Potrivit unor informații furnizate de oficiali americani pentru The Washington Post, în perioada scursă de la invadarea Ucrainei, Rusia a cerut Chinei sprijin și echipament militar.
Oficialii, care au vorbit sub condiția anonimatului din cauza sensibilității subiectului, nu au oferit însă detalii privind tipul armamentului solicitat sau dacă există un răspuns al Chinei.
„Transmitem direct, în mod independent, Beijingului, că în mod cert vor exista consecințe în cazul evitării sancțiunilor extinse sau acordării de sprijin Rusiei pentru refacerea forțelor”, a declarat consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan.
De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei la Washington, Liu Pengyu, a declarat că nu cunoaște nicio astfel de cerere de asistență. „Nu am auzit niciodată de asta. [...] China este profund îngrijorată și îndurerată de situația din Ucraina. Susținem și încurajăm toate eforturile care conduc la o soluționare pașnică a crizei.”
Rusia a convertit aur și valută în yuani
Ministrul rus de Finanțe Anton Siluanov, vorbind duminică într-un interviu de televiziune, a remarcat că o parte din rezervele de aur și de schimb valutar ale Moscovei au fost convertite în moneda chineză, după a informat Reuters. „Și vedem ce presiune exercită țările occidentale asupra Chinei pentru a limita comerțul reciproc.”
„Dar cred că parteneriatul nostru cu China ne va permite în continuare să menținem cooperarea pe care am realizat-o și nu numai să o menținem, ci și să o creștem într-un mediu în care piețele occidentale se închid.”
China cumpără anumit armament din Rusia, în special avioane de luptă avansate și sisteme de rachete sol-aer, însă nu vinde niciun sistem de arme Rusiei. China nu a contribuit până acum la dezvoltarea Forțelor Armate ale Rusiei decât indirect, prin profiturile obținute de Kremlin odată cu vânzarea armelor către Beijing.
În ziua în care trupele ruse au pătruns în Ucraina, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei a declarat că Beijingul nu va trimite arme Rusiei, declarație aproape provocatoare având în vedere eforturilor SUA de a aduna sprijin militar pentru Ucraina.
„Există o diferență de abordare între China și SUA în această problemă. … Cred că Rusia, ca țară puternică, nu are nevoie de China sau de alte țări pentru a-i furniza arme”, a declarat Hua Chunying la o conferință de presă.
În același timp, în mediul de analiză american se consideră că cererea Rusiei, dacă este reală, pare să reflecte faptul că acest război este costisitor și, dacă va continua, se va dovedi epuizant pentru armata rusă.
Serviciile americane subliniază apropierea istorică dintre China și Rusia
Posibila solicitare adresată Beijingului de către Moscova vine în timp ce înalți oficiali ai serviciilor de informații americane au atras atenția Congresului SUA că Rusia și China au ajuns la cel mai înalt nivel de apropiere de la mijlocul anilor 1950.
„Continuă să se apropie din ce în ce mai mult”, a declarat marți directorul Serviciului Național de Informații al SUA, Avril Haines, depunând mărturie în fața Comitetului de Informații al Camerei. „Cred că există o limită până la care se va ajunge, dar, cu toate acestea, rămâne o îngrijorare. În ceea ce privește impactul crizei actuale, aș spune că încă nu îmi este clar cum aceasta va afecta traiectoria relației lor.”
Cu aceeași ocazie, directorul CIA William J. Burns a remarcat și el că parteneriatul dintre China și Rusia s-a consolidat în ultimii ani, adăugând totuși că președintele chinez Xi Jinping „și conducerea chineză sunt puțin neliniștiți de ceea ce văd în Ucraina”.
China urmărește, de asemenea, cu atenție cât de aproape sunt Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii de criza din Ucraina. Oficialii chinezi „au evaluat relația lor cu Europa și au evaluat ceea ce ei consideră a fi capacitatea lor de a crea rupturi între noi și europeni”, a subliniat Burns.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News