Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Operațiune majoră ucraineană, cu multe semne de întrebare: Dispozitive explozibile C4 care ar fi tranzitat România cu destinația Rusia, confiscate de georgieni
Conflicte militare în defășurare
Data actualizării:
Data publicării:
Autoritățile georgiene au confiscat mai multe dispozitive explozive speciale și o cantitate mare de explozibil, trimise din Ucraina și care aveau ca destinație orașul rusesc Voronej.
Explozibil C4, foto: Wikipedia
Explozibil C4, foto: Wikipedia

Informația a fost furnizată presei de Serviciul de Securitate al Georgiei, în dimineața de 5 februarie.

”Centrul de combatere a terorismului al Serviciului Securității Statului, în urma activităților operative de supraveghere și investigație, a descoperit mai multe unități speciale de detonare și o cantitate mare de explozibil”, a precizat Serviciul de Securitate al Georgiei (SSG) într-un comunicat de presă.
 
Dispozitivele explozive au fost trimise din Odessa, iar înainte de a intra în Georgia, au tranzitat România, Bulgaria și Turcia.

”Dispozitivele și substanțele explozive menționate au fost aduse din orașul ucrainean Odesa, prin România, Bulgaria și Turcia până în Georgia în data de 19 ianuarie prin punctul de frontieră Sarfi într-o mașină de tip minivan deținut de un cetățean ucrainean și care urma fie trimisă în Federația Rusă, mai exact în orașul Voronezh, prin punctul de frontieră Daryal”, a menționat SSG.

În total, au fost confiscate șase unități de detonare, 14 kg de explozibil C4, precum și alte dispozitive. Sistemele explozive, proiectate pentru o rază mare de distrugere, au fost  fabricate de specialiști de nivel înalt.

„S-a stabilit că dispozitivele conțin exploziv militar C-4, care sunt activate cu ajutorul unui detonator electric și al unui cronometru special. Masa totală a substanței explozive ajunge la 14 kilograme.

De asemenea, în containere au fost descoperite șase unități de detonare și șase chei speciale. Pe lângă acestea, au mai fost descoperite și șase temporizatoare electronice de declanșare instalate în cutii separate ale dispozitivului exploziv, care aveau deja programat și timpul de declanșare.

 

C4 care a tranzitat România are o putere mai mare decât TNT

 

1. Explozibil... (c4_80764500.jpg)

C4, foto: Wikipedia

În urma studiului preliminar al dispozitivelor confiscate, s-a stabilit că toate cele șase dispozitive au fost fabricate de specialiști cu înalt nivel de pregătire profesională și proiectate pentru o rază largă de distrugere. Explozia unui astfel de dispozitiv în zone aglomerate ar provoca daune semnificative infrastructurii și numeroase victime. Puterea explozivă a substanței menționate (C4) este mult mai mare decât a  TNT (trinitrotoluen)”, a precizat SSG.

Organizatorul transportului este un cetățean ucrainean, originar din Batumi (Georgia). Persoanele implicate în tranzitarea materialelor pe teritoriului Georgiei nu ar fi fost conștiente de natura încărcăturii, acestea știind doar că duc în Rusia baterii pentru un autoturism electric.

”În urma percheziției, au fost ridicate două unități de acumulatori destinate unui autoturism electric. Bateriile respective au fost folosite drept containere.

Investigatorii au stabilit că 7 persoane din Georgia, 3 din Ucraina și 2 din Armenia au fost implicate în importul dispozitivelor în Georgia, deplasarea acestora pe teritoriul Georgiei, trimiterea unuia dintre containere în direcția Federației Ruse și plasarea celuilalt în capitală (Tbilisi).

Transportul a fost organizat de cetățeanul Ucrainei, candidatul la funcția de deputat în Rada locală Odesa în anul 2020 din partea partidului „Slujitorul poporului”, Andrey Sharashidze, care este originar din orașul Batumi. Persoana menționată a monitorizat activ deplasarea dispozitivelor explozive în afara Georgiei. Ancheta a mai stabilit că persoanele sus-menționate, cu excepția lui Sharashidze, probabil nu știau despre dispozitivele explozive și detonatoarele introduse în bateriile de mașină”, a precizat SSG.

Înainte de a identifica toate persoanele implicate pe teritoriul Georgiei, SSG a scos elementele explozive din containere (bateriile electrice), pe care le-a sigilat înapoi, în secret, pentru a putea continua investigațiile.

”Dispozitivele și substanțele explozive au fost scoase din containerele menționate de către un grup special de deminare și trimise la examinare. Pentru a asigura măsuri operative secrete de investigație, containerele au fost readuse la aspectul vizual inițial pentru ca activitățile secrete de investigație să nu fie cunoscute atât clienților, cât și interpreților.

2. Explozia r... (taman-explozie_91053000.jpg)

Explozia rezervelor ruse de combustibil din portul Taman, Krasnodar. Foto: @El-Matbakh TV YouTube

Procesul de deplasare ulterioară a pachetului a fost, desigur, controlat de angajații centrului de combatere a terorismului. Scopul principal al activităților de investigație a fost de a determina pe cei care au comandat operațiunea și persoanele suplimentare care ar fi putut fi implicate în transportul mărfii menționate, precum și de a stabili traseul de mișcare a dispozitivelor explozive și scopurile de utilizare finală a acestora.

La solicitarea clientului (Andrey Sharashidze – nota autorului), decizia a fost schimbată și s-a încercat scoaterea din Georgia, prin punctul de frontieră Daryal, doar a unuia dintre containere, în care au fost amplasate trei dispozitive explozive. Containerul a fost confiscat pe partea georgiană de către angajații centrului de combatere a terorismului atunci când trebuia să treacă granița de stat georgiano-rusă. Al doilea container cu trei dispozitive explozive a fost lăsat la o anumită adresă din Tbilisi.

 

Semne de întrebare în urma unei asemenea operațiuni ucrainene

 

Comentariul autorului: Dacă informațiile oferite de SSG se confirmă, atunci, cel mai probabil, serviciile de informații georgiene, prin faptul că au știut precis unde sunt dispozitivele explozive, au avut informații din interior despre operațiunea respectivă.

Totuși, sunt unele semne de întrebare despre plauzibilitatea unei asemenea operațiuni ucrainene.

Astfel, se remarcă că, respectivele dispozitive explozive au trecut trei granițe fără a fi depistate (ucraineano-română, româno-bulgară și bulgaro-turcă) și șapte controale de frontieră (unul în Ucraina, două în România, două în Bulgaria, două în Turcia). De asemenea, autoturismul respectiv, în care se aflau dispozitivele explozive, a parcurs peste 1.500 de km și a trecut inclusiv peste podul Strâmtorii Bosfor și prin alte puncte critice, care ar fi putut fi avariate sau distruse în urma unui accident sau a unei erori de manipulare, mai ales că șoferul/șoferii nu au cunoscut natura încărcăturii.

După ce epoca ”Mihail Saakashvili” a trecut, guvernul georgian s-a reapropiat gradual de Rusia. În aceste condiții, nu este exclus ca anumite structuri de stat georgiene să fie mai receptive la mesajele care vin de la Moscova.

Pe fond de război, este posibil ca numitul Andrey Sharashidze – cetățean ucrainean de origine georgiană să fi fost atras într-o operație falsă, inițiată de serviciile de informații rusești. Ulterior, agenții ruși ar fi putut scurge informația către serviciile de informații georgiene care s-au conformat fără prea multe verificări.

În condiții de război, toată povestea este dificil de verificat iar de acest fapt poate profita toată lumea. Cert este că după cum a expus SSG cazul – ”explozia unui astfel de dispozitiv în zone aglomerate ar provoca daune semnificative infrastructurii și numeroase victime” – se urmărește afectarea imaginii Ucrainei pe plan internațional.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Odată cu retragerea israeliană din sudul Fâșiei Gaza nu ne îndreptăm spre rezolvarea conflictului, ci am putea asista la deschiderea unui nou front
Rusia intenționează să șteargă Harkovul de pe fața pământului. S-a propus o inventariere rapidă a sistemelor Patriot pentru vedea ce poate fi trimis imediat Ucrainei
”Elitnîi Raket”. Modernele rachetele de croazieră rusești Kh-101 au probleme; britanicii presupun că sunt asamblate în grabă
Rușii au "proiectat" un tanc "țestoasă", fiind total învelit într-o ''carapace'' de metal (Foto/Video)
Drone ucrainene au atacat un centru de antrenament pentru pregătirea piloţilor, aflat în regiunea rusă Voronej (Video)
Rușii schimbă tactica. Loviturile s-au axat pe infrastructura energetică a Ucrainei mai puțin apărată de sistemele antiaeriene
A venit rândul Flotei ruse de la Marea Baltică. Un incendiu a izbucnit la bordul corvetei ”Serpuhov”, staționată în Kaliningrad
Estonia a localizat, împreună cu Cehia, aproape 2,5 milioane de piese de artilerie
Donbasul și Crimeea la Rusia sau continuarea livrărilor de arme pentru Ucraina? Cât de ușor îi va fi lui Trump să-și pună în aplicare Planul de pace în 24 de ore
Chiar dacă înregistrează tot mai multe pierderi pe front, forțele rusești accelerează ritmul operațiunilor ofensive în Ucraina
Israelul își retrage trupele din sudul Fâșiei Gaza, dar sfârșitul războiului este departe
Ucraina și-a făcut calculul. Pentru a închide complet cerul în fața rachetelor Rusiei e nevoie de 25 de sisteme Patriot cu șase până la opt baterii fiecare
Ucraina are nevoie urgentă de soldați. Zelenski cere Radei să renunțe la populism și să aprobe noua lege a mobilizării după patru luni de dezbateri
Zelenski se teme de epuizarea sistemelor de apărare antiaeriană ale Ucrainei. Intensitatea bombardamentelor ruse epuizează rachetele interceptoare ucrainene
Record de blindate pierdute într-o singură luptă de ruși după un blitzkrieg eșuat. Ucrainenii au distrus 73 de blindate într-un atac masiv rus
SUA sunt în alertă maximă. Iranul ar putea lansa în aceste zile un atac asupra unor obiective israeliene sau americane în Orient după ce IDF a eliminat înalți oficiali militari iranieni
Noi atacuri masive asupra Ucrainei, polonezii ridică din nou avioane de luptă. Morți și răniți după ce rușii au lovit clădiri rezidențiale în Harkov
”Rezultatele sunt impresionante”. Cel puțin șase avioane rusești au fost distruse și opt au fost grav avariate în atacul asupra aerodromului Morozovsk (surse)
Israelul vrea să prevină o criză umanitară în Gaza prin redeschiderea unui alt punct de trecere a frontierei
Dronele ucrainene au atacat aerodromul militar Morozovsk de lângă Rostov. Rusia spune că a distrus peste 40 de ținte aeriene
Se deblochează și muniția pentru viitoarele F-16 ale Ucrainei. Undă verde pentru rachete ghidate aer-sol
Rusia a ales planul de pace pentru Ucraina în 12 puncte propus de China
Ucrainenii inovează din nou: Avionul ultraușor Aeroprakt A-22, folosit ca „rachetă de croazieră lentă” în atacul asupra fabricii de drone Shahed
Moscova susține că Franța va trimite militari din Legiunea Străină în Ucraina
Kuleba: Nu exagerez când spun că Europa va fi în război iar rachete vor cădea în Bruxelles. Sistemele Patriot pot intercepta rachete în Ucraina sau o vor face în Europa
Piloții ucraineni zboară deja cu F-16. Etapele finale de instrucție se desfășoară în două state NATO, dar nu și la Centrul de pregătire din România
O poveste cu final așteptat? Ucraina va distruge podul Kerci în prima parte a lui 2024, spun oficialii Direcției de informații a Armatei ucrainene
Șeful NATO va propune un fond de 100 de miliarde de dolari pentru Ucraina

