Putin a anunțat că triada nucleară rusă, afectată de recentele atacuri ale dronelor ucrainene, va fi completată în acest an cu complexe de rachete Yars și bombardiere Tu-160M.
Însă realitatea este cu totul alta. Rezerva militară se auto-mobilizează pentru a lupta ferm și unitar, cu armele democrației, chiar împotriva propriului minister, Ministrul Apărării Naționale (MApN), a propriului Guvern și a chiar propriului Parlament.
O listă lungă de generali și ofițeri cu grade superioare, din rezervă, au declanșat Operația “Solda de grad” în rândul trupelor conduse. Nume sonore, precum generalii Nicolae Gropan, Neculai Băhnăreanu, Virgil Bălăceanu sau coloneii Mircea Dogaru și Marian Tudor își aliniază disciplinat asociațiile pe care le reprezintă, pentru a pregăti ceea ce se preconizează a fi cel mai mare protest al militarilor de după Revoluție.
Generată de punctul de vedere defavorabil exprimat de MApN la amendamentul prin care Camera Deputaților viza actualizarea soldei de grad a rezerviștilor militari simultan și la același nivel cu cea a cadrelor militare în activitate (amendament depus la PLx-215/2024 pentru modificarea Legii 80/1995), acțiunea masivă de protest se dorește a fi simultan o reacție la atitudinea nefirească manifestată constant de MApN față de situația rezerviștilor militari și o demonstrație de solidaritate și de forță electorală a militarilor și familiilor acestora în contextul apropiatelor alegeri.
Rezerva militară “fierbe” în toată țara. Se fac planuri de cooperare, se organizează rețele de transport spre București și se asigură logistica necesară manifestațiilor de protest, totul după cele mai riguroase principii militare.
Platformele de socializare, pe care până acum pensionarii militari își trimiteau mai mult urări de sănătate și poze cu nepoții, au devenit adevărate rețelele de înștiințare, pline de îndemnuri la lupta pentru onoare și demnitate.
“Așa nu se mai poate, s-a umplut paharul!”, “Mai bine fac închisoare decât să mor pentru un stat care își bate joc de mine”, “Dacă nu ne apărăm drepturile noastre, cum putem apăra o țară?” sau “Nu vă jucați cu militarii. Putem fi mult mai răi decât fermierii europeni” sunt doar câteva dintre mesajele care umplu rețelele de socializare din grupurile în care se regăsesc deopotrivă rezerviști și militari activi.
Conștienți de greutatea momentului, liderii rezerviștilor mai fac ultimele încercări de a obține pe calea discuțiilor decizia reparatorie privind solda de grad. Sunt contactați direct sau prin intermediari toți parlamentarii care pot contribui la eliminarea inechității, până la președintele senatului, generalul Nicolae Ciucă, și sunt trimise ultimele adrese oficiale către cei care mai pot salva situația și ajuta la soluționarea demersului.
“... În acest context protestăm împotriva poziției avute de reprezentantul Ministerului Apărării Naționale care s-a opus amendamentului Comisiei de apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților care prevedea actualizarea părții pensiei militare corespunzătoare soldei de grad a militarilor activi.
Vă solicităm să acționați în sensul susținerii active a amendamentului mai sus prezentat în așa fel încît să nu mai existe discriminare între gradele militare ale militarilor aflați vremelnic în activitate și gradele militarilor aflați în rezervă și retragere. Gradul militar este unic atât pe timp de pace, criză sau de război, atât pentru militarul aflat în activitate cât și pentru militarul aflat în rezervă sau retragere”, se precizează, spre exemplu, într-un ultim comunicat transmis de data aceasta șefului Statului Major al Apărării, generalul Ghiorghiță Vlad și ministrului apărării, Angel Tîlvăr, pe 26 aprilie, sub semnătura generalului Băhnăreanu.
Tot vineri, 26 aprilie, în numele ministrului apărării naționale, mai multe asociații ale rezerviștilor au primit invitația de a participa cu câte un reprezentant la sediul MApN, pentru discuții cu acesta.
