Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

OSCE a descoperit sisteme moderne ruseşti de culegere de informații în estul Ucrainei (Foto)
04 apr 2019 / 08:40
Misiunea de Supraveghere a OSCE în Ucraina (SMM) a raportat că a decoperit două tipuri de sisteme modern de culegere de informații și de bruiaj pe teritoriul ocupat al Ucrainei. Platforma online Inform Napalm OSINT din Ucraina consideră că rușii testează aceste sisteme nu numai împotriva forțelor armate ucrainene, ci și împotriva UAV-urilor americane.

Într-o declarație a Misiunii Speciale de Supraveghere OSCE, se afirmă că un sistem modern de culegere de informații și de bruiaj a fost observat lângă localiatatea Yuzhna-Lomuvatka (la 60 km vest de orașul Luhansk).

,,Un mini-UAV SMM a reperat un sistem automat de bruiaj (R-330Zh, Zhitel) pe un transportor Kamaz-4310, precum și un complex de bruiaj radio-electronic (Tirada-2) lângă Yuzhna-Lomuvatka (la 60 km vest de Luhansk)" se afirmă în declarație.

Platforma online Inform Napalm OSINT din Ucraina a făcut referire, în repetate rânduri, la sistemele rusești SIGINT folosite în regiunea ocupată Donbas din estul Ucrainei. Este de remarcat faptul că, deși sistemul R-330Zh a mai fost reperat în Ucraina, prezența acolo a complexului Tirada-2, mai modern, este o adevărată surpriză.

Tirada-2 este unul dintre cele mai moderne sisteme de acest fel, folosite de armata rusă. Este vorba de un sistem militar de bruiaj specializat în dezactivarea sateliților de comunicații.

Unii experți consideră că armata rusă folosește acest sistem pentru a contracara dronele americane de înaltă altitudine Global Hawk, care au fost reperate în mai multe rânduri în timp ce efectuau misiuni de spionaj de mai multe ore, în Ucraina de est. Lucrările de dezvoltare ale acestui sistem au început în anul 2001, dar publicul a fost anunțat pentru prima dată în anul 2017.

În luna august, la forumul Armata-2018, a fost încheiat, în mod public, un contract al Ministerului rus al Apărării privind achiziționarea de complexe de război electronic pentru suprimarea comunicațiilor prin satelit Tirada-2, ele fiind deja testate în aceeași toamnă", susține site-ul InformNapalm OSINT din Ucraina.

Și agenția rusă de știri RIA Novosti a publicat un reportaj potrivit căruia sistemele Tirada-2 vor intra în serviciul Sectorului Militar Central în cursul anului 2019.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Marina elenă, sursă foto: Hellenic Navy
EXCLUSIV
Jocul de putere în Mediterană: Acord istoric al Greciei și mutările Franței prin care Parisul i-a dat Turciei șah
BREAKING NEWS
SUA au sechestrat patru petroliere iraniene pe motiv că încalcă embargoul
Israelul a bombardat obiective Hamas din Fâșia Gaza
Autoritatea palestiniană condamnă acordul dintre Israel şi Emiratele Unite şi cere o reuniune de urgenţă a Ligii Arabe
Franţa mobilizează două avioane Rafale şi două nave militare în estul Mediteranei
Zeci de mii de persoane au continuat acţiunile de protest în marile orașe din Belarus
Turcia trimite liderilor UE și NATO scrisori cu privire la situația din estul Mediteranei
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro