Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
OSCE a descoperit sisteme moderne ruseşti de culegere de informații în estul Ucrainei (Foto)
04 apr, 08:40
Misiunea de Supraveghere a OSCE în Ucraina (SMM) a raportat că a decoperit două tipuri de sisteme modern de culegere de informații și de bruiaj pe teritoriul ocupat al Ucrainei. Platforma online Inform Napalm OSINT din Ucraina consideră că rușii testează aceste sisteme nu numai împotriva forțelor armate ucrainene, ci și împotriva UAV-urilor americane.

Într-o declarație a Misiunii Speciale de Supraveghere OSCE, se afirmă că un sistem modern de culegere de informații și de bruiaj a fost observat lângă localiatatea Yuzhna-Lomuvatka (la 60 km vest de orașul Luhansk).

,,Un mini-UAV SMM a reperat un sistem automat de bruiaj (R-330Zh, Zhitel) pe un transportor Kamaz-4310, precum și un complex de bruiaj radio-electronic (Tirada-2) lângă Yuzhna-Lomuvatka (la 60 km vest de Luhansk)" se afirmă în declarație.

Platforma online Inform Napalm OSINT din Ucraina a făcut referire, în repetate rânduri, la sistemele rusești SIGINT folosite în regiunea ocupată Donbas din estul Ucrainei. Este de remarcat faptul că, deși sistemul R-330Zh a mai fost reperat în Ucraina, prezența acolo a complexului Tirada-2, mai modern, este o adevărată surpriză.

Tirada-2 este unul dintre cele mai moderne sisteme de acest fel, folosite de armata rusă. Este vorba de un sistem militar de bruiaj specializat în dezactivarea sateliților de comunicații.

Unii experți consideră că armata rusă folosește acest sistem pentru a contracara dronele americane de înaltă altitudine Global Hawk, care au fost reperate în mai multe rânduri în timp ce efectuau misiuni de spionaj de mai multe ore, în Ucraina de est. Lucrările de dezvoltare ale acestui sistem au început în anul 2001, dar publicul a fost anunțat pentru prima dată în anul 2017.

În luna august, la forumul Armata-2018, a fost încheiat, în mod public, un contract al Ministerului rus al Apărării privind achiziționarea de complexe de război electronic pentru suprimarea comunicațiilor prin satelit Tirada-2, ele fiind deja testate în aceeași toamnă", susține site-ul InformNapalm OSINT din Ucraina.

Și agenția rusă de știri RIA Novosti a publicat un reportaj potrivit căruia sistemele Tirada-2 vor intra în serviciul Sectorului Militar Central în cursul anului 2019.

Ştiri Recomandate

Et tu Quirinus
Comandant iranian: Bazele SUA se află în raza de acţiune a rachetelor iraniene
China construiește platforme militare specializate pentru Thailanda
Atacurile cu drone din Arabia Saudită: Mike Pompeo acuză Iranul
Autorităţile turce vor arestarea a 223 de membri ai personalului militar suspectaţi de legături cu reţeaua lui Gulen
Statele Unite vor acorda Ucrainei 140 de milioane de dolari sub forma unui ajutor militar
Atacuri cu drone în Arabia Saudită. Incendiu uriaș la mai multe instalaţii petroliere (Video)
Spionaj Industrial. Un manager din industria rusă de apărare, arestat în Italia