Deși așteptările rezerviștilor se îndreaptă cu precădere către o soluție prin revenirea asupra punctului de vedere exprimat de MApN, modul în care este formulată invitația lasă de înțeles că președinții de asociații sunt chemați doar pentru a li se explica de ce ministerul a adoptat o astfel de poziție, a-i face să înțeleagă că amendamentul a fost greșit formulat de către deputatul Laurențiu-Dan Leoreanu sau că “materia juridică” a OUG 28/2024 nu include aspecte referitoare la pensiile militare.
Foarte probabil, acest lucru nu va face decât să irite și mai mult spiritele deja încinse, cu atât mai mult cu cât MApN a refuzat orice discuție cu reprezentanții rezerviștilor înainte de a-și transmite punctul de vedere oficial. Un proces rapid și transparent de identificare în comun a unei soluții reparatori - care să corespundă atât cerințelor justificate ale rezerviștilor, cât și standardelor duse la limita superioară a corectitudinii juridice impuse de MApN - ar fi fost firesc să aibă loc înaintea acțiunii unilaterale a ministerului.
Dezvoltând puțin istoricul evenimentelor, trebuie spus pentru cei mai puțin familiarizați cu subiectul că guvernul, parlamentul și în mod special CCR au o datorie morală față de această categorie de militari. În primul rând pentru că principalele prevederi de actualizare a pensiilor rezerviștilor prevăzute în Legea 223/2015 (art. 60) au fost blocate prin OUG 59/2017, ordonanță al cărei proiect a fost adoptat fără să se solicite avizul Consiliului Legislativ.
CCR a subliniat fără echivoc (Decizia 723/12.12.2023) că Guvernul “trebuia conform Constituției să solicite avizul Consiliului Legislativ anterior adoptării ordonanței de urgență”, însă, în mod contrar propriilor argumentații, a reținut în final că lipsa acestui aviz “nu a condus în mod implicit la afectarea drepturilor și a libertăților fundamentale”. Astfel, OUG 59/2017 a rămas în vigoare deși anulează printre altele și actualizarea soldei de grad, componentă care este definită prin Legea 80/1995 ca un drept.
CCR-ul nu a văzut că acest drept este afectat de o ordonanță pe care a scos-o “din condei” la limita constituționalității, după cum nici MApN, care cere acum separarea “materiei juridice” a statutului militarilor de cea a pensiilor militarilor, nu vede că cele două sunt tratate împreună în statutul magistraților, într-o lege destul de actuală (Legea 303/2022).
Dacă la acestea adăugăm că statutul cadrelor militare a inclus în mod tradițional prevederile legate de actualizarea soldei cerute de rezerviști - pentru că înainte juriștii (mai slab pregătiți?) interpretau că, fiind un drept al titularului şi reprezentând recunoaşterea în plan social a calităţii de cadru militar, gradul trebuie protejat, menținut actualizat și remunerat corespunzător valorii intrinseci raportate la ierarhia militară - poate înțelegem mai bine de ce instituțiile precizate au datoria morală de a veni ele însele în întâmpinarea rezerviștilor cu soluții valide la problemele pe care tot ele le-au creat.
Însă la acest moment se observă doar că MApN a preferat să mențină starea de privare a rezerviștilor de un drept cuvenit și să le alimenteze frustrările justificate, decât să încalce un principiu juridic idealizat și autoimpus conjunctural. Este, de asemenea, de remarcat cinismul acestei situații în care MApN este îngrijorat de suprapunerea “materiei juridice”, care nu ar produce în esență niciun efect negativ și ar fi mai mult o chestiune de principiu, dar nu are nicio problemă cu “ghiveciul” în care s-a transformat Legea 223/2015 cu ploaia de ordonanțe înfipte în ea, privând de drepturi zeci de mii de rezerviști. Este vorba de aceiași rezerviști amenințați cu amenzi și cu închisoare dacă, la ordinul MApN, nu pun mâna pe arme și nu ocupă posturile stabilite… conform gradelor pe care le dețin.
Potrivit surselor din interiorul structurilor asociative ale rezerviștilor, președinții organizațiilor vor merge la întâlnirea cu reprezentanții MApN cu un punct de vedere comun și ferm, cu cerințe rezonabile, sincronizate cu cele două faze electorale din acest an.
Astfel, primul pas, cu caracter temporar, va cuprinde cel mai probabil finalizarea demersului de actualizare a soldei de grad așa cum a fost inițiat, prin amendarea OUG 28/2024, dar cu un text adecvat scopului și cu toate măsurile colaterale necesare, astfel încât militarii să beneficieze efectiv de sumele cuvenite indiferent de momentul trecerii în rezervă.
Acest lucru va fi cerut în pofida excesului de corectitudine juridică afișat de reprezentanții MApN, de la care se așteaptă să facă un pas înapoi și să înțeleagă problematica soldei de grad în toată complexitatea ei.
Solicitarea se va realiza foarte probabil “sub presiunea străzii”, care crește progresiv până pe 9 mai, iar termenul dorit de finalizare este cel de aprobare a PLx-215/2024.
Aplicarea noilor prevederi este facilă, întrucât impactul bugetar nu este deloc mare, și ar presupune doar un efort într-adevăr neplanificat al departamentelor financiare și/sau al caselor de pensii sectoriale din ministerele vizate, în funcție de soluția tehnică aleasă pentru implementarea măsurii.
Un eventual refuz sau o tergiversare a actualizării soldei de grad pentru toate cadrele militare în rezervă s-ar răsfrânge vizibil asupra rezultatelor pe care cele două formațiuni majoritare pe scena politică le vor obține la alegerile locale și europarlamentare ce vor avea loc la exact o lună de la data inițierii protestelor.
A doua etapă, ar putea fi cea de reglementare extinsă, prin modificarea Legii 223/2015 sau prin adoptarea unei noi legi a pensiilor militare, pentru a îndeplini astfel cerințele MApN de separare a “materiei juridice”, pentru a răspunde imperativului de actualizare a soldei de grad și pentru personalul militar care nu este prevăzut în Legea 80/1995 (precum polițiștii proveniți din rândul funcționarilor publici cu statut special sau soldați gradații profesioniști) și, în mod special, pentru a elimina inechitățile create în timp între pensionarii militari.
Acest pas extrem de important pentru rezerviști ar trebui finalizat înainte de alegerile parlamentare din decembrie, existând practic timp suficient pentru ca MApN să vină în dezbatere publică cu un proiect de lege care să răspundă atât necesității de protejare a pensiei militare de factori politici subiectivi, cât și nevoii MApN de retenție și atragere a personalului.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Putin a anunțat că triada nucleară rusă, afectată de recentele atacuri ale dronelor ucrainene, va fi completată în acest an cu complexe de rachete Yars și bombardiere Tu-160M.
Prim-ministrul britanic Keir Starmer s-a angajat să majoreze cheltuielile totale pentru apărare și securitate la 5% din producția economică până în 2035, pentru a îndeplini un obiectiv stabilit de NATO.
Zelenski avertizează: Putin ar putea ataca NATO în termen de 5 ani, Ucraina îl împiedică, dar Occidentul trebuie să acționeze mai rapid.
Conform BAROMETRULUI Informat.ro – INSCOP Research realizat în perioada 26-30 mai 2025, 7 din 10 români au încredere în NATO.
Aliaţii din cadrul NATO se pregătesc să mărească până la 5% angajamentul de cheltuieli pentru apărare în cadrul summitului de la Haga, într-un context în care conflictul dintre SUA şi Israel, pe de o parte, şi Iran, de cealaltă parte, s-a acutizat în ultimele ore.
Recent, președintele SUA, Donald Trump, a anunțat că toate țările NATO trebuie să cheltuiască 5% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru apărare, mai puțin SUA. În acest punct al discuției, cei interesați de subiectul bugetelor de apărare încep să-și pună întrebarea de ce ar trebui SUA să aloce mai puțin ca procente din PIB față de ceilalți aliați, pentru că evident la acest lucru se referea președintele Trump.
Articolul 5 din tratatul de apărare colectivă al Alianței nu înseamnă un răspuns militar automat în cazul unui atac rusesc. NATO nu poate răspunde la o invazie rusească, de exemplu, a unui sat estonian, declară Rob Bauer, fostul șef al Comitetului Militar al NATO.
Rușii încep să folosească nave militare pentru a escorta petrolierele “flotei din umbră” care traversează Canalul Mânecii, cu ajutorul cărora sunt eludate sancțiunile internaționale.
Statele membre NATO au convenit, înaintea unui summit care începe marți, să majoreze cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB până în 2035. Spania, însă, este singura țară care spune că nu trebuie să respecte acest angajament.
Deputatul Ionuț Moșteanu (USR) a primit aviz favorabil în comisiile parlamentare după audieri. Moșteanu va fi noul ministru al Apărării și va deține de asemenea funcția de vicepremier în Guvernul condus de Ilie Bolojan (PNL).
Românii se numără printre cei mai convinşi europeni că venirea lui Donald Trump la Casa Albă este un lucru bun atât pentru ţara lor, cât şi pentru pacea în lume, la şase luni după câştigarea alegerilor de către preşedintele republican, relevă un sondaj de opinie realizat în 12 state europene şi făcut public luni.
Preşedintele american Donald Trump a adus în discuţie duminică ideea unei "schimbări de regim" în Iran, în timp ce mai mulţi oficiali de rang înalt din administraţia sa au subliniat că atacurile americane asupra siturilor nucleare iraniene nu au avut acest obiectiv, relatează agențiile Agerpres și AFP.
După cum se poate observa în imaginea din satelit, craterele nu sunt deloc mari și nu există daune majore vizibile la suprafață.
Ministrul iranian de externe, Abbas Araqchi, urmează să călătorească duminică la Moscova, unde se așteaptă să se întâlnească luni cu liderul rus Vladimir Putin, a relatat AFP. Motivul călătoriei îl reprezintă atacurile peste noapte ale Statelor Unite asupra instalațiilor nucleare din Iran.
Statele Unite au atacat trei instalații nucleare iraniene, a anunțat președintele american Donald Trump pe rețeaua sa de socializare Truth Social duminică seară. Iranienii au confirmat atacurile. Potrivit lui Trump, instalațiile au fost complet distruse.
Reprezentantul special al SUA pentru Ucraina, Keith Kellogg, s-a întâlnit sâmbătă la Minsk cu președintele belarus Alexander Lukașenko, a relatat agenția de știri de stat belarusă Belta. Reuters reamintește că trimisul președintelui Donald Trump este cel mai înalt oficial american care l-a vizitat pe liderul autoritar belarus în ultimii ani.
Nordul Europei pare că a înțeles cât de gravă este amenințarea militară rusească. Din Finlanda până în Polonia, statele din regiune se pregătesc pentru o eventuală agresiune venită dinspre Moscova.
Trump afirmă că pragul de 5% din PIB pentru cheltuielile de apărare nu ar trebui să se aplice SUA.
În cadrul unui discurs rostit la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg (SPIEF), președintele rus, Vladimir Putin, a declarat, pe 20.06.2025, că Rusia nu cere capitularea Ucrainei, dar Moscova are nevoie ca Kievul să recunoască situația de pe teren, precum și alte realități.
Armata germană (Bundeswehr) consideră Rusia un 'risc existențial' pentru Germania și pentru Europa, conform unui raport publicat în revista Der Spiegel care citează un nou document strategic al Bundeswehr-ului, informează agențiile Agerpres și Reuters.
Iranul primește un cadou nesperat de la Trump: două săptămâni de aur. Dacă și cum folosește Teheranul această oportunitate va decide viitorul regimului ayatollahilor.
NATO a finalizat testarea sistemelor care permit interceptarea bombelor aeriene ghidate rusești. Se așteaptă ca până la sfârșitul anului 2025 Ucraina să primească o nouă tehnologie care îi va permite să combată principalul instrument al Rusiei pentru lovirea apărării ucrainene.
Partidul de opoziție Tisza, fondat acum doar un an de fostul membru al guvernului și actualul europarlamentar Péter Magyar, conduce sondajele partidelor politice ungare cu o diferență semnificativă, cu zece luni înainte de alegerile parlamentare din Ungaria. Fidesz-ul premierului Viktor Orbán se află la zece puncte procentuale în spate.
Taiwanul a detectat 74 de avioane militare chineze în 30 de ore în jurul teritoriului său.
Atacurile cu drone ucrainene au paralizat parțial Forțele aeriene ruse.
Într-o declarație publicată pe portalul său oficial, Ministerul de Externe rus a informat, pe 19.06.2025, că Rusia pune capăt cooperării tehnico-militare cu Germania. Acest lucru se întâmplă din cauza politicii deschis ostile a Berlinului față de Moscova.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a inițiat o reorganizare majoră a Alianței, care include reducerea a zeci de posturi la sediul central din Bruxelles. De asemenea, Summitul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, care va avea loc săptămâna viitoare la Haga, „va fi scurt și concis” pentru a menține atenția președintelui american, spun surse NATO.
Rusia a cheltuit anul trecut mai mult pentru apărare decât întreaga UE, dar nu are nicio șansă împotriva NATO și a UE dacă rămânem uniți, a declarat Kaja Kallas, șefa diplomației europene.
Referindu-se la acordul SUA – Ucraina privind mineralele, Volker remarcă atât legătura evidentă dintre domeniile economic și cel militar cât și faptul că Statele Unite ar trebui să facă mai mult din punct de vedere militar.
Avionul care îl avea la bord pe președintele Poloniei, Andrzej Duda, era programat să decoleze de pe aeroportul din Singapore vineri, între orele 17:00 și 18:00 - ora locală (între orele 11:00 și 12:00, ora Poloniei). Însă, datorită schimbului de rachete și drone de luptă dintre Israel și Iran, plecarea înaltului oficial a fost amânată.
Ambasadorul Franței în România, Nicolas Warnery, a oferit o perspectivă amplă asupra rolului Franței în arhitectura de securitate europeană și euroatlantică, subliniind implicarea activă a Parisului în conturarea direcțiilor strategice ale Alianței Nord-Atlantice și ale Uniunii Europene. El a vorbit inclusiv de dimensiunea descurajării nucleare.
După zile de confuzie și apeluri la nivel înalt, Trump ar fi aprobat trimiterea a 10 interceptoare Patriot, condiționând sprijinul viitor de o implicare financiară și militară mai mare din partea aliaților europeni. Într-o răsturnare de situație caracteristică, președintele american Donald Trump a decis să reia livrările de armament defensiv către Ucraina, promițând trimiterea imediată a 10 interceptoare Patriot, esențiale pentru apărarea aeriană a țării.
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a purtat discuții cu președintele american Donald Trump pentru a doua oară într-o perioadă scurtă de timp, în timpul vizitei sale în Statele Unite. Subiectele abordate au fost situația din Fâșia Gaza și Iranul.
Dincolo de acuzațiile recente de spionaj și complot electoral la adresa Ucrainei, guvernul lui Viktor Orban pare să urmeze un tipar de subminare regională care ar trebui să tragă un semnal de alarmă serios la București și în alte capitale europene. Strategia Budapestei, mascată sub o retorică a protejării identității culturale ungare, pare să ascundă ambiții revizioniste și servește drept perdea de fum pentru cea mai mare criză politică internă a liderului maghiar din ultimul deceniu.
În dimineața zilei de 08.07.2025, unul dintre prototipurile celui mai recent UAV rusesc de cercetare și atac de tip “Altius-RU” s-a prăbușit lângă Kazan. Localnicii au filmat momentul prăbușirii destul de line a UAV-ului, iar videoclipul a fost postat online.
Compania francez Dassault Aviation vrea o felie mai mare din tortul FCAS, stârnind furia Germaniei și punând sub semnul întrebării parteneriatul de zeci de miliarde de euro menit să asigure autonomia strategică a continentului.
Ministerul german de Externe l-a convocat marți pe ambasadorul chinez în legătură cu un incident în care armata chineză a amenințat echipajul unui avion german din cadrul misiunii maritime militare Aspides.
Varșovia devine un jucător-cheie în ecuația de securitate a flancului estic al NATO, investind masiv în capabilități de artilerie cu rază lungă de acțiune pentru a crea o forță de descurajare redutabilă. Într-o demonstrație clară de ambiție militară, Polonia a inaugurat oficial Academia HIMARS, un centru de elită dedicat pregătirii soldaților care vor opera unele dintre cele mai avansate sisteme de rachete din arsenalul NATO.
Sistemele antiaeriene franceze Mistral 3, sisteme de tip MANPAD (portabile), sunt printre cele mai performante din lume. România face parte dintr-un grup format din mai multe state europene care achiziționează astfel de sisteme. Doar că în jurul acestui proces de achiziție care urmează să fie parafat au apărut numeroase dezinformări și fake news-uri. Mistral 3 a devenit un subiect de război politic intern și sunt obligatorii câteva precizări în acest sens, lucru pe care l-a făcut și Excelenţa Sa Nicolas Warnery, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Franceze în România, într-un interviu acordat în exclusivitate DefenseRomania.
Timp de două săptămâni, spațiul aeriana al Finlandei, cel mai nou stat membru al NATO, a răsunat de zgomotul avioanelor de luptă americane, britanice, franceze și finlandeze. Oficial, evenimentul s-a numit Atlantic Trident 25, un exercițiu multinațional de interoperabilitate. Neoficial, însă, a fost o demonstrație de forță calculată și un semnal politic fără echivoc adresat direct Rusiei: Flancul Nordic al Alianței este acum mai puternic, mai integrat și pregătit pentru un conflict de mare intensitate.
Berlinul intenționează să cumpere 3.500 de vehicule blindate (tancuri și transportoare blindate) pentru Bundeswehr. Această comandă importantă este destinată echipei noilor unități NATO.
Rotterdam a început să rezerve spațiu pentru navele de aprovizionare NATO, în timp ce cel mai mare port din Europa se pregătește pentru un potențial război cu Rusia, relatează Financial Times.
Într-un interviu acordat BBC (publicat pe 8 iulie), Pavel, care în 2023 era încă general în activitate, a discutat, printre altele, despre situația războiului din Ucraina. Președintele Cehiei, Petr Pavel, consideră că atât Ucraina, cât și Rusia au anumite limitări care le împiedică să obțină un avantaj decisiv în război.
DefenseRomania difuzează marți, 8 iulie 2025, începând cu ora 12:00, o ediție specială a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic” moderată de Tudor Curtifan, avându-l ca invitat pe Excelenţa Sa Nicolas Warnery, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Franceze în România.
După 10 ani de „secetă” în care a înregistrat „înfrângeri” pe linie în competiția cu F-16 sau Rafale, avioanele Gripen par azi de neoprit. Pe val, suedezii au câștigat un contract major de 3.5 miliarde de dolari, chiar într-o piață dominată istoric de SUA.
Suedia a semnat acorduri în valoare de peste 5 miliarde de coroane suedeze (526,02 milioane de dolari) cu companiile Rheinmetall din Germania şi Nammo din Norvegia pentru livrarea de muniţie de artilerie, a anunţat marţi Ministerul Apărării de la Stockholm, transmit Agerpres și Reuters.
Ministrul francez de externe, Jean-Noël Barrot, a declarat că UE, la inițiativa Franței și în coordonare cu senatorii americani, pregătește un nou pachet cu cele mai dure sancțiuni împotriva Rusiei de la începutul invaziei la scară largă a Ucrainei.
Statele Unite își schimbă discursul privind livrarea de arme către Ucraina,la doar o săptămână după ce Pentagonul anunța că va opri livrările.
Rebelii Houthi din Yemen au declarat luni că nava de marfă Magic Seas pe care au atacat-o duminică s-a scufundat în Marea Roșie, a relatat Reuters. În plus, o a doua navă a fost atacată în Marea Roşie, făcând doi răniţi şi doi dispăruţi.
HUR/GUR (Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei) a publicat un ordin rusesc de refacere cu personal a bazei militare rusești din Armenia.
