Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Operația “Solda de grad”. Rezerviștii se mobilizează la un nivel fără precedent, însă pentru a lupta împotriva MApN pe frontul respectului față de militari 
News
Data publicării:
Ne-am fi dorit să informăm publicul că în România au loc exerciții de mobilizare cu convocarea rezerviștilor menite să ne mai liniștească îngrijorările legate de războiul de la poartă și să arate națiunii noastre, dar și agresorului din vecinătate, că țara are capacitatea să își genereze forța necesară de răspuns în caz de necesitate.
Foto: MApN via EditiaDeDimineata.ro
Foto: MApN via EditiaDeDimineata.ro

Însă realitatea este cu totul alta. Rezerva militară se auto-mobilizează pentru a lupta ferm și unitar, cu armele democrației, chiar împotriva propriului minister, Ministrul Apărării Naționale (MApN), a propriului Guvern și a chiar propriului Parlament.

O listă lungă de generali și ofițeri cu grade superioare, din rezervă, au declanșat Operația “Solda de grad” în rândul trupelor conduse. Nume sonore, precum generalii Nicolae Gropan, Neculai Băhnăreanu, Virgil Bălăceanu sau coloneii Mircea Dogaru și Marian Tudor își aliniază disciplinat asociațiile pe care le reprezintă, pentru a pregăti ceea ce se preconizează a fi cel mai mare protest al militarilor de după Revoluție.

Generată de punctul de vedere defavorabil exprimat de MApN la amendamentul prin care Camera Deputaților viza actualizarea soldei de grad a rezerviștilor militari simultan și la același nivel cu cea a cadrelor militare în activitate (amendament depus la PLx-215/2024 pentru modificarea Legii 80/1995), acțiunea masivă de protest se dorește a fi simultan o reacție la atitudinea nefirească manifestată constant de MApN față de situația rezerviștilor militari și o demonstrație de solidaritate și de forță electorală a militarilor și familiilor acestora în contextul apropiatelor alegeri.

1. -imagine fara descriere- (21708c36-cfda-40d3-979a-ce35047ca893_73757200.jpeg)

 

Situația din teren

 

Rezerva militară “fierbe” în toată țara. Se fac planuri de cooperare, se organizează rețele de transport spre București și se asigură logistica necesară manifestațiilor de protest, totul după cele mai riguroase principii militare.

Platformele de socializare, pe care până acum pensionarii militari își trimiteau mai mult urări de sănătate și poze cu nepoții, au devenit adevărate rețelele de înștiințare, pline de îndemnuri la lupta pentru onoare și demnitate.

“Așa nu se mai poate, s-a umplut paharul!”, “Mai bine fac închisoare decât să mor pentru un stat care își bate joc de mine”, “Dacă nu ne apărăm drepturile noastre, cum putem apăra o țară?” sau “Nu vă jucați cu militarii. Putem fi mult mai răi decât fermierii europeni” sunt doar câteva dintre mesajele care umplu rețelele de socializare din grupurile în care se regăsesc deopotrivă rezerviști și militari activi.

Conștienți de greutatea momentului, liderii rezerviștilor mai fac ultimele încercări de a obține pe calea discuțiilor decizia reparatorie privind solda de grad. Sunt contactați direct sau prin intermediari toți parlamentarii care pot contribui la eliminarea inechității, până la președintele senatului, generalul Nicolae Ciucă, și sunt trimise ultimele adrese oficiale către cei care mai pot salva situația și ajuta la soluționarea demersului.

“... În acest context protestăm împotriva poziției avute de reprezentantul Ministerului Apărării Naționale care s-a opus amendamentului Comisiei de apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților care prevedea actualizarea părții pensiei militare corespunzătoare soldei de grad a militarilor activi. 

Vă solicităm să acționați în sensul susținerii active a amendamentului mai sus prezentat în așa fel încît să nu mai existe discriminare între gradele militare ale militarilor aflați vremelnic în activitate și gradele militarilor aflați în rezervă și retragere. Gradul militar este unic atât pe timp de pace, criză sau de război, atât pentru militarul aflat în activitate cât și pentru militarul aflat în rezervă sau retragere”, se precizează, spre exemplu, într-un ultim comunicat transmis de data aceasta șefului Statului Major al Apărării, generalul Ghiorghiță Vlad și ministrului apărării, Angel Tîlvăr, pe 26 aprilie, sub semnătura generalului Băhnăreanu.

 

Reacția MApN

 

2. -imagine fara descriere- (baza-borcea-tilvar_04149400.jpg)

Tot vineri, 26 aprilie, în numele ministrului apărării naționale, mai multe asociații ale rezerviștilor au primit invitația de a participa cu câte un reprezentant la sediul MApN, pentru discuții cu acesta.

Deși așteptările rezerviștilor se îndreaptă cu precădere către o soluție prin revenirea asupra punctului de vedere exprimat de MApN, modul în care este formulată invitația lasă de înțeles că președinții de asociații sunt chemați doar pentru a li se explica de ce ministerul a adoptat o astfel de poziție, a-i face să înțeleagă că amendamentul a fost greșit formulat de către deputatul Laurențiu-Dan Leoreanu sau că “materia juridică” a OUG 28/2024 nu include aspecte referitoare la pensiile militare.

Foarte probabil, acest lucru nu va face decât să irite și mai mult spiritele deja încinse, cu atât mai mult cu cât MApN a refuzat orice discuție cu reprezentanții rezerviștilor înainte de a-și transmite punctul de vedere oficial. Un proces rapid și transparent de identificare în comun a unei soluții reparatori - care să corespundă atât cerințelor justificate ale rezerviștilor, cât și standardelor duse la limita superioară a corectitudinii juridice impuse de MApN - ar fi fost firesc să aibă loc înaintea acțiunii unilaterale a ministerului.     

 

Punct de vedere tehnic

 

Dezvoltând puțin istoricul evenimentelor, trebuie spus pentru cei mai puțin familiarizați cu subiectul că guvernul, parlamentul și în mod special CCR au o datorie morală față de această categorie de militari. În primul rând pentru că principalele prevederi de actualizare a pensiilor rezerviștilor prevăzute în Legea 223/2015 (art. 60) au fost blocate prin OUG 59/2017, ordonanță al cărei proiect a fost adoptat fără să se solicite avizul Consiliului Legislativ. 
CCR a subliniat fără echivoc (Decizia 723/12.12.2023) că Guvernul “trebuia conform Constituției să solicite avizul Consiliului Legislativ anterior adoptării ordonanței de urgență”, însă, în mod contrar propriilor argumentații, a reținut în final că lipsa acestui aviz “nu a condus în mod implicit la afectarea drepturilor și a libertăților fundamentale”. Astfel, OUG 59/2017 a rămas în vigoare deși anulează printre altele și actualizarea soldei de grad, componentă care este definită prin Legea 80/1995 ca un drept. 

CCR-ul nu a văzut că acest drept este afectat de o ordonanță pe care a scos-o “din condei” la limita constituționalității, după cum nici MApN, care cere acum separarea “materiei juridice” a statutului militarilor de cea a pensiilor militarilor, nu vede că cele două sunt tratate împreună în statutul magistraților, într-o lege destul de actuală (Legea 303/2022).

Dacă la acestea adăugăm că statutul cadrelor militare a inclus în mod tradițional prevederile legate de actualizarea soldei cerute de rezerviști - pentru că înainte juriștii (mai slab pregătiți?) interpretau că, fiind un drept al titularului şi reprezentând recunoaşterea în plan social a calităţii de cadru militar, gradul trebuie protejat, menținut actualizat și remunerat corespunzător valorii intrinseci raportate la ierarhia militară - poate înțelegem mai bine de ce instituțiile precizate au datoria morală de a veni ele însele în întâmpinarea rezerviștilor cu soluții valide la problemele pe care tot ele le-au creat.

Însă la acest moment se observă doar că MApN a preferat să mențină starea de privare a rezerviștilor de un drept cuvenit și să le alimenteze frustrările justificate, decât să încalce un principiu juridic idealizat și autoimpus conjunctural. Este, de asemenea, de remarcat cinismul acestei situații în care MApN este îngrijorat de suprapunerea “materiei juridice”, care nu ar produce în esență niciun efect negativ și ar fi mai mult o chestiune de principiu, dar nu are nicio problemă cu “ghiveciul” în care s-a transformat Legea 223/2015 cu ploaia de ordonanțe înfipte în ea, privând de drepturi zeci de mii de rezerviști. Este vorba de aceiași rezerviști amenințați cu amenzi și cu închisoare dacă, la ordinul MApN, nu pun mâna pe arme și nu ocupă posturile stabilite… conform gradelor pe care le dețin.

 

Poziția reprezentanților rezerviștilor 

 

3. -imagine fara descriere- (militari_in_rezerva_pensii_militari_36415100.jpg)

Potrivit surselor din interiorul structurilor asociative ale rezerviștilor, președinții organizațiilor vor merge la întâlnirea cu reprezentanții MApN cu un punct de vedere comun și ferm, cu cerințe rezonabile, sincronizate cu cele două faze electorale din acest an.

Astfel, primul pas, cu caracter temporar, va cuprinde cel mai probabil finalizarea demersului de actualizare a soldei de grad așa cum a fost inițiat, prin amendarea OUG 28/2024, dar cu un text adecvat scopului și cu toate măsurile colaterale necesare, astfel încât militarii să beneficieze efectiv de sumele cuvenite indiferent de momentul trecerii în rezervă.

Acest lucru va fi cerut în pofida excesului de corectitudine juridică afișat de reprezentanții MApN, de la care se așteaptă să facă un pas înapoi și să înțeleagă problematica soldei de grad în toată complexitatea ei. 
Solicitarea se va realiza foarte probabil “sub presiunea străzii”, care crește progresiv până pe 9 mai, iar termenul dorit de finalizare este cel de aprobare a PLx-215/2024. 

Aplicarea noilor prevederi este facilă, întrucât impactul bugetar nu este deloc mare, și ar presupune doar un efort într-adevăr neplanificat al departamentelor financiare și/sau al caselor de pensii sectoriale din ministerele vizate, în funcție de soluția tehnică aleasă pentru implementarea măsurii. 

Un eventual refuz sau o tergiversare a actualizării soldei de grad pentru toate cadrele militare în rezervă s-ar răsfrânge vizibil asupra rezultatelor pe care cele două formațiuni majoritare pe scena politică le vor obține la alegerile locale și europarlamentare ce vor avea loc la exact o lună de la data inițierii protestelor.

A doua etapă, ar putea fi cea de reglementare extinsă, prin modificarea Legii 223/2015 sau prin adoptarea unei noi legi a pensiilor militare, pentru a îndeplini astfel cerințele MApN de separare a “materiei juridice”, pentru a răspunde imperativului de actualizare a soldei de grad și pentru personalul militar care nu este prevăzut în Legea 80/1995 (precum polițiștii proveniți din rândul funcționarilor publici cu statut special sau soldați gradații profesioniști) și, în mod special, pentru a elimina inechitățile create în timp între pensionarii militari.

Acest pas extrem de important pentru rezerviști ar trebui finalizat înainte de alegerile parlamentare din decembrie, existând practic timp suficient pentru ca MApN să vină în dezbatere publică cu un proiect de lege care să răspundă atât necesității de protejare a pensiei militare de factori politici subiectivi, cât și nevoii MApN de retenție și atragere a personalului. 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Cine mai merge la parada lui Putin. Din SUA, președintele sârb Aleksandar Vucic a confirmat că merge la Moscova pentru că „îl obligă cuvântul dat”
Administraţia Trump se clatină: Consilierul pentru securitate națională, Mike Waltz, demisionează după gafa comisă cu publicarea de informaţii clasificate
HIMARS blindează granița cu Rusia: Estonia primește cele șase lansatoare de rachete promise
Coreea de Sud va construi două reactoare nucleare în Republica Cehă, o investiție de 18,2 miliarde de dolari
În prag de conflict militar India a închis spațiul aerian pentru toate avioanele pakistaneze
Economia de război a Rusiei gâfâie, afectată de petrolul ieftin
România va crește bugetul pentru apărare, etapizat în anii următori. Principalele decizii di CSAT, 30 aprilie 2025
Avioanele Gripen ale Suediei, folosite pentru prima dată în misiuni NATO de Poliție Aeriană pentru a intercepta aeronave rusești
Rusia și Coreea de Nord construiesc al doilea ”Pod al Prieteniei”. Singura rută terestră existentă este insuficientă
Pas important al Comisiei: Aproape un miliard de euro, mobilizat pentru a stimula industria europeană de apărare
China a elaborat o listă de produse americane scutite de taxele de 125%. 'Există în continuare multe tehnologii americane de care avem nevoie'
Kim Jong Un a ordonat accelerarea înarmării nucleare a Marinei Coreei de Nord
„Invazie iminentă” a unei puteri nucleare asupra alteia în următoarele 48 de ore. SUA, îngrijorate că războiul indiano-pakistanez din munți va escalada
Ion Bazac, decorat cu titlul de Cavaler de Gran Croce de către Ambasada Italiei în România
Locomotiva militară a Europei? Berlinul cere UE activarea clauzei de urgență pentru a crește cheltuielile de apărare contra Rusiei
Pakistanul avertizează asupra unei posibile incursiuni militare indiene, pe fondul tensiunilor crescânde
Liberalii conduși de prim-ministrul Carney câștigă în Canada, arată sondajele
Atac cu drone în Ucraina, lângă frontiera cu România. Două F-16 și două Eurofighter au fost ridicate în aer
UE va prelungi schema de subvenții pentru muniție pentru încă un an
Război pe gheață: SUA au băgat frica în singura țară din Europa fără armată, dar membră NATO și o forțează să se înarmeze
Cheltuielile militare mondiale, la un nivel record în 2024. Germania este campioana înarmărilor în Europa, spun datele SIPRI
Coreea de Nord dezvăluie noua navă de război construită în 400 de zile ”cu propria noastră tehnologie”
O explozie de proporții a avut loc într-un port important din Iran. Accidentul are probabil la bază manipularea necorespunzătoare a combustibililor pentru rachete
Putin, gata să negocieze? După întâlnirea cu Zelenski, Trump pare că a descifrat în cele din urmă stilul de operare al Kremlinului: Nu exclud varianta ca Putin să vrea să mă inducă în eroare
Polonia acuză că un elicopter militar rusesc a încălcat spațiul aerian de deasupra apelor teritoriale poloneze din Marea Baltică
Efectul Trump. Aderarea Ucrainei la NATO nu mai este menționată în raportul anual al Alianței
În timp ce Patriotul european SAMP/T devine mai ager cu radarul Ground Fire 300, Thales convinge a cincea țară NATO să cumpere fratele mai mic: Ground Master 200
Chinezii îi răspund lui Trump: Eliminați tarifele, abia apoi vom negocia încheierea războiului comercial
România a cheltuit pentru Apărare cu 50% mai mult decât în 2023, confirmă NATO. Principalele programe de înzestrare ale Armatei

