Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Operațiune spectaculoasă a Mossadului. Serviciul de spionaj al Israelului, în căutarea pilotului Ron Arad, capturat de Iran în 1986
05 oct, 12:16
Mossadul a reluat căutările pilotului militar Ron Arad, dispărut încă din 1986 și considerat decedat. Anunțul despre o operațiune spectaculoasă și curajoasă a fost făcut chiar de premierul israelian Naftali Bennett.
McDonnell Douglas F-4 Phantom, Israel. Sursă foto: Forțele Aeriene Israeliene

În cadrul deschiderii sesiunii de iarnă a Knesset - Parlamentul unicameral al Israelului - premierul Naftali Bennett a surprins când a anunțat public că o operațiune a Mossadului a avut loc pentru a descoperii informații despre Ron Arad, pilot israelian în cadrul Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), capturat în 1986 și a cărui urmă s-a pierdut în 1988.

Potrivit Times of Israel, oficiali din domeniul apărării au criticat declarația premierului, considerată a avea ca obiectiv acumularea de capital electoral.

A fost  o operațiune complexă, desfășurată pe scară largă. Asta e tot ce vă pot spune (...). S-au făcut eforturi pentru a afla ce s-a întâmplat cu Ron Arad”, a precizat Bennet, în plenul reunit al Knessetului. Premierul israelian a mai specificat că operațiunea Mossadului s-a desfășurat luna trecută.

În urma criticilor care au denunțat faptul că premierul a făcut publică informația, Cabinetul lui Bennett a publicat un comunicat în care precizează că „operațiunea a fost un succes”.

G Ad:

Premierul este însă contrazis chiar de directorul general al Mossadului. Potrivit sursei citate, David Barnea, cel care conduce serviciul israelian, a confirmat o „operațiune curajoasă, îndrăzneață și complexă”, dar a subliniat că a fost un eșec. „Am eșuat”, a precizat Barnea, fără să intre în detalii.

Cel mai probabil se referea la faptul că Israelul nu a reușit să afle informații cu privire la soarta lui Ron Arad.

 

Soarta lui Ron Arad, pilotul militar israelian care s-a catapultat dintr-un Phantom în timpul misiunii și ulterior a fost capturat, rămâne un mister

 

Pilotul israelian Ron Arad e considerat decedat, în pofida faptului că familia încă speră la o minune și la recuperarea lui.

În cazul în care ar fi în viață, Ron Arad ar avea azi 63 de ani.

Pilotul militar israelian a fost capturat în 1986. Se întâmpla în momentul în care avionul de tip McDonnell Douglas F-4 Phantom pe care îl pilota, în timpul unei misiuni de lovire a unor obiective teroriste în sudul Libanului, a suferit avarii grave ca urmare a exploziei premature a muniției.

Ron Arad s-a catapultat, a supraviețuit, dar a fost capturat de mișcarea șiită libaneză „Amal”. Ulterior, pilotul israelian a fost predat Iranului.

Despre soarta sa informațiile sunt confuze. Cert e că serviciile din Israel i-au pierdut urma în 1988.

Se presupune că atunci Ron Arad ar fi decedat încă din 1988. Totuși, o comisie a Forțelor de Apărare Israeliene (IDF) a stabilit în 2004 că Arad a murit undeva în anii 1990 după ce i s-ar fi refuzat tratamentul medical, precizează Times of Israel.

Un alt raport din 2016 indica faptul că pilotul israelian a fost ucis și îngropat lângă Beirut în 1988.

În 2006, liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat că mișcarea îl consideră mort pe Arad iar doi ani mai târziu, în 2008, germanul Gerhard Konrad, negociator cu Hamas și Hezbollah pentru eliberarea prizonierilor, a anunțat Israelul că deține informații din interiorul Hezbollah cu privire la faptul că Ron Arad a murit în urma unei presupuse tentative de evadare în 1988.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Secretarul general al NATO: Ucraina este un partener ''foarte important''. Alianţa va oferi ţării sprijin politic şi practic
Zeci de elicoptere Black Hawk și Apache ale Armatei SUA vor survola spaţiul aerian al României
Statele Unite se bazează pe sprijinul statelor aliate pentru consolidarea posturii sale militare în faţa Chinei şi Rusiei
Planurile Rusiei pentru Ucraina. Răzvan Munteanu: Un scenariu ar fi ruperea Mariupolului și o nouă încercarea de a ajunge la Odessa
Şeful agenţiei de informaţii MI6: Agenţiile chineze de informaţii organizează operaţiuni de spionaj împotriva Regatului Unit
Extinderea infrastructurii militare a NATO în Ucraina, considerată de Rusia 'o linie roşie' care nu trebuie încălcată
NATO este în măsură să trimită rapid peste 40.000 de militari în Letonia
Sursă foto: MApN
EXCLUSIV
Generalul Virgil Bălăceanu, despre introducerea serviciului militar voluntar și programele de înzestrare | Starea Armatei în 2021
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro