Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Operațiune majoră ucraineană, cu multe semne de întrebare: Dispozitive explozibile C4 care ar fi tranzitat România cu destinația Rusia, confiscate de georgieni
Conflicte militare în defășurare
Data actualizării:
Data publicării:
Autoritățile georgiene au confiscat mai multe dispozitive explozive speciale și o cantitate mare de explozibil, trimise din Ucraina și care aveau ca destinație orașul rusesc Voronej.
Explozibil C4, foto: Wikipedia
Explozibil C4, foto: Wikipedia

Informația a fost furnizată presei de Serviciul de Securitate al Georgiei, în dimineața de 5 februarie.

”Centrul de combatere a terorismului al Serviciului Securității Statului, în urma activităților operative de supraveghere și investigație, a descoperit mai multe unități speciale de detonare și o cantitate mare de explozibil”, a precizat Serviciul de Securitate al Georgiei (SSG) într-un comunicat de presă.
 
Dispozitivele explozive au fost trimise din Odessa, iar înainte de a intra în Georgia, au tranzitat România, Bulgaria și Turcia.

”Dispozitivele și substanțele explozive menționate au fost aduse din orașul ucrainean Odesa, prin România, Bulgaria și Turcia până în Georgia în data de 19 ianuarie prin punctul de frontieră Sarfi într-o mașină de tip minivan deținut de un cetățean ucrainean și care urma fie trimisă în Federația Rusă, mai exact în orașul Voronezh, prin punctul de frontieră Daryal”, a menționat SSG.

În total, au fost confiscate șase unități de detonare, 14 kg de explozibil C4, precum și alte dispozitive. Sistemele explozive, proiectate pentru o rază mare de distrugere, au fost  fabricate de specialiști de nivel înalt.

„S-a stabilit că dispozitivele conțin exploziv militar C-4, care sunt activate cu ajutorul unui detonator electric și al unui cronometru special. Masa totală a substanței explozive ajunge la 14 kilograme.

De asemenea, în containere au fost descoperite șase unități de detonare și șase chei speciale. Pe lângă acestea, au mai fost descoperite și șase temporizatoare electronice de declanșare instalate în cutii separate ale dispozitivului exploziv, care aveau deja programat și timpul de declanșare.

 

C4 care a tranzitat România are o putere mai mare decât TNT

 

1. Explozibil... (c4_80764500.jpg)

C4, foto: Wikipedia

În urma studiului preliminar al dispozitivelor confiscate, s-a stabilit că toate cele șase dispozitive au fost fabricate de specialiști cu înalt nivel de pregătire profesională și proiectate pentru o rază largă de distrugere. Explozia unui astfel de dispozitiv în zone aglomerate ar provoca daune semnificative infrastructurii și numeroase victime. Puterea explozivă a substanței menționate (C4) este mult mai mare decât a  TNT (trinitrotoluen)”, a precizat SSG.

Organizatorul transportului este un cetățean ucrainean, originar din Batumi (Georgia). Persoanele implicate în tranzitarea materialelor pe teritoriului Georgiei nu ar fi fost conștiente de natura încărcăturii, acestea știind doar că duc în Rusia baterii pentru un autoturism electric.

”În urma percheziției, au fost ridicate două unități de acumulatori destinate unui autoturism electric. Bateriile respective au fost folosite drept containere.

Investigatorii au stabilit că 7 persoane din Georgia, 3 din Ucraina și 2 din Armenia au fost implicate în importul dispozitivelor în Georgia, deplasarea acestora pe teritoriul Georgiei, trimiterea unuia dintre containere în direcția Federației Ruse și plasarea celuilalt în capitală (Tbilisi).

Transportul a fost organizat de cetățeanul Ucrainei, candidatul la funcția de deputat în Rada locală Odesa în anul 2020 din partea partidului „Slujitorul poporului”, Andrey Sharashidze, care este originar din orașul Batumi. Persoana menționată a monitorizat activ deplasarea dispozitivelor explozive în afara Georgiei. Ancheta a mai stabilit că persoanele sus-menționate, cu excepția lui Sharashidze, probabil nu știau despre dispozitivele explozive și detonatoarele introduse în bateriile de mașină”, a precizat SSG.

Înainte de a identifica toate persoanele implicate pe teritoriul Georgiei, SSG a scos elementele explozive din containere (bateriile electrice), pe care le-a sigilat înapoi, în secret, pentru a putea continua investigațiile.

”Dispozitivele și substanțele explozive au fost scoase din containerele menționate de către un grup special de deminare și trimise la examinare. Pentru a asigura măsuri operative secrete de investigație, containerele au fost readuse la aspectul vizual inițial pentru ca activitățile secrete de investigație să nu fie cunoscute atât clienților, cât și interpreților.

2. Explozia r... (taman-explozie_91053000.jpg)

Explozia rezervelor ruse de combustibil din portul Taman, Krasnodar. Foto: @El-Matbakh TV YouTube

Procesul de deplasare ulterioară a pachetului a fost, desigur, controlat de angajații centrului de combatere a terorismului. Scopul principal al activităților de investigație a fost de a determina pe cei care au comandat operațiunea și persoanele suplimentare care ar fi putut fi implicate în transportul mărfii menționate, precum și de a stabili traseul de mișcare a dispozitivelor explozive și scopurile de utilizare finală a acestora.

La solicitarea clientului (Andrey Sharashidze – nota autorului), decizia a fost schimbată și s-a încercat scoaterea din Georgia, prin punctul de frontieră Daryal, doar a unuia dintre containere, în care au fost amplasate trei dispozitive explozive. Containerul a fost confiscat pe partea georgiană de către angajații centrului de combatere a terorismului atunci când trebuia să treacă granița de stat georgiano-rusă. Al doilea container cu trei dispozitive explozive a fost lăsat la o anumită adresă din Tbilisi.

 

Semne de întrebare în urma unei asemenea operațiuni ucrainene

 

Comentariul autorului: Dacă informațiile oferite de SSG se confirmă, atunci, cel mai probabil, serviciile de informații georgiene, prin faptul că au știut precis unde sunt dispozitivele explozive, au avut informații din interior despre operațiunea respectivă.

Totuși, sunt unele semne de întrebare despre plauzibilitatea unei asemenea operațiuni ucrainene.

Astfel, se remarcă că, respectivele dispozitive explozive au trecut trei granițe fără a fi depistate (ucraineano-română, româno-bulgară și bulgaro-turcă) și șapte controale de frontieră (unul în Ucraina, două în România, două în Bulgaria, două în Turcia). De asemenea, autoturismul respectiv, în care se aflau dispozitivele explozive, a parcurs peste 1.500 de km și a trecut inclusiv peste podul Strâmtorii Bosfor și prin alte puncte critice, care ar fi putut fi avariate sau distruse în urma unui accident sau a unei erori de manipulare, mai ales că șoferul/șoferii nu au cunoscut natura încărcăturii.

După ce epoca ”Mihail Saakashvili” a trecut, guvernul georgian s-a reapropiat gradual de Rusia. În aceste condiții, nu este exclus ca anumite structuri de stat georgiene să fie mai receptive la mesajele care vin de la Moscova.

Pe fond de război, este posibil ca numitul Andrey Sharashidze – cetățean ucrainean de origine georgiană să fi fost atras într-o operație falsă, inițiată de serviciile de informații rusești. Ulterior, agenții ruși ar fi putut scurge informația către serviciile de informații georgiene care s-au conformat fără prea multe verificări.

În condiții de război, toată povestea este dificil de verificat iar de acest fapt poate profita toată lumea. Cert este că după cum a expus SSG cazul – ”explozia unui astfel de dispozitiv în zone aglomerate ar provoca daune semnificative infrastructurii și numeroase victime” – se urmărește afectarea imaginii Ucrainei pe plan internațional.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Rușii au lovit de fapt cu o rachetă balistică Kedr nu cu una hipersonică. Ucrainenii confirmă că racheta a atins viteza de 11 Mach și a lovit ținta la 15 minute de la lansare
Polonia spune că riscul unui război mondial generat de agresiunea Rusiei este real și „simte cum întunericul se apropie”
Rusia a folosit o rachetă IRBM în Ucraina, confirmă și Pentagonul. ”Oreshnik” este bazată pe RS-26 Rubizh, iar costul unei unități este de zeci de milioane de dolari
Nu există asemănare între Israel și Hamas, Biden a respins mandatul de arestare al CPI pentru Netanyahu
Războiul din umbră. China, Japonia și cele două Corei se războiesc de la distanță în conflictul din Ucraina
Efectul Storm Shadow: Un ofițer superior nord-coreean a fost rănit într-un atac de zilele trecute, efectuat pe teritoriul Rusiei
Câte rachete arată estimările că are Rusia azi în stoc? De la Iskander la Kalibr sau hipersonice Kinjal se anunță o iarnă grea pentru Ucraina
Vladimir Putin: Războiul din Ucraina a devenit un conflict global
Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pentru Netanyahu și Yoav Gallant, fostul ministru al Apărării. SUA reacționează imediat
Rusia a simulat astăzi un atac nuclear asupra Ucrainei. Ce rachetă ar fi putut folosi Armata rusă
Zelenski nu cedează teritorii, dar în privința Crimeei admite că nu poate fi recuperată doar cu forță militară: Ucraina nu-și permite să piardă zeci de mii de oameni în Crimeea
„Basarabia, bază militară”. Rusia „vede” avioane F-16 și în Moldova și amenință susținând că are informații despre dislocări de armament peste Prut
Ucraina transmite un mesaj puternic de la tribuna Congresului SUA: Niciun acord cu Rusia în schimbul cedării unor teritorii
Rachete Neptun, drone și alte tipuri de muniție? Ucraina face un apel inclusiv către România pentru investiții comune în industria de apărare
Cum stă economia de război a Rusiei? Ne-am angajat deja toate resursele, 73% dintre întreprinderi au lipsă de personal, anunță guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei
Ucraina confirmă că Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală (Foto/Video). A fost vizată o țintă în Dnipro
Amenințare reală sau sperietoare? Putin ar putea să folosească în Ucraina racheta RS-26 Rubezh, cu focoase non-nucleare
Test pentru Patriot în Ucraina? Rusia vrea să lanseze o rachetă RS-26 balistică intercontinentală fără focos nuclear. Simultan 30 de bombardiere sunt pregătite să lovească Kievul
„Atenție unde calci”. SUA mai pregătesc o surpriză: Vor furniza și vor permite Ucrainei să utilizeze mine antipersonal împotriva trupelor ruse
Franța face apel la statele din Golf să sprijine Armata libaneză
Rachetele Storm Shadow intră în bătălia de la Kursk. Ucraina a lansat în premieră o salvă de rachete Storm Shadow către teritoriul Rusiei
Generalul ucrainean Zalujnîi, mesaj mobilizator către militari: „Ucraina trebuie salvată. Copiii, femeile și părinții noștri trebuie să trăiască în pace, indiferent de costuri!”
Avertizare privind un posibil atac aerian major al rușilor asupra capitalei Ucrainei: Americanii suspendă activitatea Ambasadei de la Kiev
Coreea de Nord ar putea ajunge să trimită Rusiei până la 100.000 de militari
Rusia, cu arme și bagaje în tabăra Hezbollah: Israelienii au găsit în sudul Libanului rachete rusești antitanc Kornet, produse după 2020
Putin a aprobat noua doctrină nucleară a Rusiei în ziua în care Forțele Ucrainene au lovit cu ATACMS în adâncimea teritoriului rus
Imagine a eroismului armatei ucrainene: O fostă educatoare a reuşit să doboare singură o rachetă de croazieră rusească Kh-101, utilizând un sistem MANPADS Igla
Rusia amenință cu arme pe care nu le-a folosit încă dacă Ucraina o atacă cu ATACMS. Ce ar putea lovi? Clădiri guvernamentale sau podurile peste Nipru
Putin lovește Odesa: 10 morți și 40 de răniți, în urma unui atac cu racheta balistica Iskander-M
Ciolacu spune că „am multe de discutat cu Rutte”. Piloții ucraineni care se antrenează intens pe F-16 în România, pe agenda întâlnirii

