Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

OMS nu pierde timpul după decizia lui Trump. Fundație proprie pentru a atrage fonduri private
27 mai, 23:37
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat miercuri o fundaţie menită să atragă fonduri private şi de la cetăţenii din lumea întreagă, în contextul în care Washingtonul, principalul său finanţator, ameninţă să-i taie fondurile pentru modul în care a gestionat pandemia de COVID-19, relatează Agerpres, care citează AFP.
Sursă foto: White House

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a afirmat însă că nu se doreşte înlocuirea SUA cu această fundaţie, explicând că organizaţia studia acest proiect din 2018.

Acest proiect "nu are nimic de a face cu recentele probleme de finanţare", a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă online de la sediul OMS de la Geneva.

La jumătatea lui aprilie, SUA şi-au suspendat finanţarea către OMS şi preşedintele american Donald Trump ameninţă că o va îngheţa pe termen nelimitat, acuzând agenţia ONU că a ignorat rapoartele din Taiwan privind apariţia virusului şi că a fost prea indulgentă cu autorităţile chineze în ceea ce priveşte modul de gestionare a pandemiei de COVID-19.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a explicat că noua entitate - numită "Fundaţia OMS" - va permite colectarea mai multor fonduri, asigurând o mai mare marjă de manevră organizaţiei pentru finanţarea programelor sale de sănătate.

"Una dintre cele mai mari ameninţări este faptul că mai puţin de 20% din bugetul nostru provine din contribuţii flexibile ale statelor membre, în timp ce peste 80% sunt contribuţii voluntare, care sunt în general afectate unor programe specifice", a explicat directorul general al OMS.

Astfel, anumite programe pot duce lipsă de finanţare dacă statele nu doresc ca OMS să investească în ele.

Chiar înainte de anunţul american, OMS a accelerat eforturile pentru a atrage fonduri pentru a răspunde pandemiei, lansând la jumătatea lui martie un fond de solidaritate care a atras de atunci aproape 215 milioane de dolari (196 milioane de euro).

Într-un comunicat, OMS a precizat că noua fundaţie, distinctă din punct de vedere juridic de agenţia ONU, va accepta "contribuţii de la marele public, importanţi donatori privaţi, companii partenere şi parteneri de încredere".

"Este vorba despre o etapă istorică pentru OMS", a mai spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Forţele Terestre Române: Succesul oricărei misiuni a "Viperelor Negre" constă într-un proces de planificare foarte bine pus la punct
Întărirea batalionului NATO din Lituania. Franţa trimite tancuri Leclerc și vehicule de luptă pentru infanterie
Armata ucraineană a primit un nou lot de transportoare blindate BTR-4E (Foto/Video)
Retragere SUA din tratatul Cer Deschis. Rusia ar putea să se retragă şi ea
Turcia urmăreşte să-şi întărească prezenţa militară în Libia. Ministrul turc al apărării, negocieri militare de nivel înalt cu GNA
Preşedintele Andrzej Duda: O companie de origine germană vrea să influenţeze alegerile prezidenţiale din Polonia
Ambasadorul George Cristian Maior: Securitatea regiunii Mării Negre are nevoie de consolidarea unitară a posturii NATO
Ungaria a primit primele două tancuri germane Leopard 2A4
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro