Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
O viziune asupra Statului Major al forțelor terestre Britanice
Strategica
Data publicării:
DefenseRomania vă propune o analiză asupra forțelor terestre britanice.

Analiza este realizată de Sergiu Schiller (membru susţinător al Asociaţiei Ofiţerilor în Rezervă din România). Prezentăm integral analiza militară, sub egida Asociației Ofițerilor în Rezervă din România.


Contextul prezent de securitate regională dar și globală ne obligă să ne uităm, să analizăm și apoi să ințelgem structurile armatelor aliaților noștrii. Din ce în ce mai rar găsesc analize structurale comparative ale entitășilor militare NATO și acest lucru mă pune oarecum pe gânduri. Conflictul secolului XXI fie că vorbim de cel clasic sau de cel în format hibrid va avea la bază un singur concept: interoperabilitatea aliaților. Atât timp cât avem acest fundament, analizele structurale pot fi un fundament de construcție și relaționare.

Așadar un prim model adus în discuție poate fi cel al statului major al forțelor terestre britanice. Acest model prezintă niște particularități foarte interesante dar și constituie o structură al unui stat fondator și membru al alianței nord-atlantice de mai bine de 70 de ani.

Să nu insistăm asupra unei istorii lungi ale forțelor terestre britanice și să ne concentrăm asupra prezentului. Actualmente SMFT-BR are efective însumând 81.500 de militari activi denumiți trupe regulate(eng. regulars) și 27.000 de rezerviști volunari(eng. voluntary reserves). Structural efectivele antemenționate sunt împărțite în comandamente, divizii, brigăzi, regimente, batalioane, companii și plutoane. Este de observat lipsa structurală a corpului de armată, britancii deactivand ultima structură de acest eșalon la sfârșitul celui de-al doilea război mondial. Termenul de "corp" a rămas însă însumând specialități militare sau arme, de la corpul regal medical (eng. Royal medical corps) , la corpul regal inginersc (eng. royal engeneers corps) sau corpul regal blindat (eng. royal armored corps).

 

Structura de comandă

 

Dacă privim în detaliu aceste structuri, comanda forțelor terestre este exercitată de șeful statului major al forțelor terestre (eng. Chief of general staff), generalul Sir Mark Carleton-Smith – NATO OF9 – echivalent general cu 4 stele în structurile NATO . Terminologia în limba engleză nu trebuie să ne inducă în eroare (eng. Chief of general staff), nu este vorba de șeful statului major general ci de șeful statului major al forțelor terestre. În prezent șeful SMFT-BR răspunde ierahic șefului statului major al apării-SMAP-BR, generalul Sir Nicholas Carter, succedandu-l în funcție pe generalul de aviație Sir Stuart Peach.În Marea Britanie se parctică o rotativă a șefilor de categorii de forțe în funcția de sef al statului major a apărării. De reținut faptul că generalul Carelton este primul șef SMFT-BR care provine doar din structrile de operațiuni speciale, având o bogată activitate în Regimentul 22 SAS, apoi brigada 16 aeropurtată de răspuns rapid, ulterior director operațiuni speciale.

Un nivel ierahic mai jos, conform planului de reorganizare al armatei (future Army 2020 / Army 2020 Redefine) găsim două structuri centrale de comandă:

1.Comandamentul Forțelor Trestre (eng. Field Army Command)

2.Comandamentul de sprijin (eng. Home Command)

Ambele structuri fiind comandamente de ofițeri cu gradul de general locotenent (codificare NATO OF – 8 ).

1.Comandamentul forțelor terestre este constitutit din structuri de reacție rapidă respectiv brigada 16 aeropurtata, brigada 12 și 20 infanterie grea și divizia 3 mecanizată.

În continuare în subordinea comandamentului se mai află și divizia 1 blindată (eng. 1st Armred Division) care este definită că și forță adaptabilă. Rămânem să definim ulterior noțiunea de forță militară adaptabilă. Mai departe tot în subordinea acestui comandament regăsim și divizia 6 in mod ciudat denumită Divizia 6 Infanterie. Acum divizia 6 este o structura interesantă. În cadrul divizei 6 găsim toate structurile specifice misiunilor ISR (informații supraveghere recunoaștere) dar și unități de comunicații/transmisiuni speciale, război electronic, apărare cibernetică și operațiuni psihologice.

De reținut că toate aceste structuri, nu doar divizia 6 au în componentă unități de apărare cibernetică respectiv, aprarea cibernetică având activitate redusă înlimitele specificului unităților din care fac parte.

În final în marea structura a comandamentului ForTer găsim și un subcomandament dacă doriți, întrunit , al aviației-elicoptere (eng. Joint Helicopter Command). Acest comandament are în subordine elicopterele de transport necesare îndeplinirii misiunilor specifice ale unităților și marilor unități din forțele trestre britanice.

2. Comandamentul de sprijin (eng.Home Command) este structura care însumează în subordinea să toate celelate unități necesare desfășurării misiunilor în condiții optime ale comandamnetului forțelor terestre britanice.

În subordinea acestui comandament se află comandamentul regional (eng. Regional Command). În responsabilitatea acestei structuri cad activitățile de pregătire a ceremonialelor, activităților comune civili-militari sau activităților de relații publice. Tot în cadrul comandamentului regional se regăsește și brigada 38 Irlandeză și acesta unitate face parte din "forță adaptabilă" pe care o vom detalia.

Mai departe avem districtul militar londonez (eng. London district), respectiv toate unitățile militare care sunt responsabile de ceremoniale din garnizoană Londra în fapt unitățile de garda.

Pe lângă acestea mai avem comandamentul recrutare și formare, centrul pentru personalul militar și grupul Sandhurst format din academia regală militară Sandhurst și unitățile sale de sprijin.

Aceste unități însumează structurile de sprijin aferente forțelor terestre. Aș dori să menționez că această structura nu este de tip întrunit adică "joint". Fiecare categorie de forțe are propria să structura de sprijin.

 

Clarificarea noțiunii de forță militară adaptivă

 

După cum am menționat anterior, este necesară clarificarea noțiuni de forță militară adaptivă. Structurile militare adaptive în viziundea doctrinară britanică sunt unități active dublate de o unitate de rezervă. Logică în acest sistem survine din politică susținută de programul Future Army 2020 în care sunt așteptate că rezervă să preia o serie de responsabilități și misiuni de la unitățile active.

Că să analizăm puțin conceptul de forță adaptabilă în contextul comandamentului forțelor terestre este necesar să privim mai în detaliu o structura din cadrul diviziei 1, spre exemplu brigada 4 infanterie dislocată în garnizoana Catterick:

A.Regimentul de cavalerie ușoară- cercetare -> eng. The Light Dragoons, în Catterick, Light Cavalry Reconnaissance Regiment

B.Regimentul în rezervă de cavalerie regală – cercetare -> eng. The Queen's Own Yeomanry, în Newcastle, Reserve Light Cavalry Reconnaissance Regiment

C.Regimentul Yorkshire compus din 2 două batalioane după cum urmează:

Batalionul 2 infanterie ușoară -> eng. 2nd Battalion, The Yorkshire Regiment, în Catterick, Light Infantry Battalion

Batalionul 4 în rezervă de infanterie ușoară -> eng. 4th Battalion, The Yorkshire Regiment, în York, Reserve Light Infantry Battalion

D.Regimentul Ducelui de Lancaster compus din 2 două batalioane după cum urmează:

Batalionul 1 infanterie ușoară: eng. 1st Battalion, The Duke of Lancaster's Regiment, în Chester, Light Infantry Battalion

Batalionul 4 în rezervă de infanterie ușoară -> eng. 4th Battalion, The Duke of Lancaster's Regiment, în Preston, Lancashire, Reserve Light Infantry Battalion

E. Regimentul regal scoțian compus din 2 două batalioane după cum urmează:

Batalionul 2 infanterie ușoară -> eng. 2nd Battalion, The Royal Regiment of Scotland (The Royal Highland Fusiliers), în Peniciuk, Light Infantry Battalion.

Batalionul 6 în rezervă de infanterie ușoară -> eng. 6th Battalion, The Royal Regiment of Scotland (52nd Lowland), în Glasgow Reserve Light Infantry Battalion.

Mențiune: unitățile de cavalerie formează regimente nominal păstrând o tradiție istorică. Faptic și structural, ele corespund efectivelor unui batalion.

 

Încadrarea structurilor de rezervă

 

Dacă am privit aceste aspecte legate de forțe adaptive în conetxtul comandamentului forțelor terestre, este necesar să privim această probelmatica și în contextul unităților din subordinea comandamentului de sprijin, astfel vom detalia brigada 38 irlandeză menționată adineauri. Unitatea este formată 80% din rezerviști după cum urmează: regimentul în rezervă de cavalerie nord irlandez, regimentul în rezervă 206 de artilerie Ulster, regimentul 32 comunicații, regimentul în rezervă de infanterie irlandez, regimentul în rezervă 152 logistică, regimentul în rezervă 253 medical respectiv Spitaul Militar Belfast, regimentul în rezervă 204 medical respectiv spital mobil de campanie Irlanda de Nord, batalionul în rezervă 157 comunicații, batalionul 6 informații militare Belfast. "

Putem concluziona din acest model prezentat faptul că în situația unităților din subordinea comandamentului forțelor terestre și al forțelor de sprijin există grade de încadrare cu structuri de rezervă. Așadar dacă unitățile de răspuns rapid au un grad mic, eventual 10%, unitățile care fac parte din forța activă au deja o paritate 50%-50% fiecare unitate find dublată astfel de o structura de rezervă după cum reiese din exemplul de mai sus. Acest aspect fiind diferența principala doctrinar vorbind, între unitățile care își păstrează denumirea de regulate la eșalon divizie, adică formate din personal activ în principal completat în proporție mică de personal în rezervă, și unitățile așa numite adaptive la eșalonul divizie, respectiv cele care au în subordine brigăzi la rândul lor formate din unități cu personal activ dar și personal în rezervă în proporție mult mai mare. În ultimul rând avem unitățile care fac parte din comendamentul de sprijin, unități care au încadrat până la 80% personal în rezervă.

Pe final putem afirma că această viziune ne aduce puncte de vedere noi și interesante asupra mai multor probleme de la optimizarea costurilor de operare, la politică structurală și organizațională și chiar la interrelaționare foarte bună personal activ-personal rezervă. În definitiv putem avea și aici anumite modele pe care le putem urma în evoluții viitoare al Armatei Române.

Sergiu Schiller

Notă: Analiza aparține în integralitate autorului, subtitlurile aparțin redacției DefenseRomania


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Joc de război: NATO ar câștiga posibilul conflict cu Rusia, iar frontul decisiv ar fi cerul Europei de Est 
Șeful diplomației turce afirmă că războiul din Ucraina ar putea fi încheiat până la sfârșitul anului: “Atât Rusia, cât și Ucraina își doresc încetarea focului”  
De ce e mai bine să descurajezi Rusia înainte să atace: Ucraina cheltuie în patru luni bugetul de anul trecut al României pentru apărare
Războiul hibrid al Beijingului: Cum încearcă China să paralizeze Taiwanul prin atacuri asupra infrastructurii critice?
De la 2% la 3,5% (sau 5%): Dincolo de politică, cât de mult este Europa pregătită să plătească pentru NATO?
UE publică Strategia pentru Securitate la Marea Neagră. Obiective majore: Dezvoltarea coridoarelor de mobilitate militară și protecția platformelor energetice precum Neptun Deep
Planeta în trei culori: Visul lui Trump despre o lume împărțită cu Rusia și China
Europa intensifică ajutorul militar acordat Ucrainei, în timp ce Rusia respinge încetarea focului și se pregătește pentru ,,ofensiva de vară''
“Pentru reducerea tensiunilor din regiune”: Belarus a anunțat mutarea locurilor de desfășurare a exercițiului “Vest-2025” de la granițele occidentale în interiorul țării
Primul contact la vârful Washingtonului: Președintele Nicușor Dan, convorbire telefonică cu Donald Trump
Pacea, tot mai departe: Rusia îşi intensifică presiunea militară asupra Ucrainei, atacurile cu dronele fiind tot mai puternice
Oficiali militari taiwanezi: China este capabilă de a transforma exercițiile militare într-o invazie
Războiul dronelor: Armata britanică stabilește un nou standard de luptă bazat pe ,,strategia 20-40-40'', cu 80% sisteme autonome pe câmpul de luptă
Forţele Armate Ucrainene, liber la lovit teritoriul Rusiei cu rachete occidentale: Nu mai există restricții privind raza de acțiune a armelor livrate
Tancuri, Obuze și Demografie: De ce pierderile imense nu opresc ,,mașina de război'' a Rusiei pe frontul din Ucraina
Vedeta exercițiului Swift Response 25: Desfăşurarea sistemului HIMARS, un semnal de forță arătat de NATO în Nordul îndepărtat și în statele baltice
Liderii Forțelor Aeriene ale SUA îndeamnă la o schimbare tactică radicală: Accentul se pune pe aeronavele F-47 și B-21 pentru a contracara amenințările Chinei
Trupele rusești au început să folosească frecvent pe frontul din Ucraina strategia așa-numitei “triple sufocări”, ce produce câștiguri teritoriale lente dar constante
Securitatea europeană sub lupă: Între agresiunea rusă și reechilibrarea domeniului apărării, ce este de făcut pentru un NATO mai puternic?
Războiul viitorului se va duce pe inteligența artificială. Iar cel mai important front de luptă al AI va fi protejarea sistemelor împotriva deturnării
Armata americană și-ar putea schimba strategia? SUA iau în considerare repoziționarea forțelor din Indo Pacific. Coreea de Sud afirmă că nu a purtat discuții legate de acest subiect
Pentagonul avertizează că rușii au pus rachete aer-aer cu focoase nucleare pe avioane MiG-31 și Su-35. Cât de eficiente ar fi împotriva unor ținte aeriene
Ucraina propune integrarea armatei sale în sistemul de apărare al U.E: Armata ucraineană are toată experiența necesară pentru acest lucru
Nevoia unei schimbări de paradigme la nivelul strategiei militare a Ucrainei. Generalul Zaluzhnîi: Să nu mai credem într-un miracol, iluzia granițelor din 1991 trebuie abandonată
Răspuns la amenințarea rusă asupra flancului estic al NATO: Germania staționează permanent câteva mii de militari în Lituania (Foto/Video)
Noua strategie a Rusiei: Dronele cu fibră optică țintesc armamentul crucial al Ucrainei (Video). Un sistem HIMARS a fost distrus pe front
Generalul Ben Hodges avertizează România: Portul Constanța, țintă sigură în cazul unui atac rusesc asupra NATO
B61-13, bomba nucleară finalizată de SUA cu un an mai devreme, va fi utilizată exclusiv de bombardierul de generația a 6-a B-21 Raider
Șeful Armatei Române, generalul Vlad: "Pericole constante de la Rusia" – De la Spoofing GPS la mine plutitoare în Marea Neagră
Nicușor Dan la Black Sea Forum: Eu văd România consolidată intern şi mai activă pe plan extern în UE și NATO

Ştiri Recomandate

Varșovia vrea să fie superputere regională în producția de muniții: Compania autohtonă PGZ, contract pentru obuze de 155 și 120 mm
Chinezii se laudă cu o nouă bombă, despre care se presupune că poate provoca pene de curent după impact
”În trei luni, situația s-ar putea schimba radical”. Ucraina are pe masă o soluție la problema Shahed
Va fi aruncată în luptă „Furnica” ucraineană. Noua dronă terestră Muraha va ajunge în premieră pe front
Ședință CSAT. Pacea în Ucraina trebuie să excludă ferm încercările Rusiei de redivizare a Europei în sfere de influență
Rușii au avansat cu 50.000 de soldați în regiunea Sumî. Cum se face că apărarea ucraineană nu a fost pregătită?
Iranienii se întorc la Fordow, arată imaginile din satelit
Spionaj, cipuri și un război tehnologic: Statele Unite acuză DeepSeek că a devenit un instrument AI în mâna armatei chineze
România va avea noi sisteme antiaeriene. Israelienii de la Rafael, câștigătorii licitației pentru SHORAD-VSHORAD?
UE prelungește sancțiunile împotriva Rusiei cu șase luni
Gulag 2.0. Manifestație de solidaritate cu victimele torturii rusești, organizată de comunitatea ucraineană din București
Armatele private ale Rusiei: Grupările paramilitare care activează în Ucraina, factor de instabilitate în regiune şi risc de securitate pentru Kremlin
Iranul renunță la avioanele de luptă rusești. Următoarea oprire: China, pentru „Ucigașul de Rafale” J-10C
Armata SUA vrea lansatoare de rachete autonome: Cum vor schimba noile sisteme de arme fața războiului modern?
,,Cupola de Oțel'' a Turciei are o ,,problemă franceză'': Ankara solicită acces la sistemul european de rachete sol-aer SAMP/T
Marea Britanie trimite Ucrainei 350 de rachete și mai multe lansatoare ,,FrankenSAM''. Fondurile provin din activele rusești înghețate
Morminte în noroi, dezinteres și vandalism: Mormintele soldaților ruși căzuți în războiul împotriva Ucrainei nu reprezintă niciun interes pentru statul rus
Fără J-35A, deocamdată. Deși s-a anunțat spargerea gheții, un aliat al Chinei a negat că e primul stat care a cumpărat „F-35-ul chinezesc”
Ucraina a mai pierdut un F-16: Pilotul a doborât șase ținte rusești, dar din păcate în timpul atacurilor ruse s-a prăbușit și nu a mai avut timp de catapultare
Un misterios avion chinez cu transponderul închis și alte zboruri din Iran spre China ridică o întrebare: Unde e de fapt uraniul îmbogățit al Iranului?
Lavrov: Occidentul nu a învins niciodată în istoria sa Rusia. Azi Occidentul colectiv s-a ridicat din nou împotriva noastră, dar nu ne va învinge nici acum
Mașinile de luptă Puma, despre care se zvonea că ar intra și în „bătălia pentru România” și care au avut la început probleme tehnice cu turela, „salvate” de Bundeswehr
Rusia a dezlănțuit din nou iadul stabilind un record: Zeci de rachete Kh-101 lansate de bombardiere Tu-95, sute de drone și rachete Iskander au fost lansate spre Ucraina din mai multe direcții
În cimitirul de tancuri din Ucraina: TOP 3 cele mai „îngropate” tancuri ale Rusiei, inclusiv „imbatabilul” T-90, cel mai performant tanc rus
Israelul a ordonat palestinienilor să evacueze zone din nordul Fâșiei Gaza înainte de intensificarea operațiunilor împotriva grupării teroriste Hamas
Kaan e un avion de viitor cu o altă menire, dar F-35 e palpabil: Cum ar putea Turcia reveni la F-35. Rămâne problema mărului otrăvit al Rusiei
Ivan pățitul: De teama Ucrainei, rușii își construiesc hangare speciale pentru a-și proteja „perlele rare”: Avioanele Su-57
B-2 Spirit, imagine concept. Photo source: NamuWiki
EXCLUSIV
Momentul în care Israelul a atacat nu a fost întâmplător: Zidul destructurat ce oferea Iranului adâncime strategică și paradoxul bombardierelor SUA B-2 care au lovit Iranul
Trump spune că nu va tolera continuarea procesului pentru corupție împotriva lui Benjamin Netanyahu, premierul Israelului
Ziua și provocarea: Un avion rus de spionaj Il-20 a decolat din Kaliningrad și s-a îndreptat spre Germania. Două Eurofighter germane au fost ridicate de la sol
Aflat pe final de mandat, președintele polonez Duda s-a dus la Kiev într-o vizită de adio unde a fost decorat de Zelenski
Continuă seria neagră pentru ruși: Patru Su-34 au fost lovite de drone ucrainene cu rază lungă de acțiune
pixel