Ştiri Recomandate

Dronele maritime ucrainene: Arma "cât o mașină de luptă" care a făcut ca Marea Neagră să devină un cimitir pentru flota rusă
Ucraina lansează strategia „hâde & strike” după ce a pierdut 1.000 de blindate în fața dronelor rusești: Vor fi trimise mai puţine tancuri pe linia frontului
Marea Britanie va implica Inteligența Artificială în supravegherea submarinelor rusești
SUA dezvăluie noi date despre „bijuteria” F-47: Un avion de luptă ce va atinge viteza de 2 Mach, dar o rază cu 70% mai mare decât F-22 Raptor
Nu iese fum fără foc: În telenovela avionului Rafale doborât în premieră de un J-10 de producție chineză, India recunoaște „pierderi”. Dar doar atât
Pachetul 17 de sancțiuni europene va lovi flota fantomă a Moscovei. Noi bariere și pentru componente cu dublă utilizare folosite de industria militară rusească
Criză profundă în Bosnia Herzegovina. Pierde Guvernul central controlul asupra armatei?
Comisarul european pentru apărare: Rusia va folosi pacea pentru a se pregăti de atacarea UE. Există o singură modalitate de a descuraja Rusia
Iată un motiv pentru care Putin nu vrea armistițiu: Rusia a adunat suficiente forțe pe front pentru o ofensivă majoră
SUA au găsit echipamente de comunicații ascunse în invertoare și în baterii din China, care pot fi controlate de la distanță
Imposibilul a fost reușit cu șansă și măiestrie: Piloții ruși de Su-30 doborâți de drone maritime cu rachete americane AIM-9 au făcut o mare greșeală
Voluntariat made in Russia: Deși Putin susține că recrutările în Armată duduie, dezertările voluntarilor sunt la ordinea zilei
Marea Britanie nu vrea să fie surprinsă de submarinele Rusiei: Sute de drone subacvatice Lura și SG-1 Fathom vor împânzi apele britanice pentru a monitoriza tot ce mișcă rușii
Un avion de antrenament T-4 Kawasaki s-a prăbușit într-un lac în Japonia, imediat după decolare
Blufează Parisul? Franța spune că are trei condiții pentru a disloca avioane Mirage 2000 sau Rafale cu arme nucleare în alte țări
"America First" cu aliați: De ce este România esențială și devine coloana vertebrală a strategiei SUA la Marea Neagră
Cooperare strategică: UE valorifică experiența Ucrainei pentru a-și consolida industria de apărare
Zelenski: Acesta e războiul lui Putin iar el decide totul în Rusia. Trump va trebui să se convingă că Putin minte
Rebelii houthi au încercat să-şi măsoare forţa cu aviaţia militară a SUA: „Aproape au lovit” avioane F-16 şi F-35 americane în tipul Operation Rough Rider
Forțele Armate Ucrainene prezintă versiunea modificată a vechiului sistem antiaerian S-200 (Video). Cu ajutorul său, ucrainenii au doborât un avion de avertizare timpurie Beriev A-50
Cât de vulnerabili sutem în faţa unei agresiuni militare ruseşti? Oficial NATO: Alianța trebuie să-și schimbe radical capacitățile de război electronic pentru a învinge Rusia
Programul european EDIRPA produce efecte pentru Cipru, România e încă în „stand by”: Cipru cumpără 40 de rachete Mistral, România vrea și ea sistemele
Tancurile Abrams nu vor mai fi „vârf de lance”. SUA schimbă modul în care vor purta războaie: Blindatele americane, deși formidabile ca putere de foc, vulnerabile în conducerea asalturilor
Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
A refuzat România un proiect comun de producere de proiectile cu Ucraina? Proiectul era bazat pe idei și tehnologii ucrainene
Sistemele Piorun sunt la mare căutare pe frontul din Ucraina. Un stat NATO, convins să cumpere câteva sute de sisteme de tip MANPAD
Epuizată de războiul civil, Siria încearcă modelul ucrainean și îl tentează pe Trump cu o afacere cu minerale, dar și cu proiectul unui zgârie-nori în centrul Damascului
Forțele americane nu pleacă din Europa. Toate calculele arată că pericolul militar rusesc rămâne în continuare foarte mare
Rusia are stocurile de tancuri, drone și rachete asigurate pe jumătate și o mare problemă. Ce este tantalul, minereul critic de care rușii au nevoie urgent
„Lupii Nopții” ruși amenință Europa: „Motocicliștii lui Putin” au plantat la granița cu Polonia puieți de alun, aluzie la„arma-minune” a Rusiei
Dacă ați crezut că e „aglomerație” de obuziere de 155 mm, tocmai a mai apărut unul: Nemesis, cel mai nou produs de pe piață țintește înlocuirea unui obuzier consacrat
Trump ar putea participa la discuțiile de la Istanbul, iar Orban pregătește terenul negocierilor: Nimeni nu vrea să recunoască, dar am pierdut războiul din Ucraina
Rușii au început să folosească o nouă rachetă de croazieră pe frontul din Ucraina (Foto/Video): Componente de la companii străine ajung în continuare pe mâna industriei ruse de apărare
pixel