Ştiri Recomandate

O nouă amenințare pentru Europa și Ucraina: Rusia, plan pentru amplasarea rachetei balistice Oreshnik în Belarus până în 2025
Rusia încearcă să resusciteze o veche navă a forţelor navale: Crucișătorul rusesc cu propulsie nucleară Admiral Nakhimov este testat după 25 de ani de modernizare
Prima lansare efectuată pe teritoriul Poloniei cu rachetei ghidate CGR-080 Homar-K, care depășește performanțele sistemului american HIMARS
Avionul sirian Il-76, la bordul căruia s-ar fi aflat dictatorul Assad, a dispărut de pe radar: Apar speculaţii că a exista o încercare de doborâre a aeronavei
Forțele Armate Ucrainene au făcut o nou demonstraţie de forţă: Un elicopter Mi-8 ucrainean a vânat o dronă Shahed-136 (Video)
Mii de soldați sirieni au fugit în Irak unde și-au predat armele și au cerut azil
Rebelii sirieni au luat cu asalt Damascul, susținând că regimul lui Assad a luat sfârșit (Foto/Video): Pentru Orientul Mijlociu, acesta este un moment monumental și o schimbare geopolitică majoră
Pregătire pentru un posibil atac rusesc: Șeful apărării din U.E vrea 100 de miliarde de euro pentru achiziționarea de armament
Aliații României salută anularea alegerilor. Ucraina denunță intervenția „agresivă și fără scrupule” a Rusiei, Franța oferă sprijin pentru a gestiona atacul hibrid asupra țării noastre
Rusia își repoziționează forțele din bazele militare din Siria, pe fondul atacului rebelilor sirieni: Sistemele de rachete S-400 și Tor au fost relocate urgent (Foto/Video)
U.S. Navy încearcă să transformare USS Zumwalt, cel mai scump distrugător construit vreodată, într-o platformă pentru lansarea de rachete hipersonice
Chiar și 220 de bombardiere ar putea să nu fie suficiente pentru SUA, dar U.S. Air Force nu spune de câte aeronave ar fi nevoie cu adevărat
Marina ucraineană a prezentat în premieră cum dronele navale kamikaze au lovit platformele maritime Boiko (Video)
Ucraina a primit al doilea lot de avioane de vânătoare de tip F-16 din Danemarca
Canada va consolida cooperarea cu SUA în Arctica pe fondul amenințărilor în creștere ale Rusiei
Pentagonul dă undă verde inițiativei strategice de combatere a dronelor în contextul unei amenințări considerate urgente
Actualele avioane de antrenament nu mai pot ține pasul cu F-35. SUA duc pregătirea piloților de generația a V-a la următorul nivel
Obuzierul american M777 de 155 mm, pe frontul din Ucraina - echilibrul dintre puterea de foc și provocările logistice
Ministrul Angel Tîlvăr: Nu s-a luat în calcul revenirea la armata obligatorie. România nu va trimite efective în Ucraina
Rusia va disloca pentru prima în afara țării Oreshnik, racheta balistică lansată cu mare fast împotriva Ucrainei. Producția va fi de asemenea intensificată
Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA în România (2019-2021)
EXCLUSIV
Adrian Zuckerman, fostul ambasador al SUA: România, scoasă din prăpastie în ultimul moment. Cei care sunt în spatele atacului rus trebuie aduși în fața justiției
Rebelii sirieni au capturat sisteme rusești moderne și avioane de antrenament
Înlocuitorul ATACMS: SUA vrea să dezvolte încă o versiune de PrSM, care poate lovi la peste 1.000 de km
Ciudatul caz al unui avion legendar de luptă: În 30 de ani a câștigat doar 5 bătălii aeriene de tip dog fight pentru SUA, în timp ce deține recordul pentru un stat rival
Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale din România. Ciolacu: Singura soluție corectă / Lasconi: Statul român a eșuat să apere democrația
Doi lideri ai opoziției pro-europene au fost arestați în Georgia fiind acuzați de legături cu protestele pentru Europa
Armata Ucrainei pregătește ”Iadul” pentru Rusia: Drona-racheta Peklo are o rază de peste 700 de km
Cine înlocuiește F-22? Soarta NGAD, viitorul avion de generația a 6-a al SUA, incertă. Nimeni nu vrea să scoată „castana din foc”
Acţiunile de război hibrid derulate de Rusia împotriva României, determină Polonia să ia măsuri suplimentare: Aliații NATO sunt îndemnaţi să abordeze mai serios dezinformarea rusă din Europa de Est
România are vehicule Dagor mici, dar înarmate până în dinți. De ce noile vehicule ale forțelor speciale române au un nivel minim de protecție
Iranul e și mai aproape de arma nucleară. Teheranul a crescut drastic la 60% cantitatea de uraniu îmbogățit, apropiindu-se de pragul necesar de 90%
pixel