Ucraina a avertizat oficial autoritățile din Republica Moldova că Federația Rusă plănuiește o lovitură de stat militară la Chișinău. În schimb, surse oficiale ruse au început să răspândească informații despre concentrarea trupelor ucrainene pe tronsonul transnistrean a frontierei de stat și despre posibila declanșare a unui război pe „frontul de sud-vest”.
scris de
DefenseRomania Team
Războiul din Ucraina. Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Publicatia ucraineana „Adevărul European” a vorbit despre acest subiect cu Oazu Nantoi, deputat în Parlamentul de la Chişinău şi membru al Partidului Acțiune și Solidaritate.
Oazu Nantoi susţine că pe teritoriul nerecunoscutei Transnistria nu există oameni care să dorească să ia parte la ostilitățile din Ucraina, în pofida faptului că există riscul unui atac rusesc asupra teritoriului ucrainean dinspre această zona separatistă a Republicii Moldova.
Într-un interviu acordat publicaţiei ucrainene „Adevărul European”, deputatul şi-a exprimat convingerea că în Transnistria nu există oameni care să vrea „să se lupte cu cineva” de dragul lui Putin sau să moară pentru liderul rus.
„Merită să explic ce este Transnistria: o fâșie îngustă de pământ, o regiune deprimată, în care trăiesc puțin mai mult de 300.000 de oameni, dintre care 140.000 sunt pensionari. Acolo domnește un regim de bandiți, care s-a specializat în contrabandă la scară largă, iar pentru a continua să existe, acest regim a fost obligat sa-şi demonstreze loialitatea faţă de Moscova ca un aşa-numitul avanpost al Rusiei” – a remarcat Nantoi.
Conducerea Republicii Moldova trebuie să învețe să oprească acțiunile împotriva statului
„Aceste declarații ale Ministerului Apărării al Rusiei cu privire la pregătirea acțiunilor militare sunt un element al războiului informațional, într-o situație în care Rusia pierde rapid pârghii chiar și asupra Transnistriei, ca să nu mai vorbim de Republica Moldova”, crede Nantoi, transmite Știri.md.
În opinia sa, aceste semnale nu pot fi ignorate, iar conducerea Republicii Moldova trebuie să învețe să oprească acțiunile împotriva statului și să lupte cu propaganda online. Referindu-se la Ucraina, Nantoi afirmă că țara vecină protejează Republica Moldova, iar diferența dintre Moldova și alte țări post-sovietice unde există conflicte este că nu are granita directa cu Federația Rusă.
„În același timp, războiul este o chestiune sângeroasă, crudă și imprevizibilă, deci există riscul de a lovi Ucraina în spate din Transnistria, adică de pe teritoriul Moldovei. Ucraina este enervată că este obligată să păstreze unități militare în această regiune. Ucraina are tot dreptul să ia în considerare, în special, scenariul militar de prevenire. Acum există un dialog constructiv sincer între Ucraina și Moldova. Și există o poziție oficială a Republicii Moldova conform căreia „conflictul transnistrean” nu este un conflict care trebuie soluționat prin metode militare”, susține politicianul de la Chișinău.
Nantoi se declară convins că Ucraina nu va începe operațiuni militare în Transnistria, iar situația de pe front nu relevă necesitatea acțiunilor de acest gen. Totodată, în opinia lui Nantoi, pe malul stâng al Nistrului nu există oameni dispuși să lupte.
„Scopul unor astfel de declarații este de a provoca tensiuni și de a distrage atenția de la înfrângerea de pe front și din Adunarea Generală a ONU. Adică este un element al unui război informațional hibrid, în spatele căruia nu există nicio amenințare reală. Da, problema prezenței agenților ruși în Moldova există. Desigur, există risc potențial, dar nu cred că astăzi există motive de panică sau de măsuri extraordinare de restricționare a drepturilor și libertăților cetățenilor”, declară deputatul.
Nantoi reiterează că riscurile pentru Transnistria sunt mici, atât timp cât Odesa rezistă. În context, el a făcut referire la închiderea granitelor cu regiunea separatistă, punctând, însă, că în opinia sa pericol iminent pentru Ucraina din stânga Nistrului nu există.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
La două zile după ce autoproclamați "partizani ruși anti-Putin" au organizat o incursiune în regiunea rusă Belgorod, guvernatorul acestei regiuni spune că au avut loc mai multe atacuri cu drone și sisteme de artilerie. Între timp, partizanii au revendicat o aşa-zisă victorie în regiunea rusă Belgorod, în ciuda declarațiilor Kremlinului care afirmă contrariul, iar Statele Unite au promis să investigheze circumstanțele exacte în care au fost folosite unele vehiculele americane pe timpul derulării acestei incursiuni.
eful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a anunţat joi că unităţile sale au început retragerea de pe poziţiile din oraşul Bahmut din estul Ucrainei, fiind înlocuite de armata rusă, transmite Agerpres, care citează Reuters.
Proprietarul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că operația militară specială, așa cum este denumită oficial la Moscova invadarea Ucrainei, a făcut din armata ucraineană una dintre cele mai puternice armate din lume. Acesta a lăudat trupele împotriva cărora mercenarii săi luptă în Ucraina și, în același timp, a criticat progresul armatei ruse, obiectivele conducerii țării, precum și elita din Rusia.
Kremlinul nu are interesul să pună capăt conflictului cu Ucraina, potrivit purtătorului de cuvânt al Preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, informează miercuri dpa.
ranţa şi Uniunea Europeană sunt hotărâte să sprijine Ucraina "pe termen lung" şi "în toate domeniile", a reafirmat Parisul, marţi, unui emisar chinez, trimis de Beijing în Europa pentru a discuta despre o soluţionare politică a conflictului ruso-ucrainean, relatează Agerpres, care citează AFP.
Ministrul apărării polonez, Mariusz Blaszczak, a declarat marţi că ţara sa 'nu a început încă' antrenarea piloţilor ucraineni pentru a putea opera avioane de luptă F-16, deşi a precizat că Polonia 'este pregătită' să îşi asume această misiune, potrivit EFE.
Apartenența Ucrainei la NATO nu este acum pe agenda de lucru, dar cu toate acestea, poate fi ajutată prin analiza modelului de relații ale Occidentului cu Israelul, în ceea ce privește oferirea de garanții pentru obținerea de arme și tehnologie avansată.
Un oficial german a sugerat ca rachetele de croazieră germane TAURUS să fie oferite Forțelor Armate Ucrainene. Într-un interviu acordat Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) deputatul german Roderich Kiesewetter a făcut apel în favoarea furnizării rachetelor de croazieră germane.
Ucrainenii au reușit să oprească în zona Donețkului o acțiune ofensivă rusă. Ocupantul a pierdut un tanc și mai multe blindate, inclusiv blindate AMN-590951, o raritate prin tehnica rusă. Totodată, un pluton de mercenari a fost capturat de șapte soldați ucraineni, imaginile fiind surprinse de o dronă.
La mai bine de un an de la începutul invaziei ruse în Ucraina, nu sunt semne că preşedintele Vladimir Putin ar fi slăbit, potrivit serviciului secret al Germaniei, informează Agerpres, care citează DPA.
Guvernatorul regiunii ruse Belgorod, scena unei incursiuni armate în curs de desfăşurare a unui grup venit din Ucraina, a declarat luni că civilii părăsesc zona afectată şi speră într-o victorie rapidă a forţelor ruse, transmite AFP.
Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a declarat luni că forţele Kievului continuă să controleze o parte din sud-vestul oraşului Bahmut, dezminţind din nou afirmaţiile şefului grupului de mercenari ruşi Wagner, Evgheni Prigojin, potrivit cărora luptătorii săi ar fi preluat controlul întregului oraş, transmite Agerpres, care citează EFE.
Partizanii care fac parte din ''Corpul de Voluntari Ruși'' (RDK), care luptă de partea Ucrainei, au declarat că desfășoară în acest moment misiuni de luptă pe teritoriul Federaţiei Ruse, în timp ce Legiunea "Libertate pentru Rusia" a cerut locuitorilor din regiunile de frontieră rusești să rămână în case și să "nu opună rezistență".
Departamentul de Apărare al SUA a anunțat pe 21 mai un nou pachet de sprijin militar pentru Ucraina, în valoare de 375 de milioane de dolari, menit să ajute forțele ucrainene „să reziste în război și să respingă agresiunea neprovocată a Rusiei”.
În cadrul unui comunicat de presă emis la miezul nopții de 20.05.2023, Ministerul rus al Apărării a confirmat oficial capturarea localității Artemovsk (Bahmut potrivit denumirii ucrainene) din Republica Populară Donețk.
În timp ce armata rusă concentrează o bună parte din trupele sale pentru a străpunge apărarea ucraineană în câteva locații din regiunea Donețk, pe flancuri încep să se simtă problemele.
Potrivit agenției ruse de presă Interfax, controlată de Moscova, pe 20.05.2023, șeful companiei militare private (PMC) Wagner din Rusia, Evgheni Prigojin, a anunțat preluarea controlului integral asupra localității Bahmut, din așa-numita Republică Populară Donețk.
În urma succeselor ucrainene de pe flancurile din Bakhmut și a preocupărilor tot mai mari cu privire la determinarea în luptă a grupului de mercenari Wagner, în ultimele patru zile armata rusă a redistribuit mai multe unități de nivel batalion în acest sector. Printr-o astfel de măsură, Rusia încearcă probabil “să pretindă cel puțin un anumit nivel de succes în luptă”, potrivit serviciului de informații al Ministerului britanic al Apărării.
Rusia a desfășurat unități de forțe pentru operaţii speciale din cadrul Direcției Principale de Informații (GRU) a Forțelor Armate Ruse în zonele de frontieră din regiunea Kursk. Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), în acest fel, Federația Rusă încearcă să blocheze o parte din trupele ucrainene din zonele de frontieră și să le reducă prezenţa în zonele critice ale liniei de contact.
Este deja cunoscut faptul că orice sabotaj în această zonă sensibilă va spori și mai mult îngrijorarea Kremlinului cu privire la capacitatea sa de a proteja alte infrastructuri cheie din Crimeea. La 18 mai 2023, un tren a deraiat în apropiere de Simferopol, blocând singură linie de cale ferată către portul Sevastopol, baza Flotei ruse a Mării Negre (BSF).
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a anunțat, pe 19.05.2023, că, în perioada 01 ianuarie - 19 mai, peste 117.000 de persoane au fost acceptate în rândurile Forțelor Armate Ruse pe bază de contract și ca parte a formațiunilor de voluntari.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat vineri decizia "istorică" a preşedintelui american Joe Biden care s-a declarat pregătit să furnizeze Ucrainei avioanele de luptă pe care le cere, avioane F-16 de fabricaţie americană, relatează AFP.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a efectuat vineri o vizită-surpriză la Jeddah, în Arabia Saudită, pentru a participa la summitul Ligii Arabe, anunţând personal sosirea în regatul saudit într-un mesaj postat pe reţele de social media, relatează Agerpres, care citează DPA şi AFP.
Secretarul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Nikolai Patruşev, a susţinut că norul radioactiv a apărut după distrugerea muniţiei cu uraniu sărăcit furnizată Kievului de către Occident.
Atacul cu rachete rusești din dimineața zilei de 16 mai împotriva Kievului deschide un alt subiect de discuție. Potrivit mai multor raporte preliminare apărute pe reţele de socializare, sistemul ucrainean MIM-104 Patriot a tras 30 de rachete interceptoare în mai puţin de două minute. Conform calculelor, utilizarea a 30 de rachete interceptoare Patriot au costat Ucraina 120 de milioane de dolari. Informaţiile nu au fost confirmate oficial, dar au rezultat în urma analizării înregistrărilor video din momentul atacului cu rachete ruseşti asupra Kievului.
Oficiali din domeniul apărării și membri ai Congresului SUA au declarat pentru CNN că, în ultimele săptămâni, trupele ucrainene au folosit sistemul de apărare aeriană Patriot, fabricat în SUA, pentru a doborî cel puțin un avion de vânătoare rusesc. Avioanele rusești au rămas în mare parte în spatele liniilor de apărare rusești, ceea ce face dificil pentru Ucraina să le țintească cu ajutorul sistemelor cu rază de acțiune mai scurtă, cum ar fi NASAMS.
Agenția de presă cehă ČTK a informat, pe 17.05.2023, că purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Yuriy Ihnat, a declarat la televiziunea ucraineană că este imposibil să distrugi un sistem de apărare antiaeriană Patriot cu o rachetă hipersonică Kinzhal. Acesta a reacționat astfel la afirmațiile Moscovei potrivit cărora militarii ruși au lovit un sistem Patriot furnizat de Occident cu rachetă hipersonică în timpul atacului aerian de marți din Ucraina.
În atacul aviației rusești cu rachete asupra Ucrainei, din noaptea de 15/16 mai, un complex de apărare antiaeriană și antirachetă Patriot ar fi fost distrus de o rachetă hipersonică Kh-47 Khinzhal, potrivit Ministerului rus al Apărării.
Armata ucraineană nu a declanşat încă o contraofensivă menită a recuceri teritoriul ocupat de Rusia, iar începutul acesteia va fi evident pentru toată lumea atunci când se va întâmpla, a declarat miercuri un înalt oficial din sistemul de securitate. Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, a respins declaraţiile oficialilor ruşi care au spus că acea contraofensivă a început deja.
Lacul artificial din amonte de barajul de la Kahovka a fost construit pentru furnizarea apă pentru răcirea de bază a șase reactoare din cea mai mare centrală nucleară din Europa
Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență (E-ARC) realizează lunar un „Buletin de prognoză”, axat în această perioadă pe dosarul ucrainean. Prin intermediul acestui demers, reputata instituție din România furnizează publicului Euro-Atlantic cele mai recente informații despre evoluțiile din cadrul războiului brutal și nejustificat declanșat de Rusia în Ucraina.
Războiul brutal declanșat împotriva Ucrainei atârnă greu foarte greu pe umerii industriei ruse de apărare care ține cu mare dificultate pasul în ceea ce privește producția de echipamente militare, tancuri, muniție sau rachete. Drep dovadă Rusia devine tot mai dependentă de tehnica noului său aliat: Iranul.
Consiliul Cantoanelor Elvețiene (Camera superioară a Pralamentului elvețian) a decis că reexportul de arme elvețiene către țările implicate în conflicte militare nu contravine conceptului de neutralitate a țării și ar trebui permis în anumite condiții.
Compania Rheinmetall a primit o nouă comandă de la Ministerul Federal German al Apărării pentru livrarea a încă 20 de vehicule de luptă de infanterie ”Marder” către Ucraina.
Ministerul rus al Apărării a susţinut că forţele armate ruse au reușit să distrugă cu succes, pe frontul din Ucraina, opt tancuri Leopard 2 de fabricație germană, împreună cu peste ale 100 de alte vehicule blindate. Toate acestea aparţinând forţelor arme ucrainene. Însă ceea ce se vede în înregistrarea video pe care oficialii ruși au publicat-o pentru a susţine acest lucru nu seamănă cu un tanc Leopard.
Grupul de partizani ruşi anti-Putin ''Legiunea Libertate pentru Rusia", care luptă de partea Ucrainei, a publicat un nou material video prin intermediul căruia susţine că a intrat cu tancuri în regiunea Belgorod.
Ministrul adjunct al apărării de la Kiev, Hanna Maliar, a declarat, miercuri, că ocupanţii ruşi vor fi nevoiţi în curând să ia "decizii serioase", din cauza evenimentelor de pe front.
Un anumit număr de țări au confirmat că vor furniza Ucrainei propriile avioane de luptă F-16. Numele țărilor sunt ținute la secret, a anunțat președintele Volodimir Zelenski.
Casa Albă a declarat marţi că nu poate spune în mod concludent ce a cauzat distrugerea unui baraj uriaş în sudul Ucrainei, dar evaluează informaţiile potrivit cărora explozia ar fi fost cauzată de Rusia, care ocupă barajul de anul trecut, relatează Reuters.
Este posibil ca guvernul german să își revizuiască poziția cu privire la potențiala furnizare de avioane de luptă către Ucraina. "În prezent, ne aflăm într-o fază de reevaluare și de examinare a ceea ce este posibil și a ceea ce dorim și putem face. Cred că vom lua o decizie în următoarele două săptămâni", a declarat ministrul german al apărării, Boris Pistorius, într-un interviu acordat DW.
Agenția de presă cehă ČTK a anunțat, pe 06.06.2023, că, după 45 de ani, armata Republicii Cehe, renunță la utilizarea elicopterelor de proveniență sovietică Mi-24/35. Piloții Escadrilei 221 Elicoptere din cadrul Bazei Aeriene Náměště nad Oslavou au executat ultimele trageri cu acestea în poligonul Boletice.
Generalul de brigadă Constantin Nicolaescu, comandantul Brigăzii Multinaționale Sud-Est, a comentat incidentul de sâmbătă, când un blindat de luptă Piranha 3 din dotarea Armatei României s-a scufundat în Dunăre pe brațul Borcea, într-o secvență a exercițiului „Saber Guardian 23”.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat luni că avioanele de luptă F-16 construite în SUA pot integra arme nucleare și a avertizat că furnizarea Kievului cu acestea va escalada și mai mult conflictul.
Comandantul Forțelor Întrunite ucrainene, generalul-locotenent Serghei Naev, într-un comentariu pentru Ukrinform, a declarat că, comandamentul militar ucrainean a prevăzut posibilitatea ca inamicul să arunce în aer barajul de la Nova Kahovka, iar planurile ofensive ucrainene care au fost construite, au ținut cont de o astfel de posibilitate.
România se află angrenată în programului de înzestrare cu sisteme de apărare antiaeriene și antirachetă cu rază lungă de acțiune de tip Patriot. Achiziția a 7 sisteme de ultimă generație Patriot e cel mai scump program de înzestrarea din istoria țării noastre.
Ministerul britanic al Apărării a raportat marți o „creștere semnificativă a luptelor pe o serie de sectoare ale frontului” din Ucraina, în ultimele 48 de ore.
Ambasada Ucrainei în România a transmis un comunicat către DefenseRomania după incidentul de azi de la Hidrocentrala Kahovka. Misiunea diplomatică ucraineană în țara noastră acuză un act terorist al Rusiei săvârșit pe teritoriul ocupat temporar și cere aplicarea de urgență a unui nou set de sancțiuni împotriva Rusiei și recunoașterea statului rus la nivel internațional ca stat terorist.
La Batislava se desfăşoară la această oră reuniunea şefilor de state din Formatul Bucureşti 9. România este reprezentată de preşedintele Klaus Iohannis, care coprezidează summit-ul, alături de omologi săi slovac şi polonez.
Australia, SUA și Ucraina discută despre trimiterea a 41 de avioane F/A-18 Hornet ale Forțelor Aeriene Regale Australiene la Kiev pentru a da curs solicitărilor repetate ale președintelui ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la furnizarea unor avioane de luptă de către partenerii occidentali şi statele aliate, în loc să le trimită la fier vechi, așa cum era prevăzut.
Factorul uman joacă un rol important în operarea unei drone și poate influența în mod semnificativ eficiența acesteia. Un militar ucrainean a demonstrat că factorul uman chiar contează pentru operarea unei drone, reuşit să evite să fie lovit de o rachetă lansată de un sistem rusesc de apărare aeriană Tor-M2.
CEO-ul concernului rus Rosatom, Alexei Likhacev, a purtat discuții luni la Budapesta cu premierul ungar Viktor Orbán și cu șeful diplomației maghiare Péter Szijjártó. Tema ambelor întâlniri a fost finalizarea centralei nucleare Paks.
Incident la exercițiul militar ''Saber Guardian 23'', organizat sub egida NATO in România. Un transportor blindat Piranha 3 s-a scufundat în timp ce militarii încercau să traverseze brațul Borcea. În imaginile filmate în urmă cu două zile, în localitatea Burdușani, se vede cum blindata intră în apă, înaintează câțiva metri și apoi se inclina pe o parte.
Centrul pentru comunicare strategică și securitate informațională din cadrul Ministerului ucrainean al Culturii, a publicat o înregistrare video cu centrala hidroelectrică de la Nova Kahovka, aruncată în aer de către ocupanții ruși.
Soldații din cadrul grupului de partizani ''Corpul Voluntarilor Ruși (RDK)'' declară că sunt singura autoritate care controlează așezarea rusă Novaia Tavolzhanka din regiunea Belgorod. Aceștia au publicat un videoclip cu această declarație pe canalul lor Telegram. Unul dintre reprezentanții ''Corpului Voluntarilor Ruși'' a declarat că au controlat satul din districtul Shebekinski de mai bine de o zi.
Coreea de Sud, SUA și Japonia se unesc pentru a pune în comun date de avertizare, în timp real, privind atacurile cu rachete. În Marea Baltică, 19 țări NATO și o națiune parteneră – Suedia - desfășoară cele mai ample manevre navale din Europa.
Serviciul de presă al Flotei ruse din Marea Baltică (FRMB) a anunțat că, în perioada 05-15.06.2023, în raioane maritime din Marea Baltică și în Regiunea Kaliningrad, se desfășoară un exercițiu operativ, sub conducerea comandantului FRMB, viceamiral Vladimir Vorobyov.
6 iunie 1944 - Debarcarea Aliaților din Normandia, cunoscută ca Ziua-Z. Simbolistica atât de dragă lui Vladimir Putin s-ar putea să se întoarcă împotriva liderului de la Kremlin, nevoit acum să găsească soluții în fața unei mult-așteptate contraofensive ucrainene. Dacă contraofensiva va reuși plenar, statele occidentale ar trebui să pregătească planul de salvare al statului rus. Totuși, momentul pare departe, iar ucrainenii au în față o armată rusă pregătită pentru defensivă.
O femeie ar putea deveni pentru prima dată șeful Alianței Nord-Atlantice (NATO). Potrivit presei scandinave, premierul danez Mette Frederiksen l-ar putea succeda în funcția de Secretar General al NATO pe Jens Stoltenberg, care pleacă în septembrie și nu dorește să mai continue.