Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Operația “Solda de grad”. Rezerviștii se mobilizează la un nivel fără precedent, însă pentru a lupta împotriva MApN pe frontul respectului față de militari 
News
Data publicării:
Ne-am fi dorit să informăm publicul că în România au loc exerciții de mobilizare cu convocarea rezerviștilor menite să ne mai liniștească îngrijorările legate de războiul de la poartă și să arate națiunii noastre, dar și agresorului din vecinătate, că țara are capacitatea să își genereze forța necesară de răspuns în caz de necesitate.
Foto: MApN via EditiaDeDimineata.ro
Foto: MApN via EditiaDeDimineata.ro

Însă realitatea este cu totul alta. Rezerva militară se auto-mobilizează pentru a lupta ferm și unitar, cu armele democrației, chiar împotriva propriului minister, Ministrul Apărării Naționale (MApN), a propriului Guvern și a chiar propriului Parlament.

O listă lungă de generali și ofițeri cu grade superioare, din rezervă, au declanșat Operația “Solda de grad” în rândul trupelor conduse. Nume sonore, precum generalii Nicolae Gropan, Neculai Băhnăreanu, Virgil Bălăceanu sau coloneii Mircea Dogaru și Marian Tudor își aliniază disciplinat asociațiile pe care le reprezintă, pentru a pregăti ceea ce se preconizează a fi cel mai mare protest al militarilor de după Revoluție.

Generată de punctul de vedere defavorabil exprimat de MApN la amendamentul prin care Camera Deputaților viza actualizarea soldei de grad a rezerviștilor militari simultan și la același nivel cu cea a cadrelor militare în activitate (amendament depus la PLx-215/2024 pentru modificarea Legii 80/1995), acțiunea masivă de protest se dorește a fi simultan o reacție la atitudinea nefirească manifestată constant de MApN față de situația rezerviștilor militari și o demonstrație de solidaritate și de forță electorală a militarilor și familiilor acestora în contextul apropiatelor alegeri.

1. -imagine fara descriere- (21708c36-cfda-40d3-979a-ce35047ca893_73757200.jpeg)

 

Situația din teren

 

Rezerva militară “fierbe” în toată țara. Se fac planuri de cooperare, se organizează rețele de transport spre București și se asigură logistica necesară manifestațiilor de protest, totul după cele mai riguroase principii militare.

Platformele de socializare, pe care până acum pensionarii militari își trimiteau mai mult urări de sănătate și poze cu nepoții, au devenit adevărate rețelele de înștiințare, pline de îndemnuri la lupta pentru onoare și demnitate.

“Așa nu se mai poate, s-a umplut paharul!”, “Mai bine fac închisoare decât să mor pentru un stat care își bate joc de mine”, “Dacă nu ne apărăm drepturile noastre, cum putem apăra o țară?” sau “Nu vă jucați cu militarii. Putem fi mult mai răi decât fermierii europeni” sunt doar câteva dintre mesajele care umplu rețelele de socializare din grupurile în care se regăsesc deopotrivă rezerviști și militari activi.

Conștienți de greutatea momentului, liderii rezerviștilor mai fac ultimele încercări de a obține pe calea discuțiilor decizia reparatorie privind solda de grad. Sunt contactați direct sau prin intermediari toți parlamentarii care pot contribui la eliminarea inechității, până la președintele senatului, generalul Nicolae Ciucă, și sunt trimise ultimele adrese oficiale către cei care mai pot salva situația și ajuta la soluționarea demersului.

“... În acest context protestăm împotriva poziției avute de reprezentantul Ministerului Apărării Naționale care s-a opus amendamentului Comisiei de apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților care prevedea actualizarea părții pensiei militare corespunzătoare soldei de grad a militarilor activi. 

Vă solicităm să acționați în sensul susținerii active a amendamentului mai sus prezentat în așa fel încît să nu mai existe discriminare între gradele militare ale militarilor aflați vremelnic în activitate și gradele militarilor aflați în rezervă și retragere. Gradul militar este unic atât pe timp de pace, criză sau de război, atât pentru militarul aflat în activitate cât și pentru militarul aflat în rezervă sau retragere”, se precizează, spre exemplu, într-un ultim comunicat transmis de data aceasta șefului Statului Major al Apărării, generalul Ghiorghiță Vlad și ministrului apărării, Angel Tîlvăr, pe 26 aprilie, sub semnătura generalului Băhnăreanu.

 

Reacția MApN

 

2. -imagine fara descriere- (baza-borcea-tilvar_04149400.jpg)

Tot vineri, 26 aprilie, în numele ministrului apărării naționale, mai multe asociații ale rezerviștilor au primit invitația de a participa cu câte un reprezentant la sediul MApN, pentru discuții cu acesta.

Deși așteptările rezerviștilor se îndreaptă cu precădere către o soluție prin revenirea asupra punctului de vedere exprimat de MApN, modul în care este formulată invitația lasă de înțeles că președinții de asociații sunt chemați doar pentru a li se explica de ce ministerul a adoptat o astfel de poziție, a-i face să înțeleagă că amendamentul a fost greșit formulat de către deputatul Laurențiu-Dan Leoreanu sau că “materia juridică” a OUG 28/2024 nu include aspecte referitoare la pensiile militare.

Foarte probabil, acest lucru nu va face decât să irite și mai mult spiritele deja încinse, cu atât mai mult cu cât MApN a refuzat orice discuție cu reprezentanții rezerviștilor înainte de a-și transmite punctul de vedere oficial. Un proces rapid și transparent de identificare în comun a unei soluții reparatori - care să corespundă atât cerințelor justificate ale rezerviștilor, cât și standardelor duse la limita superioară a corectitudinii juridice impuse de MApN - ar fi fost firesc să aibă loc înaintea acțiunii unilaterale a ministerului.     

 

Punct de vedere tehnic

 

Dezvoltând puțin istoricul evenimentelor, trebuie spus pentru cei mai puțin familiarizați cu subiectul că guvernul, parlamentul și în mod special CCR au o datorie morală față de această categorie de militari. În primul rând pentru că principalele prevederi de actualizare a pensiilor rezerviștilor prevăzute în Legea 223/2015 (art. 60) au fost blocate prin OUG 59/2017, ordonanță al cărei proiect a fost adoptat fără să se solicite avizul Consiliului Legislativ. 
CCR a subliniat fără echivoc (Decizia 723/12.12.2023) că Guvernul “trebuia conform Constituției să solicite avizul Consiliului Legislativ anterior adoptării ordonanței de urgență”, însă, în mod contrar propriilor argumentații, a reținut în final că lipsa acestui aviz “nu a condus în mod implicit la afectarea drepturilor și a libertăților fundamentale”. Astfel, OUG 59/2017 a rămas în vigoare deși anulează printre altele și actualizarea soldei de grad, componentă care este definită prin Legea 80/1995 ca un drept. 

CCR-ul nu a văzut că acest drept este afectat de o ordonanță pe care a scos-o “din condei” la limita constituționalității, după cum nici MApN, care cere acum separarea “materiei juridice” a statutului militarilor de cea a pensiilor militarilor, nu vede că cele două sunt tratate împreună în statutul magistraților, într-o lege destul de actuală (Legea 303/2022).

Dacă la acestea adăugăm că statutul cadrelor militare a inclus în mod tradițional prevederile legate de actualizarea soldei cerute de rezerviști - pentru că înainte juriștii (mai slab pregătiți?) interpretau că, fiind un drept al titularului şi reprezentând recunoaşterea în plan social a calităţii de cadru militar, gradul trebuie protejat, menținut actualizat și remunerat corespunzător valorii intrinseci raportate la ierarhia militară - poate înțelegem mai bine de ce instituțiile precizate au datoria morală de a veni ele însele în întâmpinarea rezerviștilor cu soluții valide la problemele pe care tot ele le-au creat.

Însă la acest moment se observă doar că MApN a preferat să mențină starea de privare a rezerviștilor de un drept cuvenit și să le alimenteze frustrările justificate, decât să încalce un principiu juridic idealizat și autoimpus conjunctural. Este, de asemenea, de remarcat cinismul acestei situații în care MApN este îngrijorat de suprapunerea “materiei juridice”, care nu ar produce în esență niciun efect negativ și ar fi mai mult o chestiune de principiu, dar nu are nicio problemă cu “ghiveciul” în care s-a transformat Legea 223/2015 cu ploaia de ordonanțe înfipte în ea, privând de drepturi zeci de mii de rezerviști. Este vorba de aceiași rezerviști amenințați cu amenzi și cu închisoare dacă, la ordinul MApN, nu pun mâna pe arme și nu ocupă posturile stabilite… conform gradelor pe care le dețin.

 

Poziția reprezentanților rezerviștilor 

 

3. -imagine fara descriere- (militari_in_rezerva_pensii_militari_36415100.jpg)

Potrivit surselor din interiorul structurilor asociative ale rezerviștilor, președinții organizațiilor vor merge la întâlnirea cu reprezentanții MApN cu un punct de vedere comun și ferm, cu cerințe rezonabile, sincronizate cu cele două faze electorale din acest an.

Astfel, primul pas, cu caracter temporar, va cuprinde cel mai probabil finalizarea demersului de actualizare a soldei de grad așa cum a fost inițiat, prin amendarea OUG 28/2024, dar cu un text adecvat scopului și cu toate măsurile colaterale necesare, astfel încât militarii să beneficieze efectiv de sumele cuvenite indiferent de momentul trecerii în rezervă.

Acest lucru va fi cerut în pofida excesului de corectitudine juridică afișat de reprezentanții MApN, de la care se așteaptă să facă un pas înapoi și să înțeleagă problematica soldei de grad în toată complexitatea ei. 
Solicitarea se va realiza foarte probabil “sub presiunea străzii”, care crește progresiv până pe 9 mai, iar termenul dorit de finalizare este cel de aprobare a PLx-215/2024. 

Aplicarea noilor prevederi este facilă, întrucât impactul bugetar nu este deloc mare, și ar presupune doar un efort într-adevăr neplanificat al departamentelor financiare și/sau al caselor de pensii sectoriale din ministerele vizate, în funcție de soluția tehnică aleasă pentru implementarea măsurii. 

Un eventual refuz sau o tergiversare a actualizării soldei de grad pentru toate cadrele militare în rezervă s-ar răsfrânge vizibil asupra rezultatelor pe care cele două formațiuni majoritare pe scena politică le vor obține la alegerile locale și europarlamentare ce vor avea loc la exact o lună de la data inițierii protestelor.

A doua etapă, ar putea fi cea de reglementare extinsă, prin modificarea Legii 223/2015 sau prin adoptarea unei noi legi a pensiilor militare, pentru a îndeplini astfel cerințele MApN de separare a “materiei juridice”, pentru a răspunde imperativului de actualizare a soldei de grad și pentru personalul militar care nu este prevăzut în Legea 80/1995 (precum polițiștii proveniți din rândul funcționarilor publici cu statut special sau soldați gradații profesioniști) și, în mod special, pentru a elimina inechitățile create în timp între pensionarii militari.

Acest pas extrem de important pentru rezerviști ar trebui finalizat înainte de alegerile parlamentare din decembrie, existând practic timp suficient pentru ca MApN să vină în dezbatere publică cu un proiect de lege care să răspundă atât necesității de protejare a pensiei militare de factori politici subiectivi, cât și nevoii MApN de retenție și atragere a personalului. 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Rusia încearcă să perturbe construirea noilor linii defensive ale armatei ucrainene. Militarii ruși au început să lovească tehnica folosită pentru construcția fortificațiilor
Suedia acționează deja ca un membru senior al NATO: Un batalion mecanizat de dimensiuni reduse va fi dislocat în Letonia
NATO a exersat transferul trupelor și echipamentelor spre România, în Exercițiul Eagle Overland 24
SUA sunt pe ultima sută de metri cu programul dronelor de luptă autonome. Noile UAV-uri vor face echipă cu F-35 și F-22
Rusia a respins propunerea ONU de interzicere a amplasării armelor nucleare în spațiu
”Scutul” Republicii Moldova, construit cu bani de la UE. Estonia cumpără radare, blindate și echipament de bruiaj pentru Chișinău
Noul pachet de ajutor al SUA conține și rachete ATACMS. Primele tranșe din ajutorul de un miliard pentru Kiev ajung ”în câteva ore”
Ucrainenii insistă pentru ,,Patriot made in Ucraina". Propunerea e producerea sistemelor americane împreună cu SUA
Rușii mai încasează o lovitură combinată: Depozite de combustibil și o uzină metalurgică de pe teritoriul Rusiei, ținta dronelor ucrainene
Pentagonul confirmă: Ucraina a primit rachete ATACMS la începutul lunii și le-a folosit în Crimeea
Surse neoficiale spun că Grecia ar putea oferi Ucrainei cel puțin un sistem Patriot. Guvernul elen iese cu clarificări: Nu se pune problema de așa ceva
Orban e gata să joace cartea chineză, dar cu ce cost. Beijingul devine cel mai mare investitor și transformă Ungaria într-o uriașă fabrică de baterii
O delegație din Coreea de Nord merge în Iran: Cooperarea bilaterală sporită dintre cele două țări naște noi îngrijorări
Rusia are planuri mari: Primele S-500 , prezentate ca ”anti-hipersonice”, vor fi trimise la trupe până în decembrie
“Cel mai bogat om din structurile de forță ale Rusiei” a fost reținut pentru luare de mită. Timur Ivanov, adjunctul ministrului rus al apărării, riscă 15 ani de închisoare
Pe urmele Poloniei? Obuzierele K9 deschid ușa României pentru armele sud-coreene. Tancuri K2 și MLI-uri Redback, de interes pentru Armată
Hanwha vrea să transforme România într-un hub industrial în Europa. Obuziere K9 și mașini de luptă Redback sunt propunerile
„Trolling de cel mai înalt nivel”. Ucraina folosește baloane care imită zborul aeronavei F-16
Mobilizarea de catifea din Ucraina. Care au fost principalele frâne în calea recrutării. Lecții valabile și pentru statele NATO
Armata României are undă verde pentru deminarea în Marea Neagră în misiuni comune cu Turcia și Bulgaria - MCM BLACK SEA
Iranul nu intenționează să răspundă atacului israelian, pe care îl descrie drept „nesemnificativ”
Operațiunea recrutarea. Un sfert dintre candidați au picat testele fizice pentru a putea deveni militari în Armata României
Franța face o demonstrație de virtuozitate: Rachete de croazieră lansate de pe două nave au lovit simultan ținta
Șeful republican al Camerei Mike Johnson și-a schimbat poziția față de ajutorul pentru Ucraina după ce a văzut informațiile prezentate de CIA privind intențiile Rusiei în Europa
NATO se pregătește să apere coridorul Suwalki. Polonia și Lituania au început exercițiul comun “Brave Griffin 24/II”
Bombe nucleare B61, în coasta Rusiei? Polonia vrea arme nucleare americane pe teritoriul ei pentru a contracara Rusia în Kaliningrad
Decizie istorică în SUA. Ajutorul militar pentru Ucraina a fost votat în Camera Reprezentanților. O uriașă gură de oxigen pentru forțele Kievului
Războiul hibrid, rafinat de chinezi. Directorul FBI: China a infiltrat hackeri care pot să atace în orice moment infrastructura critică a SUA
Escadrila 48 începe să prindă contur în România. Primele 3 avioane F-16 au ajuns la Câmpia Turzii
Rusia își consolidează apărarea la frontiera cu Finlanda: În Republica Karelia, a fost formată o brigadă de rachete dotată cu sisteme Iskander-M

Ştiri Recomandate

Moscova introduce în dotarea Forțelor Navale racheta Bulava cu focoase nucleare
Kievul confirmă că forţele ruse au luat cu asalt oraşul Vovchansk aflat în apropiere de Harkov: Militarii ucraineni, nemulţumiţi de liniile de apărare
Polonia nu slăbeşte procesul de înzestrare militară: Plan pentru achiziţia a două escadrile de avioane de vânătoare F-15EX Eagle II
Profitul trimestrial al producătorului tancului Leopard a crescut cu 60%. Chiar și așa, rezultatele sunt considerate sub așteptări
Situație dificilă pe front. Kievul amână turneul în Peninsula Iberică și încearcă să obțină acordul lui Biden pentru a lovi teritoriul Rusiei cu ATACMS
Slovacia vrea să cumpere din Israel șase sisteme antiaeriene Barak MX
Marea Britanie confirmă că va construi șase nave de război multirol pentru Corpul de Infanterie Marină
”Rusia trebuie să plătească”. Blinken vorbește despre confiscarea bunurilor Kremlinului
Georgia. Cea mai mare demonstrație de la prăbușirea URSS. Reacția UE, paralizată de omul Budapestei în Comisia Europeană
SUA plănuiesc să trimită încă o baterie Patriot în Ucraina. Cum pot sistemele antiaeriene să salveze situația de pe front
Patriot românesc pentru Ucraina. Premierul Ciolacu răspunde ironic și spune că îl bucură reacția Rusiei care de fapt amenință dar „nu-și permite să atace”
Rusia se teme să nu repete experiența economică de la sfârșitul Războiului Rece. Noul ministru al apărării va avea sarcina evitării colapsului generat de o nouă cursă a înarmării
Patriot pentru Ucraina: Andrzej Duda explică de ce Polonia nu poate transfera sistemul, în timp ce în România se poartă negocieri pe aceeași temă
Momentul în care un bombardier rusesc Tu-22M3 lansează o rachetă de croazieră supersonică Kh-32 asupra Ucrainei (Foto/Video)
Noul tanc Challenger 3 al armatei britanice este supus primului test (Foto/Video): A efectuat pentru prima dată trageri reale într-un poligon din Germania
Sigure pentru ei, extrem de periculoase pentru navele inamice: Turcii au prezentat minele navale „inteligente” Malaman (Foto/Video)
Cel ’’mai puţin corupt dintre ruși’’: Cum se va schimba politica Rusiei după demiterea lui Șoigu și numirea lui Belousov în funcția de ministru rus al Apărării
Premierul spune că a discutat cu preşedintele Iohannis despre sistemul Patriot. Câte Patriot are în curte Armata României și ce sisteme ar mai putea veni
Ungaria vrea să blocheze un nou pachet de sancțiuni anti-ruse
Dacă rezervele nu ar fi fost pregătite, situația ar fi fost mult mai proastă pe direcția Harkov - Șeful SMG ucrainean
Suedia permite desfășurarea de arme nucleare pe teritoriul său în caz de război
Putin alege China pentru prima sa vizită externă din noul mandat
Piloții ucraineni au început să folosească tactica „nevăstuica sălbatică”. Antiaeriana rusă, obligată să-și închidă temporar radarele
Situație complicată pentru Ucraina. Se vor limita rușii la o „zonă tampon” în regiunea Harkov sau al doilea oraș ca mărime din Ucraina este în pericol?
Șeful informațiilor militare ucrainene: Direcția principală de atac nu va fi în Harkov. Rusia plănuiește o ofensivă puternică mai la nord, în Sumîi
Blinken a ajuns la Kiev. Se va discuta despre ce ar trebui să conțină livrările viitoare de arme și muniții americane
Rușii se adaptează la tacticile ucrainenilor. Pentru prima dată, o dronă maritimă rusească a lovit o țintă de coastă
Fostul subsecretar de stat al SUA: Toate războaiele se termină cu negocieri, dar Kievul nu este încă suficient de puternic pentru asta
Estonia ar putea trimite trupe în Ucraina pentru a prelua sarcini necombative din spatele frontului
Wall Street Journal: Apărarea antiaeriană a Ucrainei poate intercepta mai puțin de jumătate din rachetele rusești
Avioane ale US Air Force vor ajunge în Lituania, Polonia și România pentru a participa la exercițiul Astral Knight 24
Bombardierul B-21 Raider, primul avion de generaţia a VI-a, este pe drumul cel bun: Suntem la etapa testelor de zbor, programul de testare decurge bine
pixel