Marea Baltică
Amintim că, în luna noiembrie, două cabluri de fibră optică au fost avariate în Marea Baltică. Unul dintre aceste cabluri leagă Suedia și Lituania, celălalt între Finlanda și Germania.
Cauza este încă neclară, autoritățile suedeze investighează posibile acțiuni de sabotaj, iar nava chineză numită „Yi Peng 3”, cu căpitan rus, este suspectul principal, întrucât ar fi trecut prin zonele în care cablurile au fost secționate.
Un incident similar a avut loc anul trecut: o conductă de gaz între Finlanda și Estonia a fost grav avariată.
După deteriorarea cablurilor de comunicații, premierul polonez Donald Tusk a propus supravegherea comună a mării de către marinele statelor vestice.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News