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a sosit luni la Casa Albă pentru o întrevedere cu preşedintele american, Donald Trump, căruia i-a adus ceea ce a devenit cadoul suprem pentru președintele Trump: o scrisoare prin care îl nominalizează pentru Premiul Nobel pentru Pace.
Desfășurarea avioanelor de generația a cincea în Polonia este un semnal clar al determinării alianței de a proteja flancul estic și fluxul vital de sprijin militar. Într-o mișcare menită să trimită un mesaj tranșant Moscovei, Olanda și Norvegia vor disloca avioane de luptă F-35 în Polonia pentru a patrula spațiul aerian estic al NATO, având ca misiune explicită protejarea livrărilor de ajutor militar către Ucraina.
Pe măsură ce ecourile războiului din Ucraina remodelează prioritățile strategice ale Europei, Polonia face un pariu masiv pe propria sa securitate, injectând 2,4 miliarde de zloți (565,9 milioane de euro) pentru a-și transforma radical capacitatea de producție de muniție. Mișcarea, centrată pe obuzele de artilerie de 155 mm, extrem de căutate, semnalează o dublă urgență: înarmarea propriei armate și reducerea dependenței critice de aliați, în special de Statele Unite.
În timp ce partenerii săi europeni se pregătesc să crească producția, Marea Britanie apasă butonul de pauză pentru linia sa de asamblare a avioanelor de luptă Eurofighter Typhoon, o decizie care alimentează o dezbatere aprinsă despre viitorul industriei aerospațiale britanice, locuri de muncă strategice și loialitatea sa fata de Europa în materie de apărare.
În cursul zilei de 07.07.2025, Roman Starovoitz s-a sinucis după ce președintele rus, Vladimir Putin, l-a demis din funcția de ministru al transporturilor. Acest lucru a fost raportat pentru prima dată de o sursă anonimă a ziarului Izvestia, care a fost citată de alte mass-media rusești. Starovoitz a fost găsit mort în mașina sa în Odintsovo, lângă Moscova, a confirmat ulterior Comitetul de Investigații al Rusiei.
Armata SUA a dat undă verde producției în masă a mult-așteptatei Rachete de Precizie (PrSM), un semnal clar adresat atât Moscovei, cât și Beijingului. Decizia, cunoscută în jargonul Pentagonului drept „Milestone C” și aprobată oficial pe 2 iulie 2025, reprezintă un moment important, permițând trecerea de la prototip la producție pe scară largă și echiparea unităților de lupta cu cea mai avansată armă de artilerie cu rază lungă de acțiune din arsenalul american.
SBU a reținut un agent al FSB care dirija bombardamentele rusești asupra Hersonului.
O confruntare militară la granița indo-pakistaneză a deschis un nou front, de data aceasta diplomatic și informațional, între Franța și China. Oficiali militari și din serviciile de informații franceze acuză Beijingul că a orchestrat o campanie concertată de dezinformare pentru a discredita avionul de luptă francez Rafale, nava amiral a industriei de apărare galeze.
Cooperarea dintre România și Coreea de Sud intră într-o nouă etapă, marcată de seriozitate, investiții și parteneriate pe termen lung. De la obuziere K9 Thunder, la posibile mașini de luptă și tancuri de ultimă generație K2 Panther, Armata României are șansa unui proces major de modernizare care să implice activ și elementul de cooperare industrială și revitalizarea industriei de apărare din România.
Agenția rusă de statistică Rosstat nu a publicat date demografice, inclusiv date despre decesele din ianuarie până în mai, în raportul său privind situația socio-economică din Rusia, a relatat site-ul opoziției Meduza. Aceasta ar putea fi o încercare de a mușamaliza numărul deceselor de pe front, pe care nici Rusia, nici Ucraina nu îl publică.
Industria de apărare în creștere a Rusiei, susținută de extinderea fabricii de rachete Votkinsk și a lanțului de aprovizionare, va permite în curând țării să lanseze 1.000 de rachete și drone asupra orașelor ucrainene într-o singură noapte.
Armata israeliană spune că gruparea Houthi folosește porturile pentru a transfera arme către regimul iranian.