Orban se urcă pe valul eurosceptic: Nu opunem veto aderării Ucrainei, dar extinderea UE nu se va întâmpla oricum. Motivele politicii externe agresive a lui Viktor Orban
Premierul Viktor Orban simte că poate transforma Ucraina într-o monedă de schimb pentru a obține cât mai mult de la Uniunea Europeană fără să facă prea multe compromisuri, în ceea ce privește politica sa internă.
După ce, în ultimele săptămâni, a amenințat că se va opune începerii negocierilor de aderare a Ungariei la UE, Orban spune acum că Ungaria nu va bloca negocierile privind intrarea Ucrainei în UE.
Premierul ungar precizează că nici nu va fi nevoie de o opoziție formală a Budapestei, întrucât este sigur că nu nu există un acord în această chestiune în cadrul Uniunii.
Ungaria nu va pune veto negocierilor UE cu Ucraina pentru că pur și simplu nu va fi nevoie de asta, a spus Orban în programul de dimineață al Radio Kossuth.
El a amintit că „sunt anumite chestiuni asupra cărora se decid doar cu acordul tuturor statelor UE”, dar în acest caz nu există unanimitate. „Comisia Europeană a prezentat o propunere de începere a negocierilor privind aderarea Ucrainei, dar aceasta nu satisface interesele multor state membre”. „Nu ar trebui să ne punem într-o situație în care ne vom simți vinovați”, a adăugat Orban.
Motivele politicii externe agresive a lui Viktor Orban
Așa cum remarca și fostul ministru ucrainean de externe Pavlo Klimkin, într-un editorial pentru Unian, premierul ungar are câteva așteptări de la contextul geo-politic actual și dorește să le folosească în interesul Ungariei, indiferent de consecințe pentru restul statelor europene.
”În primul rând, Orbán simte bine că ascensiunea mișcărilor de dreapta în Europa lucrează în favoarea lui. Mai mult, el va încerca să conducă acest proces.
În al doilea rând, (liderul ungar) îi aşteaptă pe republicani la Casa Albă, cu care a stabilit legături (și simte că sunt) parte din același joc.
În al treilea rând, este posibil ca Orban să-i „vândă” lui Putin întârzierea (procesului de reformă și de decizie în cadrul Uniunii Europene. Practic, să erodeze solidaritatea între statele europene - n.r. Mai mult, aproape sigur, acest lucru a fost discutat la recenta întâlnire a lui Orbán cu Putin la Beijing.
În al patrulea rând, pe lângă banii înghețați la Bruxelles pentru Ungaria din cauza încălcărilor statului de drept acolo, Orbán vrea să negocieze pentru repartizarea candidaților în următoarea Comisie Europeană, care, de altfel, se va forma în timpul președinției ungare a (Consiliului) Uniunii Europene, în a doua jumătate a anului viitor”, se arată în analiză.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News