Ştiri Recomandate

Armata României are undă verde pentru deminarea în Marea Neagră în misiuni comune cu Turcia și Bulgaria - MCM BLACK SEA
Bombe nucleare B61, în coasta Rusiei? Polonia vrea arme nucleare americane pe teritoriul ei pentru a contracara Rusia în Kaliningrad
Iranul nu intenționează să răspundă atacului israelian, pe care îl descrie drept „nesemnificativ”
Franța face o demonstrație de virtuozitate: Rachete de croazieră lansate de pe două nave au lovit simultan ținta
Șeful republican al Camerei Mike Johnson și-a schimbat poziția față de ajutorul pentru Ucraina după ce a văzut informațiile prezentate de CIA privind intențiile Rusiei în Europa
Operațiunea recrutarea. Un sfert dintre candidați au picat testele fizice pentru a putea deveni militari în Armata României
Toți ochii către Coreea de Sud: România, la un pas de K9 Thunder. Când ar putea fi semnat contractul pentru obuziere autopropulsate
Marina rusă pierde o navă valoroasă, de dinainte de Primul Război Mondial: Nava de salvare Komuna avea capacități unice pentru Flota din Marea Neagră
NATO se pregătește să apere coridorul Suwalki. Polonia și Lituania au început exercițiul comun “Brave Griffin 24/II”
Cheltuielile militare globale din 2023 au depășit 2,4 trilioane de dolari. Sunt pe creștere toate statele NATO, exceptând România, Grecia și Italia
SUA au decimat în Ucraina Armata Rusiei fără să piardă niciun soldat. Un senator american anunță ATACMS: Podul dintre Crimeea și Rusia trebuie distrus
Forțele ruse au capturat un Leopard 2A6 al armatei ucrainene (FotoVideo): Este de așteptat ca tancul capturat să fie supus unei examinări înainte de a fi prezentat publicului
Mesajul transmis de Statele Unite către Putin a fost că este prea devreme pentru a deschide șampania. Senator american: America a revenit în ofensivă
Şeful spionajului militar ucrainean: Ucraina se va confrunta cu o situație dificilă începând cu jumătatea lunii mai, dar nu se va întâmpla un Armaghedon
Premieră pentru U.S. Army: Primește primul tanc M10 Booker, dezvoltat în cadrul programului militar MPF
Prima avariere confirmată a unui Patriot (Foto/Video): SUA "extrag" de pe frontul din Ucraina un sistem de rachete avariat
Implicațiile deciziei privind ajutorul american pentru Ucraina merg foarte departe – biroul președintelui Zelenski
Rușii se apropie de încercuirea orașului Chasiv Iar. Trupele ruse au preluat controlul asupra localității Bogdanivka
Vechile sisteme de rachete S-200 ale Ucrainei sunt din nou pregătite să lovească ținte rusești: Trebuia să căutăm o cale de ieșire și pare să funcționeze bine până acum
De ce Rusia are nevoie de nave purtătoare de rachete în Marea Mediterană? Oficial ucrainean: Ruşii încearcă să își extindă prezența militară în alte regiuni în care au interese
Rușii susțin că au respins un atac cu rachete asupra Sevastopolului. Nava de salvare Kommuna posibil avariată
Statele Unite își retrag întregul contingent militar din Niger: Decizia pune sub semnul întrebării statutul bazei aeriene americane, construită în această țară
Cel puțin o treime dintre diplomații ruși din Elveția sunt spioni: Geneva a devenit un adevărat avanpost al spionajului rus
Odată cu aprobarea ajutorului, SUA vor trimite la Kiev și un număr consistent de consilieri militari: Acești nu ar urma să ofere consultanță și asistență armatei ucrainene
Rușii ar putea intensifica atacurile asupra Ucrainei, profitând de timpul rămas până la sosirea ajutorului american: Comandamentul militar rus va lua probabil în considerare o nouă contraofensivă
Serviciile britanice de informații analizează modul în care a fost doborât bombardierul strategic rusesc Tu-22M3
Biden: Adoptarea de către Camera Reprezentanților a proiectelor de lege privind ajutorul pentru Ucraina trimite un "mesaj clar" de leadership american
Serviciile de informații din NATO sunt cu ochii pe Serbia pe fondul escaladării tensiunilor cu Kosovo dar și din cauza exercițiului ”Vârtejul 2024”
Decizie istorică în SUA. Ajutorul militar pentru Ucraina a fost votat în Camera Reprezentanților. O uriașă gură de oxigen pentru forțele Kievului
Şeful de stat major al armatei germane: În cinci-opt ani, Rusia ar putea fi pregătită să atace teritoriul NATO, deoarece a trecut la o economie de război
Ce face atât de special sistemul radar rusesc ''Container 29B6'', care a fost lovit pentru a doua oară cu drone ucrainene? (Foto/Video)
Situația de securitate din regiunea Mării Negre, prezentată în Departamentul de Stat al SUA de grupul român de experți ai New Strategy Center
pixel